Connect with us

NATO

Congresul PPE: Klaus Iohannis și Donald Tusk au discutat, la Cotroceni, despre întărirea unității UE și a apărării NATO pe flancul estic

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a încheiat joi seria întrevederilor bilaterale prilejuite de Congresul Partidului Popular European de la București, șeful statului având întâlniri cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, cu premierul finlandez Petteri Orpo, cu care a discutat despre cooperarea pentru consolidarea unității UE și despre întărirea flancului estic al NATO, dar și cu ministrul de externe italian Antonio Tajani, cu care a abordat consolidarea parteneriatului strategic bilateral dintre București și Roma.

M-am bucurat să-l primesc pe prim-ministrul Donald Tusk la Cotroceni. Am discutat despre excelenta cooperare dintre România și Polonia, despre necesitatea de a consolida în continuare unitatea UE și despre postura de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic. Vom continua sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a scris Iohannis, pe platforma X.

Întrevederea dintre cei doi lideri a avut loc după ce ambii au susținut discursuri în cadrul congresului PPE, cu premierul polonez avertizând că “vremurile de liniște fericită s-au terminat” și că “trăim într-o epocă pre-război, dar nu avem motive să capitulăm în fața răului”, în timp ce președintele român i-a îndemnat pe reprezentanții PPE ca în campania pentru alegerile europene să îi întrebe pe naționaliștii-revizioniști care este alternativa la pacea și prosperitatea aduse de UE pentru că imediat se va destrăma întregul lor eşafodaj.

La întâlnirea cu premierul finlandez Petteri Orpo, Iohannis și liderul de la Helsinki au discutat despre dezvoltarea în continuare a relației bilaterale dintre România și Finlanda și despre coordonarea în calitate de aliați NATO și parteneri în cadrul UE, în timp ce ambele țări continuă să susțină Ucraina.

Nu în ultimul rând, în cadrul dialogului cu șeful diplomației italiene Antonio Tajani, președintele Iohannis a subliniat impulsul dat relațiilor excelente bilaterale prin recenta relansare a Parteneriatului strategic consolidat și rolul special al comunităților românești și italiene în consolidarea în continuare a prieteniei speciale dintre țările noastre.

Șeful statului a avut marți, miercuri și joi întrevederi bilaterale, la Palatul Cotroceni, cu mai mulți lideri din cadrul Partidului Popular European aflați la București pentru congresul la care PPE și-a adoptat manifestul electoral pentru alegerile europene 6-9 iunie 2024, ce cuprinde solicitarea aderării depline a României la Schengen, și a desemnat-o pe Ursula von der Leyen drept candidat cap de listă pentru un nou mandat de președintă a Comisiei Europene.

Președintele a început seria acestor întrevederi maraton marți, odată cu primirea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Cotroceni, pe agenda discuțiilor aflându-se ajutorul major acordat de România Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană. În aceeași zi, șeful statului s-a întâlnit și cu liderul Partidului Popular din Spania, Alberto Nunez Feijoo, și cu președintele Partidului Popular European, Manfred Weber

Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și cu mai mulți prim-miniștri din țările UE conduse de PPE: Luc Frieden (Luxemburg), Leo Varadkar (Irlanda), Andrej Plenkovic (Croația), Ingrida Šimonytė (Lituania).

De asemenea, Iohannis a avut o întrevedere și cu ministrul de externe al Letoniei, Krišjānis Kariņš, fost premier al țării sale, și le-a primit la Palatul Cotroceni pe președinta Elveției, Viola Amherd, și pe prim-ministra Serbiei, Ana Brnabić.

Miercuri, în cadrul discuțiilor cu președinta Comisiei, Iohannis a căzut de acord cu Ursula von der Leyen asupra menținerii unității și solidarității în viitoarea arhitectură instituțională a UE după alegerile europene. De asemenea, șeful statului român și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au subliniat, în cadrul întrevederii lor bilaterale, “importanța păstrării vocii pro-europene puternice a României în Parlamentul European”. 

Consolidarea UE în fața provocărilor actuale, a fost, totodată, tema centrală a discuțiilor președintelui Klaus Iohannis cu premierii Luxemburgului, Lituaniei și Irlandei. În cadrul unei întâlniri cu liderul partidului CDU din Germania, Friedrich Merz, președintele Iohannis și liderul CDU au căzut de acord asupra necesității de a încuraja o forță pro-europeană puternică în viitorul Parlament European.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a fost primul lider din UE care s-a întâlnit cu premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis după atacul Rusiei de la Odesa din timpul întâlnirii pe care Mitsotakis o avea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Joi, președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, fiind prima întrevedere bilaterală oficială între cei doi lideri după veto-ul Austriei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, exprimat în Consiliul UE la 8 decembrie 2022, și după ce guvernul de la Viena a acceptat la finele anului trecut un compromis pentru admiterea parțială a celor două țări în zona de liberă circulație, cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024. Cei doi lideri au convenit să continue procesul de aderare deplină a României la Schengen până la atingerea obiectivului final.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

Published

on

© NATO/ Flickr

Lituania se angajează să aloce între 5% și 6% din PIB pentru apărare în perioada 2026 – 2030, a anunțat vineri ministrul de externe al republicii baltice, Kęstutis Budrys, făcând un apel la aliații din NATO să urmeze acest exemplu.

Decizia anunțată de Budrys a fost luată vineri în cadrul Consiliului de Stat pentru Apărare, în timp ce Lituania a găzduit în aceeași zi reuniunea informală Snow Meeting, pe teme de politică externă și securitate, un eveniment tradițional care reunește miniștri de externe din state UE şi NATO, inclusiv ministrul român de externe Emil Hurezeanu.

Vremurile dificile necesită decizii îndrăznețe și leadership. Facem apel la aliații noștri să urmeze acest exemplu. Epoca strategiilor pasive de tipul “stăm și așteptăm” a luat sfârșit“, a spus șeful diplomației de la Vilnius.

 

Lituania este doua țară europeană din NATO și de pe flancul estic, după Polonia, care răspunde apelului președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre. În ceea ce o privește, Varșovia a luat încă de anul trecut decizia de a aloca un buget impresionant pentru apărare, după ce în 2024 a investit 4,12% din PIB în bugetul militar, dar Polonia și-a reiterat susținerea pentru poziția lui Trump

Anunțul Vilniusului vine cu trei zile înainte de inaugurarea lui Trump la Casa Albă, pentru un al doilea mandat după o pauză de patru ani.

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.

Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare

“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”. “Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta”, a continuat Rutte.

Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. 

La finele anului trecut, Mark Rutte le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Continue Reading

NATO

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

Published

on

© RAJA/Finnish Border Guard

Membrii NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja vasta rețea de cabluri și conducte subacvatice critice împotriva acțiunilor de sabotaj, a declarat, joi, șeful Centrului Maritim al Alianței pentru Securitatea Infrastructurii Critice Subacvatice pentru AFP, preluat de Agerpres.

Țările din jurul Mării Baltice își consolidează apărarea după ce mai multe cabluri de telecomunicații și energie subacvatice au fost avariate în ultimele luni, experții și politicienii acuzând Rusia de orchestrarea unui război hibrid împotriva Occidentului, pe fondul conflictului din Ucraina.

De altfel, săptămâna aceasta, NATO a anunțat lansarea unei noi misiuni de monitorizare în Marea Baltică, implicând nave de patrulare și avioane, cu scopul de a descuraja orice încercare de a viza infrastructura subacvatică din regiune.

„Nu poți pune o navă deasupra fiecărui kilometru nautic de conductă sau cablu – este o sarcină imposibilă”, a declarat căpitanul de marină danez Niels Markussen, directorul Centrului Maritim NATO pentru Securitatea Infrastructurii Critice Subacvatice, pentru AFP. „Există aproximativ 50.000 de nave mari în lume și pot arunca ancorele peste infrastructură.”

Deși misiunea din Marea Baltică nu va putea preveni toate incidentele, aceasta „va aduce mult mai multă atenție, monitorizare și o imagine mai clară a ceea ce și cine operează acolo”, a adăugat Markussen. „Va avea un efect de descurajare.”

Tensiunile din jurul Mării Baltice au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În octombrie 2023, o conductă de gaz subacvatică între Finlanda și Estonia a fost închisă după ce a fost avariată de ancora unei nave cargo chineze. Ulterior, două cabluri de telecomunicații din apele suedeze au fost tăiate în perioada 17-18 noiembrie anul trecut, iar câteva săptămâni mai târziu, pe 25 decembrie, cablul de electricitate Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații care leagă Finlanda de Estonia au fost avariate, fiind suspectat un petrolier sub pavilionul Insulelor Cook, parte a unei așa-numite „flote fantomă” folosită pentru a exporta petrol rusesc.

Anchetele privind aceste incidente sunt în desfășurare, dar NATO a declarat că seria de cazuri este un motiv de „mare îngrijorare”, iar suspiciunile s-au îndreptat către Moscova.

Protejarea infrastructurii subacvatice a fost adesea văzută ca fiind responsabilitatea firmelor private care o operează sau a țărilor individuale, însă Markussen a subliniat că membrii NATO își intensifică rapid coordonarea și cooperarea pentru a-și proteja legăturile energetice și de comunicații vitale.

Țările NATO apelează din ce în ce mai mult la tehnologie, inclusiv inteligență artificială și drone subacvatice, pentru a face față amenințării, a adăugat el. Un prim pas a fost, însă, obținerea unei imagini clare a locului exact unde se află infrastructura subacvatică a membrilor NATO, deoarece țările și companiile au fost adesea reticente în a împărtăși locația activelor strategice.

„Trebuie să înțelegem întregul sistem al infrastructurii noastre – ce este acolo și ce face”, a declarat Markussen.

Continue Reading

NATO

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu și omologul lituanian au discutat despre aprofundarea coordonării în privința consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO

Published

on

Ministerul de Externe, Emil Hurezeanu, a avut joi, la Vilnius, o întâlnire cu omologul lituanian, Kęstutis Budrys, în contextul participării la reuniunea informală Snow Meeting, pe teme de politică externă și securitate.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, oficialul român a apreciat substanța și dinamica dialogului bilateral, precum și buna coordonare între România și Republica Lituania în cadrul UE și NATO, precum și în cadrul formatelor regionale.

Cei doi miniștri au salutat evoluția pozitivă a relațiilor comerciale dintre cele două țări și au discutat ariile prioritare de cooperare sectorială, cu accent pe domeniul apărării.

Oficialii au avut, totodată, un schimb de opinii privind provocările curente la adresa securității, reieșind importanța aprofundării în continuare a coordonării României și Lituaniei în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, precum și pentru combaterea amenințărilor hibride.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi miniștri au subliniat imperativul continuării sprijinului ferm pentru Ucraina, precum și al menținerii unității Aliate.

Totodată, oficialul român a reliefat evoluțiile recente în plan energetic din Republica Moldova și importanța continuării sprijinului pentru aceasta.

Cei doi oficiali au evocat, totodată, prioritățile de pe agenda europeană, cu accent pe avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene.

Coordonarea dintre Nordul și Sudul Flancului Estic al NATO vine în contextul apelurilor de conștientizare în rândul aliaților de a consolida postura de descurajare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina.

Citiți și: Țările baltice au convenit să creeze ”o linie de apărare” comună la frontierele lor cu Rusia și Belarus pentru ”a apăra flancul estic al NATO şi a-i priva pe adversarii noştri de libertatea de mişcare”

“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertiza președintele Finlandei, Alexander Stubb, țară care a renunțat la tradiționala sa neutralitate pentru a se alătura NATO în 2023, conștientă fiind de umbrela de securitate pe care i-o poate oferi alianța în fața unei Rusii cu tendințe imperialiste.

Prezent la Helsinki pentru a participa la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, secretarul general Mark Rutte a promis că își va intensifica activitatea pentru a detecta și opri atacurile împotriva cablurilor submarine de energie și date din această mare, pe fondul intensificării acțiunilor hibride ale actorilor statali și non-statali ostili.

Uniunea Europeană trebuie să își regândească prioritățile de cheltuieli pentru a crește bugetele de apărare, dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”, a fost avertismentul recent al lui Mark Rutte lansat din Parlamentul European.

Această propunere are șansa de a fi abordată de șefii de stat sau de guvern din UE27 cu premierul britanic și secretarul general al NATO, așteptat la începutul lunii februarie în Belgia pentru discuții informale destinare apărării europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA27 minutes ago

Sebastian Burduja anunță o nouă schemă de finanțare de 150 milioane euro pentru sectorul energetic românesc: E vorba de securitatea românilor și de eliminarea șantajului energetic al Moscovei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia

U.E.4 hours ago

Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB

FONDURI EUROPENE5 hours ago

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

IRAN7 hours ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA8 hours ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.8 hours ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 day ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending