Conservatorul Ivan Duque este noul preşedinte al Columbiei şi promite că va schimba acordul cu rebelii FARC

Conservatorul Ivan Duque a fost ales noul preşedinte al Columbiei, transmite BBC NewsDuque (41 de ani), candidatul Centrului Democratic (CD), a întrunit 53,98% din voturi, devansându-l pe Gustavo Petro (41,8% din opţiuni), care a reprezentat mişcarea Columbia Umană, cel dintâi candidat de stânga care ajunge atât de departe în cursa prezidenţială, prima desfăşurată după acordul de pace semnat în 2016. El a promis că va uni ţara după o campanie tensionată, dar a adăugat că doreşte să vadă schimbări radicale în acordul de pace istoric dar controversat cu rebelii FARC semnat în 2016.

Foto: wikipedia

„Această pace la care am visat, care necesită rectificări, va avea corecţii pentru ca victimele să fie în centrul procesului, pentru a garanta adevărul, justiţia şi reparaţia”, a declarat Ivan Duque, protejatul fostului preşedinte Alvaro Uribe, un oponent înverşunat al acordului din 2016 care a permis dezarmarea gherilei şi convertirea sa în partid politic, cu acelaşi acronim FARC, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Umil şi onorat, le spun columbienilor că îmi voi dedica toată energia pentru a uni ţara noastră. Fără dezbinare”, a declarat el în faţa unei mulţimi de suporteri entuziasmaţi. „Nu voi guverna cu ură”, a adăugat Duque.

Ivan Duque devine cel mai tânăr preşedinte ales al Columbiei începând din 1872. La 7 august, când îi va succeda lui Juan Manuel Santos, va avea 42 de ani.

Acordul cu FARC i-a adus lui Santos Premiul Nobel pentru Pace, dar şi o impopularitate de 80%. Aflat la putere din 2010, Santos nu a mai putut candida după două mandate.

Pactul cu FARC a fost încheiat după 52 de ani, dar ţara rămâne confruntată cu corupţia şi inegalităţile uriaşe, mai ales în ce priveşte educaţia şi sănătatea, dar şi cu violenţa unor grupări armate care îşi dispută traficul de stupefiante în Columbia, cel la mare producător mondial de cocaină.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.