Comisia Europeană se bazează pe președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene pentru un compromis privind reforma politicii de migrație și azil a UE pentru care Executivul European a anunțat în repetate rândul că va înainta un plan inițial în aprilie, apoi în iunie. Cu toate acestea, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson a fost nevoită să amâne prezentarea noii propuneri la cererea statelor membre care doresc să-și concentreze atenția momentan pe găsirea unei soluții comune privind utilizarea viitorului buget european multianual și a Fondului de relansare post-pandemie Next Generation EU, relatează POLITICO.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, declara la 18 mai că speră să poată prezenta noul său pact privind migrația și azilul la începutul verii, undeva în iunie. Oficialul de la Bruxelles s-a declarat mai optimistă privind găsirea unei soluții la unele probleme rămase, precum redistribuirea refugiaților din statul membru de intrare în alte state din UE, sugerând progrese în dialogul cu statele membre în ultima vreme, însă aceasta nu a dat indicii cu privire la o soluție clară, relatează EUobserver.
Amintim că propunerea Comisiei din 2016 de a impune un sistem automatizat de redistribuire a refugiaților bazat pe cote care să ușureze povara statelor sudice, de la granița externă a UE, precum Italia sau Grecia, a provocat un val de protest din partea statelor din Grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) și a creat disensiuni cu țările amintite anterior care s-au considerat abandonate în gestionarea problemei refugiaților. De altfel, la începutul lunii iunie, statele estice din UE și-au reiterat opoziția față de orice măsură obligatorie de redistribuire a refugiaților în anticiparea planului Comisiei Europene privind reforma sistemului european de azil.
Citiți și Statele estice din UE și-au reiterat opoziția față de orice măsură obligatorie de redistribuire a refugiaților în anticiparea planului Comisiei Europene privind reforma sistemului european de azil
„Suntem în curs de finalizare a propunerii, dar există multe state membre care ne-au solicitat să așteptăm până când au ajung la un acord preliminar” privind bugetul, a declarat Johansson într-un interviu pentru POLITICO. „Cred că este o idee bună să ținem seama de asta”, a adăugat aceasta.
Comisia și-a amânat în mod repetat propunerea cu privire la una dintre problemele cele mai sensibile din politica europeană, cee ce subliniază cât de controversată rămâne problema și modul în care Uniunea Europeană se luptă să înainteaze pe alte fronturi, în timp ce se luptă cu gestionarea crizei coronavirusului.
Johansson a făcut aceste declarații pe fondul reuniunii prin videoconferință a liderilor din UE, de vineri, 19 iunie, în care au discutat pentru prima oară despre noua propunere a Comisiei privind bugetul pe termen lung care se ridică la 1,1 miliarde de euro si la care se adaugă un fond de recuperare de 750 de miliarde de euro. Liderii intenționează să se întâlnească personal la jumătatea lunii iulie, însă oficialii au subliniat că mai sunt multe probleme de rezolvat înainte de a ajunge la un acord.
Citiți și Liderii europeni, dispuși să ajungă la un acord privind bugetul și fondul de redresare ale UE în luna iulie: Severitatea acestei crize justifică un răspuns ambițios comun
Oficialul european a declarat că temerea că propunerea ar putea complica discuțiile de la nivel european privind bugetul nu a fost neapărat motivul pentru care țările i-au cerut să amâne prezentarea ei. Johansson a sugerat ca guvernele din UE vor, mai degrabă, să se concentreze pe discuțiile privind viitorul Cadru Financial Multianual 2021-2027.
„Unele state membre mi-au cerut de fapt să aștept, deoarece spun că acum sunt foarte ocupate cu acest proces “, a spus aceasta.
Potrivit sursei citate, unul dintre motivele pentru care Comisia a dorit să își prezinte propunerea cât mai curând vara aceasta a fost faptul că spera să valorifice preluarea de către Germania a președinției rotative a Consiliului UE la 1 iulie. Berlinul nu este doar cea mai puternică capitală din UE, dar a fost întotdeauna în prima linie a căutării unui compromis în ceea ce privește migrația, statul german primind la vârful crizei migrației aproximativ un milion de refugiați.
Acum, „președinția germană trebuie să acorde prioritate demersurilor pentru a găsi un acord asupra bugetului”, a spus Johansson, iar decizia de a întârzia prezentarea propunerii a fost luată în contact strâns cu Berlinul, deoarece suntem pe aceeași linie aici”, a explicat comisaru european.
Citiți și Angela Merkel pledează pentru un acord între liderii UE privind relansarea Europei: Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria Uniunii Europene
Totuși, oficialul european crede că după încheierea unui acord bugetar, Germania va avea în continuare o mulțime de ocazii și posibilitate de a facilita un compromis pentru un acord privind migrația – chiar dacă își prezintă propunerea abia după vacanța de vară.
„Sunt destul de convinsă că președinția germană poate realiza progrese pe acest subiect, chiar dacă se va întâmpla după vacanța instituțională”, a spus Johansson.
Citiți și Cancelarul Germaniei Angela Merkel, înainte de ultima sa președinție la Consiliul UE: Europa nu este numai o moștenire istorică, ci “un proiect care ne duce spre viitor”. Lumea are nevoie de “vocea puternică a Europei”
Potrivit comisarului european, noua propunere privind reforma sistemului de azil al UE va face distincție clară între persoanele eligibile pentru a rămâne și cele care trebuie întoarse din drumul lor către Uniune. De asemenea, Johansson a menționat și posibilitatea ca ONG-urile sau comunitățile locale să fie sprijinite pentru a gestiona migranții în cadrul unui program mai larg de relocare.