Comisia Europeana: romanii vor fi cei mai saraci din UE in urmatorii 50 de ani

România ar putea avea a treia cea mai slabă dinamică economică din Uniunea Europeană în următorii 50 de ani. Un raport al Comisiei Europene a calculat o rată potenţială de avans al PIB-ului de 1,1% pentru perioada 2010-2060, faţă de o medie a Uniunii de 1,4%. Cu alte cuvinte, românii vor rămâne cei mai săraci din Uniune în următorii 50 de ani, scrie money.ro.

România a ratat trenul dezvoltării în Uniunea Europeană. În 2010, PIB-ul pe cap de locuitor în ţara noastră, ajustat la paritatea puterii de cumpărare, era de 37% din media Uniunii Europene, cea mai scăzută valoare dintre statele membre. Acest indicator este folosit pentru a măsura gradul de bunăstare al unei ţări, precum şi convergenţa faţă de Uniunea Europeană.

O prognoză pe termen lung a Comisiei Europene arată că România va ajunge la un nivel de trai de numai 39% din media în Uniune în 2060 faţă de 55% în Bulgaria şi 76% în Polonia. Astfel, românii vor rămâne cei mai săraci din Uniune în aceşti 50 de ani. În acest context, Comisia estimează un avans potenţial al PIB-uluide 1,1% faţă de media europeană de 1,4%. Doar două ţări au perspective mai slabe de dezvoltare: Germania şi Grecia.

Estimarea a fost redusă pentru România cu 0,7 puncte procentuale faţă de precedentul raport, lansat în urmă cu trei ani. Creşterea ţării noastre se va tot tempera în deceniile următoare, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. De altfel, potenţialul scăzut de dezvoltare al României este generat de o serie de factori, precum scăderea populaţiei, scăderea ratei de ocupare şi scăderea ponderii populaţiei care lucrează. Fără aceşti factori extrem de negativi, potenţialul de dezvoltare ar fi de 2,1% în următoarele decenii, care ar fi şi cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Articolul a fost preluat de pe site-ul money.ro si poate fi accesat aici.

Sursa foto: funnyblog.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.