Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană se bazează pe Germania pentru un compromis privind reforma politicii de migrație și azil a UE

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană se bazează pe președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene pentru un compromis privind reforma politicii de migrație și azil a UE pentru care Executivul European a anunțat în repetate rândul că va înainta un plan inițial în aprilie, apoi în iunie. Cu toate acestea, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson a fost nevoită să amâne prezentarea noii propuneri la cererea statelor membre care doresc să-și concentreze atenția momentan pe găsirea unei soluții comune privind utilizarea viitorului buget european multianual și a Fondului de relansare post-pandemie Next Generation EU, relatează POLITICO.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, declara la 18 mai că speră să poată prezenta noul său pact privind migrația și azilul la începutul verii, undeva în iunie. Oficialul de la Bruxelles s-a declarat mai optimistă privind găsirea unei soluții la unele probleme rămase, precum redistribuirea refugiaților din statul membru de intrare în alte state din UE, sugerând progrese în dialogul cu statele membre în ultima vreme, însă aceasta nu a dat indicii cu privire la o soluție clară, relatează EUobserver

Amintim că propunerea Comisiei din 2016 de a impune un sistem automatizat de redistribuire a refugiaților bazat pe cote care să ușureze povara statelor sudice, de la granița externă a UE, precum Italia sau Grecia, a provocat un val de protest din partea statelor din Grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) și a creat disensiuni cu țările amintite anterior care s-au considerat abandonate în gestionarea problemei refugiaților. De altfel, la începutul lunii iunie, statele estice din UE și-au reiterat opoziția față de orice măsură obligatorie de redistribuire a refugiaților în anticiparea planului Comisiei Europene privind reforma sistemului european de azil.

Citiți și Statele estice din UE și-au reiterat opoziția față de orice măsură obligatorie de redistribuire a refugiaților în anticiparea planului Comisiei Europene privind reforma sistemului european de azil

„Suntem în curs de finalizare a propunerii, dar există multe state membre care ne-au solicitat să așteptăm până când au ajung la un acord preliminar” privind bugetul, a declarat Johansson într-un interviu pentru POLITICO. „Cred că este o idee bună să ținem seama de asta”, a adăugat aceasta. 

Comisia și-a amânat în mod repetat propunerea cu privire la una dintre problemele cele mai sensibile din politica europeană, cee ce subliniază cât de controversată rămâne problema și modul în care Uniunea Europeană se luptă să înainteaze pe alte fronturi, în timp ce se luptă cu gestionarea crizei coronavirusului.

Johansson a făcut aceste declarații pe fondul reuniunii prin videoconferință a  liderilor din UE, de vineri, 19 iunie, în care au discutat pentru prima oară despre noua propunere a Comisiei privind bugetul pe termen lung care se ridică la 1,1 miliarde de euro si la care se adaugă un fond de recuperare  de 750 de miliarde de euro. Liderii intenționează să se întâlnească personal la jumătatea lunii iulie, însă oficialii au subliniat că mai sunt multe probleme de rezolvat înainte de a ajunge la un acord.

Citiți și Liderii europeni, dispuși să ajungă la un acord privind bugetul și fondul de redresare ale UE în luna iulie: Severitatea acestei crize justifică un răspuns ambițios comun

Oficialul european a declarat că temerea că propunerea ar putea complica discuțiile de la nivel european privind bugetul nu a fost neapărat motivul pentru care țările i-au cerut să amâne prezentarea ei. Johansson a sugerat ca guvernele din UE vor, mai degrabă, să se concentreze pe discuțiile privind viitorul Cadru Financial Multianual 2021-2027.

„Unele state membre mi-au cerut de fapt să aștept, deoarece spun că acum sunt foarte ocupate cu acest proces “, a spus aceasta.

Potrivit sursei citate, unul dintre motivele pentru care Comisia a dorit să își prezinte propunerea cât mai curând vara aceasta a fost faptul că spera să valorifice preluarea de către Germania a președinției rotative a Consiliului UE la 1 iulie. Berlinul nu este doar cea mai puternică capitală din UE, dar a fost întotdeauna în prima linie a căutării unui compromis în ceea ce privește migrația, statul german primind la vârful crizei migrației aproximativ un milion de refugiați.

Acum, „președinția germană trebuie să acorde prioritate demersurilor pentru a găsi un acord asupra bugetului”, a spus Johansson, iar decizia de a întârzia prezentarea propunerii a fost luată în contact strâns cu Berlinul, deoarece suntem pe aceeași linie aici”, a explicat comisaru european. 

Citiți și Angela Merkel pledează pentru un acord între liderii UE privind relansarea Europei: Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria Uniunii Europene

Totuși, oficialul european crede că după încheierea unui acord bugetar, Germania va avea în continuare o mulțime de ocazii și posibilitate de a facilita un compromis pentru un acord privind migrația – chiar dacă își prezintă propunerea abia după vacanța de vară.

„Sunt destul de convinsă că președinția germană poate realiza progrese pe acest subiect, chiar dacă se va întâmpla după vacanța instituțională”, a spus Johansson.

Citiți și Cancelarul Germaniei Angela Merkel, înainte de ultima sa președinție la Consiliul UE: Europa nu este numai o moștenire istorică, ci “un proiect care ne duce spre viitor”. Lumea are nevoie de “vocea puternică a Europei”

Potrivit comisarului european, noua propunere privind reforma sistemului de azil al UE va face distincție clară între persoanele eligibile pentru a rămâne și cele care trebuie întoarse din drumul lor către Uniune. De asemenea, Johansson a menționat și posibilitatea ca ONG-urile sau comunitățile locale să fie sprijinite pentru a gestiona migranții în cadrul unui program mai larg de relocare. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate

Published

on

© Guvernul României

Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ”Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii”, desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.

Uniunea Europeană ”are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa” și ”de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale”, a afirmat comisarul european, citat de Agerpres.

Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ”înainte de vară” împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.

Documentul va oferi un ”cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre”, a explicat Marta Kos.

Subiectul a fost discutat în ultimele luni cu noua componență a Comisiei Europene și de ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, care a abordat tema unei strategii a UE pentru regiunea Mării Negre cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și cu comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

O strategie a Uniunii Europene pentru Marea Neagră este o solicitare îndelungată din partea României, Bucureștiul propunând inclusiv crearea unui post de Reprezentant Special al UE în regiune ca parte a unei strategii politice, economice și de comunicare strategică.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Sistemul „Safety Gate” al UE: Cosmeticele, jucăriile și aparatele electrice s-au aflat, în 2024, în topul produselor raportate ca prezentând riscuri pentru sănătate

Published

on

© European Union, 2011/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri raportul anual privind „Safety Gate”, sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase. Raportul prezintă o imagine de ansamblu a produselor periculoase notificate în Safety Gate în 2024. 4.137 de alerte au fost notificate anul trecut – cel mai mare număr de alerte înregistrat vreodată de la lansarea sistemului în 2003.

Potrivit comunicatului oficial, această creștere a numărului de alerte demonstrează creșterea eficacității și a încrederii în sistemul „Safety Gate”, întrucât autoritățile utilizează platforma mai des pentru a raporta și a aborda potențialele amenințări la adresa siguranței consumatorilor.

Raportul prezintă, de asemenea, acțiunile subsecvente întreprinse de autoritățile naționale din statele membre ale UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru a preveni prejudiciile aduse consumatorilor și pentru a opri vânzarea de produse periculoase.

Principalele constatări

Anul trecut, produsele cosmetice (36 %) au rămas produsele cel mai frecvent raportate care prezintă riscuri pentru sănătate, urmate de jucării (15 %), aparate electrice (10 %), autovehicule (9 %) și produse chimice (6 %). 

Ingredientele chimice au fost principala cauză de risc în aproape jumătate dintre alerte. Printre substanțele chimice periculoase detectate s-au numărat cadmiul, nichelul și plumbul din bijuterii, precum și parfumurile alergene din uleiurile de corp și substanțele chimice sintetice utilizate pentru a înmuia plasticul, de exemplu în unele articole de îmbrăcăminte. 97% dintre produsele cosmetice notificate conțin BMHCA, un parfum sintetic interzis, care poate dăuna sistemului reproducător și poate provoca iritații ale pielii.

Alertele înregistrate în sistemul „Safety Gate” au declanșat un răspuns ferm din partea autorităților de supraveghere a pieței, fiind luate peste 4 200 de măsuri subsecvente pentru a opri vânzarea acestor produse sau chiar pentru a le scoate de pe piață.

Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu autoritățile naționale de supraveghere a pieței pentru a pregăti prima verificare a siguranței produselor. O „verificare minuțioasă” este un set de verificări efectuate simultan pe site-uri web pentru a identifica încălcările legislației UE privind protecția consumatorilor într-un anumit sector.

Scopul acțiunii de verificare a siguranței produselor va fi de a verifica dacă produsele vândute pe piețele online respectă noul Regulament privind siguranța generală a produselor, pentru a spori, în cele din urmă, siguranța produselor oferite spre vânzare online.


Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” permite autorităților naționale de supraveghere a pieței din UE și din Spațiul Economic European (SEE) să raporteze și să ia măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, avertizând alte autorități să ia măsuri rapide. Alertele „Safety Gate” acoperă riscurile pentru sănătatea și siguranța umană, cum ar fi sufocarea, strangularea și deteriorarea auzului sau a vederii, precum și riscurile pentru mediu, resursele energetice și proprietate.

În urma intrării în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală a produselor în decembrie 2024, în prezent există un cadru modernizat, adaptat exigențelor viitorului, pentru a asigura siguranța produselor pe piața UE. Regulamentul clarifică faptul că toate produsele vândute în UE online sau offline trebuie să fie sigure, indiferent de originea lor. Acesta garantează o mai bună aplicare a normelor, îmbunătățește eficacitatea rechemărilor de produse periculoase și prevede obligația întreprinderilor de a oferi consumatorilor măsuri reparatorii atunci când rechemă produse nesigure, precum și un nou instrument prin care consumatorii să poată raporta problemele de siguranță, cum ar fi portalul pentru siguranța consumatorilor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

„Efectul secundar pozitiv” al tarifelor lui Trump. Ursula von der Leyen afirmă că „toată lumea cere mai multe schimburi comerciale cu Europa”

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat „un efect secundar pozitiv” al incertitudinii tarifare create de președintele american Donald Trump: Mai mulți lideri mondiali doresc acum să încheie acorduri comerciale cu UE, scrie Politico Europe

„Am în prezent nenumărate discuții cu șefi de stat și de guvern din întreaga lume care doresc să lucreze împreună cu noi la noua ordine”, a declarat von der Leyen într-un interviu acordat marți ziarului german Die Zeit. 

„Toată lumea cere mai multe schimburi comerciale cu Europa – și nu este vorba doar despre legături economice. Este vorba, de asemenea, despre stabilirea unor reguli comune și despre predictibilitate”, a spus ea, adăugând: „Europa poate oferi acest lucru”.

De la anunțarea de către Trump, la 2 aprilie, a noilor tarife vamale, un val de incertitudine a cuprins comerțul transatlantic, zdruncinând piețele și punând la îndoială viitorul cooperării economice dintre Uniunea Europeană și SUA.

Ca răspuns, UE a căutat noi modalități de diversificare a parteneriatelor comerciale și a explorat oportunități de aprofundare a legăturilor cu alte economii majore, precum China.

Potrivit președintei Comisiei, Europa este „trează” și are oportunitatea de a juca „un rol puternic în noua ordine mondială care apare încet”.

„Acum trebuie să folosim acest impuls pentru a deschide noi piețe pentru companiile noastre și pentru a stabili o relație cât mai strânsă cu multe țări care au aceleași interese ca și noi”, a spus ea.

Președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută o suspendare completă asupra tuturor tarifelor „reciproce”, cu excepția Chinei, care vor fi majorate la 125% de la 104%.

În aceeași zi, UE a anunțat tarife de 25% pentru o serie de importuri din SUA, într-o primă rundă de contramăsuri. Blocul celor 27 de state membre a convenit să impună tarife de retorsiune pentru produse americane în valoare de 22 de miliarde de euro, vizând produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump. Toate statele membre au votat în favoarea represaliilor, cu excepția Ungariei.

În noul context, și Uniunea Europeană a suspendat pentru 90 zile contramăsurile pregătite și aprobate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO14 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA14 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA2 days ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA2 days ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA2 days ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO2 days ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO2 days ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL2 days ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA6 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending