Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută acordul G20 privind impozitul pe profit: O victorie pentru echitatea fiscală

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană salută acordul global istoric aprobat de miniștrii de finanțe și de guvernatorii băncilor centrale din G20, care va aduce echitate și stabilitate în cadrul internațional al impozitului pe profit.

„Acest consens fără precedent va duce la o reformă completă a sistemului internațional de impozitare a societăților comerciale. Aceasta va include o realocare a drepturilor de impozitare care va însemna că cele mai mari companii din lume vor trebui să plătească impozite oriunde își desfășoară activitatea. În același timp, o rată minimă efectivă de impozitare la nivel mondial de cel puțin 15% va contribui la limitarea planificării fiscale”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a participat la discuțiile de la Veneția, a declarat: „G20 a aprobat astăzi acordul global fără precedent privind reforma impozitului pe profit la care s-a ajuns săptămâna trecută și care este susținut acum de 132 de jurisdicții. S-a făcut un pas îndrăzneț, un pas pe care puțini l-ar fi crezut posibil în urmă cu doar câteva luni. Aceasta este o victorie pentru echitate fiscală, pentru justiție socială și pentru sistemul multilateral. Dar munca noastră nu s-a încheiat. Avem timp până în octombrie pentru a finaliza acest acord. Sunt optimist că vom reuși în acest interval de timp să ajungem, de asemenea, la un consens între toate statele membre ale Uniunii Europene cu privire la această chestiune crucială.”

Citiți și: Miniștrii finanțelor din cadrul G20 încurajează statele UE să elimine taxele naționale pe serviciile digitale

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează o platformă de consultare cu privire la Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie, permițând părților interesate să își împărtășească opiniile

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat luni o platformă de consultare online cu privire la Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie (TTC), permițând părților interesate să își împărtășească opiniile și să prezinte propuneri comune cu privire la activitățile viitoare, potrivit comunicatului oficial.

În urma primei lor întâlniri de la Pittsburgh, luna trecută, reprezentanții Uniunii Europene și ai Statelor Unite au convenit asupra importanței de a se consulta îndeaproape cu diverse părți interesate de pe ambele maluri ale Atlanticului cu privire la abordările lor coordonate în ceea ce privește principalele aspecte tehnologice, economice și comerciale globale.

În acest context, Comisia a înființat un ghișeu unic pe platforma sa online “Futurium”, pentru a colecta contribuții de la toate părțile interesate în legătură cu TTC.

UE și SUA au reafirmat obiectivele TTC de a coordona abordările cu privire la principalele aspecte tehnologice, economice și comerciale la nivel mondial; și de a aprofunda relațiile comerciale și economice transatlantice, bazându-se pe valorile democratice comune, în cadrul primei reuniuni de Pittsburgh, ce a avut loc pe 29 septembrie. 

Întreprinderile, grupurile de reflecție, organizațiile sindicale, organizațiile non-profit și de mediu, cadrele universitare și alte părți care formează societatea civilă în general sunt invitate să contribuie, în calitate de actori esențiali pentru o cooperare UE-SUA de succes.

Platforma este disponibilă tuturor, după o simplă înregistrare. Aceasta permite părților interesate să își facă auzită vocea în cadrul activității celor zece grupuri de lucru specifice TTC. Prin intermediul acestui site web, aceștia pot nu numai să își exprime opiniile, ci și să primească informații importante și actualizări cu privire la progresele înregistrate de diferitele grupuri de lucru.

„Un angajament solid cu toate părțile interesate de pe ambele părți ale Atlanticului este absolut necesar pentru succesul Consiliului UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie. În urma reuniunii inaugurale promițătoare la Pittsburgh, suntem bucuroși să deschidem un canal structurat pentru contribuții, feedback și expertiză. Această nouă platformă va asigura transparența și va permite o participare sporită, contribuind la conturarea abordărilor noastre comune pentru o cooperare transatlantică de succes în domeniul digital și tehnologic”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. 

„Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie este o inițiativă esențială pentru a consolida poziția de lider transatlantic pe aceste subiecte-cheie. Dorim ca acesta să devină o platformă de succes, cu o largă implicare a părților interesate”, a punctat vicepreședintele executiv al Comisiei și comisar european pentru comerț, Valdis Dombrovskis. 

Joe Biden, Ursula von der Leyen și Charles Michel au decis în luna iunie să înființeze Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie, precum și angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.

Cooperarea și schimburile din cadrul TTC nu afectează autonomia de reglementare a Uniunii Europene și a Statelor Unite și ar trebui să respecte sistemele juridice diferite din ambele jurisdicții. Cooperarea în cadrul TTC este menită să contribuie la coordonarea în cadrul organismelor multilaterale, inclusiv în cadrul OMC, și la eforturile mai ample cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune, în scopul promovării unor modele democratice și durabile de guvernanță digitală și economică.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Certificatul digital COVID a stabilit un standard global, fiind singurul sistem care funcționează deja la nivel internațional

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Certificatul digital COVID al UE este un succes la nivel mondial, stabilind un standard global și fiind în prezent singurul sistem care funcționează deja la nivel internațional, afirmă Comisia Europeană. 43 de țări de pe patru continente sunt conectate la sistem, iar altele vor urma în următoarele săptămâni și luni.

Comisia Europeană a adoptat astăzi un raport privind certificatul digital COVID și punerea în aplicare a acestuia în întreaga UE. Raportul arată că certificatul verde a fost un element esențial în răspunsul Europei la pandemia COVID-19, fiind generate peste 591 de milioane de certificate.

Certificatul, care acoperă vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19, facilitează călătoriile în condiții de siguranță pentru cetățeni și a fost, de asemenea, esențial pentru a sprijini industria turistică europeană greu încercată.

După cum a afirmat președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind Starea Uniunii din 2021, certificatul digital COVID al UE arată că „atunci când acționăm împreună, suntem capabili să acționăm rapid”.

Succesul sistemului EU Digital COVID Certificate în cifre:

 • Statele membre ale UE au emis peste 591 de milioane de certificate digitale COVID ale UE
 • 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UE: 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să se alăture sistemului UE. În afară de cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.
 • Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital COVID al UE, care a devenit operațional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor de vară. Asociația Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total de pasageri a crescut de peste două ori față de iulie 2020. ACI Europe atribuie această schimbare punerii în funcțiune a Certificatului digital COVID al UE, împreună cu relaxarea restricțiilor de călătorie.
 • Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului UE, aproximativ două treimi (65%) dintre respondenți au fost de acord că certificatul digital COVID al UE este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei COVID-19.
 • 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital COVID al UE în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente și restaurante mari, cinematografe și muzee, cu un temei juridic național suplimentar.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea regulamentului. Acest raport poate fi însoțit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ținând seama de evoluția situației epidemiologice. Comisia nu exclude posibilitatea de a prezenta o astfel de propunere încă dintr-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată suficient de devreme.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Institutul European de Inovare și Tehnologie sprijină noul Bauhaus european cu 5 milioane de euro

Published

on

© European Commission/ Facebook

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) a lansat luni „EIT Community Booster – Scaling New European Bauhaus Ventures” (EIT Community Booster – Sprijinirea expansiunii proiectelor legate de noul Bauhaus european) pentru a veni în sprijinul inițiativei „noul Bauhaus european”.

Primul apel la candidaturi va sprijini 20 de întreprinderi inovatoare cu un buget de până la 50.000 de euro fiecare pentru a accelera soluțiile care integrează durabilitatea (de la obiective climatice la circularitate, poluare zero și biodiversitate), estetica (calitatea experienței și stilul, dincolo de funcționalitate) și incluziunea (inclusiv prioritizarea diversității, asigurând accesibilitatea și caracterul abordabil), informează comunicatul oficial. 

Acest apel la candidaturi face parte dintr-un buget mai mare de 5 milioane EUR destinat activităților noului Bauhaus european sprijinite de noua Comunitate EIT în perioada 2021-2022. Apelul la candidaturi pentru EIT Community Booster este deschis până la 17 decembrie 2021.

Întreprinderile nou-înființate și cele în curs de extindere sunt încurajate să își depună candidatura și să își dezvolte proiectele. O etapă-pilot a acestui Community Booster, lansată la începutul anului 2021, a sprijinit deja 13 întreprinderi cu o sumă totală de 650 000 de euro. 

„Noul Bauhaus european trece de la concepere la rezultate concrete datorită sprijinului direct acordat inovatorilor europeni de Institutul European de Inovare și Tehnologie. Inițiativa contribuie la Pactul verde european, dar și la noile misiuni ambițioase ale UE în cadrul programului Orizont Europa. Aștept cu interes toate ideile și produsele inovatoare ale antreprenorilor europeni talentați în ceea ce privește spațiile noastre publice și creșterea durabilă a Europei”, a declarat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. 

Inițiativa comună „noul Bauhaus european” a Comunității EIT dispune de un buget de 5 milioane de euro pentru 2021 și 2022 vizând:

 • furnizarea de servicii de accelerare și sprijinirea antreprenorilor, inovatorilor și întreprinderilor implicate în noul Bauhaus european;
 • crearea și mobilizarea de inițiative lansate de cetățeni;
 • oferirea de activități de formare antreprenorială și de resurse educaționale în vederea perfecționării competențelor și a învățării pe tot parcursul vieții.

Pe tot parcursul anului, comunitatea EIT a sprijinit în mare măsură prima etapă a noului Bauhaus european. O inițiativă comună „noul Bauhaus european” a Comunității EIT a fost implementată pentru a spori angajamentul cetățenilor și a implica comunitățile în proiectarea în comun de spații publice durabile, cu scopul de a îndeplini obiectivele Pactului verde european.

Printre activitățile de succes ale Comunității EIT pentru noul Bauhaus european aflate deja în curs de desfășurare se numără:

 • sprijinirea inovatorilor și antreprenorilor din Europa Centrală și de Est pentru a-și dezvolta și a-și lansa activitățile legate de noul Bauhaus european datorită programului Jumpstarter al EIT;
 • acordarea de granturi pentru proiectele conduse de cetățeni, de la transformarea spațiilor de parcare în locuri de joacă și colaborarea cu persoanele în vârstă la protejarea siturilor de patrimoniu împotriva schimbărilor climatice;
 • integrarea în Climathon 2021 a unui accent specific asupra noului Bauhaus european. Acest hackathon reunește diverși participanți din 150 de orașe din întreaga lume pentru a sensibiliza populația cu privire la schimbările climatice, pentru a pune capăt statu-quo-ului și a regândi spațiile în care trăim și viitorul pe care ni-l dorim în calitate de cetățeni.

„Pentru ca noul Bauhaus european să ajungă la regiuni și orașe din întreaga Europă și din afara acesteia, trebuie să promovăm concepte și idei de afaceri inovatoare. Suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună, implicând întreprinderile, comunitățile regionale și locale și spiritul creativ, angajându-ne într-o abordare cu adevărat participativă și transdisciplinară. Întreprinderile inovatoare pot fi un motor al schimbărilor concrete pe care intenționăm să le realizăm în societatea noastră și mă bucur să constat că EIT promovează o astfel de tranziție către durabilitate, estetică și incluziune”, a punctat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. 

Comisia Europeană a adoptat în septembrie o comunicare care stabilește conceptul de nou Bauhaus european, ce include o serie de acțiuni de politică și posibilități de finanțare. Proiectul vizează accelerarea transformării diferitelor sectoare economice, cum ar fi construcțiile și industria textilă, pentru a oferi tuturor cetățenilor acces la bunuri circulare și cu emisii de carbon mai scăzute.


Institutul European de Inovare și Tehnologie consolidează capacitatea Europei de a inova, prin susținerea soluțiilor la provocările globale presante și prin stimularea talentelor antreprenoriale, cu scopul de a genera creștere durabilă și locuri de muncă calificate în Europa. EIT este un organism al UE și o parte integrantă a programului-cadru al UE pentru cercetare și inovare Orizont Europa. Institutul sprijină parteneriatele paneuropene dinamice, comunitățile de cunoaștere și inovare ale EIT, compuse din întreprinderi, laboratoare de cercetare și universități de vârf. Împreună cu partenerii lor principali, Comunitatea EIT oferă o gamă largă de activități de inovare și antreprenoriat în întreaga Europă: cursuri de educație antreprenorială, servicii de creare și accelerare de întreprinderi și proiecte de cercetare bazate pe inovare.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
CONSILIUL UE54 mins ago

Bogdan Aurescu solicită UE sprijin pentru Republica Moldova în criza alimentării cu gaze naturale: Este un moment critic pentru Guvernul de la Chișinău

NATO1 hour ago

Serghei Lavrov anunță că Rusia suspendă misiunea sa la NATO și misiunea Alianței la Moscova: Condiţiile de bază pentru conlucrare nu mai sunt întrunite

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană lansează o platformă de consultare cu privire la Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie, permițând părților interesate să își împărtășească opiniile

SUA2 hours ago

Colin Powell, primul secretar de stat afro-american al SUA și veteran al politicii externe americane, a murit la vârsta de 84 de ani din cauza COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană: Certificatul digital COVID a stabilit un standard global, fiind singurul sistem care funcționează deja la nivel internațional

NATO2 hours ago

Ministrul apărării Nicolae Ciucă: Miercuri vom primi vizita secretarului apărării din SUA, o confirmare a nevoii de a continua acțiunile de apărare și descurajare pe flancul estic

U.E.2 hours ago

UE semnează primul acord în domeniul transportului aerian cu o țară din Golf. Qatarul își deschide piața pentru toate companiile aeriene din Uniune

U.E.2 hours ago

Strategia UE pentru Indo-Pacific: UE și Japonia, exercițiu naval comun antipiraterie pentru consolidarea securității maritime

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu speră că “Guvernul României, indiferent de culoarea sa politică, va acorda sistemului medical statutul de prioritate națională”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Institutul European de Inovare și Tehnologie sprijină noul Bauhaus european cu 5 milioane de euro

U.E.7 hours ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

ROMÂNIA2 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA3 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA3 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA3 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA4 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Team2Share

Trending