Comisia revendică de la statele membre 355 de milioane de euro reprezentând fonduri PAC cheltuite incorect

bani-pentru-agriculturaÎn cadrul așa-numitei proceduri de verificare și închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică o sumă totală de 335 de milioane euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Astfel, România a fost penalizată cu 70.000 de euro pentru întârzierea plăţilor în agricultură.

Cu toate acestea, deoarece unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al deciziei de joi, 12 decembrie, va fi de aproximativ 304 de milioane euro. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.

Cea mai mare corecţie a fost aplicată Franţei: 141,8 milioane de euro. Grecia trebuie să returneze 78,8 milioane de euro, iar Olanda – 24,3 milioane euro.

Totodată, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Europene de Justiţie împotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Portugaliei i se va rambursa suma de 0,5 milioane de euro.

Detalii aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.