Comisiile parlamentare de politică externă au adoptat Declarația privind susținerea Ucrainei pe calea europeană

ucraina steag ue protsteComisiile de politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților au adoptat marți ”Declarația privind susținerea Ucrainei și a poporului ucrainean pe calea europeană”.

În textul documentului este exprimată susținerea deplină pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, informează Agerpres.

De asemenea, este reiterată susținerea fermă pentru parcursul european al Ucrainei și se exprimă disponibilitatea României de a oferi asistență Ucrainei, pe baza experienței sale.

Prin documentul adoptat este respinsă “orice formă de acțiune militară, politică, economică sau orice altă formă de coerciție împotriva statului ucrainean, subliniind responsabilitatea Federației Ruse, în special deciziile cu caracter militar privind situația din peninsula Crimeea”.

În declarație este exprimată îngrijorarea cu privire la efectele pe plan regional pe care actul recent de agresiune la adresa Ucrainei le poate genera în plan regional și la nivelul întregii Europe și este adresat un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei crize din Ucraina, prin acțiune cu bună credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a tuturor normelor și principiilor de drept internațional, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante la care Ucraina este parte.

Cele două Comisii ale Parlamentului încurajează, pentru soluționarea crizei, “valorificarea întregului instrumentar al organizațiilor regionale și internaționale cu mandat și capacități în domeniul prevenirii și soluționării crizelor, cu precădere al OSCE, al Consiliului Europei și ONU”.

De asemenea, prin declarație este exprimată încrederea că Rada Supremă din Ucraina va crea, în cel mai scurt timp, cadrul legislativ necesar să asigure protecție drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Totodată, este evidențiată importanța voinței comunității internaționale de acțiune în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei ONU, angajamentul afirmat de toate statele semnatare ale actului final de la Helsinki.

Declarația este semnată de președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Petru Filip, și președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Borbely Laszlo.

Documentul va fi trimis statelor europene, dar şi Federaţiei Ruse, a declarat, marţi, Petru Filip.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.