Conferința „Economie Durabilă în Europa”, organizată la Bruxelles de europarlamentarul Maria Grapini (S&D): Concluziile reuniunii vor fi transmise Guvernului de la Bucureşti

Crearea condiţiilor pentru economii durabile, precum şi adaptarea legislaţiei în acest sens a fost una dintre concluziile Conferinţei „Economie Durabilă în Europa”, care a reunit marţi, la Parlamentul European, la aceeaşi masă europarlamentari din toate grupurile, oficiali, specialişti români şi europeni, reprezentanţi ai mediului de afaceri, relatează Agerpres.

De altfel, au remarcat participanţii, susţinerea economiei durabile este unul dintre principalele obiective ale Uniunii Europene.

Concluziile reuniunii vor fi transmise Guvernului de la Bucureşti, a anunţat în deschidere europarlamentarul S&D Maria Grapini, organizator al evenimentului.

Foto: Calea Europeană

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a anunţat, în debutul evenimentului, că în aceeaşi zi a fost aprobat de către Comisia Europeană şi a fost depus Parlamentului European şi Consiliului UE spre dezbatere bugetul post-2020.

„Am muncit foarte tare pentru a obţine fonduri europene, pentru a avea o politică consistentă şi după anul 2021. România este printre ţările care au câştigat 8% faţă de alocarea din 2014 – 2020, alături de Bulgaria şi Grecia. Bătălia mea s-a încheiat, este în mâinile membrilor PE şi ale Consiliului. Dar ceea ce am încercat a fost să menţinem această politică de coeziune care a fost pentru foarte multe decenii şi sper că va rămâne în viitor una dintre principalele politici ale UE care să susţină statele, regiunile, oraşele în dezvoltarea lor economică şi socială”, a subliniat Corina Creţu, care a adăugat că mai există în analiza Comisiei proiectul metroului Gara de Nord – Bucureşti Otopeni.

Comisarul european a arătat că în perioada 2014 – 2020 au fost introduse elemente legislative noi pentru perioada post 2020, astfel încât factorii europeni să se asigure că programele şi investiţiile beneficiază de integrare pe orizontală a dezvoltării durabile.

Foto: Calea Europeană

Eurodeputatul Maria Grapini a apreciat că este foarte important pentru viitorul Uniunii Europene să avem o economie sustenabilă, durabilă. „Cred că din acest punct putem să vorbim de dezvoltarea pe celelalte planuri. În ultimii ani, România s-a aflat printre primele ţări cu creştere economică, creştere a producţiei industriale, însă şi ţara noastră are probleme în anumite domenii. Printre altele, ca un numitor comun cu alte state, punctez criza de forţă de muncă calificată”, a subliniat Maria Grapini.

Şeful delegaţiei social-democrate din Parlamentul European, Dan Nica, a arătat că, în momentul în care spunem „România durabilă”, această noţiune are la bază nişte idei foarte concrete. El a adăugat că economia circulară stă la baza noului concept al UE, în cadrul căreia tot ce suntem obişnuiţi să aruncăm putem refolosi.

Maria Grapini a anunţat la final că va centraliza concluziile desprinse din dezbaterile de la Parlamentul European, adăugând că aşteaptă şi alte propuneri. Toate acestea vor fi parte a unei scrisori: „Vreau să transmit o scrisoare către Guvernul României în care să prezentăm câteva propuneri pentru creşterea sustenabilităţii în România”, a precizat Maria Grapini.

Conferinţa a fost moderată de Dan Cărbunaru, director Calea Europeană.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.