Connect with us

U.E.

Conferința privind Viitorul Europei: Statele membre exclud subiectul schimbării Tratatelor UE din cadrul dezbaterii cu amplă participare cetățenească

Published

on

© European Union/Source: EC - Audiovisual Service

Statele membre doresc ca Conferința privind Viitorul Europei să-i implice pe cetățeni într-o dezbatere largă despre viitorul Europei în următorul deceniu și mai departe, inclusiv în lumina pandemiei COVID-19, însă, în același timp, exclud posibilitatea ca dezbaterea să se transforme într-o platformă de discuții pentru modificarea sau schimbarea Tratatelor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Statele membre, reunite la nivel de ambasadori, au convenit poziția Consiliului cu privire la aranjamentele conferinței, deschizând, astfel, calea pentru deschiderea discuțiilor cu acest subiect cu Comisia și Parlamentul European.

În mandatul său, Consiliul consideră că conferința ar trebui să fie lansată imediat ce condițiile epidemiologice o permit. Acesta ar trebui să se concentreze pe modul de dezvoltare a politicilor UE pe termen mediu și lung, pentru a aborda mai eficient provocările cu care se confruntă Europa, inclusiv repercusiunile economice ale pandemiei COVID-19 și lecțiile învățate din criză. Totuși, statele membre se opun transformării Conferinței într-o dezbatere privind schimbarea Tratatelor UE după ce luna trecută, mai mulți europarlamentari din diferite grupuri politice au cerut un „dialog deschis, fără tabu”, al cărui rezultat ar trebui să permită reforme structurale în UE, cum ar fi inițiative legislative sau modificări ale Tratatelor, informează EUobserver.

În acest sens, Consiliul consideră că UE dispune deja de un cadru legal care oferă potențialul de a aborda provocările într-un mod eficient și constată că Conferința nu se încadrează în articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care stabilește procedurile pentru modificarea tratatelor.

De asemenea, Consiliul subliniază necesitatea implicării unei game largi de cetățeni și părți interesate în acest proces după modelul dialogurilor și consultărilor cetățenești care au avut loc în întreaga Europă și care au contribuit la dezvoltarea Agendei strategice a UE pentru 2019-2024.

Unele dintre propunerile Consiliului privind organizarea Conferinței includ concentrarea discuțiilor în jurul unui set de subiecte, suficient de larg pentru ca toți participanții să poată contribui. Conferința ar aborda, de asemenea, probleme transversale legate de modul în care UE își îndeplinește obiectivele politice”, a declarat Andreja Metelko-Zgombić, secretarul de stat croat pentru afaceri europene.

Implicarea efectivă a cetățenilor și a părților interesate ar trebui să fie asigurată prin dezbateri, inclusiv la nivel național și regional, și prin intermediul platformelor de internet multilingve și a grupurilor de cetățeni din statele membre și la nivel european. Consiliul subliniază că eforturile și activitățile digitale de implicare ar fi de o importanță esențială, în special în cazul restricțiilor legate de COVID-19, în timp ce participarea fizică și schimburile față în față ar trebui să rămână o parte esențială a Conferinței, în conformitate cu mandatul Consiliului.

În ceea ce privește guvernanța, Consiliul dorește să asigure un rol egal pentru cele trei instituții ale UE, respectarea prerogativelor fiecărei instituții și asocierea strânsă a parlamentelor naționale. Acesta sugerează că Conferința ar putea fi plasată sub autoritatea unei eminente personalități europene, selectată de cele trei instituții ale UE, ca președinte independent și unic.

Politico Europe relata la începutul acestui an că Guy Verhofstadt, fostul lider al Grupului ALDE, actualmente Renew Europe din Parlamentul European, va deveni președintele Conferinței privind viitorul Europei. Alături de Verhofstadt, din corpul de conducere ar urma să mai facă parte și liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber și un europarlamentar din partea familiei S&D, în calitate de vicepreședinți, potrivit declarațiilor unor oficiali după reuniunea din ianuarie a Conferinței Președinților, coloana vertebrală a Legislativului European.

În final, Consiliul este de părere că rezultatul Conferinței ar trebui să fie reflectat într-un raport către Consiliul European din 2022, urmând să fie urmărit în mod efectiv de instituțiile UE în lumina orientărilor primite de la liderii UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

Published

on

© European Union, 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, urmând să participe, de asemenea, la recepția găzduită de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, în onoarea șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, informează Administrația Prezidențială.

Pe agenda reuniunii se află perspectiva unui nou Pact european pentru competitivitate și relația Uniunii Europene cu Turcia. Subiectul noului Pact european privind competitivitatea va fi dezbătut pe larg și va include o seamă de aspecte esențiale pentru viitorul economic al Uniunii, printre care: Piața Unică, Uniunea Piețelor de Capital, politica industrială a Uniunii, energia, economia circulară, aspecte digitale, politici comerciale, aspecte sociale, inovație, reducerea poverii administrative, precum și agricultura.

Liderii Uniunii Europene vor avea, de asemenea, discuții referitoare la evoluțiile războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, precum și viitoarea Agendă Strategică a Uniunii.

Continue Reading

U.E.

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

Published

on

© Christian Lindner/ Facebook

O politică fiscală moderat restrictivă, necesară pentru a se conforma cu frâna de îndatorare a Germaniei, duce inflația în direcția corectă, a declarat luni ministrul de finanțe Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Frâna de îndatorare este o frână pentru inflație”, a declarat Lindner la un eveniment de comemorare a 15 ani de la stabilirea limitei constituționale a deficitelor publice, care este stabilită la 0,35% din produsul intern brut.

Inflația în cea mai mare economie europeană a încetinit la 2,3%, ajutată de scăderea prețurilor la alimente și energie, potrivit datelor finale publicate vineri. Acesta este cel mai scăzut nivel din iunie 2021.

„Frâna datoriei este un apel la stabilirea unor priorități clare în politici”, a spus ministrul de finanțe.

Lindner a declarat că actualul guvern va investi 58 de miliarde de euro în acest an, considerabil mai mult decât cele 38 miliarde de euro cheltuite în 2019, când ratele dobânzilor și mediul economic erau mai favorabile.

Ministrul a adăugat că nu este nevoie de o reformă fundamentală a frânei datoriei, dar că există o anumită marjă de manevră în ceea ce privește rambursarea datoriilor, ceea ce ar putea elibera fonduri suplimentare de până la 12 miliarde de euro pe an.

Guvernul german a contractat împrumuturi de urgență în valoare totală de aproximativ 300 miliarde de euro ca răspuns la pandemia de coronavirus și la războiul din Ucraina.

Lindner a declarat că ar putea exista fonduri suplimentare disponibile pentru investiții dacă nivelul datoriei va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei din 2019 înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Continue Reading

U.E.

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

Published

on

© World Economic Forum / Ciaran McCrickard

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat luni Israelul la reținere după ce a respins cu succes atacul fără precedent al Iranului cu drone și rachete, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Toată lumea este de acord că modul în care Israelul a reușit să respingă cu succes acest atac… este cu adevărat impresionant”, a declarat Scholz. „Acesta este un succes care nu ar trebui să fie cedat și, prin urmare, sfatul nostru este să contribuim la dezescaladarea situației”, a adăugat el.

Vorbind la Shanghai în timpul unei vizite de trei zile în China, Scholz a criticat, de asemenea, „atacul brutal iranian” și a declarat că Teheranul “trebuie să oprească această agresiune”.

Scholz se va deplasa marți la Beijing, unde va purta discuții cu președintele chinez Xi Jinping, precum și cu premierul Li Qiang.

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a declarat luni că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu, după un atacul „disproporționat” al Iranului asupra Israelului, pe care va încearcă sa-l convingă „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”.

La rândul său, ministrul britanic de externe, David Cameron, a îndemnat Israelul să acționeze „atât cu capul, cât și cu inima” și să nu escaladeze conflictul prin organizarea unui atac de vendetă împotriva Iranului.

Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, peste 30 de rachete de croazieră de atac terestru și peste 150 de drone de atac împotriva Israelului, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Experții susțin că Israelul a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor și a dronelor.

Forțele americane au ajutat, de asemenea, distrugând „peste 80 de vehicule aeriene fără pilot de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice destinate să lovească Israelul din Iran și Yemen”, a declarat duminică Comandamentul Central al SUA pe X, fostul Twitter.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ34 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 hour ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA3 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA5 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

ROMÂNIA DIGITALĂ34 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

Trending