Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia IMCO din Parlamentul European a adoptat amendamentele depuse de eurodeputatul Maria Grapini (S&D) privind bugetul anual al UE

Published

on

© Maria Grapini/ arhivă

Amendamentele propuse de eurodeputatul Maria Grapini (S&D) în cadrul Comisiilor pentru transport și turism, respectiv pentru piață internă și protecția consumatorului, au fost votate marți, la Bruxelles, în cadrul reuniunilor de lucru ale comisiilor menționate, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Marți, 3 septembrie, în cadrul Comisiei IMCO, a avut loc votul pe proiectul de aviz privind proiectul de buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020. Comisia a adoptat, așadar, toate amendamentele depuse de Maria Grapini, la acest proiect de aviz, precum și amendamentele bugetare pe procedura bugetară.

Mai mult, tot marți, în Comisia TRAN, a avut loc votul pe procedura bugetară, unde, de asemenea, toate amendamentele bugetare ale  europarlamentarului român pentru proiectul de aviz privind proiectul de buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020 au fost adoptate.

Maria Grapini a insistat ca în prevederile europene să fie stipulate chestiuni majore, cum ar fi, spre exemplu,  importanța unei politici solide în favoarea consumatorilor, care să le ofere consumatorilor o reală protecție și previzibilitate atât offline, cât și online, iar întreprinderilor încrederea necesară pentru a-și furniza bunurile și serviciile pe piața internă. În egală măsură, europarlamentarul român a cerut și s-a acceptat alocarea de fonduri adecvate tranziției către automatizarea completă a operațiunilor vamale, pentru ca întreprinderile europene să fie mai eficiente și să se simplifice mijloacele de protecție a consumatorilor. Sau: automatizarea completă a operațiunilor vamale, pentru ca întreprinderile europene să fie mai eficiente, să se asigure o concurență echitabilă și să se simplifice mijloacele de protecție a consumatorilor.

Din perspectiva activității Comisiei TRAN, Maria Grapini și-a pus numele pe amendamente care invocă necesitatea sustenabilității și competitivității în piața internă a IMM-urilor din domeniu.

“Multe dintre ele sunt capitalizate și nu pot avea acces la finanțare. Proiectul de buget propus de Comisie trebuie restabilit pentru a asigura echipamentele și serviciile de comunicații necesare astfel încât să avem o bună funcționare a pieței interne, a industriei europene și dezvoltarea IMM-urilor.

Schimbul de informații și comunicarea consolidează legătura dintre IMM-uri, industrii și structurile pieței interne, ceea ce face posibilă colaborarea și cooperarea dintre acestea”, precizează europarlamentarul român.

Maria Grapini susține că IMM-urile nu au acces suficient la finanțare sub formă de capitaluri proprii, de aceea este nevoie de un buget majorat pentru a crește competitivitatea pe piață, astfel că un alt amendament vizează suplimentarea imediată a fondurilor.

“IMM-urile întâmpină dificultăți financiare atunci când se formează, de aceea ele au nevoie de garanții și protecție atunci când accesează finanțare prin îndatorare. Este necesar să se îmbunătățească disponibilitatea finanțării și a creditelor pentru IMM-uri, iar acest lucru va fi posibil printr-o majorare a bugetului propus de Comisie. Antreprenoriatul trebuie încurajat și susținut. Este necesar să se restabilească proiectul de buget propus de Comisie deoarece acesta va contribui la îmbunătățirea funcționării și dezvoltării pieței interne prin eficientizarea transportului și la valorificarea potențialului acesteia. O finanțare mai bună ar asigura monitorizarea concurenței pentru ca aceasta să fie una loială. Un buget majorat ar permite dezvoltarea sectoarelor de servicii care încă mai întâmpină dificultăți și ar asigura creșterea calității serviciilor și bunurilor ce se regăsesc pe piața unică”.

Maria Grapini  a cerut și creșterea gradului de inovare în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii, printr-o altă mărire a suportului financiar, pentru a asigura o eliminare a blocajelor feroviare și îmbunătățirea tronsoanelor transfrontaliere. Infrastructura europeană trebuie inovată și dezvoltată, mai ales în zonele periferice și în Europa de Est pentru a avea o Uniune conectată, ceea ce necesită investiții majore, susține europarlamentarul român.

Cât privește inființarea Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate, Maria Grapini a scris în amendament:  “Consider că este important ca bugetul propus de Comisie să fie mărit deoarece pentru o bună gestionare a Căilor ferate ale Uniunii este necesar ca Agenția să dispună de personal calificat care să fie remunerat adecvat. De asemenea cheltuielile administrative și cele destinate pentru îndeplinirea programului de lucru trebuie acoperite prin alocarea unui buget mai mare. Conectivitatea feroviară la nivel european și calitatea serviciilor feroviare depind foarte mult de sistemul de management al Agenției și modalitatea de funcționare a acesteia”.

„E un început bun și o zi pe măsură! Mă bucur să pot fi de folos consumatorilor români, IMM-urilor, transportatorilor, lupta mea nu se oprește aici, pentru că ne așteaptă o sesiune grea și complexă, în care trebuie să fim uniți pentru România.

Misiunea mea o știți, lupt pentru un tratament egal și pentru drepturi egale ale românilor în Uniunea Europeană, asta voi face în următorii cinci ani, cu toată implicarea și forța. Doamne ajută!”, a transmis, de la Bruxelles, europarlamentarul Maria Grapini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european, a primit invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european, a primit invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova.

”Sunt deosebit de onorată să primesc invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice a Moldovei, pe care o accept cu multă emoție și cu toată responsabilitatea pe care o presupune” a anunțat, într-o postare pe Facebook, eurodeputatul Corina Crețu.

Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) este cea mai mare instituție de învățământ superior cu profil economic din Republica Moldova, care a dat de-a lungul timpului mari personalități și a pregătit specialiști în domenii precum cibernetică, economie generală, business, finanțe, contabilitate, relații economice internaționale.

ASEM a marcat evoluția academică a Republicii Moldova, reprezentând un reper și un centru universitar modern care pregătește studenți atât la nivel licență, masterat, cât și doctorat.

”Le mulțumesc Domnului Rector Prof. Univ. Dr. Habil. Academician Grigore Belostecinic, Senatului Academiei de Studii Economice a Moldovei și Consiliului Facultății “Relații Economice Internaționale”, se mai arată în postarea Corinei Crețu.

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014. 

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. De la începutul legislaturii 2014-2019 și până la preluarea mandatului de comisar european, Corina Crețu a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Parteneriatul Președinte – PNL reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat acaparat de o gașcă de interese într-o țară funcțională

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Temelia României pe care și-o doresc românii a fost consolidată deja de președintele Klaus Iohannis în cei cinci ani la Palatul Cotroceni, a precizat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe Facebook.

Acesta l-a însoțit luni pe șeful statului la Ploiești, unde ”am întâlnit sute de prahoveni care mi-au spus același lucru: vrem o Românie demnă, în care să fim egali în fața legii, în care să se investească mai mult și unde meritocrația să fie mai presus de interese și relații. Vrem o Românie din care să nu mai fim nevoiți să plecăm! Vrem o Românie normală!”

Europarlamentarul Cristian Bușoi a explicat că ”parteneriatul Președinte – Partidul Național Liberal reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat rigid, acaparat de o gașcă de interese, într-o țară funcțională, cu instituții eficiente, în care deciziile se iau transparent și în care banii publici sunt folosiți strict în beneficiul românilor.”

Preşedintele Klaus Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 37,82%, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu 22,26%, cu care se va confrunta în turul al doilea pe 24 noiembrie.

Continue Reading

PPE

Ludovic Orban merge la Congresul PPE de la Zagreb: Susținem candidatura lui Donald Tusk la funcția de președinte și pe cea a lui Siegfried Mureșan la cea de vicepreședinte

Published

on

© Guvernul Romaniei

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii îi susţin la Congresul Partidului Popular European (PPE) pe Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte şi pe Siegfried Mureşan pentru funcţia de vicepreşedinte.

“Susţinem un candidat la funcţia de vicepreşedinte al PPE, în persoana lui Siegfried Mureşan, susţinem candidatura lui Donald Tusk la funcţia de preşedinte al PPE. De asemenea, cu ocazia Congresului vom avea foarte multe întâlniri bilaterale. (…) În ceea ce mă priveşte mine, până acum am stabilit în marja Congresului PPE opt bilaterale cu premieri din diferite ţări care sunt din partide membre ale PPE, de asemenea cu comisari europeni, cu viitori comisari europeni, întâlniri foarte importante care ne permit întărirea legăturilor cu partenerii noştri şi creşterea influenţei pe care o avem la nivel european cu beneficii pentru români”, a spus Orban, întrebat cu ce mandat va merge PNL la Congresul PPE, informează Agerpres.

El a arătat că preşedintele PPE va propune secretarul general al formaţiunii.

“Noi i-am transmis că, din punctul nostru de vedere, ne-am bucura foarte mult dacă propunerea ar fi în persoana lui Antonio Lopez Isturiz”, a precizat Orban, conchide sursa citată

Partidul Popular European (PPE) organizează miercuri şi joi, la Zagreb, congresul său statutar în care vor fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii, trezorierul şi secretarul general ai acestei formaţiuni politice paneuropene. La reuniune vor participa aproximativ 2.000 de delegaţi din 40 de ţări.

Citiți și

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Congresul PPE de la Zagreb: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan candidează pentru poziția de vicepreședinte al Partidului Popular European

Donald Tusk este unicul candidat pentru șefia PPE, în vreme ce pentru cele zece poziții de vicepreședinte candidează David McAllister (CDU, Germania), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda), Siegfried Mureșan (PNL, România), Averof Neofytou (Adunarea Democratică, Cipru), Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda), Franck Proust (Republicanii, Franța), Paulo Rangel (PSD, Portugalia), Ivan Stefanec (KDH, Slovacia), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia), Esther de Lange (CDA, Olanda), Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria) și Johannes Hahn (OVP, Austria).

Candidatul pentru funcția de trezorieri este Christian Schmidt (CSU, Germania).

Congresul PPE, la care vor participa 2000 de delegați din 40 de țări, va fi găzduit de prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, precum și de actuala conducere a PPE, formată din președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez Isturiz-White. Trei partide din România fac parte din PPE: Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară și Uniunea Democrată Maghiară din România.

Vor mai fi prezenți la Congresul PPE și liderii statelor membre afiliați popularilor europene, între care președintele Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, actuali lideri președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și președintele Ciprului, prim-miniștrii Bulgariei, Greciei, Irlandei sau Letoniei, împreună cu liderii de opoziție din celelalte țări ale Uniunii Europene, dar și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending