Comitetul European al Regiunilor, Comisia Europeană și Calea Europeană organizează la Bacău dezbaterea „Viitorul tinerilor europeni”, dialog local privind problematica șomajului în rândul tinerilor

Comitetul European al Regiunilor (CoR)Delegația Națională a României la CoR, Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău, un eveniment local privind problematica șomajului în rândul tinerilor și reducerea decalajelor sociale și economice, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și tineri ca beneficiari, orientată către soluții privind incluziunea economico-socială a tinerilor și oportunitățile de dezvoltare ale acestora la nivel local, național și european.

Dezbaterea, intitulată „Viitorul tinerilor europeni – dialog local privind problematica șomajului în rândul tinerilor și reducerea decalajelor sociale și economice”, va avea loc miercuri, 18 aprilie, la Centrul de Afaceri și Expoziții ”Mircea Cancicov” din Bacău, cu începere de la ora 12:00. Evenimentul va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

La eveniment vor participa, în ordinea intervențiilor: Robert Negoiță (Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, primar al Sectorului 3 din București), Cosmin Necula (Primar al Municipiului Bacău, membru al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor), Angela Cristea (Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România), Prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky (Rector al Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău), Victor Negrescu (Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe), Ioana Bran (Ministrul Tineretului și Sportului), Ana Bușoniu (Director general adjunct Programul Operațional Capital Uman – POCU, Ministerul Fondurilor Europene), Marius Deaconu (Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR). Dialogul va fi moderat de Dan Cărbunaru (jurnalist și director al CaleaEuropeană.ro).

Aceasta este prima dezbatere lansată în România în acest format, după ce țara noastră a fost aleasă să găzduiască Summitul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană care va avea loc în perioada 14-15 martie 2019.

Evenimentul nostru se bazează pe ideea de a avea viitorul Europei în mâinile noastre, cetățenii care se angajează în dialog cu autoritățile, dezbat, exprimă preocupări și identifică soluții asupra viitorului lor.

Acest concept are ca fundament și ceea ce Comitetul European al Regiunilor numește ca fiind „Europa cetățenilor este Europa viitorului”, sintagmă cheie pentru „Reflectând asupra Europei”, o inițiativă proprie prin care CoR oferă cetățenilor un cadru în care să-și prezinte preocupările, gândurile și ideile cu privire la viitorul Europei. Totodată, Comitetul European al Regiunilor promovează Alianța pentru Coeziune, un demers european centrat pe importanța fondurilor europene acordate regiunilor pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare la nivelul UE.

Totodată, evenimentul face parte din seria dezbaterilor publice „Dialoguri cu cetățenii” privind viitorul Europei la care participă comisari europeni și alți decidenți de la nivel european, precum membri ai Parlamentului European și oameni politici de la nivel local, regional și național.

De asemenea, după lansarea cu succes a evenimentelor de dialog cu cetățenii „Agora – Viitorul Europei”, co-organizate alături de Reprezentanța Comisiei Europene în România, CaleaEuropeană.ro consideră oportună facilitarea unui dialog local real și autentic la Bacău (un oraș reprezentativ al regiunii de dezvoltare Nord-Est – una din regiunile cel mai puțin dezvoltate din Europa) între diferite tipuri de actori (factori de decizie, experți, cadre universitare) și cetățeni.

Prin acest eveniment local vom reuni în același loc, pentru o dezbatere directă, atât soluțiile propuse de factorii de decizie, cât și de beneficiarii acestora – tinerii.

Sondajul „Reflectând asupra Europei”: Cazul României

Mai mult decât atât, în contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj, în anul 2016, privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 29% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 25% politicile pentru tineret și 22% șomajul.

Regiunea Nord-Est, cea mai puțin dezvoltată din România. Bacău, între primele zece județe privind șomajul în rândul tinerilor

Conform celor mai recente date Eurostat privind șomajul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani din Uniunea Europeană, 13,1% dintre tinerii români au fost înregistrați ca șomeri, plasând România pe locul al 13-lea în rândul statelor UE cu cea mai crescută rată a șomajului în rândul tinerilor. Totodată, Bacău, capitala națională a tineretului din 2017 în România, face parte din una dintre cele mai sărace 20 de regiuni din Europa – Regiunea Nord-Est.

Ca parte a celor 276 de regiuni din Uniunea Europeană, regiunea Nord-Est a României are un PIB pe cap de locuitor de 36% din media UE28, fiind cea mai puțin dezvoltată regiune din țară și a cincea cea mai puțin dezvoltată regiune din UE.

La nivel regional, Bacău este al doilea județ cu cel mai ridicat grad al șomajului, după Vaslui, cu un procent de 6,67%, peste media regiunii de 5,8%, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cu acest procent, Bacăul se numără printre cele 10 județe (locul 9) cu cel mai înalt grad de șomaj la nivel național.

Totodată, Regiunea Nord-Est este devansată la nivel național doar de Regiunea Sud-Vest (cu 7.13%) în ceea ce privește gradul de șomaj.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.