CHINA
Consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump îl compară pe Xi Jinping cu Stalin: Subestimarea amenințării Chinei este cel mai mare eșec al politicii externe a SUA din 1930 încoace
Published
3 years agoon

Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, l-a comparat pe președintele chinez Xi Jinping cu dictatorul sovietic Iosif Stalin într-un discurs agresiv îndreptat către China și căreia îi atribuie un rol malefic în politica globală.
“Partidul Comunist Chinez este marxist-leninist“, a spus el, citat de Politico Europe. “Secretarul general al partidului Xi Jinping se consideră succesorul lui Iosif Stalin“, a continuat O’Brien.
O’Brien a învinovățit ambele partide politice principale din SUA – Partidul Republican și Partidul Democrat – pentru că că au subestimat amenințarea din China de zeci de ani și nu au văzut că guvernul chinez urmărește să “reînvie lumea” după chipul său.
Creatorii politici americani au greșit, a spus el, în a presupune că pe măsură ce China se dezvolta economic, în cele din urmă, ea va democratiza și va continua liberalizarea.
În schimb, consilierul pentru securitate națională a susținut că s-a produs opusul: China nu a făcut decât să fie mai mult legată de ideologia sa comunistă.
“Nu am fi putut să greșim mai mult – și această eroare este cel mai mare eșec al politicii externe americane din anii 1930 încoace”, a spus el.
Observațiile consilierului pentru securitate națională sunt primele dintr-o serie de discursuri pe care oficialii administrației Trump urmează să le susțină cu privire la China în următoarele săptămâni. Subiectul va fi abordat de secretarul de stat Mike Pompeo, procurorul general William Barr și de directorul FBI Chris Wray.
Relația Statelor Unite cu China este determinată de o “competiție strategică pe termen lung” între sistemele politice și economice ale celor două puteri, arată un raport realizat de administrația Trump în luna mai și transmis Congresului ca parte a acțiunilor guvernamentale ale SUA în concordanță cu Strategia de Securitate Națională adoptată în anul 2017 și care definește deopotrivă Beijingul și Moscova drept “competitori strategici”.
Retorica dintre Wahington și Beijing este amplificată de un conflict declarativ în care SUA acuză China pentru modul cum a gestionat pandemia de COVID-19, în timp ce China respinge aceste acuzații și se manifestă iritată de faptul că Statele Unite și alte state ale comunității internaționale fac referire la originea chineză a SARS-CoV, virusul apărut în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China și care este responsabil pentru boala COVID-19 și pentru peste cinci milioane de cazuri de infectare apărute la nivel global.
Din punct de vedere economic, SUA critică faptul că Republica Populară Chineză continuă să se identifice la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului drept “o țară în curs de dezvoltare”, deși Beijingul recunoaște că China este “o economie matură”.
Din perspectivă de securitate, Statele Unite solicită Chinei să se alăture negocierilor americano-ruse privind edificarea unui acord strategic de limitare a armelor nucleare, în timp ce Beijingul continuă să se refuze să se ralieze acestor eforturi.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state
David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”
Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”
Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO
Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver
Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi
CHINA
Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”
Published
11 hours agoon
December 4, 2023
Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a îndemnat luni Beijingul să își regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, afirmând că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Beijingul a intensificat exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, care este crucială din punct de vedere strategic, în timp ce paza de coastă chineză a fost acuzată de hărțuirea vaselor de pescuit filipineze în apele disputate.
Luna trecută, Australia a criticat Beijingul pentru comportamentul său „nesigur și neprofesionist” pe mare, afirmând că unul dintre scafandrii marinei sale a fost rănit de impulsurile sonarului unei nave de război chineze care se apropia.
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, care a vorbit la Clubul de Presă Australian din Canberra, a declarat că China ar trebui să contribuie la reducerea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.
„Suntem, bineînțeles, îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile cu marina australiană, precum și de ceea ce s-a întâmplat în Filipine acum câteva săptămâni”, a spus aceasta.
„Calmul și stabilitatea trebuie să prevaleze în strâmtoarea Taiwan și, cu siguranță, lumea nu are nevoie de o nouă criză”, a adăugat Colonna.
De asemenea, Colonna a subliniat că China ar trebui să fie liberă să își continue „ascensiunea economică”, dar că, în schimb, trebuie să răspundă așteptărilor internaționale în chestiuni precum drepturile omului.
„Din toate aceste motive, vom continua să dialogăm în mod constructiv cu China, iar semnele sunt de fapt încurajatoare”, a spus șefa diplomației franceze. „Eforturile noastre dau cumva roade și creează tendințe pozitive de cooperare.”
Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv apele și insulele din apropierea țărmurilor vecinilor săi.
Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam au revendicat, de asemenea, diverse insule și recife din această mare, despre care se crede că ar conține bogate rezerve de petrol.
CHINA
Miniștrii de externe din Coreea de Sud, China și Japonia au convenit să accelereze pregătirile pentru organizarea unui summit al liderilor celor trei țări
Published
1 week agoon
November 27, 2023By
Teodora Ion
Miniștrii de externe din Coreea de Sud, China și Japonia au avut o întâlnire în orașul sud-coreean Busan și au convenit că liderii celor trei țări ar trebui să organizeze un summit în cel mai apropiat moment convenabil, a declarat presei ministrul sud-coreean de externe Park Jin, conform Deutche Welle.
”Am convenit să accelerăm pregătirile necesare”, a spus el după întâlnirea cu omologii săi chinez și japonez, fără a oferi un termen specific.
Cele trei țări au convenit în 2008 să organizeze summituri trilaterale în fiecare an pentru a îmbunătăți cooperarea regională. Cu toate acestea, pandemia COVID-19, alături de relațiile bilaterale tensionate dintre Japonia și Coreea de Sud din cauza disputelor istorice, au reprezentat obstacole.
”Coreea, Japonia și China au potențialul de a coopera masiv. Cele trei țări ale noastre sunt vecine care nu pot fi separate una de cealaltă”, a declarat Park la începutul întâlnirilor de duminică.
Ministrul sud-coreean de externe a precizat că discuțiile cu ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa s-au concentrat pe limitarea amenințării din partea Coreei de Nord. Cei doi au condamnat recenta lansare de către Nord a unui satelit de spionaj și au convenit să colaboreze pentru a răspunde la presupusele tranzacții de armament între Phenian și Moscova, a precizat Ministerul de Externe de la Seul într-o declarație.
Cu toate acestea, tensiunile legate de cererea Coreei de Sud ca Japonia să despăgubească financiar sud-coreenii forțați la sclavie sexuală de către trupele japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă un punct sensibil persistent în relațiile dintre cele două țări.
La începutul acestei săptămâni, un tribunal din Seul a ordonat Japoniei să plătească compensații financiare. În timpul întâlnirii sale cu Park de duminică, Kamikawa a calificat verdictul instanței drept ”extrem de regretabil”.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că susține relansarea cooperării tripartite cu Coreea de Sud și Japonia, ambii fiind principalii parteneri strategici ai Washingtonului în Asia de Est, în timp ce China este blocată într-o rivalitate economică și strategică cu SUA.
Ministerul chinez de Externe a declarat că Wang l-a avertizat pe Park în timpul discuțiilor să nu “politizeze” problemele economice și tehnologice, în contextul în care tensiunile cu SUA continuă în legătură cu semiconductorii și alte dispute comerciale.
Sâmbătă, japonezul Kamikawa s-a întâlnit cu Wang și și-a exprimat speranța pentru un dialog de securitate între Tokyo și Beijing ”în viitorul apropiat”.
CHINA
Colaborarea cu China este vitală pentru a pune capăt războiului din Ucraina, evidențiază ministrul francez de Externe: Contăm pe vigilența Beijingului împotriva oricărui sprijin acordat Rusiei
Published
1 week agoon
November 25, 2023By
Teodora Ion
Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a subliniat vineri că o cooperare cu China este vitală în a pune capăt războiului rus din Ucraina, chestiune care a semănat neînțelegeri între țările membre, cu Slovacia și Ungaria adoptând o poziție diferită față de cea a majorității, informează AP.
Aflată într-o vizită la Beijing, aceasta a încurajat China să sprijine formula de pace înaintă de Zelenski, asigurându-se în același timp că entitățile chineze nu sprijină Rusia în ”războiul continuu de agresiune împotriva Ucrainei”, formulare cu care partea chineză nu a fost de acord.
”Franța subliniază încă o dată cât de importantă este cooperarea cu China pentru a promova o pace justă și de durată. Ne bazăm pe vigilența autorităților chineze ca nicio structură din China, cu precădere din zona privată, să nu contribuie direct sau indirect la eforturile Rusiei în războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a menționat Colonna după discuțiile pe care le-a avut cu omologul chinez Wang Yi.
Într-o întâlnire cu premierul Li Qiang, ministrul francez de Externe a transmis dorința Franței de a intensifica colaborarea cu Beijingul în vederea indentificării de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice, conservarea și protejarea biodiversității și pentru provocările legate de datoria publică.
Honorée d’être reçue par le Premier ministre Li Qiang, venu à Paris en juin pour le Sommet #NPFM.
Avec la #Chine nous travaillons pour trouver des réponses aux défis mondiaux #climat #biodiversité #dette et pour approfondir & rééquilibrer notre relation économique. pic.twitter.com/42jyfvo3hH— Catherine Colonna (@MinColonna) November 24, 2023
De cealaltă parte, Wang și-a exprimat speranța de a consolida schimburile cu Franța în domeniul nuclear civil și aerospațial, și de a explora domenii emergente, precum educația sau cercetarea științifică, informează Reuters.
Făcând trimitere la ancheta demarată de Comisia Europeană cu privire la subvențiile oferite de statul chinez mașinilor electrice, Wang Yi a spus că Europa nu ar trebui să se teamă să colaboreze cu China din cauza competiției, ci cele două părți ar trebui să colaboreze pentru a spori stabilitatea și fiabilitatea relațiilor economice și comerciale.
”Poziția Chinei este clară. Vom menține sprijinul nostru pentru autonomia strategică a Europei. Bineînțeles că va exista concurență în cooperare, dar nu ar trebui să ne fie teamă de cooperare din cauza concurenței. Cel mai mare risc de care trebuie să scăpăm este incertitudinea adusă de o politizare amplă”, a declarat Wang atunci când a fost întrebat despre viziunea Chinei asupra relației sale cu Europa.
Vizita lui Colonna precedă summitul UE-China, ce va avea loc la începutul lunii decembrie, la Beijing, unde sunt așteptați președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel, pentru prima întâlnire în persoană cu președintele Xi Jinping din ultimii patru ani.
Macron, care s-a întâlnit cu Xi la începutul acestui an, a argument că Uniunea Europeană ar trebui să nu mai fie naivă și a solicitat o concurență loială cu țări precum China.
De altfel, Parisul este cel care a insistat ca executivul european să demareze o anchetă anti-subvenții.
Concrete & Design Solutions

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- MEDIU6 days ago
Klaus Iohannis reprezintă România la COP28 în Dubai, unde va susține un discurs, va promova inițiativa “Net Zero Nuclear” și va marca alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 week ago
UE creează Punctul unic de acces european la informații ale companiilor pentru investitori: Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul