Raport CE: Salariul femeilor este mai mic, în medie, cu 16,2% faţă de cel al bărbaţilor. Unde se situează România

men versus womenDiferenţa medie înregistrată în UE între câştigul salarial orar al femeilor şi cel al bărbaţilor este de 16,2%, valoare constantă în decursul ultimului an, arată un raport recent întocmit de Comisia Europeană. În România, disparitatea salarială este sub media UE.

Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, diferența de remunerare dintre femei și bărbați este, în continuare, o realitate în toate țările UE, nivelul său variind de la 27,3% în Estonia, la 2,3% în Slovenia. Cifrele globale confirmă o ușoară tendință descrescătoare în ultimii ani, respectiv o scădere de 1,1% între 2008 și 2011. Raportul arată că problemele cele mai mari în combaterea disparității salariale în UE sunt aplicarea în practică a normelor privind remunerarea egală și lipsa acțiunilor în justiție intentate de femei în instanțele naționale.

În România, disparitatea salarială este sub media UE, ea fiind de 12,1%, însă în creştere cu 3,6% în perioada de referinţă 2008 – 2011.

„Egalitatea de gen este o realizare europeană, cu legi care garantează un salariu egal pentru muncă egală, egalitatea la locul de muncă şi drepturi minime la concediu de maternitate”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie.

„Mai este însă un drum lung de parcurs până la egalitatea de gen deplină. Disparitatea salarială este încă mare şi nu dă semne de scădere. Mai mult, o mare parte din evoluţia sa rezultă de fapt dintr-un declin al căştigurilor salariale ale bărbaţilor, mai degrabă decât dintr-o creştere a salariilor femeilor”, a adăugat Reding, amintind totodată că principiul salariului egal pentru muncă egală este înscris în tratatele Uniunii Europene încă din anul 1957.

Acesta este introdus şi în Directiva 2006/54/CE referitoare la egalitatea de tratament între femei şi bărbaţi în materie de încadrare în muncă şi ocupare.

Sursa: Comisia Europeana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.