Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), la Congresul Mondial al Eminescologilor: ”Prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară”

Published

on

© Calea Europeană

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a participat duminică, 1 septembrie, la cea de-a VIII-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor, fiind ”oaspete special atât al Ambasadei României la Chișinău și Ministerul Românilor de Pretutindeni – de Ziua Limbii Române, cât și al Institutului Cultural Român Mihai Eminescu, alături de instituții prestigioase din Republica Moldova – Academia de Științe a Moldovei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul de Filologie Română Bogdan Petriceicu-Hașdeu, Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Chișinău, dar și Primăria comunei Dumbrăveni din România”.

”Ambasada României la Chișinău a premiat 60 de elevi care au realizat cele mai frumoase eseuri despre limba română! A fost emoționant pentru toți românii sosiți aici! S-a cântat și s-a jucat, în aplauze și emoții, s-a vorbit și simțit românește, într-o zi căreia ar trebui să-i acordăm o importanță majoră! Ziua Limbii Române e ziua noastră, a românilor de pretutindeni, trebuie să fim mândri de ea și de noi! Felicitări elevilor, profesorilor și părinților!”, a declarat eurodeputatul Maria Grapini, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

© Maria Grapini Europarlamentar/ Facebook

De la tribuna celei de-a VIII-a ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor, europarlamentarul Maria Grapini a pledat pentru unitate și patriotism. Academicieni, profesori, oameni de cultură din România și Republica Moldova au fost de acord că o națiune poate supraviețui vremurilor neprietenoase doar prin forța unității poporului său.

”Mă bucur mult că am întâlnit români – oameni de cultură din România și Republica Moldova, dar și semeni care trăiesc acum în alte țări. Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar trebuie să luptăm pentru unitate!”, a spus Maria Grapini.

Eurodeputatul a primit, de asemenea, din partea Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” și Academiei Române a Republicii Moldova ”Diploma de Recunoștință pentru promovarea operei și personalității lui Mihai Eminescu în întreaga lume”, semnată de către academicianul Mihai Cimpoi.

© Maria Grapini Europarlamentar/ Facebook

”Au fost două zile extraordinare, pe care le-am trăit la o intensitate majoră, împreună cu românii noștri minunați! Împreună! Acesta este cuvântul care ar trebui să ne conducă, acum și întotdeauna, spre România pe care cu toții o dorim prosperă, demnă și importantă în lume! La Chișinău, zilele acestea, am fost ÎMPREUNĂ!”, a mai declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) este vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European.

Aceasta a fost desemnată, de asemenea, raportor la Comisiile IMCO și TRAN, pentru bugetul pe 2020. Astfel, Maria Grapini va conduce negocierile în Trilog, cu Consiliul și Comisia Europeană, pe raportul care vizează noul Regulament Vama (document important pentru că se referă la intrarea produselor pe Piața Internă).

Europarlamentarul român va fi membru și în Comisiile AFCO (Comisia pentru Afaceri Constituționale), respectiv CONT (Comisia pentru Control Bugetar).

Maria Grapini va mai face parte din următoarele delegații: Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, ședință comună cu Margrethe Vestager despre viitorul digitalizării: Acest proces se desfășoară rapid în UE, dar nu unitar

Published

on

© Cristian Bușoi / Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a discutat în cadrul ședinței Comisiei ITRE (Industrie, Cercetare și Energie) cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager despre procesul de digitalizare și progresele făcute în domeniul inteligenței artificiale.

Deputatul european transmite că procesul de digitalizare se desfășoară rapid în Uniunea Europeană, dar nu și în mod unitar.

”Unele țări merg mai rapid, altele avansează cu un ritm mult mai lent. România este încă departe în acest domeniu, fiind la coada clasamentului.”

Trebuie să investim din ce în ce mai mult – Cristian Bușoi

”Suntem în epoca internetului, avem la dispoziție mijloace de telecomunicație moderne, trebuie să investim din ce în ce mai mult, ca să oferim atât servicii publice online, conectivitate și să avem o dezvoltare cât mai bună în domeniul comerțului electronic”, a mai adăugat acesta.

Potrivit europarlamentarului, toate schimbările pentru o mai bună și actualizată digitalizare trebuie să țină cont de interesele cetățenilor: ”Desigur, trebuie să ne asigurăm că toate aceste schimbări vor fi făcute astfel încât să protejăm interesele cetățenilor, să nu existe încălcări ale intimității și drepturilor fundamentale ale acestora”. 

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE): Fermierii au nevoie de acces rapid la tehnologie și inovare pentru a se dezvolta și aduce pe piață produse de calitate

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Fermierii au nevoie de acces rapid la tehnologie și inovare pentru a se dezvolta și aduce pe piață produse de calitate, susține eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), în contextul prezenței ministrului croat al agriculturii în Comisia de Mediu a Parlamentului European, potrivit unei postări pe Facebook.

Croația a preluat în premieră Președinția Consiliului UE la 1 ianuarie și va rămâne în această poziție pentru șase luni, până la 30 iunie.

Potrivit eurodeputatului PNL, ministrul croat al agriculturii a prezentat drept prioritate a Președinției Consiliului descurajarea utilizării pesticidelor, îngrășămintelor și antibioticelor și implementarea strategiei din “Fermă în furculiță”, care promovează alimentația sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți consumatorii. 

Mai mult, în condițiile în care  40% din fondurile Politicii Agricole Comune din bugetul 2021 – 2027 ar putea fi destinate acțiunilor climatice, amintește Dan Motreanu, strategia va consolida eforturile de combatere a schimbărilor climatice, va proteja mediul și va conserva biodiversitatea.

De asemenea pe agenda de priorități a Președinției Croate se află și încurajarea fermelor de familie, cele care, în Europa, produc cea mai mare parte din alimente și servesc ca bază nu doar agriculturii, ci și economiei rurale.

Astfel, Dan Motreanu punctează că „fermierii au nevoie de acces rapid la rezultatele cercetării, la tehnologie și inovare pentru ca afacerile lor să se dezvolte și să le ofere astfel posibilitatea să pună pe piață produse sigure, de bună calitate pentru consumatori”.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), în cadrul conferinței European Space Security: UE trebuie să devină o putere spațială pentru securitatea continentului

Published

on

© European Parliament Media Center

Uniunea Europeană trebuie să devină o putere spațială, fiind o chestiune care ține de securitatea continentului și a cetățenilor, este mesajul transmis de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în cadrul Comisiei de Transport și Turism a Parlamentului European, în cadrul conferinței internaționale European Space Security, organizată de European Space Policy Institute, la Bruxelles.

 

Această declarație a fost făcută în cadrul sesiunii de dezbateri cu tema „Security in Space: a European or International approach to Space Traffic Management, SST/SSA and Cybersecurity?”, unde eurodeputatul PNL a fost invitat ca speaker, alături de un alt român, Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), o agenție aflată sub coordonarea Consiliului Uniunii Europene.

În context, Comisia Europeană anunța ieri că Banca Europeană de Investiții și ArianeGroup vor semna un acord, cu prilejul Conferinței, pentru a confirma un împrumut contingent de 100 milioane de euro pentru noul lansator spațial european Ariane 6. Această tranzacție este susținută de Planul de investiții pentru Europa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending