Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European susține petiția depusă de europarlamentarul Victor Negrescu privind respectarea drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a supus astăzi dezbaterilor petiția depusă de europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D), realizată cu sprijinul PES activists România și a Partidului Social Democrat, și semnată de circa 50.000 de persoane, privind drepturile lucrătorilor români din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, membrii Comisiei pentru Petiții au susținut în cadrul dezbaterilor propunerile eurodeputatul român privind nevoia ca drepturile lucrătorilor români să fie respectate și au solicitat Comisiei Europene, prezentă la audieri, să întreprindă măsuri ferme pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.

”Prin această petiție solicităm, în numele celor afectați de nedreptățile prezentate în cadrul documentului discutat astăzi, sprijinul Parlamentului European în vederea respectării drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană. Petiția noastră, inițiată de PES activists România împreună cu Partidul Social Democrat și numeroase structuri asociative și sindicale, semnată de 50.000 de persoane până la data depunerii, și alte zeci de mii ulterior, se dorește a fi un apel consistent pentru un demers european în vederea protejării lucrătorilor mobili din Uniunea Europeană, atât cu caracter sezonier, cât și transfrontalier sau intra-european. Documentul transmis instituțiilor europene prezintă situații exacte prin care lucrători europeni, în cazul de față români, sunt puși în fața unor situații ce contravin clar legislației europene și naționale în materie de drepturi sociale și medicale” a explicat demersul Victor Negrescu.

Spețele prezentate în cadrul petiției se referă la perioada de lockdown de la începutul crizei COVID-19, când un număr important de lucrători români au fost transportați, fără respectarea normelor sanitare și sociale stabilite la nivel național sau european, în diferite state membre ale Uniunii Europene, pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României.

Petenții au arătat că în respectivele acorduri, în forma comunicată public, se indică posibila depășire a cadrului de reglementare european privind criza COVID-19.

”Mai exact, Guvernul din România, condus la momentul respectiv de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste acorduri măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei generate de pandemie, creând un cadru alternativ, nesigur, dincolo de recomandările europene, prin care lucrătorii români erau trimiși la muncă în străinătate. Suplimentar, așa cum se arată în anexă, la nivel național Guvernul a decis suspendarea, pe perioada efectuării transporturilor, din cauza condițiilor medicale extreme, a activității inspecției muncii și a autorităților care veghează la respectarea siguranței și securității muncii”, a mai spus eurodeputatul român.

Victor Negrescu a criticat lipsa de implicare a autorităților, care a ”condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri, fără o informare adecvată, fapt care contravine reglementărilor privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială recomandate de specialiști. Aceste situații ar fi putut fi evitate dacă decidenții s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români și ar fi respectat recomandările europene în materie” a adăugat europarlamentarul.

Acesta a invitat participanții la dezbatere să vizioneze imaginile din respectiva perioadă și să citească raportul Comisiei speciale din Parlamentul României, arătând faptul că autoritățile au profitat de situația materială și problemele economice și sociale întâmpinate de respectivele persoane pentru a le impune condiții contractuale sau de deplasare sub standardele europene sociale și medicale.

În cadrul dezbaterilor au fost menționate o serie de aspecte reflectate cu trimiteri directe în cadrul petiției:

– exemple privind efectuarea transportului în condiții improprii prin mijloace de transport supra-aglomerate, autorizate special deși alte forme de transport erau interzise la momentul respectiv;

– exemple cu organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor, conform informațiilor din media, privind contracte semnate înainte de îmbarcare și lipsa de informare adecvată, privind condițiile contractuale. S-a făcut referire și la persoanele care au trebuit să renunțe la contracte și au fost în situația de a plăti singure transportul înapoi;

– exemple cu impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral, fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale;

– în final, au fost evidențiate și cazurile în care au existat, la nivelul angajatorilor, numeroase situații medicale și sociale dincolo de limitele legale.

Reprezentanții Comisiei Europene au mulțumit eurodeputatului și au comunicat faptul că susțin revendicările susținute în cadrul petiției.

O evaluare completă se realizează în prezent și un set de recomandări au fost trimise României și statelor membre vizate. Comisia Europeană va monitoriza acordurile bilaterale semnate pentru a se asigura că respectă legislația europeană.

Reprezentantul Partidului Popularilor Europeni, eurodeputatul Alexander Bernhuber, a susținut demersul eurodeputatului, considerând că, într-adevăr, criza COVID-19 a afectat standardele sociale și că este necesar să se îmbunătățească lucruri în această privință.

Reprezentanta Verzilor Europeni, Margrete Auken, a confirmat faptul că, din păcate, situația lucrătorilor români și măsurile de austeritate au condus la scăderea protecției oferită acestora. Aceasta a susținut că executivul european trebuie să facă mai mult decât să informeze, ci să îi sancționeze pe cei care nu respectă normele comune.

Reprezentantul S&D, Ibán García del Blanco, a reiterat susținerea grupului social democrat european pentru lucrătorii români, considerând că instituțiile europene trebuie să continue să investigheze situația și să ofere soluții complete.

În intervenția sa de final, Victor Negrescu a subliniat întâi în limba română și ulterior în limba engleză, faptul că respectivele situații contravin angajamentelor asumate de către Comisia Europeană și statele membre în cadrul pilonului social european, atrăgând atenția că acestea reprezintă o pată neagră asupra modelului social european în perspectiva Summit-ului Social de la Porto.

Acesta a reamintit faptul că elementele subliniate în cadrul petiției sunt confirmate de către reprezentații Parlamentului European și ai Comisiei Europene în cadrul dezbaterilor din legislativul european și prin rezoluția aprobată de plen privind problematica lucrătorilor sezonieri.

”Înțeleg de ce mulți români trebuie să lucreze în alte state europene dar știu că avem o datorie față de ei. (…) Ce s-a întâmplat nu corespunde cu valorile europene și constituie o reprezentare a unor interese și viziuni politice. Trebuie să identificăm modalități prin care putem să răspundem unor astfel de situații create de Guverne politice. (…) În acest context, solicit instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene”, a conchis în intervențiile sale Victor Negrescu.

Comisia pentru Petiții a decis să continue investigația și să trimită o scrisoare autorităților române privind situația lucrătorilor români, în care să atragă atenția asupra încălcărilor privind legislația europeană și națională în materie de drepturi și standarde sociale și medicale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

S&D

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

Published

on

© PES/Facebook

Miniștrii din PES au subliniat joi responsabilitatea socială pe care o au companiile de a dezvălui anumite informații legate de contabilitatea lor, în cadrul unei întâlniri online pe care au avut-o înaintea Consiliului Competitivitate de vineri, care va discuta raportarea publică de la țară la țară.

Legislația în discuție la Consiliu – Directiva CBCR – promovează transparența fiscală prin obligarea marilor companii multinaționale să dezvăluie informații fiscale și să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea.

Ministrul portughez al economiei și tranziției digitale, Pedro Siza Vieira, care a prezidat ședința PES, a declarat că “este pozitiv faptul că o astfel de propunere legislativă importantă avansează, în special în lumina redresării economice post-pandemice și pentru a stimula dezvoltarea pieței unice.

“Raportarea de la țară la țară va crește transparența și va oferi cetățenilor și investitorilor informații pe care au dreptul să le vadă. Această legislație va contribui, de asemenea, la crearea unor condiții de concurență mai echitabile între marile multinaționale și IMM-uri”, a continuat el.

Cel mai recent scandal OpenLux este încă un alt exemplu al modului în care secretul poate sprijini evaziunea și evaziunea fiscală, precum și schimbarea profitului. Joi, miniștrii PES au fost de acord că acest comportament trebuie să înceteze.

Directiva CBCR este în curs de desfășurare de cinci ani, iar PES a salutat munca depusă atât de fostul comisar Pierre Moscovici, cât și de actualul comisar Paolo Gentiloni pentru a asigura implementarea acestei legislații progresive.

PES a cerut în mod constant companiilor din Europa să plătească impozite echitabile, cerând în mod constant activități imorale în sectorul financiar.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană a confirmat faptul că lupta dusă de delegația română din grupul PPE din Parlamentul European pentru drepturile transportatorilor români n-a fost o prostie, a afirmat joi seară liderul acestei delegații, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

“Lupta mea și a colegilor din Delegația EPP România Gheorghe Falcă și Marian-Jean Marinescu pentru drepturile transportatorilor români n-a fost o prostie! Știți cât ne-am bătut pentru ceea ce se cunoaște drept Pachetul Mobilitate I și câte piedici a trebuit să ocolim pentru a-i ajuta pe transportatorii din România (plus cei din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cipru, Malta, Letonia, Lituania, Estoria). Ei bine, două studii comandate de Comisia Europeană arată negru pe alb că impactul obligării șoferilor de tir să se întoarcă la bază o dată la 8 săptămâni și problema cabotajului ar putea fi devastatoare. Nu doar pentru acest segment economic, ci și pentru mediu!”, a scris Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit lui, prevederile respective au fost introduse în Pachet fără studiu de impact, catalogând acest lucru drept “halucinant”.

“Pachetul Mobilitate I contravine Pactului Ecologic European, e limpede! Prevederile respective vor avea ca efect faptul că în anul 2023 vor exista 3,3 milioane de tone suplimentare de emisii de CO2 anual. De asemenea, ar putea genera până la 704 tone de oxizi de azot (NOx) și 251 tone de particule (PM2.5)”, a explicat el.

Rareș Bogdan a mai anunțat: “Comisia Europeană va începe consultări cu Statele Membre, Parlamentul European și toți actorii implicați, pentru a găsi soluții“.

“Aș zice că trebuie să o facă rapid. Mă bucur că nu ne-am înșelat în demersurile noastre, dar mă întreb cine va suporta pierderile înregistrate. O voi face și oficial”, a conchis liderul delegației române din grupul PPE.

Membrii delegației României din grupul PPE din Parlamentul European au transmis președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și comisarului european pentru transporturi Adina Vălean o scrisoare prin care solicită executivului european să găsească o soluție rațională prin care șoferii profesioniști să fie excluși de la testarea COVID-19, pentru a nu perturba semnificativ lanțurile de aprovizionare în UE. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul delegației, Rareș Bogdan, săptămâna trecută.

Scrisoarea a fost semnată de liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, de coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, și de ceilalți eurodeputați români din acest grup politic: Siegfried Mureșan, Cristian BușoiDan MotreanuVlad NistorVasile BlagaMircea HavaGheorghe FalcăDaniel BudaTraian Băsescu, Eugen TomacVincze Lorand și Winkler Iuliu.

De asemenea, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a anunțat pe 19 februarie publicarea celor două studii ale Comisiei Europene privind Pachetul de Mobilitate, document legislativ care afectează activitatea transportatorilor din Europa de Est, inclusiv România.

Rezultatele sugerează că obligația de întoarcere a camioanelor și cotele impuse operațiunilor de transport combinat sunt susceptibile de a avea efecte negative, inclusiv o creștere a emisiilor de transport. Comisia evaluează îndeaproape rezultatele studiului în contextul Acordului verde european, al strategiei sale de mobilitate durabilă și inteligentă și al funcționării pieței unice.

Analiza obligației de întoarcere a vehiculelor arată că aplicarea acestei dispoziții ar putea duce până 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de dioxid de carbon (CO2) în 2023, reprezentând o creștere cu 4,6% a emisiilor internaționale de transport rutier de marfă.

În trei scenarii studiate de către Comisia Europeană, creșterea emisiilor de CO2 variază de la 0,8% la 4,6%.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

În cadrul audierii din Parlamentul European a directorilor companiilor farmaceutice, în calitate de co-președinte al audierii, eurodeputatul Cristian Bușoi a subliniat că scopul strategiei europene de vaccinare rămâne ca vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat și distribuit în UE să fie eficient și sigur.

Dezvoltarea și distribuția unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 se află în centrul strategiei de recuperare a UE. Această audiere este foarte oportună pentru a corecta faptele întâmplate și, de asemenea, pentru a discuta soluții pentru îmbunătățirea implementării vaccinurilor COVID-19 în Europa”, a menționat deputatul în discursul său introductiv.

De asemenea, Cristian Bușoi atrage atenția că strategia de vaccinare nu poate fi doar un dialog bilateral între industria farmaceutică și Comisia Europeană: „Publicul ar trebui să rămână la curent. Vrem să vedem ce poate fi îmbunătățit și ce s-ar fi putut face mai bine.”

Potrivit deputatului european, problema cu care se confruntă UE în acest moment este producția în masă a vaccinurilor: „Producerea a miliarde de doze pentru oameni din întreaga Europă și din întreaga lume este o provocare fără precedent care are consecințe asupra capacității de producție, dar și asupra accesibilității materiilor prime și a produselor de unică folosință necesare în cantități suficiente pentru fabricarea vaccinurilor COVID-19 fără a compromite disponibilitatea acestor ingrediente la alte vaccinuri (pentru imunizarea de rutină) sau la alte medicamente. Provocarea de astăzi este cum să producem vaccinuri extrem de complexe pe o scară absolut fără precedent. Aceasta este o provocare industrială”, a mai adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, Cristian Bușoi susține că vaccinurile se bazează pe un lanț de aprovizionare global complex, cu ingrediente provenite din toată: „Este necesară o logistică complexă, care să se bazeze pe libera circulație globală a mărfurilor și pe competența națională, dar și pe schimbarea producției pentru a pune capăt crizei, deoarece criza se va termina numai atunci când majoritatea oamenilor vor fi vaccinați.”


Parlamentul European a organizat mai multe dezbateri în diferite comisii, precum și în cadrul sesiunilor plenare cu privire la diferite aspecte ale strategiei de vaccinare COVID-19. În cadrul ultimei dezbateri plenare din februarie 2021, deputații europeni au subliniat că UE trebuie să își continue eforturile concertate de combatere a pandemiei COVID-19 și să ia măsuri urgente pentru a crește producția de vaccinuri pentru a satisface așteptările cetățenilor.

Conform strategiei UE de vaccinare, trei vaccinuri împotriva COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare în UE în urma recomandărilor științifice pozitive de către Agenția Europeană pentru Medicamente (BioNTech-Pfizer, Moderna și AstraZeneca). Au fost încheiate trei contracte suplimentare care vor permite achiziționarea vaccinurilor după ce s-au dovedit sigure și eficiente: Johnson & Johnson (a fost depusă o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață), Sanofi-GSK și CureVac (ambele în curs de revizuire) Au fost încheiate discuții exploratorii cu două companii, Novavax și Valneva.

Audierea companiilor farmaceutice are loc înaintea unei videoconferințe lunare a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE consacrată răspunsului comun la pandemie.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR15 mins ago

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță va reprezenta România în Comitetul European al Regiunilor

ROMÂNIA41 mins ago

Oficial: Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în Statele Unite ale Americii

S&D2 hours ago

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi15 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE16 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending