Connect with us

GENERAL

Indignados catre UE: politicienii nu ne reprezinta

Published

on

Membrii indignados şi un înalt oficial al UE au organizat o dezbatere mai rar întâlnită pe 19 octombrie în Bruxelles, care nu a făcut nimic decât să evidenţieze prăpastia dintre elita europeană şi mişcarea de protest internaţională, publică EurActiv.com.

În timp ce indignados şi Koos Richelle, director-general al Comisiei Europene pentru ocuparea forţei de muncă, relaţii sociale şi incluziune, au găsit un oarecare teren comun cu privire la amploarea provocării cu care se confruntă Europa, nu a existat un consens pentru niciuna din posibilele soluţii pentru criza economică.

Cele două părţi nu sunt cad de acord asupra reprezentanţilor instituţiilor publice.

„Primul nostru mesaj din partea mişcării a fost acela că politicienii nu ne reprezintă”, a declarat Olivier Bourgeois, un membru al Comisiei Internaţionale Indignados, care se autocaracterizează ca persoană din administraţie, nu ca un organism de conducere, tocmai pentru a sublinia ideea de mai sus.

Membrii indignados au respins ca fiind necorespunzătoare mijloacele prin  care se realizează reprezentarea democratică. Unul dintre ei a declarat că şi-a propus să nu voteze niciodată pentru că niciunul dintre partide nu l-a reprezentat în mod corect. Un altul a respins Iniţiativa Cetăţenilor Europeni, pentru simplul fapt că ar fi trebuit să fie la libera alegere.

Bourgeois declară: „Noi spunem întotdeauna că nu venim la Parlamentul European pentru că avem o metodologie a noastră, care vine <din pieţe>. Trebuie să fim în pieţe, să fim deschişi oamenilorşi le spunem acestor politicieni să vină ei la convocările noastre dacă vor să ne cunoască”.

Indignados au favorizat, în schimb, democraţia directă, prin ceea ce numesc ei „agora”, o piaţă publică deschisă tuturor.

Directorul general Richelle le-a spus:” Dacă vreţi să schimbaţi sistemul, trebuie să ţineţi legătura cu sistemul”.

La întrebarea adresată de EurActiv de ce un funcţionar public a fost trimis la dezbateri, şi nu un politician, comisarul Laszlo Andor a spus că nu au primit nicio solicitare oficială din partea indignados să facă asta, şi chiar ar fi dispus să se întâlnească cu aceştia, dacă i se va cere asta.

Indignados au dat drept model Islanda, unde fostul prim-ministru Geir Haarde a fost pus sub acuzare şi va fi judecat pentru neglijenţă şi administrare deficitară. Ei au lăudat, de asemenea, propunerea ţărilor nordice cu privire la o nouă constituţie, care a fost deja parţial elaborată cu ajutorul sugestiilor cetăţenilor prin intermediul Fcebook şi Twitter.

Publicul ţintă: oamenii de rând, nu politicienii.

Indignados au fost modeşti cu privire la capacitatea lor de a influenţa politica. Unul dintre ei, Hector Huerga, a recunoscut că au un efect redus asupra instituţiilor europene. „Munca noastră este munca de temelie, este munca ce are loc cu oameni. Ştim că nu vom schimba Comisia Europeană. Acest lucru nu este obiectivul nostru”, a spus el.

În schimb, ei preferă să influenţeze opinia publică şi să creeze o nouă modalitate de participare democratică, şi care susţin ei, sunt posibile prin intermediul internetului şi a site-urilor de socializare.

„Pentru a crea o societate informată, oamenii trebuie să vorbească unul cu celălalt, să citească mult şi nu să creeze o societate izolată de către instituţii şi de către toate aceste maşinării ale sistemului”, a mai declarat Huerga.

Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul EurActiv.com.

Urmăriţi mai multe declaraţii ale indignados:

Sursa foto: roarmag.org

GENERAL

Camera Lorzilor a adoptat un amendament prin care se menține, după Brexit, dreptul la reîntregirea familiei pentru refugiaţii minori neînsoţiţi

Published

on

© UK House of Lords/ Facebook

Camera Lorzilor a Parlamentului britanic a adus marți noi amendamente la proiectul de lege privind Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, entitatea legislativă a adoptat cu 300 de voturi pentru și 220 împotrivă un amendament propus de laburistul Alf Dubs, potrivit căruia s-ar menține după Brexit dreptul la reîntregirea familiei pentru refugiații minori, existent în Uniunea Europeană.

Acesta a fost omis din actualul proiect de lege, precum și obligația guvernului de a informa Parlamentului cu privire la orice tratative cu Uniunea Europeană pe acest subiect.

Un alt amendament adoptat la un scor strâns, de doar 4 voturi, ce a primit 239 de voturi pentru și 235 de voturi împotrivă, este acela prin care garantează Scoției și Țării Galilor posibilitatea de a-și susține punctele de vedere la negocierile cu Uniunea Europeană, după Brexit.

Convenția Sewel, denumită după lordul John Buttifant Sewel, se aplică atunci când Parlamentul britanic dorește să legifereze cu privire la aspecte ce țin de competența autorităților descentralizate (Adunarea Națională aȚării Galilor, Parlamentul scoțian și Adunarea Națională a Irlandei de Nord).

Potrivit prevederilor convenției, Parlamentul britanic va avea nevoie ca instituția descentralizată să își dea consimțământul.

Aceste noi modificări aduse proiectului de lege privind Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană vin după ce Camera Lorzilor a adoptat luni un amendament prin care drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit vor fi protejate după Brexit.

Astfel, cetățenii UE eligibili ar urma să primească un document fizic care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie.

Proiectul de lege privind Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană urmează să ajungă miercuri, după aceaste decizii, în Camera Comunelor, unde, cel mai probabil, amendamentele vor fi respinse, având în vedere că entitatea legislativă este dominată de conservatori, care dețin 365 de mandate.

Rămâne de văzut dacă lorzii, denumiți și ”gardieni constituționali”, vor fi insista asupra deciziilor în cadrul unui proces care se numește ping-pong.

Proiectul de lege poate face traseul între cele două camere ale Parlamentului până când acestea se pun de acord asupra formei finale. Odată ce ambele camere ajung la un consens, acesta este trimis la Regina Elisabeta a II-a spre aprobare.

Camera Comunelor a aprobat încă de la 9 ianaurie legislația care permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 cu un acord, punând astfel capăt epopeii de trei ani și jumătate, începută la 23 iunie 2016.

Proiectul de lege a primit 330 de voturi ”pentru” și 231 de voturi ”împotrivă”, trecând cu o diferență de 99 de voturi de a treia lectură în camera inferioară a Parlamentului britanic, dovadă a majorității Partidului Conservator, condus de premierul britanic Boris Johnson, câștigată în urma alegerilor anticipate din 12 decembrie 2019, primele din ultimii 96 de ani organizare în luna anterior amintită.

Continue Reading

GENERAL

UE, reprezentată la cel mai înalt nivel la Conferința privind Libia, de la Berlin, ca dovadă a interesului european prioritar pentru găsirea unei soluții politice la războiul civil libian

Published

on

© European Union, 2020

Președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant / vicepreședinte Josep Borrell vor participa la Conferința de la Berlin privind situația din Libia, informează un comunicat

Germania va găzdui duminică un summit care va reuni puterile străine şi taberele rivale din Libia pe care le susţin, pentru a încerca să pună capăt războiului pentru Tripoli şi pentru a relua discuţiile privind un acord de împărţire a puterii.

Potrivit comunicatului, Conferința de la Berlin este o oportunitate de a merge mai departe cu acest proces, iar UE este gata să mobilizeze instrumentele și resursele necesare pentru a garanta implementarea completă a rezultatelor Conferinței. De asemenea, reprezentarea la cel mai înalt nivel a UE este o mărturie a faptului că Libia este o prioritate pentru instituțiile europene, Uniunea fiind hotărâtă să joace un rol puternic și activ la toate nivelurile pentru a contribui la atingerea și menținerea unui acord de încetare a focului și a deschide calea către o soluție politică la un conflict continuu.

În acest context, Comisia Europeană transmite că „UE continuă să fie cel mai puternic susținător al activității reprezentantului special al ONU Ghassan Salamé și al misiunii de sprijinire a ONU în Libia (UNSMIL), precum și a procesului de la Berlin ca fiind singura cale către o Libie pașnică, stabilă și sigură”. 

Amintim că joi, Președintele Consiliului European și președintele rus Vladimir Putin au discutat telefonic despre importanța încetării ostilităților, ambii dorind ca toate părțile să ajungă la un acord de încetare a focului și să relanseze procesul politic.

Evenimentul va avea loc la câteva zile după eforturile eşuate ale Rusiei şi Turciei de a-l convinge pe Khalifa Haftar, ale cărui forţe controlează mare parte din estul şi sudul Libiei, să semneze un armistiţiu durabil şi să oprească ofensiva asupra capitalei cu prilejul unei vizite la Moscova din această săptămână. Mareşalul Haftar a plecat de la Moscova fără a semna o propunere în acest sens, relatează Agerpres.

Pe lângă participarea confirmată a UE și a Federației Ruse, prin intermediul președintelui Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov, SUA vor fi reprezentate de Secretarul de Stat Mike Pompeo. 

 

 

Continue Reading

GENERAL

Șase luni de comandă NATO. Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, aflat în premieră la comanda SNMCMG-2, va pleca luni în misiune în Marea Neagră și Marea Mediterană

Published

on

© navy.ro

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), din dotarea Forţelor Navale Române, aflat în premieră la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), va pleca pe 20 ianuarie în misiune pentru şase luni în Marea Neagră şi Marea Mediterană, alături de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania şi Turcia, informează Forțele Navale Române printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Statul Major al Forţelor Navale Române a informat, vineri, că misiunea se va desfăşura conform graficului de generare al forţelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Nava va fi prezentă în Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică şi Marea Mediterană şi va face escale pentru refacerea capacităţii de luptă în porturile: Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia), Souda (Grecia), Aksaz (Turcia), Mersin (Turcia), Antalia (Turcia), Patras (Grecia), Split (Croaţia), Vlore (Albania), Palermo (Italia), Marsilia (Franţa), Mahon (Spania), Palma (Spania), Catania (Italia), Civitavecchia (Italia), Salamis (Grecia).

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) are la bord un echipaj format din 68 de marinari și militari de stat major, iar la comanda navei se află căpitan-comandorul Daniel Gheorma.

SNMCMG – 2 este una dintre cele patru forțe maritime multinaționale integrate, care contribuie la asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord Atlantice și demonstrează solidaritatea partenerilor NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending