Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: România trebuie să repună urgent procesul de reformă a justiției pe calea corectă

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniază că aceasta trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă, acest lucru însemnând progrese, nu paşi înapoi, a declarat vineri Margaritis Schinas, purtător-şef de cuvânt al executivului european, citat de Agerpres.

În conferinţa de presă cotidiană de la miezul zilei, Schinas a spus că ţara noastră ar trebui să se abţină de la luarea oricăror măsuri care ar afecta negativ progresele realizate în ultimii ani și a anunțat că joi a avut loc o convorbire telefonică între prim-vicepreședintele Frans Timmermans și premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta despre cele două ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală și în care cele două părţi au convenit să continue discuţiile la nivel tehnic. 

”În acelaşi timp, luăm notă de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei. Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În ceea ce priveşte referendumul din 26 mai, care va fi convocat de preşedintele Klaus Iohannis, Comisia Europeană a menţionat că ”organizarea referendumurilor este o chestiune care ţine de statele membre”.

”Comisia respectă întotdeauna voinţa democratică a poporului. Cu privire la subiectul referendumului, poziţia noastră asupra reformelor din justiţie şi asupra deteriorării generale a situaţiei statului de drept în România, poziţia Comisiei este foarte bine cunoscută”, a mai spus Margaritis Schinas.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.