PPE
Congresul PPE de la Zagreb începe astăzi: Popularii europeni își aleg conducerea, Donald Tusk urmând să devină primul est-european ales președinte al Partidului Popular European
Published
6 years agoon

Congresul Partidului Popular European (PPE), în care va fi aleasă noua conducere a celei mai mari formaţiuni politice paneuropene, începe miercuri la Zagreb. Peste 2.000 de delegați din 40 de țări europene, vor fi prezenți în capitala Croației, precum și importanți lideri europeni, între care Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Klaus Iohannis, președintele României, Ludovic Orban, premierul României, sau Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene.
În deschiderea reuniunii găzduite de Zagreb Arena vor avea discursuri premierul croat Andrej Plenkovic (preşedintele Uniunii Democrate Croate), preşedintele în exerciţiu al PPE, Joseph Daul, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz. De altfel, premierul croat și liderii în exercițiu ai PPE sunt gazdele acestui congres.
Ei vor fi urmaţi de singurul candidat înscris pentru postul de preşedinte al PPE, Donald Tusk. După ce în anul 2014 fostul prim-ministru al Poloniei a devenit primul est-european numit în funcția de președinte al Consiliului European, acum Donald Tusk va deveni primul om politic din Europa de Est ales președinte al Partidului Popular European.
De la fondarea PPE în 1976, funcția de președinte al formațiunii pan-europene a fost deţinută de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer), informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat dat publicității de PPE, printre cei care vor avea intervenţii miercuri în congresul PPE sunt negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şefa guvernului norvegian Erna Solberg, fostul premier moldovean Maia Sandu şi liderul opoziţiei spaniole Pablo Casado.
În aceeaşi zi va avea loc dezbaterea ”Balcanii Occidentali şi Uniunea Europeană – provocări şi responsabilităţi comune”.
Joi, în a doua zi a congresului PPE, delegaţii îi vor alege pe cei zece vicepreşedinţi şi trezorierul.
Pentru cele zece poziții de vicepreședinte candidează David McAllister (CDU, Germania), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda), Siegfried Mureșan (PNL, România), Averof Neofytou (Adunarea Democratică, Cipru), Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda), Franck Proust (Republicanii, Franța), Paulo Rangel (PSD, Portugalia), Ivan Stefanec (KDH, Slovacia), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia), Esther de Lange (CDA, Olanda), Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria) și Johannes Hahn (OVP, Austria).
Candidatul pentru funcția de trezorieri este Christian Schmidt (CSU, Germania).
Pe lista vorbitorilor de joi se află, printre alţii, preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, premierii român Ludovic Orban, bulgar Boiko Borisov, leton Krisjanis Karins, grec Kyriakos Mitsotakis şi irlandez Leo Varadkar, liderul opoziţiei italiene Silvio Berlusconi şi preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu
Polonia: Guvernul pro-european câștigă un vot de încredere al Parlamentului, cu premierul Donald Tusk clamând “un nou început”
Tusk va cere votul de încredere al Parlamentului după victoria conservatorului Nawrocki: Nu mă voi opri din lupta pentru Polonia liberă, suverană, sigură și prosperă
Nicușor Dan, primit la Varșovia de premierul Donald Tusk. Este primul lider european care îl găzduiește pe noul președinte al României
Nicușor Dan, ovaționat la Marșul “Milionului de Inimi” din Varșovia. Mesaj de susținere în poloneză pentru Rafal Trzaskowski: Credeți în victoria voastră, așa cum noi am crezut în victoria noastră
Prima vizită externă a lui Nicușor Dan: Cu o zi înainte de a depune jurământul de președinte, Dan merge în Polonia pentru a-l susține pe primarul Varșoviei în cursa prezidențială
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prelungirea Mecanismului de Redresare și Reziliență, esențială pentru finalizarea investițiilor în beneficiul cetățenilor
Published
2 days agoon
June 18, 2025By
Diana Zaim
Eurodeputatul Gheorghe Falcă, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a salutat raportul referitor la punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, arătându-și susținerea pentru prelungirea cu 18 luni a termenului pentru implementarea proiectelor mature din acest „ambițios instrument european de sprijin economic”.
„Am felicitat raportorii, doi colegi europarlamentari români, pentru echilibrul și realismul acestui document. Este o reușită românească și europeană, care arată cât de mult putem realiza împreună. Mesajul meu principal a fost acela de a susține prelungirea cu 18 luni a termenului pentru implementarea proiectelor mature din MRR”, a transmis europarlamentarul liberal.
Potrivit acestuia, această extindere este esențială pentru a transforma investițiile începute în rezultate concrete pentru cetățeni.
Gheorghe Falcă a subliniat, totodată, nevoia de mai multă claritate, transparență și obiectivitate din partea Comisiei Europene în implementarea acestui mecanism: „Privind spre viitor, am salutat posibilitatea unui sistem de prioritizare post-2026, care să permită finalizarea proiectelor prin instrumente financiare alternative, inclusiv un nou fond european pentru competitivitate sau prin Fondul European de Investiții.”
„Eu cred, și am spus asta, că România are nevoie de o strategie solidă pentru investițiile publice după 2026, care să includă domenii strategice precum apărarea, dar și să protejeze în același timp fondurile pentru sănătate, educație și coeziune”, a conchis deputatul european.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită o strategie europeană pentru zonele rurale post-2027: Susțin dezvoltarea satelor din România cu ajutorul banilor europeni, printr-o alocare adaptată nevoilor reale
Published
3 days agoon
June 17, 2025By
Teodora Ion
Parlamentul Europeană a adoptat o rezoluție cu privire la consolidarea zonelor rurale prin Politica de Coeziune, document care include mai multe propuneri pentru care eurodeputatul Dan Motreanu a pledat în Comisia pentru dezvoltare regională, din care face parte.
„Susțin dezvoltarea satelor din România cu ajutorul banilor europeni, printr-o alocare adaptată nevoilor reale. Alocările bugetare pentru Politica de Coeziune trebuie menținute cel puțin la nivelul actual. Comisia Europeană trebuie să acorde prioritate zonelor rurale, care au nevoie de resurse care să le permită reducerea decalajelor față de mediul urban”, a subliniat europarlamentarul într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.
Acesta a solicitat o strategie europeană pentru zonele rurale după 2027, care să susțină dezvoltarea economică, socială și demografică a acestor regiuni.
„Este esențială implicarea autorităților locale și regionale, precum și întărirea capacității administrative, pentru reducerea birocrației”, mai arată eurodeputatul.
El a mai menționat că a cerut „sprijin suplimentar pentru regiunile rurale de la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus” în contextul în care „România are cea mai lungă frontieră cu Ucraina din UE”.
„<<Satele inteligente>> înseamnă digitalizare, servicii moderne, inovație socială și atragerea tinerilor în mediul rural – esențiale pentru dezvoltarea acestuia. Am propus crearea unui Fond european pentru antreprenoriatul tinerilor în mediul rural. Am cerut măsuri concrete pentru tineri: acces la locuri de muncă, locuințe, educație de calitate și condiții care să-i încurajeze să rămână sau să revină în comunitățile lor. Am cerut dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare pentru produsele agroalimentare locale și integrarea acestora în consumul public (ex. școli, spitale)”, a mai spus Dan Motreanu.
Eurodeputatul a solicitat investiții în internet de mare viteză, rețele mobile performante și digitalizare în agricultură și administrație, finanțarea modernizării locuințelor din mediul rural.
„Am cerut sprijinirea femeilor antreprenor din mediul rural prin facilitarea accesului la finanțare și la programe europene de susținere”, a completat eurodeputatul, care a atras atenția asupra „necesității unor măsuri urgente de combatere a sărăciei în zonele rurale”.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu a fost desemnat raportor din umbră pentru regulamentul de simplificare a accesării fondurilor din Politica Agricolă Comună: Mă voi asigura că vocea fermierilor români se va face auzită în PE
Published
3 days agoon
June 17, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a fost desemnat raportor din umbră din partea grupului PPE pentru un dosar important pentru fermieri.
Acesta va contribui la creionarea formei finale a unei propuneri de regulament pentru simplificarea accesării fondurilor prin Politica Agricolă Comună (PAC), mecanismul principal prin care agricultorii români primesc sprijin financiar din partea Uniunii Europene.
„Mă voi asigura că vocea fermierilor români se va face auzită în Parlamentul European”, a dat asigurări Motreanu.
Potrivit eurodeputatului, măsurile pentru simplificarea Politicii Agricole Comune vizează economii de până la 1,58 de miliarde de euro anual pentru fermieri și de 210 milioane de euro pentru administrațiile naționale.
„Plata forfetară anuală pentru micii fermieri se va dubla, de la 1.250 la 2.500 de euro. Se va efectua un singur control la fața locului pe an pentru fiecare exploatație. Micii fermieri vor obține mai ușor fonduri UE în valoare de 50.000 de euro pentru creșterea competitivității fermelor lor. Aceștia își vor prezenta datele o singură dată, economisind timp și reducând costurile administrative”, a arătat Dan Motreanu.
Conform acestuia, „fermierii vor avea acces mai ușor la plăți în caz de criză sau dezastre naturale și vor exista două noi fonduri pentru criză cu valoare de până în 3% din fondul PAC național”.
De asemenea, ”fermierii vor fi scutiți de anumite norme de mediu, beneficiind în continuare de plățile din cadrul programelor ecologice”, iar „fermele ecologice certificate vor îndeplini în mod automat unele dintre cerințele de mediu ale UE pentru finanțare”.
Dan Motreanu a subliniat că prioritatea PPE este ca pachetul să fie adoptat cât mai repede pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.
România beneficiază de aproape 15 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă