Connect with us

INTERNAȚIONAL

Conferința de Securitate de la Munchen începe sub semnul acordului internațional privind Siria. Klaus Iohannis, key speaker la un panel despre viitorul NATO

Published

on

Conferința de Securitate de la Munchen, eveniment important ce reunește numeroși lideri mondiali și care constituie un prilej ca astfel de personalități să discute în mod informal pe subiecte ce vizează securitatea internațională și globală, începe vineri la Hotelul Bayerischer Hof din capitala Bavariei, la câteva ore după ce în ajunul nopții dintre 11 și 12 februarie, Grupul Internațional pentru Susținerea Siriei a anunțat că a căzut de acord să pună în aplicare o “încetare a ostilităților” parțială în Siria în termen de o săptămână, dar și asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populația civilă.

Din 12 până în 14 februarie 2016 , Munchen-ul va găzdui pentru a 52-a oară unii dintre cei mai importanți decidenți din lume și din spectrul politicii de securitate internațională. În jur de 600 de lideri globali (30 de șefi de stat și de guvern și peste 70 de miniștri de externe și de apărare) vor participa la conferința prezidată de ambasadorul Wolfgang Ischinger (fost ambasador german în SUA) și vor dezbate cele mai acerbe crize și viitoare provocări la adresa securității internaționale.

munich security conference

FOTO: Munich Security Conference

Conferința de Securitate de la Munchen (MSC 2016) se va concentra pe subiecte principale ce vizează criza refugiaților, escaladarea amenințărilor teroriste, poziționarea comunității internaționale față de Rusia și care, în fond, se concentrează pe problematica securității internaționale, dar și pe chestiuni legate de schimbările climatice și modul cum acestea afectează securitatea globală.

Viitorul economic al Chinei, traseul geopolitic al Rusiei, Cortina din Europa de Est și situație Siriei sub Bashar al-Assad

Mai mult, Munich Security Report (raport tradițional lansat ante-eveniment) – Boundless Crises, Reckless Spoilers, Helpless Guardians arată că cele mai importante aspecte de pe scena internațională necesită privite din trei dimensiuni: actori, regiuni și provocări. De la viitorul economic al Chinei la traseul spre sud al Rusiei, de la acordul nuclear cu Iran la teroarea Daesh (actori), de la căderea Cortinei în Europa de Est la povestea lui Assad în Siria (regiuni) și de la criza refugiaților la securitate climatică (provocări), toate vor fi abordate la Munchen, care pentru trei zile va deveni capitala ideilor în termeni de securitate internațională și globală.

Potrivit paginii oficiale a prestigiosului eveniment internațional, acesta debutează cu discursurile miniștrilor de Apărare ai Germaniei și Franței, Ursula von der Leyen, respectiv Jean-Yves Le Drian, care sosesc la Munchen după participarea ministeriala NATO pe Apărare, în care Alianța a decis intensificarea prezenței sale militare în Estul Europei, cooperare cibernetică cu UE și implicare în criza refugiaților prin misiuni de supraveghere în Marea Egee.

msc

FOTO: Munich Security Conference

Printre cele mai importante paneluri de discuții ale primei zile sunt ”Teroarea Daesh și salvgardarea libertății” și ”Refugiați refuzați? UE și criza migrației”. La acestea vor participa, printre alții, miniștrii de externe ai Olandei, Italiei și Turciei. Acest lucru este foarte important, în contextul în care Italia se opune fondului financiar oferit de UE Turciei, iar Olanda exercită președinția semestrială a Uniunii.

Mogherini și Zarif, despre un succes internațional: acordul nuclear

De asemenea, Federica Mogherini (Înaltul Reprezentant UE) și Mohammad Javad Zarif (șeful diplomației iraniene) vor susține declarații comune, mai ales că succesul acordului nuclear P5+1 s-a întreprins într-un context regional de securitate tumultuos. 

Negociatorii Acordului Transatlantic: securitate prin comerț și prosperitate

Totodată, negociatorii șefi ai UE și SUA pentru Acordul Transatlantic vor oferi o perspectivă cu privire la legătura dintre securitate, comerț și prosperitate în cadrul unui panel la care mai participă ministrul de externe brazilian (țară aflată în BRICS) și președintele Estoniei.

Dezbaterile ”celor mari”

A doua zi a conferinței este și cea mai intensă și prodigioasă. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și ministrul de externe german, Frank Walter Steinmeier, vor oferi perspective despre starea ordinii internaționale ce preced trei tipuri de mese rotunde la cel mai înalt nivel: dezbaterea premierilor: Manuel Valls (Franța) și Dmitry Medvedev (Rusia); dezbaterea președinților: Petro Poroșenko (Ucraina), Sauli Niinistö (Finland), Dalia Grybauskaitė (Lituania), Andrzej Duda (Polonia) și Martin Schulz (Parlamentul European); dezbaterea miniștrilor de externe: Frank Walter Steinmeier (Germania), Serghei Lavrov (Rusia), Philip Hammond (Marea Britanie), eveniment precedat de declarații de presă ale secretarului de stat SUA, John Kerry.

Klaus Iohannis, key speaker privind viitorul NATO

klaus-iohannis-pt featpresidency-bb1Ziua a doua cuprinde și panelul în care președintele României, Klaus Iohannis va oferi cuvântul introductiv – ”Între reasigurare și re-angajament? Viitorul NATO”. Alături de acesta participă Erna Solberg (premierul Norvegiei), Michael Fallon (ministrul Apărării din Marea Britanie), Peter Hultqvist (ministrul Apărării din Suedia), Witold Waszczykowski (ministrul de Externe al Poloniei), Petr Pavel (general, președintele Comitetului militar NATO).

Evenimentul, dar și participarea președintelui în calitate de key speaker, sunt importante în contextul în care Statele Unite au decis recent creșterea bugetului pentru cheltuielile militare în Europa, sub auspiciile Inițiativei de Reasigurare Europeană, la 3.4 miliarde de dolari, în timp ce NATO a decis la reuniunea ministerială pe Apărare de la cartierul general al Alianței să își sporească prezența militară în estul Europei, un obiectiv strategic susținut în comun de România și Polonia. Tot în acest context, Alianța și-a evaluat impactul Planului de Acțiune Rapidă și rezultatele exercițiilor militare ale Alianței ca măsură de reasigurare și descurajare în contextul amenințărilor din vecinătate.

Laurent Fabius, laureat al evenimentului

În cadrul conferinței se vor mai desfășura paneluri care vizează energia și schimbările climatice, viitorul integrării euro-atlantice, dar și rolul Chinei în ordinea internațională. Totodată, în cadrul cinei oficiale a evenimentului fostul premier și ministru de Externe al Franței, Laurent Fabius, va fi laureat pentru eforturile sale de încheiere a unui acord climatic, în calitate de președinte al Conferinței COP21 de la Paris.

Agenda întregului eveniment este disponibilă aici

Ținând cont de rolul Conferinței de Securitate (acela de evaluare a evenimentelor de securitate din ultimul an și dezbaterea prospectivă și testarea unor posibile soluții pentru provocările din anul în curs) este de așteptat ca în cadrul panelului să se dezbată posibile poziții pe care Alianța Nord-Atlantică urmează să le consemneze la summit-ul aliat din 8-9 iulie de la Varșovia.

Citiți și VIDEO Grupul Internațional de Susținere a Siriei a ajuns la un acord: Ostilitățile vor înceta într-o săptămână

Nu în ultimul rând, contextul politic al Conferinței de Securitate, generat de acordul Grupului Internațional pentru Susținerea Siriei a ajuns la un acord pentru încetarea ostilităților armate într-o săptămână, poate determina o reașezare a subiectelor cele mai importante de pe agenda evenimentului, dar și cea a securității internaționale.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
5 Comments

NATO

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

Published

on

© NATO

Miniștrii apărării din 17 țări aliate, inclusiv România, au convenit să preia conducerea dezvoltării primului fond de inovare al NATO, care a fost lansat în această săptămână cu ocazia reuniunii miniștrilor apărării din statele Alianței Nord-Atlantice, informează un comunicat.

“La summitul de la Bruxelles, liderii NATO s-au angajat să consolideze Alianța noastră, inclusiv prin promovarea și protejarea inovării transatlantice”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, în cadrul ceremoniei de lansare.

“Astăzi ne respectăm acest angajament. Și, împreună, ne vom menține populația în siguranță într-o lume în schimbare rapidă”, a adăugat el. La aceeași reuniune, miniștrii apărării au convenit asupra primei strategii aliate privind inteligența artificială.

 

Acest fond multinațional va ajuta NATO să își păstreze avantajul tehnologic, permițând investiții – în valoare de 1 miliard de euro – în tehnologii cu dublă utilizare cu potențiale aplicații în domeniul apărării și securității. De asemenea, va facilita o cooperare mai strânsă și de încredere cu inovatorii din domeniul tehnologiilor de vârf, care, altfel, ar putea fi în imposibilitatea de a dezvolta cu succes soluțiile inovatoare cele mai necesare pentru protecția Alianței.

Împreună cu Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO – sau DIANA – Fondul de inovare va sprijini dezvoltarea unei comunități transatlantice protejate de inovare.

De la lansarea sa la Summitul NATO de la Bruxelles, o serie de aliați au făcut oferte pentru a găzdui sediile centrale, centrele de testare și centrele de accelerare care vor face parte din rețeaua DIANA atât în Europa, cât și în America de Nord.

Se așteaptă ca ambele inițiative să fie pe deplin în vigoare până la Summitul NATO de la Madrid din 2022.

Cele 17 state sunt: Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Regatul Unit.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu le mulțumeşte partenerilor austrieci pentru deschiderea de a promova parcursul european al Republicii Moldova și pentru donația de 100.000 de doze de vaccin

Published

on

© Maia Sandu/Facebook

Președinta Republicii Moldova i-a mulțumit omologului austriac pentru sprijinul ”deplin în dialogul nostru bilateral prin programe și proiecte în domenii precum buna guvernare, învățământul profesional, dezvoltarea rurală, protecția mediului sau adaptarea la schimbările climatice.”

Maia Sandu și-a început vizita de două zile pe care o efectuează în Austria cu o întrevedere cu Alexander Van der Bellen, cei doi convenind să avanseze cooperarea dintre cele două țări în domeniile economic, al protecției mediului și energetic, inclusiv pentru dezvoltarea energiei regenerabile.

Ministerele Economiei și cel al Mediului urmează să elaboreze o agendă comună în acest sens, a anunțat Administrația Prezidențială din Republica Moldova într-un comunicat.

”Austria a fost și este un partener de încredere pentru Republica Moldova. Beneficiem de sprijinul acesteia deplin în dialogul nostru bilateral prin programe și proiecte în domenii precum buna guvernare, învățământul profesional, dezvoltarea rurală, protecția mediului sau adaptarea la schimbările climatice. Partenerii austrieci ne-au asigurat și de susținere în dialogul cu instituțiile UE”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta i-a mulțumit președintelui Austriei pentru donația de 100.000 de doze de vaccin, dar și pentru sprijinul pe care Austria l-a acordat Republicii Moldova anul trecut, în lupta cu pandemia.

În egală măsură, Maia Sandu i-a mulțumit și viceprim-ministrului austriac, Werner Kogler, cu care a avut o întâlnire, pentru deschiderea partenerilor austrieci de a promova parcursul european al Republicii Moldova, conform unui comunicat al Președinției Republicii Moldova.

Vizita la Viena a mai continuat cu o întâlnire cu membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova.

Șefa statului le-a mulțumit parlamentarilor austrieci pentru sprijinul constant în implementarea programelor și proiectelor în domenii prioritare pentru țara noastră, precum dezvoltarea învățământului profesional tehnic, crearea locurilor de muncă pentru tineri sau creșterea competitivității economiei prin sprijinirea transformării digitale.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Consiliul de asociere UE-Republica Moldova se va reuni săptămâna viitoare pentru a șasea oară. Cooperarea economică, justiția și reformele politice, printre principalele teme

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Consiliului de asociere UE-Republica Moldova se va reuni pentru a șasea oară săptămâna viitoare, pe 28 octombrie. Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, iar delegația Republicii Moldova va fi condusă de premierul Natalia Gavrilița, potrivit comunicatului oficial. 

Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi.

Subiectele principale pe agenda Consiliului de asociere UE-Republica Moldova vor fi:

  • dialog politic, reformă politică, asociere politică;
  • cooperarea și convergența în politica externă și de securitate;
  • libertate, securitate și justiție;
  • aprofundarea comerțului și a zonei de liber schimb;
  • cooperarea economică și alte cooperări sectoriale, inclusiv în domeniul energiei.

De asemenea, Consiliul de asociere va discuta despre provocările globale, Parteneriatul Estic și reglementarea conflictului transnistrean.

Reamintim că Uniunea Europeană a publicat marți, 19 octombrie, un raport privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, care concluzionează că, deși în a doua jumătate a anului 2020 Moldova a înregistrat un regres în ceea ce privește standardele statului de drept și reformele, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au oferit un mandat clar și puternic forțelor pro-reformă pentru a implementa o agendă ambițioasă privind combaterea corupției ți sărăciei, un sistem judiciar îmbunătățit, în conformitate cu angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de asociere.

Citiți și: Natalia Gavrilița, întâlnire cu Josep Borrell: După valurile devastatoare de corupție, R. Moldova are ocazia de a se reconstrui. UE este partenerul nostru esențial în calea spre redresare

UE a rămas principalul partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând 53% din totalul schimburilor comerciale ale țării vecine. Un nou Cod vamal a fost adoptat la 24 august 2021, deschizând calea pentru viitoarea cooperare vamală și facilitarea comerțului. La 16 iulie 2021, Comisia a inclus Moldova pe lista țărilor terțe autorizate să exporte produse lactate în UE, sub rezerva unui tratament specific de atenuare a riscurilor

Continue Reading

Facebook

Advertisement
CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Barack Obama, reverență pentru Angela Merkel în cadrul ultimului summit UE al cancelarului german: “Mulțumită ție am rezistat la multe furtuni”

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană adoptă măsuri pentru a face programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate mai incluzive: Toată lumea trebuie să poată beneficia de aceleași oportunități

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Angela Merkel, elogiată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European dintr-un total de 214. Veteranul lider al UE se îndreaptă către panteonul integrării europene

U.E.3 hours ago

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, s-a întâlnit la Bruxelles cu Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze și oponentă a lui Emmanuel Macron

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană invită tinerii să participe la un sondaj dedicat Anului European al Tineretului 2022: Fă-ți și tu vocea auzită

POLITICĂ3 hours ago

Liderul PMP Cristian Diaconescu salută noul plan de apărare al NATO: Noi structuri aliate, de reacție rapidă, pentru securitatea României

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Reprezentanța Comisiei Europene în România și 20 de ambasade la București, declarație comună pentru combaterea violenței împotriva femeilor: Pandemia face această cauză și mai importantă

NATO3 hours ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL UE4 hours ago

Consiliul UE va aproba pe 28 octombrie planul național de redresare și reziliență al României. Bucureștiul va putea accesa o prefinanțare de 3,6 miliarde de euro

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

NATO3 hours ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ1 day ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi1 day ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi2 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO2 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending