Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul de la Chișinău a adoptat joi o rezoluție de susținere a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Agerpres.
Comisia, formată din parlamentari români și moldoveni, s-a reunit joi la Palatul Parlamentului.
În documentul mai sus amintit se pune accent pe rolul ”esențial” pe care îl are transferul de expertiză de la Parlamentul României către cel al Republicii Moldova în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu normele UE.
”Exprimăm iniţiativa conturării unui organism de consultare şi îndrumare în subordinea Parlamentului României care să vizeze oferirea de suport atât Parlamentului Republicii Moldova, cât şi tuturor celorlalte instituţii angajate în parcursul european în vederea depăşirii deficienţelor inerente apărute odată cu procesul de reforme către dreptul european”, se arată în document.
Potrivit acestuia, obiectivul fundamental al comisiei comune este susținerea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, urmând ca Guvernul de la Chișinău să beneficieze de sprijin pentru parcurgerea rapidă a etapelor necesare.
”Salutăm decizia Republicii Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum şi primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menţionată în data de 11 aprilie 2022. Susţinem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare şi armonizare cu legislaţia UE şi exprimăm întreaga disponibilitate a comisiei comune de a oferi sprijin în acest sens Guvernului Republicii Moldova. Încurajăm reformele şi evoluţia favorabilă a proceselor democratice din Republica Moldova. Solicităm recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene clare a Republicii Moldova pe baza eforturilor şi progreselor înregistrate de aceasta”, se subliniază în rezoluţie.
Potrivit membrilor comisiei, integrarea în UE a Republicii Moldova reprezintă un deziderat strategic pentru cele două state ”în virtutea comuniunii de limbă română, cultură şi tradiţii, istorie comună şi a legăturilor speciale de frăţietate românească”.
De altfel, în cadrul mesajului susținut în deschiderea reuniunii Comisiei comune pentru integrare europeană, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a punctat că ”susținerea constantă și substanțială a României se bazează pe Parteneriatul Strategic bilateral, pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precum și pe convingerea că integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democrația, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova”.
”România va continua demersurile constante, în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, care vizează extinderea sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru obiectivul strategic al Republicii Moldova de a deveni membru al Uniunii Europene”, a promis acesta.
Un pas în această direcție a fost deja făcut prin înmânarea Republicii Moldova, de către Comisia Europeană, a chestionarului cu privire la cererea de aderare pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să-l completeze în vederea declanșării oficiale și formare a procesului de aderare la Uniunii.
Președintele Klaus Iohannis a salutat accest moment și a dat asigurări că România este alături de Republica Moldova, mesaj dublat și de o reacție ce a venit din partea prim-ministrului Nicolae Ciucă.
În același ton, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări că România va sprijini Republica Moldova în completarea chestionarului.