Comisia Europeană solicită statelor membre să abordeze cu prioritate înregistrarea copiilor ucraineni refugiați la sosirea în țara de tranzit și de destinație pentru prevenirea traficului de persoane, potrivit declarațiilor făcute marți de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în plenul Parlamentului European.
Potrivit acesteia, aproximativ două milioane de copii au scăpat cu viață din Ucraina, iar mulți dintre ei se confruntă acum cu pericolul traficului de persoane. În acest context, prioritatea UE și a statelor membre este asigurarea protecției copiilor „începând din zona de război până la un cămin sigur”.
„Prioritatea noastră acum este înregistrarea, înregistrarea, înregistrarea, înregistrarea. Trebuie să știm unde sunt acești copii – toate cele 2 milioane. Nici un copil nu poate dispărea. Statele membre trebuie să intensifice procedurile de înregistrare”, a afirmat comisarul Ylva Johansson, care a anunțat, totodată, că serviciile din subordinea sa lucrează la „proceduri operaționale standard pentru transferul minorilor neînsoțiți între statele membre”. „Să fie clar: atunci când înregistrăm, mutăm, trimitem copii, nu trebuie să uităm niciodată că sunt copii. Și să ținem cont de interesele lor”, a mai subliniat oficialul european.
De asemenea, Johansson a precizat că „există probleme pe care statele membre le pot aborda doar împreună”:
- urmărirea copiilor
- intensificarea înregistrării în statele membre de sosire și de destinație
- capacitățile de primire a copiilor, inclusiv a copiilor cu handicap
- cooperarea cu autoritățile ucrainene
- aprobarea unui plan de acțiune împotriva traficului de persoane
- reunificarea familiilor.
Aceasta a mai spus că la frontierele UE cu Ucraina sunt 282 de angajați ai Frontex care ajută la identificarea persoanelor expuse riscului de trafic, iar Europol culege informații, coordonează cooperarea polițienească, monitorizează activitățile online ale potențialilor traficanți și ale persoanelor care încearcă să exploateze resursele victimelor. De asemenea, Europol a înființat un grup operativ specific împotriva traficului de ființe umane pentru a colabora cu autoritățile de aplicare a legii din Ucraina și din țările UE aflate de-a lungul frontierei, iar EU-Lisa (Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de libertate, securitate și justiție) începe lucrările tehnice pentru a crea o platformă dedicată acestui scop. Astfel, statele membre pot face schimb de informații.
Johansson, a amintit, totodată, că UE a lansat apeluri pentru a utiliza fondurile noastre europene pentru a preveni și a combate traficul de persoane și pentru a sprijini victimele.
„Multe state membre avertizează împotriva pericolelor traficului de persoane prin intermediul site-urilor web și al liniilor telefonice de urgență, prin distribuirea de pliante în gări, prin creșterea prezenței poliției. Agenția noastră de formare în domeniul aplicării legii, CEPOL, îi învață pe polițiștii de frontieră, pe polițiști și pe alții să identifice potențialele victime și traficanți”, a mai afirmat comisarul pentru afaceri interne, care a spus că Agenția UE pentru Azil va juca un rol central în acest sens. „Colaborăm cu agenția la elaborarea unor orientări și standarde comune. Și nu pot să laud îndeajuns de mult UNICEF, pentru activitatea extraordinară pe care o desfășoară în domeniul protecției copiilor – în UE și în Ucraina”, a adăugat Johansson.
În iulie anul trecut, comisarul Ylva Johansson a numit-o pe Diane Schmitt în funcția de coordonator UE pentru combaterea traficului de persoane. Imediat, în prima săptămână de război, aceasta a activat rețeaua de raportori naționali împotriva traficului de ființe umane, care s-au întâlnit deja de două ori.
„Ea a vizitat România. Și Polonia. Împreună cu intergrupul pentru drepturile copilului din PE. Și ea face o treabă foarte importantă în aceste zile”, a precizat oficialul european.