Congresul SUA: Mai mulți politicieni democrați cer audierea translatoarei lui Donald Trump de la discuțiile tete-a-tete cu Vladimir Putin

Mai mulţi politicieni democraţi din SUA au cerut ca translatoarea preşedintelui american Donald Trump din timpul summitului de la Helsinki cu omologul său rus Vladimir Putin să depună mărturie în faţa unei comisii a Congresului, relatează BBC.

FOTO: White House/ Flickr

Principalul ales democrat din comisia pentru relaţii externe a Senatului SUA, Robert Menendez, a cerut ca Marina Gross să compară în faţa acestei comisii, pe fondul controverselor apărute după summit şi mai ales după conferinţa de presă comună a celor doi şefi de stat, în timpul căreia Trump, după cum a susţinut el ulterior, s-a exprimat greşit.

Vrem ca translatoarea să vină în faţa comisiei“, a declarat senatorul Menendez pentru postul MSNBC, potrivit Agerpres.

Vrem să vedem notele. Vom depune un efort masiv pentru a înţelege ce s-a întâmplat“, a mai punctat acesta, conform sursei citate.

La rândul său, reprezentantul democrat Bill Pascrell a afirmat că, având în vedere “concesiile” făcute public de Trump lui Putin, “Congresul şi opinia publică americană au dreptul să afle detaliile convorbirilor lor private”.

Cei doi lideri au discutat tete-a-tete timp de circa două ore în capitala finlandeză, mai fiind de faţă doar translatorii.

Reamintim că Trump a şocat întreaga lume evitând să-l critice pe liderul rus pentru acţiunile Moscovei de subminare a alegerilor şi a făcut să planeze îndoiala asupra agenţiilor americane de informaţii, ceea ce a dus la apeluri din partea unora dintre aleşii americani de înăsprire a sancţiunilor asupra Rusiei.

Citiți și 

Cei mai importanți oameni politici americani critică prestația lui Donald Trump la summit-ul cu Vladimir Putin: ”Una dintre cele mai rușinoase performanțe ale unui președinte american”

Donald Trump răspunde provocator criticilor aduse după reuniunea de la Helsinki: Întâlnirea cu Vladimir Putin a fost mai bună decât summit-ul NATO

Donald Trump încearcă să se disculpe după summit-ul cu Vladimir Putin, afirmând că a folosit cuvintele greșite: Am spus ar fi, în loc de nu ar fi

După summitul premieră cu Vladimir Putin de la Helsinki, Trump a fost criticat intens în Statele Unite, inclusiv din partea propriului partid, prin atitudinea sa față de omologul rus. Mai mulți foști și actuali oficiali americani au condamnat lipsa oricărui accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump şi faptul că el a acceptat dezminţirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane. Mai mult, preşedintele american a afirmat despre propria ţară că s-a comportat într-un mod stupid în relaţia cu Rusia.

Ulterior, președintele american a încercat să calmeze furtuna politică provocată de eşecul de a-l face responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru amestecul rus în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, afirmând că s-a exprimat greşit în conferinţa de presă comună de luni, de la Helsinki.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.