Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro au organizat, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.
Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, a avut loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia și deschide drumul către Summit-ul European al Regiunilor și Orașelor, de la București. Evenimentul a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.
a dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia au luat parte viceprimarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, primarul orașului Cugir și membru al Comitetul European al Regiunilor, Adrian Teban, Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia, Lia Dogaru, expert din cadrul Consiliului Județean Alba privind atragerea de fonduri europene,Valentin Voinica, manager al proiectului Alba Iulia Smart City.

Foto: Calea Europeana
Proiectul european trebuie apărat, proiectul european nu merge de la sine iar prin aceste dezbateri, pornind de la comunitățile locale, regiuni, putem să construim o Europă așa cum și-o dorește fiecare dintre noi, a spus primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Comitetului European al Regiunilor.

Foto: Calea Europeana
Dacă discutăm despre viitorul Europei, trebuie să vorbim despre viitorul comunităților locale, a semnalat Nicolaie Moldovan, City Manager al orașului Alba Iulia, în cadrul dialogului local care a avut loc astăzi privind rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Foto: Calea Europeana
Ne străduim să profităm de oportunitățile pe care ni le oferă UE tuturor, prin accesare de fonduri, a precizat Lia Dogaru, expert din cadrul biroului de fonduri europene al Consiliului Județean Alba în cadrul dialogului local care a avut loc astăzi privind rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Foto: Calea Europeana
Gabriel Pleșa, viceprimarul orașului Alba-Iulia, recunoaște în dezbatere organizată la Alba Iulia, că deși există suficienți bani europeni pentru proiecte, implementarea lor nu este ușoară, indiferent de munca depusă de autorițățile publice. Motivul, spune acesta, ar fi reprezentat de piedicile birocratice pe care le întâmpină.

Foto: Calea Europeana
Valentin Voinica, manager al proiectului Alba Iulia Smart City, a afirmat, privind noile tehnologii și digitalizarea, că cele mai bune soluții inteligente testate în cadrul proiectului fac obiectul schimbului de bune practici cu alte orașe din România și din Uniunea Europeană.

Foto: Calea Europeana
În timpul dezbaterii au fost prezenți primari din diferite comune și orașe care au împărtășit cu autoritățile din Alba Iulia proiectele de viitor la care lucrează pentru comunitatea lor, importanța fondurilor europene, dar au transmis sfaturi și mesaje de susținere tinerilor care au participat la dialogul din Alba Iulia.
Primarul Municipiul Sebeș, Dorin Nistor i-a încurajat pe tinerii să se implice în regiunea lor: Orașul Alba Iulia este o viziune pentru noi toți, pentru că sunt multi tineri le rcomand sa fie foarte vocali.

Foto: Calea Europeana
Primarul comunei Sântimbru, Popa Ioan Iancu, îndemn pentru tineri: Să meargă la vot pentru că Uniunea Europeană este o bancă gratuită pentru România

Foto: Calea Europeana
Activitățile culturale, comunicarea digitală, transportul și condițiile din școli, principalele probleme ridicate de tineri la dezbaterea cu autoritățile locale din Alba Iulia.
Publicul a fost alcătuit din tinerii regiunii, tineri care și-a făcut vocea auzită și care au discutat într-un dialog organizat sub egida Comitetului European al regiunilor, cu autoritățile locale despre principalele probleme cu care se confruntă, unde au venit cu propuneri și au explicat ceea ce autoritățile ar putea schimba la nivel local pentru o mai bună comunicare cu cetățenii regiunii.

Foto: Calea Europeana

Foto: Calea Europeana

Foto: Calea Europeana

Foto: Calea Europeana

Foto: Calea Europeana
Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europe – și are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.