Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană va evalua România în aprilie-mai pe procedura de deficit excesiv. Ministrul Finanțelor: Este absolut necesar să fim evaluaţi pozitiv

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană va evalua România pe procedura de dificit excesiv în aprilie și la începutul lunii mai și trebuie să fie evaluată pozitiv, a precizat luni seara ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, potrivit Agerpres.

”Am veşti bune. Nu este o chestiune care să ţină neapărat de evaluările pe care să le facem noi la Finanţe, cât sunt date care apar în rapoarte publice. De exemplu, raportul Băncii Mondiale recent publicat arată o ajustare a creşterii economice prognozate de la 3,5% la 4,3%. Practic, Banca Mondială cumva îşi reaşează datele de creştere exact pe premisele pe care am construit şi noi bugetul, tot un 4,3%. (…) După apariţia raportului Eurostat care a dat România cu creştere cu 4,8% în trimestrul 4 din 2020 s-a produs o serie de reaşezări, în sensul în care România este privită cu mai mult optimism. Iar această rată de creştere este una reală, credibilă, cumva acceptată, atât de Banca Mondială, cât şi de ceilalţi actori internaţionali, agenţii de rating şi Comisia Europeană. La fel de important în privinţa situaţiei economice în care ne aflăm este faptul că avem în faţă o serie de examene. Avem în faţă în primul rând nişte evaluări ale agenţiilor de rating, două în aprilie şi în toamnă. Şi mai avem în aprilie şi început de mai evaluarea Comisiei pe procedura de deficit excesiv. România nu are voie să nu performeze în această evaluare. Este absolut necesar ca la momentul evaluării Comisiei să fim evaluaţi pozitiv”, a explicat Nazare, la Antena 3.

La începutul lunii martie, Eurostat aprecia că economia României a înregistrat un avans de 4,8% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea, aceasta fiind cea mai puternică creştere a Produsului intern brut înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene în trimestrul patru comparativ cu trimestrul precedent.

Datele se reflectă și în estimările Băncii Mondiale, care preciza la finalul lunii martie că economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,3%, după o contracție estimată de 3,9% în 2020, urmând ca anul viitor creșterea economică să se stabilizeze la 4,1%, potrivit celui mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale.

Estimările Băncii Mondiale sunt mai optimiste față de cele enunțate de Comisia Europeană în previziunile economice de iarnă. Potrivit acestora, PIB-ul României va crește cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022. În privința inflației, în cazul României, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.

În cadrul unei conferințe online, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni a precizat că România a rezistat recesiunii induse de COVID-19 mai bine decât media UE, iar dacă își rezolvă situația fiscală și cheltuie fondurile europene corect.

Oficialul european a mai spus că prespectivele economice ale României pot arăta și mai bine la următoarea evaluare a Comisiei Europene dacă este inclus la timp impactul reformelor și investițiilor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).

Acest lucru depinde, în egală măsură, și  de consolidarea fiscal-bugetară, chestiune discutată de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis și cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, la începutul lunii februarie. 

La începutul lunii ianuarie, Comisia Europeană, prin vocea aceluiași Valdis Dombrovskis, anunța că așteaptă de la țara noastră ”un buget robust” și asigurarea sustenabilității fiscale în 2021, în contextul procedurii de deficit excesiv (PDE).

Dialogul deschis între România și Comisia Europeană este cu atât mai important acum cu cât țara noastră se află în procedură de deficit excesiv de la începutul anului 2020, în urma derapajelor fiscale înregistrate în perioada 2017-2019.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

Published

on

© Print screen live video Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei Bogdan Ivan au anunțat marți decizia Comisiei Europene de a aloca 615 milioane de euro pentru finanțarea a trei proiecte strategice care vor contribui la dezvoltarea economiei românești. Aceste proiecte, ce vor avea loc în județele Gorj, Hunedoara și Bihor, vizează exploatarea unor minerale extrem de valoroase pe piața globală, precum grafit, magneziu și cupru, resurse pentru care marile puteri economice ale lumii concurează intens.

„Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba de trei investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Vorbim aici de grafit, de magneziu și de cupru. Aceste materii prime esenţiale și critice, totodată, sunt folosite în primul și în primul rând în energie, aviație și industria de apărare”, a precizat Marcel Ciolacu.

La rândul său, Bogdan Ivan a subliniat că proiectul de 200 de milioane de euro al SalRom, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei şi Digitalizării, este 100% românesc. Acesta va asigura exploatarea anuală a 15.000 de tone de grafit, care va fi utilizat în industriile auto, de apărare, precum și pentru stocarea de energie.

Citiți și: Comisia Europeană selectează 47 de proiecte strategice, inclusiv din România, pentru a asigura și diversifica accesul la materii prime în UE

 „Este un proiect care vine într-un context în care Europa are o nevoie tot mai mare de această resursă, iar această resursă se mai găsește în România și încă într-o țară din UE. De asemenea, atunci când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiție de 115 milioane de euro, vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică și care poate fi utilizată și în industria farmaceutică”, a adăugat ministrul Economiei. 

Bogdan Ivan a subliniat că acest proiect completează faptul că România este singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de valoroasă. De asemenea, el a menționat că este cel mai mare dintre cele trei proiecte, având o valoare de 300 de milioane de euro, ce vizează extragerea și rafinarea cuprului și aurului din subsolul României, care va aduce automat o reducere a dependenței întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului față de importuri.

„În momentul de față, România depinde de importurile de cupru din state din afacerea UE. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei românești pe tot ce înseamnă industrie prelucrătoare, cât și o parte semnificativă din cea europeană. Vom crește cu 2,3% producția la nivel european în materie de cupru, esențial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospatială și apărare. Vreau pe această cale să îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru suportul dat în aceste proiecte și comisarului european Stéphane Séjourné”, a continuat ministrul Economiei. 

În final, premierul Marcel Ciolacu a precizat că, la ultima întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene Stéphane Séjourné, a discutat toate cele trei proiecte. 

„Noi am avut șapte proiecte depuse, dintre care aceste trei au fost selectate. Automat, ele vor genera mii de locuri de muncă și vor contribui la dezvoltarea pe orizontală a întregii industrii”, a concluzionat prim-ministrul. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană-Zaim Diana

Comisia Europeană a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de a treia cerere de plată a României în ceea ce privește reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi. Până în prezent, 68 dintre cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU, informează comunicatul oficial

Evaluare preliminară pozitivă a tuturor jaloanelor, cu excepția a șase jaloane

A treia cerere de plată a României include etape-cheie în 37 de reforme și 17 investiții menite să genereze schimbări pozitive pentru cetățeni și întreprinderi, cu accent pe tranziția verde și cea digitală, transportul durabil, renovarea energetică, impozitarea și pensiile, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația, precum și gestionarea deșeurilor de apă și a pădurilor.
Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se numără:

  • Reforma pieței energiei electrice: În prezent, este în vigoare un nou cadrulegislativ pentru stimularea investițiilor în eficiența energetică în industrie. Aceasta elimină barierele din calea contractelor de performanță energetică, introduce supravegherea pieței și stabilește noi standarde pentru eficiența energetică și instrumentele financiare ecologice.
  • Reforma regimului fiscal special pentru microîntreprinderi: O nouă lege reduce treptat regimul fiscal special, creând un sistem fiscal mai echitabil, mai simplu și mai transparent pentru microîntreprinderi.

Investiții în eficiența clădirilor: Au fost semnate contracte pentru renovarea în vederea eficienței energetice și renovarea integrată a clădirilor rezidențiale și publice.

Activarea procedurii de suspendare

De asemenea, Comisia Europeană a constatat că jalonului 215 („Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale” ) nu este îndeplinit în această etapă.

Acest jalon se adaugă altor cinci jaloane din cea de a treia cerere de plată a României, pe care Comisia le-a evaluat ca fiind nesatisfăcătoare în comunicarea sa din 15 octombrie 2024.

Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat.

Prin urmare, Comisia activează procedura de „suspendare a plăților”, astfel cum se subliniază în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes.

Comisia Europeană a transmis evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor și a țintelor atinse Comitetului economic și financiar (CEF), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a-și da avizul.

În același timp, Comisia Europeană a informat România cu privire la motivele pentru care consideră jalonul 215 nesatisfăcut. România are la dispoziție o lună pentru a-și prezenta observațiile Comisiei.

După primirea avizului CEF și examinarea observațiilor României, Comisia va adopta o decizie de plată, declanșând plata către România. În cazul în care Comisia, după examinarea observațiilor României, își menține evaluarea potrivit căreia anumite jaloane nu sunt îndeplinite, o parte din plată va fi suspendată.

Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei pentru suspendările plăților (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre. Din acel moment, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini obiectivele de etapă restante. La sfârșitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă aceste jaloane au fost atinse în mod satisfăcător. În caz afirmativ, aceasta va ridica suspendarea și va efectua plata sumei suspendate.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România beneficiază de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) . Documentul acoperă 66 de reforme și 111 investiții (177 de măsuri), fiind structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conține 518 ținte și jaloane.

Reformele din PNRR pot contribui la îndeplinirea obiectivului țării de a adera la OCDE, depunându-și cererea de accedere cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministrul Marcel Boloș: România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul PNRR a două miliarde de euro pentru zona de competitivitate economică

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) a două miliarde de euro pentru zona de competitivitate economică, a afirmat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, potrivit Agerpres

Ministrul a menționat că „surpriza plăcută” va viza IMM-urile, deoarece fondurile rezultate din relocările prevăzute în cadrul PNRR, ca urmare a investițiilor cu ritm scăzut de implementare, vor fi propuse pentru redirecționare către sectorul de competitivitate economică. Se așteaptă ca propunerea să fie evaluată de Comisie pentru a vedea în ce măsură va fi acceptată.

„Peste două miliarde de euro vor fi propuse spre relocare. Am fost atenți și vom continua să fim atenți cu privire la partea de dezvoltare economică, deoarece considerăm că sprijinul pentru dezvoltarea economică a României și pentru susținerea competitivității economice este esențial în această perioadă, când toate statele membre ale UE își pregătesc mediul de afaceri pentru tranziția verde și digitală. Pilonii principali ai problemelor orizontale pe care le întâmpinăm în legătură cu mediul de afaceri sunt tranziția verde și digitală”, a spus Marcel Boloș. 

De asemenea, el a menționat că, în cadrul politicii de coeziune, Ministerul va propune din nou două scheme de finanțare pentru IMM-uri. „Tocmai în contextul acesta în care activitățile de producție pe care noi le considerăm relevante sunt cele care trebuie să dea greutate sprijinului pe care îl alocăm pentru IMM-uri și pentru mediul de afaceri în general”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că, luni, a trimis primul draft de modificări către Comisie, ca urmare a discuțiilor avute cu premierul și cu fiecare coordonator de reformă și investiție.

„Sperăm să închidem în luna aprilie aceste discuții, astfel încât să putem avea forma oficială aprobată a modificărilor sau renegocierii PNRR-ului undeva în luna iunie, din păcate, deoarece procedurile de la nivelul Comisiei Europene sunt destul de greoaie, iar întregul proces de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență nu poate fi derulat rapid. În ceea ce privește politica de coeziune, unde avem propunerile pentru sprijinirea mediului de afaceri, cu încă 500 de milioane de euro, modificările programelor vor fi probabil mai rapide. Astfel, undeva în aprilie-mai vom avea aceste aprobări, pentru ca noile scheme de finanțare, orientate în principal spre IMM-uri și activitățile de producție, să poată fi lansate cât mai curând posibil”, a menționat Marcel Boloș.

Acesta a subliniat că a avut o serie de discuții foarte importante cu reprezentanții Comisiei Europene, atât în cadrul vizitei pe care au făcut-o în perioada 11-14 februarie 2025, cât și în prezent.

„Aproape zilnic avem aceste discuții privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență și chiar mâine (miercuri) ne vom deplasa la Bruxelles pentru a continua aceste discuții, inclusiv în privința deblocărilor de care avem nevoie, mai ales pentru cererile de plată III și IV, pe care le păstrăm în formatul clasic,  la termenul scadent din luna iunie. Apoi, prin renegocierea PNRR-ului, încercăm să restructurăm cererile de plată astfel încât, până la 31 august 2026, să putem depune întreaga documentație necesară pentru accesarea celor 28 miliarde de euro” a adăuhat Marcel Boloș. 

Citiți și: Ministrul Marcel Boloș se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene despre un program de sprijin dedicat industriei de prelucrare și investițiilor inovatoare în tehnologii avansate

El a amintit că  România are 113 obiective de investiții pe care le derulează prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Acestea beneficiază de 28,3 miliarde de euro alocați, iar din păcate, până acum am făcut plăți de patru miliarde de euro, în timp ce încasările din cele două cereri de plată depuse, împreună cu prefinanțarea necesară, au trecut de 9 miliarde de euro, mai precis 9,2 miliarde de euro”, a mai spus ministrul. 

În ceea ce privește cererea de plată III, ministrul a afirmat că speră ca în aceste zile să primească scrisoarea oficială cu sumele pe care Comisia Europeană le suspendă și cele pe care le plătește.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România beneficiază de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) . Documentul acoperă 66 de reforme și 111 investiții (177 de măsuri), fiind structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conține 518 ținte și jaloane.

Reformele din PNRR pot contribui la îndeplinirea obiectivului țării de a adera la OCDE, depunându-și cererea de accedere cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO11 hours ago

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

ROMÂNIA13 hours ago

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

EUROBAROMETRU15 hours ago

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending