Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D), la Congresul Mondial al Eminescologilor: ”Prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară”

Published

on

© Calea Europeană

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a participat duminică, 1 septembrie, la cea de-a VIII-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor, fiind ”oaspete special atât al Ambasadei României la Chișinău și Ministerul Românilor de Pretutindeni – de Ziua Limbii Române, cât și al Institutului Cultural Român Mihai Eminescu, alături de instituții prestigioase din Republica Moldova – Academia de Științe a Moldovei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul de Filologie Română Bogdan Petriceicu-Hașdeu, Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Chișinău, dar și Primăria comunei Dumbrăveni din România”.

”Ambasada României la Chișinău a premiat 60 de elevi care au realizat cele mai frumoase eseuri despre limba română! A fost emoționant pentru toți românii sosiți aici! S-a cântat și s-a jucat, în aplauze și emoții, s-a vorbit și simțit românește, într-o zi căreia ar trebui să-i acordăm o importanță majoră! Ziua Limbii Române e ziua noastră, a românilor de pretutindeni, trebuie să fim mândri de ea și de noi! Felicitări elevilor, profesorilor și părinților!”, a declarat eurodeputatul Maria Grapini, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

© Maria Grapini Europarlamentar/ Facebook

De la tribuna celei de-a VIII-a ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor, europarlamentarul Maria Grapini a pledat pentru unitate și patriotism. Academicieni, profesori, oameni de cultură din România și Republica Moldova au fost de acord că o națiune poate supraviețui vremurilor neprietenoase doar prin forța unității poporului său.

”Mă bucur mult că am întâlnit români – oameni de cultură din România și Republica Moldova, dar și semeni care trăiesc acum în alte țări. Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar trebuie să luptăm pentru unitate!”, a spus Maria Grapini.

Eurodeputatul a primit, de asemenea, din partea Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” și Academiei Române a Republicii Moldova ”Diploma de Recunoștință pentru promovarea operei și personalității lui Mihai Eminescu în întreaga lume”, semnată de către academicianul Mihai Cimpoi.

© Maria Grapini Europarlamentar/ Facebook

”Au fost două zile extraordinare, pe care le-am trăit la o intensitate majoră, împreună cu românii noștri minunați! Împreună! Acesta este cuvântul care ar trebui să ne conducă, acum și întotdeauna, spre România pe care cu toții o dorim prosperă, demnă și importantă în lume! La Chișinău, zilele acestea, am fost ÎMPREUNĂ!”, a mai declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) este vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European.

Aceasta a fost desemnată, de asemenea, raportor la Comisiile IMCO și TRAN, pentru bugetul pe 2020. Astfel, Maria Grapini va conduce negocierile în Trilog, cu Consiliul și Comisia Europeană, pe raportul care vizează noul Regulament Vama (document important pentru că se referă la intrarea produselor pe Piața Internă).

Europarlamentarul român va fi membru și în Comisiile AFCO (Comisia pentru Afaceri Constituționale), respectiv CONT (Comisia pentru Control Bugetar).

Maria Grapini va mai face parte din următoarele delegații: Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

COVID-19. Eurodeputatul Traian Băsescu: România intră într-o etapă extrem de riscantă. Reintroducerea stării de urgență este o necesitate absolută

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Reintroducerea stării de urgență pe fondul pandemiei de coronavirus este o necesitate absolută, a avertizat vineri fostul președinte Traian Băsescu, actual membru al Parlamentului European.

“Părerea mea este că reintroducerea stării de urgență este o necesitate absolută. Dacă ne imaginăm că vom rezolva problema pe conformare voluntară, în mod categoric greșim. Și este o socoteală greșită. Nimeni, nici măcar cele mai civilizate state nu au reușit să rezolve problema prin conformare voluntară la autoizolare. Aici trebuie să intervină forța de coerciție a statului. Așa că soluția corectă este stare de urgență, și în decretul pe care îl emite președintele se stabilesc limitările și timpul pentru care limitările acestea funcționează”, a declarat Băsescu, la Digi24.

Europarlamentarul PMP a reafirmat că renunțarea la starea de urgență a fost o mare greșeală și a precizat că această prevedere este “o soluție extrem de puternică pentru că este scrisă în Constituție”.

“România intră într-o etapă extrem de riscantă. Această cifră care apare aproape constant – între 350, 450 de îmbolnăviri zilnice ne arată că suntem la nivelul la care eram în timpul pandemiei. Lucrurile scapă de sub control”, a mai completat el.

România se confruntă cu cea mai abruptă creștere a noilor cazuri de contaminare cu noul coronavirus din Europa de Est, iar țara noastră se află acum pe locul al zcelea în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul total de cazuri, conform unui raport de evaluare rapidă a riscurilor realizat de Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC).

Potrivit raportului, începând cu data de 30 de iunie, Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unite au avut în ultimele 14 zile un nivel de incidență al cazurilor raportate mai mare de 10% la 100.000 de locuitori. 

Dintre acestea, cinci țări au raportat creșteri mai mari de 10% a numărului de cazuri în comparație cu prima jumătate a lunii iunie: Luxemburg (229%), Cehia (127%), Croația (122%), Bulgaria (51%) și România (44%).

În ce privește creșterea cu mai mult de 10% a numărului de decese raportat la un indice de 0,5 la 100.000 de locuitori, cele mai mari valori sunt înregistrate în Bulgaria (0,6 la 100.000, o creștere de 14%) și în România (1 la 100.000, o creștere de 25%).

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă anunță proiecte “strategice de zeci de milioane de euro” pentru Arad: Guvernul are în vizor proiecte precum centura de Sud-Est sau drumul expres Arad-Oradea

Published

on

© Gheorghe Falca/ Facebook

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, fost primar al municipiului Arad, i-a prezentat vineri ministrului transporturilor Lucian Bode principalele proiecte care vizează devzoltarea infrastructurii Aradului.

“Aradul investește în infrastructură. Marile proiecte ce vizează devoltarea Aradului i-au fost prezentate ministrului transportului, domnul Lucian Bode, în Sala Festivă a Primăriei Municipiului Arad. Împreună cu directorul general SNCFR România, directorul adjunct CNAIR și alături de echipa administrativă PNL Arad, am vorbit despre mobilitatea din Arad și despre viitorul infrastructurii feroviare și rutiere”, a scris Falcă, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, eurodeputatul PNL este membru în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European

Iată că după doar 10 luni de guvernare PNL, Aradul are în vizor proiecte majore, strategice de zeci de milioane de euro, precum calea ferată de medie viteză Arad – Timișoara, drumul expres Arad-Oradea, dar și centura de Sud-Est“, a mai menționat Falcă.

Discuțiile privind dezvoltarea infrastructurii Aradului survin în contextul în care Guvernul a prezentat miercuri planul național de investiții și de relansare economică.

La capitolul investiții, Guvernul promite conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres până în 2030, construcția metroului din Cluj și finalizarea liniei de metrou care face legătura cu Aeroportul Otopeni. De asemenea, Guvernul mai promite reabilitarea și modernizarea a 20.000 km de drumuri locale și 7.000 km de drumuri județene.

La nivelul infrastructurii feroviare, Guvernul are în vedere investiții în circa 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro și în care cuprins și un proiect de conectivitate București-Craiova-Timișoara-Arad.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European: SUA pot garanta cel mai bine securitatea României și pot ajuta dezvoltarea noastră economică

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Statele Unite ale Americii sunt statul care poate garanta cel mai bine securitatea României și care poate ajuta țara noastră în dezvoltarea sa economică, a afirmat, sâmbătă, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

“La mulți ani Statelor Unite ale Americii. Astăzi, mai mult ca niciodată, România și SUA au ajuns la un parteneriat extrem de strâns. Suntem în anul în care sărbătorim 140 de ani de relații diplomatice și avem împreună un Parteneriat Strategic, în cadrul căruia am optat împreună pentru întărirea relațiilor economice, dar și de securitate”, a scris Bușoi, pe Facebook.

“SUA este statul care poate garanta cel mai bine securitatea României și care poate ajuta țara noastră în dezvoltarea sa economică. Împreună putem face mai mult în beneficiul cetățenilor din țările noastre. Suntem angajați pe același drum: susținerea valorilor democratice, libertate, prosperitate și consolidarea statului de drept. Vom merge, în continuare, umăr la umăr, în respectarea angajamentelor luate!”, a continuat el.

 

Statele Unite ale Americii celebrează la 4 iulie împlinirea a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele 13 colonii din America de Nord își declarau independența față de Marea Britanie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending