Comisia Europeană urmărește ”îndeaproape și cu îngrijorare” reformele judiciare din România

Comisia Europeană a transmis joi, pentru Calea Europeană, că urmărește ”cu îngrijorare evoluțiile actuale din România”, în contextul în care, marți, un purtător de cuvânt al executivului comunitar, anunțase că CE va analiza iniţiativa de modificare a Codului de Procedură Penală.

Răspunsul oferit de Comisia Europeană, pentru Calea Europeană, privind stadiul în care se află analiza CE: 

Comisia urmărește îndeaproape și cu îngrijorare evoluțiile actuale din România.
 
Așa cum am subliniat în mod repetat, lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesional sunt de o importanță capitală. Acesta este, de asemenea, o parte a rapoartelor Comisiei privind MCV.
 
În acest context, urmărim îndeaproape reformele judiciare și codurile penale din România. Vom examina legislația adoptată și compatibilitatea acesteia cu standardele UE și internaționale relevante”.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptat, luni, de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi „pentru”, 78 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Potrivit legii, procurorii vor avea interdicţie de a da informaţii în timpul urmăririi penale a unor persoane, după ce Comisia pentru legile justiţiei a dat în aceeaşi zi raport favorabil acestei iniţiative. Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justiţiei aduse Codului de procedură penală, se numără cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obţinute în mod ilegal, relatează Adevărul.ro.

„Luăm act de adoptarea codului de procedură penală. Îl vom privi în detaliu şi îl vom analiza”, a afirmat marți purtătorul de cuvânt al CE, pentru Agerpres.

Pe acest subiect, Administraţia Prezidenţială a transmis, după întâlnirea şefului statului cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi la Bucureşti, că aceştia sunt îngrijoraţi cu privire la modificările aduse Codului de procedură Penală, ce ar putea afecta cooperarea în domenii precum judiciar şi poliţienesc.

 Citiți și: RAPORT. Zece vulnerabilități ale economiei românești, semnalate de Comisia Europeană

Progresele în lupta împotriva corupției sunt puse în pericol, avertiza Comisia Europeană în luna martie, în cadrul analizei anuale prvivind situația economică și socială din statelee membre, care include evaluarea progreselor înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea recomandărilor specifice fiecărei țări în parte și o evaluare a eventualelor dezechilibre.

„Anumite reforme structurale au fost inversate în 2017, în timp ce altele s-au blocat. Progresele înregistrate în lupta împotriva corupției au fost din nou puse în pericol”, avertizează Comisia. „Asigurarea continuității reformelor anterioare ar sprijini transformarea României într-o economie cu o valoare adăugată mai mare și ar putea îmbunătăți rezistența economiei la o eventuală recesiune”, argumentează executivul comunitar.

„Din cauza reducerii impozitelor și a creșterii salariilor și pensiilor publice, deficitul public se află pe un trend ascendent. Impozitele indirecte au fost reduse în 2017, în timp ce rata impozitului pe venit a fost redusă din ianuarie 2018. În ceea ce privește cheltuielile, salariile publice și pensiile au crescut semnificativ în 2017 și urmează să avanseze în 2018. În consecință, deficitele bugetare structurale sunt în creștere, determinând România să se abată de la obiectivele din cadrul fiscal național. În 2017, Consiliul a lansat o procedură de abatere semnificativă adresată României”, precizează Comisia Europeană.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.