EVENIMENTE
Conferința “Constituția Norvegiană din 1814, fundament pentru o societate modernă și democratică”
Published
10 years agoon

Ambasada Regală a Norvegiei în România are plăcerea să vă invite la conferința
Constituția Norvegiană din 1814, fundament pentru o societate modernă și democratică:
- 24 noiembrie, ora 16:00, la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca (Colegiul Academic al UBB, str. Emmanuel de Martonne nr. 1). Un eveniment moderat de domnul Claudiu Pădurean, jurnalist;
- 25 noiembrie, ora 10:00, la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Litere (Str. Horia, nr.31, Cluj) o prelegere în limba norvegiană pentru studenții programului de limbă și literatură norvegiană;
- 26 noiembrie, ora 10:00, la Universitatea din București, Facultatea de Litere (Sala de Consiliu, Str. Edgar Quinet nr.5-7) o prelegere pentru studenți;
- 27 noiembrie, ora 18:00, la Academia de Științe Economice (sala Aula Magna, Str. Caderea Bastiliei, clădirea Ion N. Angelescu). Un eveniment moderat de domnul Mircea Vasilescu, redactor șef al revistei „Dilema veche”.
Scriitorul norvegian Edvard Hoem va prezenta și va discuta subiecte importante legate de dezvoltarea Norvegiei ca o societate modernă și democratică, având la bază constituția din 1814. Pe parcursul unui an turbulent, Norvegia a adoptat prima sa constituție în data de 17 mai 1814. Constituția norvegiană este cea mai veche din Europa și încă se află în uz. Aceasta a fost modificată de mai multe ori, dar niciodată nu a fost înlocuită de un nou document constituțional.
Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Științe Economice și Universitatea din București.
Reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, jurnaliști și instituții publice sunt invitați să ia parte la evenimente.
Expoziția de postere „1814, Anul Miracolelor”, expusă la ASE în data de 27 noiembrie, va oferi publicului din România o privire de ansamblu asupra evenimentelor politice din 1814, precum și asupra celor mai importante paragrafe din Constituția norvegiană așa cum este ea astăzi.
Proiectul este finanțat prin EEA și Norway Grants și Fundația pentru Literatură Norvegiană în Străinătate (NORLA).
***
Universitatea Babeş-Bolyai este singura universitate din România care are un program de licență în Limbă și Literatură Norvegiană, încă din 1991, fiind nucleul departamentului care a fost ulterior deschis în 2001. De-a lungul anilor, a devenit un centru important pentru promovarea culturii și limbii norvegiene în rândul studenților și publicului larg din România.
Facultatea de Relații Economice Internaționale, parte a Academiei de Științe Economice, a organizat cursuri deschise pentru studenții săi în ultimii 20 de ani. Scopul este de a crea un cadru de dialog și schimb de opinii între studenți, publicul larg, reprezentanți ai corpului diplomatic și mediul de afaceri. În cei 150 de ani de existenţă, Universitatea din București și-a consolidat statutul și prestigiul atât pe plan naţional, cât şi internaţional, fiind considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România. Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, este astăzi una dintre cele mai complexe, mai moderne și mai dinamice structuri universitare din România, pregătind anual specialiști pentru diferite domenii de activitate.
Pentru detalii suplimentare vă rugăm să contactați:
Chelgate Public Affairs & Public Relations, pentru detalii legate de logistica evenimentelor: Claudia Oprescu, Account Manager, +40 731 551 645, cd@chelgate.com
Universitatea Babeş-Bolyai, pentru detalii legate de evenimentul din Cluj: Mr. Paul Fărcaș, Direcția Comunicare și Relțtii Publice, paul.farcas@ubbcluj.ro
Ambasada Regală a Norvegiei: Ana-Maria Bălan, Ana-Maria.Balan@mfa.no , +40 756 033 538
.
.
You may like
ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale
Leviatan Design a participat, în Polonia, la conferința „Ukraine and the Changing Landscape of Europe”: Au fost identificate soluții pentru realitățile și provocările din Ucraina
With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei
LIVE Conferința ”Inovația în sănătate: Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, organizată de EFPIA și APIFARMA sub egida președinției portugheze la Consiliul UE
Donald Trump, ”probabil” să nu participe la conferința pe care Vladimir Putin a propus-o semnatarilor Acordului nuclear cu Iranul
Emmanuel Macron va organiza o conferință cu donatori internaționali pentru Liban în zilele următoare
EVENIMENTE
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
Published
4 days agoon
March 11, 2025By
Diana Zaim
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, un eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare, infrastructură și domenii conexe, se va organiza în orașul Cluj-Napoca, în data de 13 martie, începând cu ora 17:00. Organizatorii evenimentului sunt Intelglobalis, Patronatul Societăților din Construcții și Asociația Inginerilor de Instalații Filiala Transilvania.
Experții vor dezbate soluții inovatoare, oportunități de colaborare și direcții de dezvoltare sustenabilă. De asemenea, se va pune accent pe sustenabilitate, digitalizare și profitabilitate. Summitul facilitează dialogul între top-managementul companiilor private, instituții de reglementare și mediul academic.
În cadrul evenimentului se vor organiza următoarele:
- Sesiuni de networking pentru top-managementul companiilor din constructii, instalatii, proiectare, infrastructura si domenii auxiliare, facilitând dialogul cu institutiile de reglementare si mediul academic de profil.
- Conferința – dezbateri cu experți și lideri de opinie pe teme ca: încurajarea constructiilor, profitabilitate în construcții, blocajele finanțării guvernamentale pentru infrastructură, investiții, adaptabilitatea la schimbările fiscale, capacitatea de recrutare și retenție a personalului etc.
Locația evenimentului este Wonderland Cluj – sala Grande Vista.
Participanții evenimentului sunt personalități din Top-management din construcții, arhitectură si proiectare, dar și investitori, dezvoltatori imobiliari, reprezentanți ai instituțiilor de reglementare, și mediul academic de profil.
EVENIMENTE
New Strategy Center și CEPA au organizat, la Conferința de Securitate de la München, un eveniment consacrat importanței strategice a Mării Negre
Published
4 weeks agoon
February 15, 2025
New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA) din SUA au organizat vineri, 14 februarie, la Conferința de Securitate de la Munchen, un eveniment, sub forma unei cine de lucru, dedicat importanței strategice a Mării Negre, cu tema „A Free and Open Black Sea: Evaluating Challenges on Connectivity, Global Food Security and Energy in the Region”.
Participanții au subliniat provocările de securitate din regiunea Mării Negre, evoluțiile războiului din Ucraina, importanța menținerii libertății de navigație fiind vitală.
De asemenea, o temă centrală a discuțiilor a fost procesul de pace pentru Ucraina și negocierile care vor urma. Participanții au subliniat necesitatea ca Ucraina să primească garanții de securitate solide, care să prevină o eventuală reluare a conflictului în viitor.
La eveniment au participat Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe, România, E.S. Anatolie Nosatîi, Ministrul Apărării din Republica Moldova, Generalul Robert Brieger, Comandantul Comandamentului Militar UE, fostul premier britanic, Boris Johnson, membri ai Congresului SUA, precum și experți în securitate.
Discuția a fost moderată de Gen. lt. (rez.) Ben Hodges, membru al Consiliului Consultativ al NSC și fost Comandant al Forțelor Terestre SUA în Europa.
EVENIMENTE
ICI București organizează Digital Innovation Summit Bucharest, ediția extinsă 2025, în perioada 8-11 aprilie. Înscrierile sunt deschise
Published
1 month agoon
February 3, 2025By
Diana Zaim
ICI București – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică organizează o ediție extinsă DISB – Digital Innovation Summit Bucharest, eveniment axat pe tehnologie și inovație. Acesta se va desfășura în perioada 8-11 aprilie și va aduce în prim-plan cele mai recente tendințe și soluții tehnologice prin participarea unor lideri de industrie, startup-uri inovatoare, experți în tehnologie și reprezentanți ai sectorului public și privat din întreaga lume. Înscrierile pentru DISB 2025 sunt acum deschise. Pentru mai multe informații și pentru a vă înregistra, accesați www.disb.ro.
„Digital Innovation Summit Bucharest oferă un cadru unic pentru schimbul de idei și dezvoltarea de soluții inovatoare. Ediția din 2025 va aduce împreună experți de top și lideri din industrie pentru a discuta provocările și oportunitățile aduse de tehnologiile emergente. Ne dorim să contribuim activ la construirea unui viitor digital mai sigur, mai rezilient și mai sustenabil.” a declarat Adrian-Victor Vevera, director general ICI București.
DISB 2025 reprezintă o platformă de excelență pentru schimbul de cunoștințe, networking și explorarea celor mai noi evoluții tehnologice. Evenimentul va aborda teme esențiale, precum inteligența artificială (AI), blockchain, cloud computing, securitate cibernetică, tehnologii financiare (FinTech), sustenabilitate digitală și multe altele.
DISB 2025 reunește cinci evenimente-cheie care acoperă aspecte critice ale inovației digitale: ediția cu numărul 8 a Critical Infrastructure Protection Forum (CIP Forum), ediția cu numărul 4 a International Conference on Cyber Diplomacy (ICCD), ediția cu numărul 20 a International Conference on Virtual Learning (ICVL), ediția cu numărul 23 a Conferinței Naționale de Învățământ Virtual – CNIV 2025, precum și prima ediție a Blockchain Intelligence Forum. Totodată, summitul va găzdui Adunarea Anuală a EURODEFENSE (RIE), consolidându-și poziția ca platformă de dialog și colaborare în domeniul securității și inovației digitale.
DISB 2025 va oferi participanților o varietate de sesiuni interactive, inclusiv prezentări, paneluri de discuții, workshop-uri și o zonă expozițională, unde vor fi expuse cele mai recente produse și servicii din domeniul tehnologic. Evenimentul va facilita interacțiunea directă între experți și participanți, creând un cadru propice colaborării și dezvoltării de parteneriate.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Înfrângere pentru Trump la o zi după discursul din Congres: Curtea Supremă a respins decizia liderului SUA de a opri ajutoare externe de 2 miliarde de dolari prin USAID
- BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago
CEO Renault, Luca de Meo, semnalează: Centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Este timpul ca Europa să renunțe la reglementările ce constrâng capacitatea de inovare a companiilor
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu îi va transmite Ursulei von der Leyen că este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament: „Cu condiția ca banii să ajungă la fabrici din industria românească de apărare”
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump