Comisia Europeană a publicat joi, 22 septembrie, ediția din 2022 a Tabloului de Bord European al Inovării, care arată că performanța UE în materie de inovare a crescut cu aproximativ 10% din 2015. Comparativ cu 2021, performanța în materie de inovare în 2022 s-a îmbunătățit pentru 19 state membre și a scăzut pentru opt state membre. În comparație cu media UE, concurenții globali precum Australia, Canada, Republica Coreea și Statele Unite continuă să aibă un avantaj în materie de performanță față de UE. Cu toate acestea, UE și-a redus decalajul în privința performanței față de aceste națiuni și a depășit Japonia începând cu 2021.
Tabloul de Bord anual al Inovării Europene (EIS) oferă o evaluare comparativă a performanțelor în materie de cercetare și inovare ale statelor membre ale UE și ale unor țări terțe selectate, precum și a punctelor tari și slabe relative ale sistemelor lor de cercetare și inovare. Acesta ajută țările să evalueze domeniile în care trebuie să își concentreze eforturile pentru a-și spori performanța în materie de inovare.
Raportul EIS 2022 este a doua ediție publicată utilizând noul cadru de măsurare introdus în 2021.
Aproape toate statele membre ale UE și-au sporit performanța în materie de inovare din 2015, dar țările cu cele mai slabe performanțe rămân și mai mult în urmă
Performanța în materie de inovare a UE a crescut cu 9,9 puncte procentuale din 2015. Performanța în materie de inovare a crescut în 26 de state membre ale UE. Performanța a crescut cel mai mult în Cipru, Estonia și Grecia.
Următorii indicatori au înregistrat cele mai mari îmbunătățiri: Inovatorii în domeniul procedurilor de afaceri, Co-publicațiile științifice internaționale, IMM-urile inovatoare care colaborează cu altele, Mobilitatea de la un loc de muncă la altul a resurselor umane în domeniul științei și tehnologiei, Co-publicațiile științifice public-private și Cheltuielile cu capitalul de risc.
Între 2015 și 2022, diferențele de performanță dintre statele membre s-au redus, în special în cadrul grupurilor de lideri în inovare, inovatori puternici și inovatori moderați. Inovatorii emergenți, ca grup, nu recuperează decalajul.

© European Commission
În comparație cu 2021, performanța în materie de inovare a scăzut pentru opt state membre
Între 2021 și 2022, performanța s-a îmbunătățit în 19 state membre, cel mai puternic în Cehia, Irlanda și Finlanda (cu 7,5 %-puncte sau mai mult), și a scăzut pentru opt state membre, printre care Estonia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta și România, performanța scăzând cel mai puternic în Estonia (-8,9 %- puncte).
Țările se împart în patru grupe de performanță
Pe baza performanței lor medii (în raport cu UE în 2022), statele membre se încadrează în patru grupe de performanță diferite.
Belgia, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Suedia sunt lideri în materie de inovare, cu performanțe în materie de inovare cu mult peste media UE. Austria, Cipru, Franța, Germania, Irlanda și Luxemburg sunt inovatori puternici, cu performanțe peste media UE.
Performanțele Cehiei, Estoniei, Greciei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Portugaliei, Sloveniei și Spaniei sunt sub media UE. Aceste țări sunt inovatori moderați. Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Polonia, România și Slovacia sunt inovatori emergenți, cu performanțe mult sub media UE.
La nivel global, UE a depășit Japonia și a redus parțial decalajul de performanță față de unii dintre ceilalți concurenți ai săi
UE are un avans în materie de performanță față de Brazilia, Chile, China, India, Japonia, Mexic și Africa de Sud și un decalaj în materie de performanță față de Australia, Canada, Coreea de Sud și Statele Unite. Între 2015 și 2022, UE și-a îmbunătățit poziția relativă față de toți concurenții globali, cu excepția Chinei. Decalajul în materie de performanță față de Australia, Canada, Coreea de Sud și Statele Unite a devenit mai mic, iar avansul în materie de performanță față de Chile, India, Japonia, Mexic și Africa de Sud a crescut. Avansul în materie de performanță față de China a devenit mai mic, iar decalajul în materie de performanță față de Japonia s-a transformat într-un avans în acest domeniu. Mai recent, între 2021 și 2022, doar UE, Chile și Africa de Sud au înregistrat o îmbunătățire a performanței lor în materie de inovare, pentru toți ceilalți concurenți globali performanța a scăzut.
Impactul pandemiei Covid-19
Pandemia Covid-19 pare să fi afectat în mod negativ mai mulți dintre indicatorii utilizați pentru măsurarea performanței globale în materie de inovare, cum ar fi cheltuielile pentru inovare, vânzările inovatoare și cheltuielile cu capitalul de risc, toate acestea înregistrând o scădere în 2020. Există, de asemenea, un efect negativ asupra acelor indicatori care includ PIB-ul ca numitor, deoarece PIB-ul a scăzut în 2020 comparativ cu 2019 pentru 22 de state membre. Covid-19 are, de asemenea, un impact negativ asupra exporturilor, dar impactul este mai mic atât asupra exporturilor de produse de tehnologie medie și înaltă, cât și asupra exporturilor de servicii cu utilizare intensivă a cunoștințelor decât asupra exporturilor totale, creând un efect pozitiv global asupra cotelor de export ale ambelor categorii. Prin urmare, dovezile disponibile nu permit încă să se tragă concluzii ferme cu privire la impactul pandemiei Covid-19.