Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Conferința ”Fake news- un pericol la adresa democrației”. Europarlamentarul PPE Ramona Mănescu: ”În ciuda măsurilor luate, continuăm să fim vulnerabili”

Published

on

”În ciuda măsurilor luate privind știrile false, continuăm să fim vulnerabili”, a declarat europarlamentarul PPE Ramona Mănescu în cadrul conferinței ”Fake news – un pericol la adresa democrației”, organizat de Forumului Europolis în parteneriat cu Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților.

Chiar dacă această problema a dezinformării există din timpuri foarte vechi, în contextul recent a început să prindă iar contur începând cu anul 2015, potrivit informației oferite de Ramona Mănescu.

Eurodeputatul liberal a adăugat în intervenția sa că „Dezinformarea a fost intotdeauna o arma utilizată în razboi, din timpuri stravechi, astăzi însă, cu tehnologiile actuale, totul este dus la un cu totul alt nivel. Internetul și social media au schimbat profund tot ce este legat de informație.În acest nou context, am inceput să vorbim despre „fake news”, „dezinformare” si vulnerabilitatile pe care societatea noastră le are în fața lor, doar de prin 2015 încoace. Atunci cand spun „vulnerabilități”, nu trebuie să aveți în minte ceva similar poveștii drobului de sare.”

Ramona Mănescu a explicat că dezinformarea, care este diferită de publicitate, prezintă trei elemente: manipularea opiniei publice, deturanrea mijloacelor de propagare, scopuri politice (interne sau externe).

 

Informații suplimentare:

România este, geopolitic și ca expertiză, în prima linie a frontului anti- fake news. În special în contextul anilor electorali pe care-i traversăm, se impune o acțiune de sensibilizare la scară largă a publicului românesc în legătură cu vulnerabilitățile existente și acțiunile întreprinse, precum și cu responsabilitățile ce ne revin fiecăruia dintre noi.

Combaterea fake news nu este doar obligația specialiștilor, ci și datoria cetățenilor. Pentru că fake news reprezintă un fenomen care ne amenință pe toți”, consideră Horia Blidaru, moderatorul conferinței și coordonatorul Europolis.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a cerut Comisiei Europene măsuri împotriva discriminării agricultorilor români pe piața internă

Published

on

© Maria Grapini/ arhivă

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a cerut Comisiei Europene măsuri împotriva discriminării agricultorilor români pe piața internă, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Europarlamentarul Maria Grapini a revenit, recent, în cadrul demersurilor oficiale de sprijinire a fermierilor români, cu o întrebare directă, adresată Comisiei Europene, pe care a intitulat-o: Înlăturarea discriminării în interiorul pieței europene și deschiderea de noi piețe pentru producătorii agricoli.

,,Politica agricolă comună este necesară pentru viitorul Europei. Din păcate, de 12 ani de când România a devenit stat membru cu drepturi depline al UE, agricultorii din România, fermierii români, nu beneficiază de același nivel al subvenției ca ceilalți fermieri din statele membre. Ce va întreprinde Comisia Europeană pentru a elimina această discriminare existentă în interiorul pieței interne și totodată ce demersuri va întreprinde pentru deschiderea de noi piețe pentru producătorii europeni?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul oferit europarlamentarului român, CE precizează că suma totală disponibilă pentru sprijin în cadrul politicii agricole comune (PAC), inclusiv valoarea prealocărilor naționale pentru plățile directe, pentru schemele de ajutoare sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, depinde de principiile și cuantumurile stabilite în cadrul financiar multianual și în legislația sectorială.

În comunicat se precizează că executivul european evită, practic, un răspuns tranșant, susținând că  suma pe care o poate primi un agricultor depinde de o serie de factori privind exploatația sa și modul în care statul membru pune în aplicare politica Uniunii, inclusiv valoarea cofinanțării naționale.

,,Pe lângă sprijinul PAC, situația economică a exploatațiilor individuale este, de asemenea, afectată de factori precum costul forței de muncă și al terenurilor, care variază în mod semnificativ de la un stat membru la altul. Comisia a propus continuarea convergenței plăților directe la nivelul statelor membre în cadrul PAC în perioada 2021-2027. Uniunea Europeană s-a angajat în direcția susținerii unei agende ambițioase în cadrul negocierilor comerciale și în favoarea punerii efective în aplicare a acordurilor comerciale. Acest lucru deschide noi piețe pentru producătorii din UE și contribuie la promovarea la nivel mondial a produselor de înaltă calitate din UE”, o informează CE pe Maria Grapini.

Concluzia instituției, transmisă europarlamentarului român: ,,Acțiunile de promovare care vizează țările terțe reprezintă cea mai mare parte din bugetul total alocat în acest scop (aproximativ 200 de milioane EUR pentru 2020)”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Alegerea lui Donald Tusk la șefia PPE și obținerea unui post de vicepreședinte de către Siegfried Mureșan, dovada că Estul Europei devine și mai influent

Published

on

Alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Partidului Popular European, dar și obținerea portofoliului de vicepreședinte de către Siegfried Mureșan arată că Estul Europei devine și mai influent în marele proiect european”, a declarat, pentru CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE).

