Comisia Europeană va prezenta o propunere de modificare a regulilor privind Spațiul Schengen ca urmare a proliferării atacurilor teroriste

La finalul lunii în curs, Comisia Europeană va prezenta o propunere de modificare a regulilor care fac referire la spațiul de liberă circulație Schengen pentru a le adapta noilor provocări, anunță cotidianul El Pais, după ce joi a avut loc Consiliul UE pentru justiție și afaceri interne ( JAI), informează Agerpres.

Inițiativa apare la scurt timp după ce Germania și Franța alături de alte trei state europene, au solicitat celorlalte state membre ale zonei Schengen să fie de acord cu posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor excepționale ce pot fin introduce la frontierele interne.

Riscurile teroriste par să-i fi convins în final pe responsabilii Comisiei Europene să se gândească la noi reguli pentru funcționarea spațiului Schengen. Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a admis că actualele norme prezintă unele carențe ce fac dificilă combaterea terorismului. Totuși, el a adăugat că nu va da un cec în alb pentru orice introducere temporară a controalelor la frontierele interne.

Acesta a mai completat că în luna noiembrie trebuie să înceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membră a UE, dar face parte din Schengen) și Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migrația ilegală.

În pofida faptului că pe agenda întâlnirii JAI reformarea zonei Schengen nu a fost un subiect de discuție, aceast aspect a fost totuși dezbătut. Franța și Danemarca, două dintre țările care au prezentat o inițiativă comună pentru a extinde până la patru ani controalele la frontierele interne, și-au susținut această idee în dezbatere. Conform aceluiași cotidian, aceste țări împreună cu Germania, Austria și Norvegia mizează pe sprijinul — sau măcar pe lipsa opoziției — majorității statelor membre pentru promovarea acestei inițiative.

Știm că teroriștii de la Barcelona au trecut prin Franța. Trebuie să găsim o modalitate de a continua să controlăm frontierele“, a declarat în fața jurnaliștilor ministrul francez de interne Gerard Collomb.

Și omologul său german Thomas de Maiziere a subliniat că “atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, va exista necesitatea unor controale interne la frontiere“.

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a mai spus că va propune, de asemenea, în luna octombrie crearea unei unități europene de informații pentru a răspunde amenințărilor teroriste, scopul fiind acela de a îmbunătăți schimbul de dare despre teroriști și combatanți străini, comparând serviciul în cauză cu CIA-ul Statelor Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.