Comunicarea strategică și combaterea propagandei, incluse pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe din UE la solicitarea României

Miniștrii de Externe din țările membre ale Uniunii Europene vor discuta luni subiectul comunicării strategice și combaterea propagandei, subiectul fiind inclus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Externe ca răspuns la scrisoarea adresată șefei diplomației europene, Federica Mogherini, de 8 state membre, printre care se numără și România, transmit surse oficiale pentru CaleaEuropeana.ro.

România și celelalte șapte state ”solicită creșterea capacității de comunicare strategică a UE, în special prin consolidarea echipelor specializate din cadrul SEAE: East StratCom, precum și echipele similare pentru Balcanii de Vest și Vecinătatea Sudică”, au punctat sursele menționate.

”Inițiativa reflectă necesitatea unui răspuns adecvat din partea UE la campaniile concertate de dezinformare și propagandă ale unor actori externi având ca scop discreditarea valorilor europene și a ordinii democratice, precum și subminarea eforturilor UE de promovare a acestora în vecinătate”, au mai indicat sursele citate.

Citiți și România și alte șapte state membre UE, scrisoare către Federica Mogherini pentru sporirea eforturilor de a combate propaganda rusă

Scrisoarea a fost semnată de Croația, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia.

Eforturile europene pentru combaterea propagandei și pentru eficientizarea comunicării strategice s-au intensificat în ultimii ani pe fondul tensiunilor dintre țările europene și Rusia.

În 2015, Servicul European de Acțiune Externă a înființat StratCom alături de lansarea unui plan de acțiune pentru comunicare strategică. Cu toate acestea, țările UE și NATO de pe flancul estic au continuat să explice faptul că propaganda și dezinformarea online dinspre Rusia continuă să se manifeste.

În scrisoarea menționată, cele 8 țări explică faptul că forțele operative ale UE ar trebui să aibă o finanțare adecvată” și o bază instituțională solidă.

De altfel, în bugetul UE pentrul anul 2018 ce urmează a fi finalizat de către Parlamentul European și de Consiliu au fost incluse angajamente financiare pentru combaterea propagandei și a dezinformării.

Discuțiile miniștrilor de Externe privind comunicarea strategică vor fi urmate de o reuniune în format comun a acestora cu miniștrii Apărării pentru a semna scrisorile de notificare a Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene în ceea ce ar putea reprezenta piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.