”Asta ar trebui să ne bucure, pentru că toate demersurile României, fie că vorbim de integrarea în Schengen, fie de alte obiective naționale, cum ar fi protejarea transportatorilor români, toate aceste obiective vor fi mai ușor de atins în viitor. Vreau să îi felicit pe Donald Tusk, pe Siegfried Mureșan dar și pe Antonio López-Istúriz White, un mare prieten al României, pentru noul mandat de Secretar General al PPE, alături de toți ceilalți aleși la congresul de la Zagreb. Le urez tuturor succes”, a spus Blaga.

Partidul Popular European și-a ales joi, la Congresul său statutar de la Zagreb, noua conducere pentru următorii trei ani, din care face parte și eurodeputatul român Siegfried Mureșan. După ce miercuri, în prima zi a Congresului, popularii europeni l-au ales pe Donald Tusk în funcția de președinte, devenind primul est-european în această poziție, cea mai mare familie politică european și-a completat echipa de conducere joi prin alegerea celor zece vicepreședinți, a secretarului general și a trezorierului.

Conform procedurii, secretarul general a fost desemnat de noul președinte al PPE, Donald Tusk, fiind păstrat în această poziție Antonio Lopez Isturiz.

Au fost aleși zece vicepreședinți: Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria – 442 de voturi), David McAllister (CDU, Germania – 440 de voturi), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda – 430 de voturi), Johannes Hahn (OVP, Austria – 383 voturi), Esther de Lange (CDA, Olanda – 355 de voturi), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia – 354 de voturi), Siegfried Mureșan (PNL, România – 331 de voturi), Franck Proust (Republicanii, Franța – 298 de voturi), Paulo Rangel (PSD, Portugalia – 294 de voturi) și Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda – 278 de voturi).

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU cu eurodeputatul Traian Băsescu: Aventurierii vor să înlocuiască ceva care funcționează. Fără NATO și SUA suntem fără un picior. Eu nu am văzut vreun soldat francez la frontiera estică

Published

on

© European Parliament

Fostul președinte al României, eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), a afirmat din nou că respinge teza președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a NATO” și a precizat că a depus, în Parlamentul European, mai multe amendamente are vizează consolidarea relației transatlantice ca soluție pentru securitatea Europei.

Vorbind într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro la Congresul PPE de la Zagreb, Băsescu a salutat alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, a pledat pentru importanța NATO ca garant al securității europene și a cerut o poziție fermă din partea României în privința armatei europene.

Referindu-se la faptul că Donald Tusk a devenit primul președinte PPE din Europa de Est, fostul președinte al României a spus că ”este semnalul că dacă vom furniza oameni politici valoroși au drumul deschis către funcțiile înalte din Uniunea Europeană”.

”Este un semnal că drumul oamenilor politici din Est este deschis, mai ales pentru cei care sunt în funcții participă la aceste discuții. Poate fi oricând un drum de succes în cariera europeană, cu toate că domnul Tusk stă foarte prost în țară la el din punct de vedere al voturilor primite la ultimele alegeri. Însă, a confirmat ca președinte al Consiliului European și PPE-ul l-a ales ieri președinte”, a spus fostul șef al statului, poziție din care a colaborat cu Donald Tusk în Consiliul European când acesta din urmă era prim-ministrul Poloniei.

Băsescu a readus în discuție solicitările sale de reformare a politicii externe europene, după ce depus, la începutul acestei săptămni, 72 de amendamente la raportul pentru implementarea politicii externe și de securitate comune.

”Am respins categoric în plenul Parlamentului European poziția lui Macron. Mai mult decât atât, în proiectul de raport pentru politică externă și de securitate am introdus foarte multe amendamente care vizează consolidarea relației transatlantice ca soluție pentru securitatea noastră. (…) Aventurierii vor să înlocuiască ceva care funcționează. NATO, de 70 de ani, este garantul securității Europei în ansamblul ei și al Uniunii Europene. Nu a avut niciun eșec și nimeni nu a îndrăznit să violeze teritoriul unui stat membru NATO de la înființarea Alianței, ceea ce arată că NATO este o organizație credibilă și capabilă să descurajeze pe oricine. Un NATO care este construit pe scheletul capacităților militare ale Statelor Unite. (…) Fără ei suntem fără un picior”, a susținut Traian Băsescu, făcând referire la faptul că Europa nu are capacitatea strategică nucleară de descurajare.

”România nu e orice țară. (…) România trebuie să fie fermă în ce privește armata europeană, nu jumătăți de măsură. Că a spus Macron, că a spus Merkel. România trebuie să spună clar: nu merg în acest joc. Este un joc pierzător. În momentul de față eu nu am văzut un soldat francez la frontiera estică a Uniunii Europene și a NATO, dar văd americani, britanici și canadieni. N-am văzut avioane franceze sau vreo urmă de militar francez”, a mai completat eurodeputatul român.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending