Connect with us

PPE

Congresul PPE va avea loc la Romexpo din București pe 6-7 martie. Cea mai mare familie politică europeană va desemna, în România, candidatul pentru șefia Comisiei Europene

Published

on

© EPP/ Flickr

Partidul Popular European (PPE) îşi va organiza congresul pe 6 şi 7 martie 2024 la complexul Romexpo din Bucureşti, a anunţat joi formaţiunea politică paneuropeană într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Găzduit de Partidul Naţional Liberal, de preşedintele PPE Manfred Weber şi de secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, congresul PPE are pe agendă pregătirea alegerilor din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, adoptarea manifestului Partidului Popular European și alegerea candidatului cap de listă pentru alegerile europene și, implicit, a candidatului pentru șefia Comisiei Europene.

”Congresul reprezintă un moment de unitate, reflecţie şi inspiraţie, permiţându-ne să celebrăm realizările şi să tratăm provocări precum războiul dus de Rusia contra Ucrainei, creşterea costului vieţii şi ameninţările reprezentate de populism şi extremism”, arată comunicatul citat.

Din PPE fac parte 84 de partide şi parteneri din 44 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) şi Parlamentului European (Roberta Metsola), şefi de stat sau de guvern din 12 ţări membre UE, 10 membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (178 de membri) din Parlamentul European. 

Congresul PPE organizat de Partidul Național Liberal în martie, la București, este ”un eveniment deosebit de important” care va ”consolida poziția României pe harta politicii internaționale”, a declarat miercuri președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Citiți și

Nicolae Ciucă anunță că România va găzdui Congresul PPE înainte de alegerile europene, într-un semnal de “încredere a PPE în România și PNL”

Cum să citim scenariul “Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European”?

Precedenta manifestare politică de amploare a Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, găzduită de România a avut loc în martie 2019, când la un summit al PPE organizat cu prilejul celui de-al 8-lea Summit al regiunilor și orașelor din Europa a fost promovată și candidatura lui Manfred Weber la funcția de președinte al Comisiei Europene.

România a mai găzduit Congresul PPE în anul 2012, la Palatul Parlamentului, dintre liderii marcanți ai popularilor europeni participând atunci Wilfried Martens, președinte al PPE în perioada 1990 – 2013, Angela Merkel, cancelar al Germaniei în perioada 2005 – 2021 sau Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei în perioada 2007-2014, președinte al Consiliului European în perioada 2014-2019 și președinte al PPE în perioada 2019-2022, revenit din decembrie 2023 în funcția de premier al Poloniei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice.

”Am adresat o întrebare pe această temă, după ce un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) a arătat că întreprinderile din UE ar putea deveni mai competitive în comparație cu cele din Statele Unite și din China prin reducerea costurilor la energie”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit răspunsului oferit de comisarul european pentru energie și locuințe oferit eurodeputatului, ”regulamentul privind rețelele transeuropene de energie oferă un cadru pentru planificarea infrastructurii transfrontaliere”, fapt ce a permis ”punerea în aplicare a aproximativ 100 de proiecte de infrastructură transfrontalieră”.

Companiile din Uniunea Europeană ar putea deveni mai competitive în fața rivalelor lor din SUA sau China dacă ar plăti mai puțin pentru energie, un obiectiv care poate fi atins dacă guvernele vor coopera și vor investi pentru a integra piața fragmentată a energiei europene, este menționat într-un document al Fondului Monetar Internațional.

Conform FMI, avantajele unei integrări a pieței energiei ar fi următoarele: o economie de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an și creșterea atractivității zonei pentru investitori.

Ca parte a Pactului pentru o industrie curată, Comisia Europeană a adoptat, la 26 februarie 2025, un plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile, cu acțiuni-cheie pentru reducerea consumului de energie.

Acesta subliniază importanța deblocării valorii uniunii energetice prin luarea de măsuri în direcția unei piețe a energiei pe deplin integrate, sprijinite de o rețea interconectată și digitalizată. O integrare mai profundă a pieței interne europene a energiei ar putea spori beneficiile până la un nivel de 40-43 de miliarde de euro pe an până în 2030.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Dan Motreanu ridică sănătatea la nivel de prioritate strategică în bugetul UE pentru 2028-2034. Eurodeputatul a obținut sprijinul majorității în comisia de specialitate a PE pentru amendamentele propuse

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, membru supleant al Comisiei pentru sănătate publică (SANT) din Parlamentul European, a reușit să ridice domeniul sănătății la nivel de prioritate strategică în noul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034.

”Am obținut sprijinul majorității grupurilor politice din Comisia pentru Sănătate  a Parlamentului European pentru amendamentele pe care le-am propus în raportul privind rolul sănătății în cadrul noului Buget UE 2028-2034”, a anunțat acesta europarlamentarul într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Acesta a explicat că amendamentele pun accent pe investiții strategice în sănătate, cercetare și infrastructură:

A. Sănătatea ca investiție strategică: ”Investițiile în sănătate nu sunt doar cheltuieli, ci investiții esențiale pentru viitorul Europei. Am solicitat Comisiei Europene și Consiliului să aloce fonduri consistente pentru programul EU4Health în cadrul CFM 2028-2034, reflectând nevoia tot mai mare de politici de sănătate europene robuste, reziliente și bine finanțate. În perioada 2021-2027, acest program beneficiază de 4,4 miliarde de euro”, a evidențiat Dan Motreanu.

B. Cercetare și inovare în domeniul cancerului: Eurodeputatul a susținut ”continuarea investițiilor în prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului, având în vedere că Planul European de Combatere a Cancerului și Misiunea pentru Cancer sunt elemente esențiale pentru îmbunătățirea supraviețuirii pacienților”.

”Orizont Europa, principalul program de cercetare și inovare al UE, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, trebuie să continue să finanțeze medicina personalizată, imunoterapia și metodele de diagnostic bazate pe inteligență artificială”, a evidențiat Motreanu. 

C. Reducerea disparităților în îngrijirea medicală: ”Am propus consolidarea cooperării transfrontaliere, facilitarea mobilității pacienților și dezvoltarea studiilor clinice transfrontaliere, pentru a asigura acces echitabil la tratamente de ultimă generație în toate statele membre”, a mai arătat eurodeputatul.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut sprijinul majorității din Comisia pentru Dezvoltare Regională din PE pentru o serie de amendamente esențiale privind Politica de Coeziune în noul buget UE pentru 2028-2034

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut sprijinul majorității din Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European pentru o serie de amendamente esențiale privind Politica de Coeziune în noul buget UE pentru perioada 2028-2034.

Conform europarlamentarului, ”aceste modificări vin în sprijinul României, care beneficiază de 31,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027”.

Citiți și: Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE

Principalele propuneri adoptate:

  •  Menținerea unui buget consistent pentru dezvoltare regional pentru a susține economia locală, să sprijine IMM-urile și să creeze locuri de muncă. ”Fondurile de coeziune trebuie să fie cel puțin la nivelul actualului cadru financiar multianual (392 miliarde de euro)”,  subliniază Dan Motreanu.
  • Finanțare echitabilă pentru județele României. Am propus alocarea fondurilor la nivel județean, astfel încât județele mai puțin dezvoltate să primească o contribuție UE mai mare și să beneficieze de o cofinanțare redusă. În prezent, fondurile europene sunt distribuite pe regiuni mari, ceea ce înseamnă că județele mai dezvoltate pot afecta negativ nivelul sprijinului financiar acordat de UE județelor mai puțin dezvoltate.
  • Reducerea birocrației: Un set unic de reguli simplificate pentru toate fondurile europene va accelera accesul la finanțare și rata de absorbție.
  • Sprijin pentru IMM-uri și inovație. Am propus dezvoltarea centrelor logistice, micro-finanțare pentru IMM-uri și platforme regionale de parteneriat între IMM-uri și universități.
  • Dezvoltare rurală: O mai bună aliniere a FEADR cu Politica de Coeziune, pentru a sprijini comunitățile rurale.
  • Mai multă autonomie locală: Deciziile privind fondurile europene trebuie luate mai aproape de cetățeni, la nivel local.

”Aceste măsuri sunt esențiale pentru ca România să poată valorifica pe deplin fondurile europene și să continue dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor”, anunță Dan Motreanu.

Europarlamentarul a reiterat că va continua să depună ”eforturi ca România să beneficieze de un sprijin financiar puternic din partea Uniunii Europene, fără piedici birocratice și cu acces echitabil la resursele necesare dezvoltării economice și sociale”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA11 minutes ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA46 minutes ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.53 minutes ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA14 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA20 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA20 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE21 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending