COMUNICATE DE PRESĂ
Confederația Patronală Concordia, scrisoare către Parlament privind accesibilizarea utilizării pe scară largă a semnăturilor electronice
Published
1 year agoon
Confederația Patronală Concordia a adresat Parlamentului României o scrisoare deschisă privind accesibilizarea utilizării pe scară a semnăturilor electronice ușor de folosit și cu costuri reduse, document consultat de caleaeuropeană.ro.
„Confederația Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel național și aduce împreună firme cu peste 330.000 de angajați din 15 industrii esențiale pentru economie, care reprezintă mai mult de o pătrime din PIB-ul României. Din această poziție, am susținut în permanență nevoia de digitalizare și facem tot ce ne stă în putință să contribuim la modernizarea României.
Unul dintre cele mai mari obstacole în orice ține de digitalizare îl reprezintă imposibilitatea utilizării pe scară largă a semnăturii electronice. Fără un cadru legal modern, care să facă semnătura electronică ușor de folosit și disponibilă cu costuri reduse pentru cetățeni și companii, orice tranzacție economică și orice interacțiune cu statul vor continua să însemne un timp pierdut inutil, hârtie consumată și întârzieri frustrante. Legea care reglementează în prezent semnătura electronică datează din 2001, când această tehnologie era de-abia la început. Concordia a ridicat cu fiecare ocazie în ultimii ani necesitatea adaptării cadrului legal la realitățile din prezent, când nevoia operatorilor economici de a putea încheia de la distanță acte juridice între ei, cu consumatorii sau în interacțiunea cu statul a devenit stringentă din perspectiva rapidității și frecvenței cu care au loc operațiunile economice. Parlamentul a inițiat de curând o propunere de lege care s-o înlocuiască pe cea veche și să reglementeze unitar folosirea semnăturii electronice. Ne bucurăm să vedem într-un final acest pas făcut. În același timp, vedem că proiectul legii riscă să nu aducă progres față de situația din prezent, deși filosofia legislației europene în materie (Regulamentul eIDAS 910/2014) merge în direcția accesibilizării utilizării semnăturii electronice în cât mai multe contexte, iar majoritatea statelor europene au legislații mult mai progresiste la acest capitol.
Există trei tipuri de semnături electronice: simple, avansate și calificate. Fiecare dintre acestea face dovada consimțământului într-o ierarhie bazată pe tehnica folosită pentru generare, de la cele mai sigure pentru acte juridice complexe, la cele mai simple pentru acte de importanță mai mică. În prezent, numai cea calificată este, din punct de vedere legal, echivalentul semnăturii fizice pe hârtie. Pentru o economie concurențială cu dinamică tranzacțională rapidă, care vine la pachet cu creștere economică pentru toată lumea, și mai ales pentru confortul fiecăruia de a încheia acte juridice la distanță, este important să se accesibilizeze utilizarea semnăturii electronice, prin consacrarea unei valori juridice mai ridicate semnăturii electronice avansate și prin reglementarea mai democratică a celor care o pot furniza.
Am apreciat faptul că propunerea legislativă a fost elaborată împreună cu instituțiile cu responsabilități în domeniu – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Interne – și cu reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, printre care semnatarii prezentei scrisori, reuniți în grupul de lucru „Law and Technology Lab”. Lucrările grupului s-au finalizat cu un acord larg între participanți, din care a rezultat forma inițiativei care să intre pe fluxul legislativ în Parlament. Caracteristicile fiecărui tip de semnătură electronică În ciuda acestui fapt, observăm amendamente actuale care vin să pericliteze eforturile de până acum și să modifice consensul. Ne îngrijorează faptul că discuțiile din prezent pe marginea proiectului merg în direcția restrângerii pieței de furnizare a semnăturilor electronice. Acestea vizează păstrarea unei valori juridice reale strict pentru cea mai scumpă și greu de folosit semnătură, cea calificată, și consacrarea unei valori foarte restrânse și sever condiționate pentru semnătura avansată, precum și prin impunerea unor condiții de certificare și autorizare draconice pentru furnizori. Aceste cerințe, presupunând garanții financiare foarte ridicate pentru prestatori, impun bariere nejustificate pentru operatorii care urmăresc să intre pe piață. Considerăm că ele reprezintă măsuri neconcurențiale, care vor împiedica dezvoltarea unor tehnologii inovative apte să conducă la soluții cu costuri reduse și ușor de utilizat.
