Connect with us

INTERNAȚIONAL

Conferința de Securitate de la München: Ministrul Odobescu va evidenția deteriorarea situației de securitate la Marea Neagră și va pleda pentru sprijinirea Ucrainei și R. Moldova

Published

on

© Luminita Odobescu/ X

Corespondență din München

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 16-18 februarie 2024, la cea de-a 60-a ediție a Conferinței de securitate de la München, context în care va evidenția deteriorarea situației de securitate din regiunea Mării Negre și va pleda pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda MSC 2024 cuprinde teme relevante pentru evoluțiile de securitate actuale, cu accent pe amenințările la adresa securității internaționale generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană, provocări la adresa securității în alte zone, evoluțiile raporturilor multilaterale, crize și conflicte în derulare, noile provocări de securitate.

În sesiunile tematice ale reuniunii, ministrul Luminița Odobescu va prezenta evaluările României privind amenințările de securitate actuale, în special pe cele din vecinătatea statului român. Va evidenția deteriorarea situației de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și va încuraja demersurile Aliaților din cadrul NATO pentru creșterea prezenței în România, ca parte a răspunsului Aliat la amenințările la adresa securității euro-atlantice. Totodată, se va referi la importanța Summitului NATO din 2024 pentru adaptarea Alianței la amenințările multiple aflate în creștere, din mediul de securitate. Va prezenta, în context, contribuțiile României la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale, la 20 de ani de la aderarea la NATO.

Demnitarul român va reconfirma susținerea României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va evidenția sprijinul multidimensional acordat acestei țări. De asemenea, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova în vederea contracarării presiunilor la adresa stabilității sale.

Ministrul român va evidenția importanța strategică a regiunii Balcanilor de Vest pentru securitatea și stabilitatea întregii Europe. Ministrul Luminița Odobescu va reafirma importanța coordonării între NATO și UE pentru susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, unitatea transatlantică fiind în beneficiul reciproc al Europei și al SUA, ca garanție a libertății, ordinii liberale, prosperității, în contextul amenințărilor în creștere lansate de către centre de putere autoritară.

În ceea ce privește dinamica din Orientul Mijlociu, va insista pe coordonarea eforturilor internaționale pentru o pace durabilă, când condițiile o vor permite.

În marja Conferinței, ministrul de externe român va avea întrevederi bilaterale cu omologi și personalități politice și va participa la evenimente în cadrul MSC 2024. Cu acest prilej, pe lângă schimburile de opinii pe problematica securitară, regională și internațională, ministrul de externe român va trece în revistă oportunitățile pentru consolidarea relațiilor bilaterale și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale.

Citiți și “Lose-Lose?”: Lumea a intrat într-o epocă a gândirii de “sumă zero”, cu NATO și UE care ar trebui să scoată Europa de Est din “zona gri” dintre Occident și Rusia (Conferința de Securitate de la München)

Conferinţa internaţională de la München (Munich Security Conference/MSC 2024) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie – în 1963, ca “Internationale Wehrkunde–Begegnung” – reuniunea constituie un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euro-atlantic.  Evenimentul se remarcă și prin dezbateri și schimburi informale pe teme de actualitate și de perspectivă.

Pe lista de invitaţi sunt prezenți şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe şi ai apărării din spaţiul euro-atlantic, consilieri prezidenţiali pe probleme de securitate, înalţi oficiali din partea unor organizaţii internaţionale, parlamentari, precum şi reprezentanţi prestigioşi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi formatori de opinie cu preocupări în domeniul securităţii internaţionale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că Berlinul ar putea lua în calcul să restricționeze transferul de arme către Israel dacă armata israeliană începe o ofensivă majoră la Rafah, călcând pe urmele Statelor Unite, informează DPA, citat de Agerpres.

”Este un subiect care este discutat în prezent”, a declarat ministrul pentru emisiunea Heute Journal a canalului ZDF de joi seară.

Citiți și: SUA: Biden susține că va opri livrările suplimentare de arme dacă Israelul invadează Rafah

El a precizat că astfel de probleme au fost discutate în spatele ușilor închise în timpul discuțiilor pe care le-a avut în SUA cu omologul său Lloyd Austin, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și cu alte persoane, conform Deutsche Welle.

Dar Pistorius a spus că responsabilitatea pentru astfel de decizii ale Germaniei aparține Ministerului de Externe și Cancelariei decât biroului său.

Ministrul apărării a repetat că “ordinea de zi” în conflict este de a detensiona conflictul cât mai repede posibil, un mesaj pe care l-a transmis și la ONU.

Cu toate acestea, Germania și-a apărat decizia privind exporturile de arme către Israel în general, inclusiv împotriva unei contestații la instanța supremă a ONU săptămâna trecută, obținând o decizie preliminară conform căreia asistența sa către Israel nu trebuie să fie oprită din motive umanitare.

Un asalt la scară largă asupra Rafah nu s-a materializat până în prezent, în ciuda lunilor de avertismente și amenințări din toate părțile. Cu toate acestea, Israelul a lansat totuși operațiuni limitate săptămâna aceasta în estul orașului, în timp ce negocierile de încetare a focului au ajuns la un nou blocaj, ceea ce a sporit atenția asupra acestei probleme.

Principala agenție de asistență a Națiunilor Unite pentru palestinieni, UNRWA, a declarat vineri că a estimat că 110.000 de persoane au fost strămutate în ultimele zile, în principal din zonele estice din Rafah, ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de evaluările sale recente.

ONU a avertizat deja că în primele luni de lupte, aproximativ un milion de persoane au fugit în Rafah, oraș cu o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. În contextul în care Israelul a declanșat ofensiva împotriva Hamas în nord, oamenii s-au îndreptat spre ultima mare așezare din sud, la granița cu Egiptul. 

Între timp, vineri, Adunarea Generală a Națiunilor Unite urmează să voteze o moțiune prin care se recomandă ca ”statul Palestina … să fie admis ca membru al Organizației Națiunilor Unite”.

De asemenea, se recomandă ca Consiliul de Securitate, care deține puterea decisivă în ceea ce privește aderarea, ”să reconsidere favorabil această chestiune”.

Statele Unite s-au opus deja prin veto unei propuneri similare în urmă cu câteva săptămâni, afirmând că nu cred aderarea deplină a Palestinei la ONU ar contribui la implementarea soluției cu două state.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar Chișinăul mai mare mult de muncă în privința reformei justiției, a anunțat joi comisarul european Johannes Hahn, aflat de Ziua Europei în vizită la Chișinău, conducând o delegație a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele țărilor membre ale Uniunii Europene, informează Radio Europa Liberă, citată de Agerpres.

”Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar uitându-mă la progresul înregistrat, cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând, iar după aceea cred că statele membre îşi vor da acordul pentru a deschide negocierile reale. (…) Este vorba în special de problemele legate de justiţie, statul de drept. Este foarte important, noi am dori să vedem un sistem judiciar independent şi puternic. Sunt încrezător că totul este posibil de realizat”, a precizat Hahn într-un răspuns la întrebări adresate de jurnaliști.

La rândul său, președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că o decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi adoptată până la finalul lunii viitoare, completând că în prezent are loc un proces de evaluare, în special a gradului de corespundere a legislaţiei moldoveneşti la standardele UE.

Citiți și: “Noi vrem să rămânem acasă. Și acasă să fie UE”: Maia Sandu, comisarul european pentru buget și ambasadorii UE, ovaționați de moldoveni de Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Published

on

© Consiliul Județean Iași - Iași County Council/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidențiat în cadrul Forumului președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care a avut loc la Iași, că schimburile economice dintre țara noastră și Republica Moldova s-au triplat în ultimii zece ani, conform Agerpres.

El a ținut să reliefeze că România a devenit  principalul partener comercial al Republicii Moldova, dar şi principalul investitor străin din Republica Moldova.

”Acum zece ani, schimburile economice (n.r. dintre România și Republica Moldova) erau de un miliard de euro. Astăzi discutăm de trei miliarde de euro. Practic, într-o decadă, în zece ani, s-au triplat. România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova. Avem investiţii de peste 400 milioane de euro şi, totodată, România a devenit principalul partener comercial, exporturile din Republica Moldova fiind direcţionate, preponderent, marea majoritate către România”, a afirmat Ciucă, însoțit la Iași și de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, și de europarlamentarul Rareş Bogdan.

Recent, România și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere care cuprinde acțiuni concrete în domeniul economic.

De altfel, țara noastră este un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, fapt reiterat și de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Justiției și țara vecină ce a avut loc luna trecută.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.10 hours ago

Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

GALERIE FOTO10 hours ago

Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf din București și Palatul Culturii din Turnu Severin, iluminate de Ziua Europei pentru a îndemna cetățenii să voteze la alegerile din 9 iunie

U.E.1 day ago

Comisia Europeană deblochează un sprijin financiar de 50 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord. Asistența macrofinanciară va ajuta țara din Balcanii de Vest să avanseze pe calea europeană

U.E.1 day ago

Șeful diplomației UE: Spania, Irlanda și alte țări membre intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la conferința la nivel înalt ”Către o Europă socială cu noi drepturi”, desfășurată la Madrid: Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului, pentru tranziția verde și cea digitală

INTERNAȚIONAL1 day ago

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Procesul electoral pentru alegerile europene: reguli comune la nivelul UE și dispoziții naționale

ROMÂNIA2 days ago

ICI București, schimb de opinii la evenimentul Meet the CEO în vederea sprijinirii inovației și dezvoltării economice pentru creșterea competitivității mediului de afaceri din România

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO4 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

Trending