Congresul Evreiesc European, dezamăgit de poziția șefei diplomației europene, Federica Mogherini privind Ierusalimul: UE ar trebui să acorde prioritate păcii

Congresul Evreiesc European (CJE) și-a exprimat dezamăgirea privind declarația pe care Înaltul Reprezentant  al UE pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini, a susținut-o, ca urmare a anunțului făcut de președintele Statelor Unite, Donald Trump, acela de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, se arată într-un comunicat al CJE.

”În timp ce UE încearcă să adopte o abordare echilibrată, aceasta a eșuat adesea în  propriile demersuri de corectitudine prin adoptarea pozițiilor palestiniene asupra mai multor probleme legate de statutul final, inclusiv susținerea rezoluțiilor Organizației Națiunilor Unite care negau istoria evreiască și legătura îndelungată a evreilor cu Ierusalimul”, a afirmat președintele EJC, Moshe Kantor.

”Această declarație ar fi fost mult mai constructivă dacă UE si-ar fi exprimat îngrijorarea și față de declarațiile palestiniene care solicită distrugerea Israelului, numirea străzilor după criminali în masă”, a completat directorul CJE.

”Acestea sunt aspectele pentru care UE ar trebui să se arate îngrijorată și nu declarațiile de recunoaștere a pretenției legale și legitime a Israelului asupra capitalei poporului evreiesc. UE ar trebui să acorde prioritate păcii asigurându-se că palestinienii nu vor mai sprijini terorismul, incitarea și respingerea (n.r. negocierilor de pace)”, a conchis Moshe Kantor.

Uniunea Europeană și-a exprimat miercuri seara îngrijorarea privind decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, punctând că acestă hotărâre poate avea repercusiuni pentru perspectivele de pace.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Problema Ierusalimului agită de decenii bune diplomaţia internaţională. Israelul a ocupat partea de est a Ierusalimului în 1967 şi a anexat-o pentru a proclama întregul oraş drept capitala sa „eternă şi indivizibilă“. Palestinienii îşi doresc la rândul lor ca partea de est a Ierusalimului să fie capitala statului la care aspiră. De la înfiinţarea Israelului în 1948, comunitatea internaţională s-a ferit să recunoască Ierusalimul, un oraş sfânt pentru evrei, musulmani şi creştini, drept capitală, considerând că statutul său final trebuie stabilit în negocierile de pace israeliano-palestiniene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.