Restrângerea valorii juridice echivalente cu semnătura olografă pentru un singur tip de semnătură (cea calificată) aduce costuri ridicate și procedee îngreunate pentru multe documente care nu necesită să fie semnate cu un mijloc atât de complicat. Această opțiune nu face decât să susțină birocrația excesivă din România, care cauzează o pierdere enormă de timp, bani și efort zilnic, atât pentru cetățean, cât și pentru autoritatea publică și funcționari. Nu în ultimul rând, această restrângere creează riscul de a încetini viteza tranzacțională în economie pentru toate sectoarele de activitate și de a supraîncărca instanțele de judecată.
Concordia solicită Parlamentului să chibzuiască felul în care va da valoare juridică semnăturii electronice avansate și celei simple, astfel încât atât companiile, cât și cetățenii, să poată beneficia de pe urma încheierii actelor juridice la distanță cu ușurință. Cerem, de asemenea, Guvernului și instituțiilor statului să sprijine Parlamentul în adoptarea acestei viziuni care democratizează semnătura electronică.
România nu se va putea digitaliza în ritmul și în felul în care ne dorim cu toții fără să avem acces la semnături electronice ușor de folosit și cu costuri reduse pentru toată lumea”, semnează Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
CE pregătește un plan de acțiune care să consolideze securitatea cibernetică a spitalelor din UE și a furnizorilor de asistență medicală
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. Avem fonduri europene la dispoziție
Document de poziție | Grupul Popularilor Europeni pledează pentru o adevărată Piață Unică Europeană a Apărării cu drepturi depline
Adio sertarul cu cabluri. Începând de azi, vom folosi în UE încărcătorul comun USB-C pentru majoritatea dispozitivelor
ICI București a organizat în 2024 peste 10 workshop-uri dedicate celor mai relevante teme din zona de tehnologie ale momentului
Ministrul Marcel Boloș, după revenirea la MIPE: Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități
COMUNICATE DE PRESĂ
ICI București a organizat în 2024 peste 10 workshop-uri dedicate celor mai relevante teme din zona de tehnologie ale momentului
Published
3 weeks agoon
December 27, 2024By
Diana ZaimÎn 2024, ICI București a fost un catalizator al cunoașterii și colaborării prin organizarea a peste 10 workshop-uri dedicate celor mai relevante teme din zona de tehnologie ale momentului. Aceste workshop-uri au adus împreună experți, profesioniști și pasionați de tehnologie, consolidând competențele digitale și colaborările între sectoare.
Printre acestea se numără:
- Securitate Cibernetică în Domeniul HoReCa: Protecția datelor și prevenirea amenințărilor digitale.
- Industria de apărare: Tehnologii duale și cerințe NATO.
- Harnessing HPC and AI: Open source innovations and real-world applications.
- Societatea 5.0.
- Lupta împotriva dezinformării.
- Introducere în Supercomputing și High Performance Computing (HPC): Inclusiv utilizarea Python pentru industrie.
- Viitorul tehnologiilor imersive în România.
- Comunicaţii pentru viitor: Cercetare și inovație în era digitală.
COMUNICATE DE PRESĂ
Rectorul SNSPA: ”Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preț”
Published
4 weeks agoon
December 21, 2024By
Teodora IonRectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un apel ferm la responsabilitate și acțiune din partea clasei politice și a autorităților, pentru apărarea libertății presei, condamnând incidentele recente, care i-au vizat în mod direct pe reprezentanții mass-media.
”Recentele incidente, amenințări și gesturi ostile care au vizat în mod direct jurnaliști reprezintă un atac la adresa libertății presei și a valorilor fundamentale ale democrației. Acțiunile și declarațiile recente ale unor parlamentari, care au inclus agresiuni fizice, verbale și incitări la ură împotriva reprezentanților mass-media, sunt inadmisibile și reprezintă un atac direct asupra dreptului la informare și a libertății presei, drepturi consfințite de Constituția României și de convențiile internaționale la care țara noastră este parte”, a evidențiat rectorul SNSPA într-un comunicat.
El a arătat că ”aceste atacuri simultane împotriva presei, în general, și a Antenei 3, în mod particular, fac parte tot din războiul hibrid declanșat cu ocazia alegerilor prezidenţiale, iar jurnaliștii care au încercat să expună influențele Federației Ruse în politica românească au devenit ținte directe”.
”Prin astfel de atacuri, se încearcă reducerea la tăcere a vocilor independente din presă, promovarea dezinformării și crearea unui climat de frică, ostil libertății de exprimare”, a transmis Pricopie.
El a lansat un apel către jurnaliști ”să condamne public, fără echivoc, orice comportament abuziv sau extremist îndreptat împotriva jurnaliștilor și să promoveze un climat de respect și responsabilitate în spațiul public”.
”Este esențial ca reprezentanții clasei politice să demonstreze integritate și să respecte standardele morale și profesionale, fundamentale pentru menținerea încrederii cetățenilor în instituțiile democratice”, a subliniat acesta.
În egală măsură, ”solicit autorităților competente să aplice cu strictețe legea și să sancționeze prompt orice derapaj, pentru a preveni precedente periculoase”.
”Totodată, îndemn societatea civilă și comunitatea academică să manifeste solidaritate față de breasla jurnalistică și să protejeze acest pilon esențial al democrației. Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preț pentru a construi o societate bazată pe respect, toleranță și dialog”, conchide rectorul SNSPA.
COMUNICATE DE PRESĂ
IDR și ANR au organizat Conferința academică ”Spectrul extremismului în România. Ce învățăm din istorie?”
Published
1 month agoon
December 19, 2024By
Diana ZaimInstitutul Diplomatic Român și Agenția Națională pentru Romi au organizat ieri, 18 decembrie, Conferința academică „Spectrul extremismului în România. Ce învățăm din istorie?” cu scopul de a populariza perspective riguros documentate referitoare la Holocaustul din România, în contextul recrudescenței discursului urii îndreptat împotriva minorităților romă și evreiască.
Prezentările academice susținute au fost legate de deportarea romilor în Transnistria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – tragedie care a marcat până astăzi mentalitatea colectivă a minorității rome.
Conferința a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook CaleaEuropeana:
„Ziua de 18 decembrie a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite drept Ziua Internațională a Migrației. România este o țară puternic afectată de fenomenul migrației, având în vedere că peste 4 milioane de români au plecat peste granițe în ultimii ani. De asemenea, comunitățile de romi și evrei din România au rezultat din valuri migratorii. Din păcate, mulți dintre concetățenii noștri diferiți etnic sau religios sunt percepuți ca fiind „diferiți” în mod negativ, stigmatizați. Avem datoria, învățând din lecțiile istoriei, să construim o societate incluzivă, care să promoveze respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, indiferent de gen, etnie, religie sau orientare sexuală. Vă invit să comunicăm aceste teme mai departe și să depășim diviziunile și diferențele din societate”, a declarat Liliana Popescu-Bîrlan, director general al Institutului Diplomatic Român.
„Romii din România sunt subiect al rasismului nu de acum, când avem o polarizare în rândul societății, ci de-a lungul istoriei. Genul acesta de dezbateri le organizăm de multă vreme, însă fără prea mult interes în mass-media mainstream. O bună parte a populației achiesează la ideile legionarilor, comemorează criminalii de război ori îi glorifică, în ciuda legislației existente care sancționează astfel de fapte penale și în ciuda pașilor pe care îi facem în direcția educației pentru studiul Holocaustului, a strategiilor ori instituțiilor specializate. Acest tip de manifestare a intoleranței în societate nu poate fi combătut decât ferm și frontal. Perspectiva pentru societatea noastră este una în care, paradoxal, 76-80% dintre cetățeni sunt de acord cu apartenența la NATO, însă 41% dintre tinerii cu vârste între 18-35 de ani afirmă că ar fi de acord cu un sistem totalitar și acestea sunt provocările cărora trebuie să le facem față, în prezent”, a declarat Iulian Paraschiv, președinte al Agenției Naționale pentru Romi.
Dr. Viorel Achim, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, a subliniat, în prezentarea pe care a susținut-o, contextul ideologic în care au avut loc acțiunile împotriva romilor din cadrul guvernării antonesciene.
Dr. Marius Cazan, cercetător științific, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, a prezentat elemente specifice legate de modul în care s-a făcut deportarea, caracterul arbitrar al discriminării și faptul că se poate extinde către diverse categorii sociale.
Dr. Codrin Tăut, cercetător, Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă, a scos în evidență faptul că atrocitățile la care s-a ajuns în Al Doilea Război Mondial reprezintă un rezultat al mai multor etape preliminare. În acest sens, este foarte importantă identificarea similarităților semnalelor din prezent cu evenimentele istorice și acțiunea fermă și rapidă, astfel încât atrocitățile să fie oprite înainte de a debuta efectiv.
Nu în ultimul rând, drd. Nicolae Furtună, membru al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, a prezentat o perspectivă sociologică asupra acelor vremuri punând accent pe politicile prin care se încerca o purificare etnică, pe bazele eugeniei.
Toate intervențiile din cadrul conferinței au adus în atenție circumstanțele și factorii care au contribuit la dezvoltarea extremismului în România, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și modul în care minoritatea romă, alături de cea evreiască, au fost ținta politicilor rasiale, de exterminare, ale regimului Antonescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia
Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB
Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- U.E.1 week ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE1 week ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
- SUA4 days ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, la București: România este una dintre cele mai industrializate țări din Europa. Prin reindustrializarea Europei, vom consolida sectoarele strategice românești
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump