Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Comisia parlamentară comună a adoptat o rezoluție de susținere a aderării Republicii Moldova la UE

Published

on

© Ambasada României în Republica Moldova/ Facebook

Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul de la Chișinău a adoptat joi o rezoluție de susținere a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Agerpres

Comisia, formată din parlamentari români și moldoveni, s-a reunit joi la Palatul Parlamentului.

În documentul mai sus amintit se pune accent pe rolul ”esențial” pe care îl are transferul de expertiză de la Parlamentul României către cel al Republicii Moldova în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu normele UE.

”Exprimăm iniţiativa conturării unui organism de consultare şi îndrumare în subordinea Parlamentului României care să vizeze oferirea de suport atât Parlamentului Republicii Moldova, cât şi tuturor celorlalte instituţii angajate în parcursul european în vederea depăşirii deficienţelor inerente apărute odată cu procesul de reforme către dreptul european”, se arată în document.

Potrivit acestuia, obiectivul fundamental al comisiei comune este susținerea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, urmând ca Guvernul de la Chișinău să beneficieze de sprijin pentru parcurgerea rapidă a etapelor necesare.

”Salutăm decizia Republicii Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum şi primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menţionată în data de 11 aprilie 2022. Susţinem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare şi armonizare cu legislaţia UE şi exprimăm întreaga disponibilitate a comisiei comune de a oferi sprijin în acest sens Guvernului Republicii Moldova. Încurajăm reformele şi evoluţia favorabilă a proceselor democratice din Republica Moldova. Solicităm recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene clare a Republicii Moldova pe baza eforturilor şi progreselor înregistrate de aceasta”, se subliniază în rezoluţie.

Potrivit membrilor comisiei, integrarea în UE a Republicii Moldova reprezintă un deziderat strategic pentru cele două state ”în virtutea comuniunii de limbă română, cultură şi tradiţii, istorie comună şi a legăturilor speciale de frăţietate românească”.

De altfel, în cadrul mesajului susținut în deschiderea reuniunii Comisiei comune pentru integrare europeană, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a punctat că ”susținerea constantă și substanțială a României se bazează pe Parteneriatul Strategic bilateral, pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precum și pe convingerea că integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democrația, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova”.

”România va continua demersurile constante, în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, care vizează extinderea sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru obiectivul strategic al Republicii Moldova de a deveni membru al Uniunii Europene”, a promis acesta.

Un pas în această direcție a fost deja făcut prin înmânarea Republicii Moldova, de către Comisia Europeană, a chestionarului cu privire la cererea de aderare pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să-l completeze în vederea declanșării oficiale și formare a procesului de aderare la Uniunii.

Președintele Klaus Iohannis a salutat accest moment și a dat asigurări că România este alături de Republica Moldova, mesaj dublat și de o reacție ce a venit din partea prim-ministrului Nicolae Ciucă.

În același ton, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări că România va sprijini Republica Moldova în completarea chestionarului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că joi va efectua, alături de o echipă guvernamentală, o vizită oficială în Republica Moldova, unde urmează să aibă întâlniri cu preşedintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

“Mâine, împreună cu o echipă guvernamentală, vom efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Vom avea întâlniri bilaterale la nivelul doamnei preşedinte Maia Sandu, la nivelul omologului, domnul Dorin Recean, şi la nivelul preşedintelui Parlamentului, domnul Igor Grosu. Este o vizită prin care reconfirmăm consolidarea relaţiilor bilaterale şi, desigur, este o vizită prin care reconfirmăm sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Moldova pentru parcursul european”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

 

Vizita la Chișinău a premierul Nicolae Ciucă are loc la trei săptămâni după deplasarea la București a premierului Dorin Recean, în prima sa vizită oficială în străinătate de la învestirea în fruntea Guvernului Republicii Moldova.

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit la Palatul Victoria cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis

Anterior vizitei lui Recean, la Bucureşti, s-a aflat într-o vizită de lucru şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației române, către omologii din UE: Trebuie să stabilim misiunea civilă pentru securitatea R. Moldova și să creăm regimul de sancțiuni împotriva celor care destabilizează țara

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, pentru consolidarea eforturilor în direcția stabilirii unei misiuni civile a UE axată pe securitatea Republicii Moldova și pe instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care care derulează acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale de la Chișinău.

“Voi atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău, care este un Guvern pro-european, pro-reformă”, a spus Aurescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

În opinia șefului diplomației române, UE trebuie să continue susținerea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

“Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă [UE] axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a continuat Aurescu.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Emmanuel Macron reafirmă într-o discuție telefonică cu Maia Sandu sprijinul pentru R. Moldova în fața ”tentativelor de destabilizare rusești”

Published

on

© presedinte.md

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, în fața ”tentativelor de destabilizare rusești” din Republica Moldova și ”tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, citat de France Presse, conform Agerpres.

Într-o discuție telefonică, Macron a salutat ”eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, care s-a angajat pe un traseu european ireversibil prin obținerea de obținerea de țară candidată la UE, în special în domeniul ”justiţiei pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei”, a adăugat preşedinţia franceză.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, declară că se confruntă cu un ”război hibrid” dus de Moscova pentru ”răsturnarea” guvernului pro-european aflat la putere la Chişinău.

”Reamintind importanţa de a continua reformarea ţării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziţia Chişinăului ”experţi, în special în materie de securitate cibernetică şi economie”.

Citiți și
Maia Sandu și Charles Michel au discutat despre situația de securitate din R. Moldova. Președintele Consiliului European: Sprijinul UE pentru Republica Moldova ”este de neclintit”

La 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, propusă de președintele francez, la care vor participa peste 40 de șefi de stat sau de guverne, precum și președinții instituțiilor Uniunii Europene, într-un moment de a reconfirma profilul pro-european al acestei țări care se confruntă cu proteste de stradă orchestrate de Moscova, în încercarea de a instala un guvern pro-rus la Chișinău pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al Rusiei.

Maia Sandu a primit deja asigurări din partea Occidentului că va fi sprijinită în eforturile sale de a contracara planurile Rusiei.

Mărturie în acest sens stă decizia Uniunii Europene de a cumpăra un radar mobil cu rază lungă de acțiune pentru armata Republicii Moldova, alocând încă 40 de milioane de euro pentru apărarea acestei țări.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL12 mins ago

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Cristian Bușoi35 mins ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac1 hour ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G73 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA4 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending