Comunitatea internațională se mobilizează în privința masacrului din Ghouta, Siria. Consiliul de Securitate al ONU aprobă încetarea focului timp de 30 de zile

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale, transmite BBC.

Obiectivul este “de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea medicală a bolnavilor şi a răniţilor în starea cea mai gravă”.

“Nu este un acord de pace asupra Siriei, textul este unul pur umanitar”, a afirmat ambasadorul suedez Olog Skoog, cosemnatar al textului alături de omologul său kuweitian.

În cursul negocierilor, occidentalii au refuzat o solicitare a Rusiei în sensul ca orice convoi umanitar să fie nevoit să obţină un acord din partea Damascului.

Textul prevede excepţii în privinţa încetării focului în cazul luptelor contra grupărilor jihadiste Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida. La cererea Moscovei, excepţiile cuprind “alţi indivizi, grupări, entităţi, asociate cu Al-Qaida şi SI, precum şi alte grupări teroriste desemnate de Consiliul de Securitate”.

Observatorii notează că aceste excepţii pot da naştere unor interpretări contradictorii, Damascul calificându-i drept “terorişti” pe rebelii susţinuţi de Occident. Respectarea încetării focului riscă prin urmare să devină aleatorie, arată sursa menţionată.

La cererea Rusiei, Consiliul preconizează să se reunească din nou în termen de 15 zile pentru a vedea dacă încetarea focului este bine aplicată.

Citiți și Bombardamente ale regimului sirian în Ghouta. Turcia îi cere comunității internaționale să oprească masacrul

Consiliul de Securitate al ONU a amânat vineri votul privind încetarea focului timp de 30 de zile pentru a acorda mai mult timp negocierilor. Această propunere are în vedere încetarea focului pentru pătrunderea ajutorului umanitar din cartierul din Damasc Ghouta. Zona est locuită de 400.000 de persoane și este una demilitarizată, lucru garantat de Turcia, Iran și Rusia, în aceasta fiind interzise în mod expres acte de agresiune.

Siria se află, încă de la începutul anului 2011 într-un război civil devastator între regimul de la Damasc și rebelii care caută să înlăture dictatura președintelui Bashar al-Assad. Comunitatea internațională a fost împărțită în două tabere, iar discuțiile din Consiliul de Securitate sunt îngreunate tocmai de faptul că deseori SUA și Rusia au poziții complet divergente. Potrivit ONU, de la începutul conflictului sute de mii de persoane au fost ucise și milioane au fost forțate să migreze, atât în interiorul statului sirian, dar și în afara acestuia.

Puterea preşedintelui Bashar al-Assad caută să recucerească această enclavă, de unde rebeli trag obuze, uneori soldate cu morţi, asupra capitalei. Ghouta de Est este ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor în apropiere de Damasc. Zona se află sub asediu de aproximativ o săptămână și au murit aproximativ 500 de persoane în urma bombardamentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.