Connect with us

ROMÂNIA

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: În lupta cu inflația este nevoie de dozaj optim de politică economică. Este important ca traiectoria comportamentului de consum să nu fie perturbată de știrile false

Published

on

@ Administrația Prezidențială

Consilierul prezidențial pentru probleme economice, Cosmin Marinescu, consideră că în această perioadă de ”riscuri macroeconomice” cuvintele de ordine ar trebui să fie ”responsabilitate și prudență” astfel încât ”măsurile speculative sau populiste” să fie evitate, iar ”economia și finanțele publice să nu devieze de la obiectivul esențial al consolidării și echilibrului”.

Într-un material publicat pe blogul său, oficialul Administrației Prezidențiale oferă o prezentare detaliată a cauzei inflației și care sunt măsurile anti-inflaționiste necesare.

”Odată cu declanșarea războiului prin invadarea Ucrainei de către armata rusă în dimineața zilei de 24 februarie, toate estimările economice s-au mutat brusc în registrul incertitudinilor, devenit imediat dominant pe majoritatea piețelor. De aici și creșterea mai rapidă a prețurilor, în ultimele săptămâni, pentru numeroase produse cu efect multiplicator în structura prețurilor, cum ar fi gazele naturale, energia electrică, petrolul, carburanții, dar și unele metale, cum ar fi aluminiul sau cuprul”, a precizat Marinescu.

Acesta ținut să semnaleze că ”nu orice creștere a prețurilor înseamnă inflație”.

”Inflația este definită prin creșterea continuă și de durată a marii majorități a prețurilor din economice. Inflația este un fenomen economic, cu propria sa consistență metodologică, și care nu poate fi asimilată coerent evoluțiilor extra-economice, pentru a pretinde că <<vinovăția>> aparține unor fenomene naturale precum încălzirea globală sau tornadele, sau unor tragedii umanitare precum pandemia sau războiul”, a explicat consilierul prezidențial pentru probleme economice.

Cosmin Marinescu a atras atenția că ”inflația a urmat un trend crescător pe plan global începând din ianuarie 2021”, observându-se o ”inflația semnificativ mai ridicată în SUA și UE, comparativ cu China și Japonia”.

”Cel mai important semnal la nivel global a fost dat recent în SUA, prin decizia de acum câteva zile a Sistemului Federal de Rezerve (FED) de a crește rata dobânzii de politică monetară. Cu siguranță, vor urma noi decizii de acest fel, care indică întărirea politicii monetare, inclusiv la nivelul Băncii Centrale Europene (BCE)”, apreciază oficialul Administrației Prezidențiale.

”Din ambele direcții de politică economică, atât cea monetară cât și cea fiscal-bugetară, trebuie să se exercite presiune asupra inflației, astfel încât aceasta să revină la cote rezonabile, în linie cu obiectivele băncilor centrale de a ținti inflația în jurul a 2% pe termen mediu și lung. (…) Însă acest parcurs al politicilor economice a fost deja alterat, în ultimele săptămâni, de războiul din Ucraina. Creșterea necesară a cheltuielilor pentru apărare, imperativele umanitare de la granițele Ucrainei, spectrul de contagiune a efectelor negative ale sancțiunilor economice, perturbarea crizei energiei, toate acestea fac și mai dificilă sarcina politicilor anti-inflaționiste. (…) În funcție de amploarea impactului regresiv al războiului asupra economiei, nu este exclusă, cel puțin în plan european, o combinație între inflație și încetinirea creșterii economice, fără ca de aici să rezulte neapărat perspectiva deja vehiculată a stagnării economice, adică stagflația”, a mai punctat Cosmin Marinescu.

În egală măsură, consilierul prezidențial pentru probleme economice a mai subliniat că, ”în lupta cu inflația, pe lângă dozajul optim de politică economică, este deosebit de important ca traiectoria comportamentului de consum să nu fie perturbată nefiresc sub imperiul panicii și al știrilor false, care își găsesc teren fertil în vremuri de criză”.

Potrivit comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni, cele mai recente estimări privind evoluția economiei europene nu mai sunt realiste, astfel că avansul de 4% preconizat de Comisia Europeană în luna februarie este puțin probabil să fie atins, având în vedere evoluțiile recente.

Potrivit previziunilor economice de iarnă ale Comisiei Europene, economia României ar urma să înregistreze o încetinire a ritmului de creştere până la 4,2% în acest an, iar în 2023 va accelera uşor la 4,5%.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ministrul economiei l-a invitat pe ministrul egiptean al apărării în România pentru „discuții concrete” despre parteneriate în domeniul industriei de apărare

Published

on

© Ministerul Economiei

Ministrul economiei, Florin Spătaru, l-a invitat pe ministrul egiptean al apărării, Mohamed Salah El-Din, în România, pentru o vizită oficială şi discuții concrete despre parteneriate în domeniul industriei de apărare, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Invitația a fost lansată cu ocazia participării ministrului român la vizita de lucru întreprinsă de premierul Nicolae Ciucă în Egipt, în perioada 4-5 februarie, și în contextul amenințărilor de securitate ridicate de războiul început de Rusia în Ucraina.

 

„Războiul din Ucraina ne-a oferit o lecție nefericită despre importanța menținerii capacități de apărare la nivel înalt, chiar şi pe vreme de pace, dar şi despre importanța parteneriatelor de natura militară şi civilă. Am discutat în cadrul întâlnirii bilaterale, cu ministrul industriei de apărare Mohamed Salah El-Din despre tradiționala relație a României cu Republica Arabă Egipt legată de cooperarea în sectorul industrial de apărare”, a declarat ministrul român al economiei, pe Facebook.

Florin Spătaru i-a expus minstrului egiptean al apărării deschiderea cu care Ministerul Economiei lucrează la integrarea partenerilor străini de stat şi privați în dezvoltarea de noi capabilități de producție militară în filialele industriei de apărare din România.

Astfel, oficialul român la invitat pe ministrul Mohamed Salah El-Din în România pentru o vizită oficială şi discuții concrete despre parteneriate în domeniul industriei de apărare.

Vizita premierului Nicolae Ciucă în Egipt a urmărit consolidarea relațiilor bilaterale, dar mai ales, identificarea de noi oportunități de investiții şi relații comerciale între cele două state.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Florin Spătaru anunță semnarea unui memorandum de cooperare industrială militară între Romarm și cea mai mare companie de apărare din Coreea de Sud

Published

on

© Ministerul Economiei

Facem pași concreți în consolidarea relațiilor dintre România și Coreea de Sud, a anunțat luni, 6 februarie, ministrul economiei Florin Spătaru, după semnarea unui memorandul de cooperare industrială militară între compania românească Romarm și Hanwha, cea mai mare companie aerospațială și de apărare sud-coreeană, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Parteneriatul semnat astăzi cu compania Hanwha Aerospace este primul rezultat al vizitei de lucru pe care am desfățurat-o în Coreea de Sud, în decembrie anul trecut. Ministerul Economiei a alocat, în 2022, un buget record pentru retehnologizarea capacităților de producție națională, iar parteneriatele cu diferite companii internaționale se adaugă la dezvoltarea de noi capabilități pe teritoriul țării noastre. Situația regională necesită o atenție sporită, astfel că poziționarea industriei naționale de apărare ca sector strategic este vitală. România devine un pol de interes pentru marile companii producătoare de tehnică militară modernă atât pentru Armata Română cât și pentru partenerii noștri. Memorandumul semnat astăzi între Romarm și Hanwha Aerospace aduce o perspectivă reală pentru industria românească de apărare, care trebuie să performeze și să aducă plus valoare în economie de pe urma investițiilor si a transferului de tehnologie”, a declarat Florin Spătaru, Ministrul Economiei, în cadrul  întâlnirii de astăzi, cu prilejul semnării Memorandumului de Înțelegere dintre Compania Naţională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace.

Memorandumul este primul pas pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România de muniție și a unor sisteme militare terestre.

Prezent la semnare, Președintele și CEO al companiei Hanwha Aerospace, Jaeil Son, a declarat: „Astfel de proiecte sunt începutul prin care Hanwha Aerospace vrea să construiască parteneriate solide cu industria militară din România și să consolideze prezența noastră în țările UE și NATO. Avem oportunități reale de colaborare și aceste inițiative vor consolida securitatea în regiune”.

La evenimentul care a avut loc la Ministerul Economiei au participat Excelența Sa, Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România, Ministrul Economiei Florin Spătaru, Președintele și CEO al companiei Hanwha Aerospace, Jaeil Son, reprezentanți ai Companiei Naţionale Romarm S.A.

Hanwha Aerospace, o filială a grupului Hanwha, o companie Fortune Global 500, este cea mai mare companie aerospațială și de apărare din Coreea de Sud. 

Având poziția de unic producător de motoare de aeronave din Coreea de Sud și de furnizor global de motoare avansate pentru aeronave militare și comerciale, Hanwha Aerospace este vârful de lance al proiectelor spațiale ale țării, cum ar fi KSLV-II. 

Hanwha Aerospace a fuzionat cu filiala sa Hanwha Defense, producătorul de renume mondial al obuzierului autopropulsat K9 și al vehiculului de luptă pentru infanterie Redback, pentru a-și extinde prezența pe piața globală de apărare. De asemenea, compania a achiziționat divizia de afaceri din domeniul apărării a Hanwha Corporation pentru a dezvolta și furniza muniție, rachete de precizie ghidate și alte sisteme de armament de ultimă generație.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cutremur în Turcia: Marcel Ciolacu transmite ”rugăciunile sale familiilor victimelor și salvatorilor care lucrează contra cronometru pentru a salva răniții prinși sub clădirile dărâmate”

Published

on

© Marcel Ciolacu-Twitter

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, transmite ”rugăciunile sale familiilor, prietenilor victimelor și salvatorilor care lucrează contra cronometru pentru a localiza și salva răniții prinși sub clădirile dărâmate, în urma cutremurului de mare magnitudine care a lovit noaptea trecută Turcia și țările învecinate”.

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.

În Turcia, cel puţin 76 de persoane au murit, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD).

Alte 440 de persoane au fost rănite, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare. Au fost înregistrate cel puţin 42 de replici, a precizat AFAD.

România a răspuns deja apelului de sprijin venit din partea Turciei și va trimite o echipă personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această țară se confruntă cu o situație de urgență după cutremurul de peste 7 grade Richter.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, decizia a fost adoptată după ce premierul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Conform Guvernului, sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN56 mins ago

Klaus Iohannis, videoconferință cu șeful Consiliului European și un grup de lideri UE în pregătirea summitului extraordinar din 9-10 februarie

U.E.56 mins ago

Ministrul francez al Economiei, optimist că o variantă europeană a planului american de investiții va fi adoptată curând: Totul se va juca în zilele următoare

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul economiei l-a invitat pe ministrul egiptean al apărării în România pentru „discuții concrete” despre parteneriate în domeniul industriei de apărare

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Florin Spătaru anunță semnarea unui memorandum de cooperare industrială militară între Romarm și cea mai mare companie de apărare din Coreea de Sud

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Cutremur în Turcia: Ucraina este pregătită ”să ofere asistența necesară poporului turc prieten”, anunță Volodimir Zelenski

NATO3 hours ago

Liderii instituțiilor UE și secretarul general al NATO, mesaje de sprijin și solidaritate după cutremurul din Turcia. Bruxelles-ul coordonează deja trimiterea de echipe de salvare

ROMÂNIA3 hours ago

Cutremur în Turcia: Marcel Ciolacu transmite ”rugăciunile sale familiilor victimelor și salvatorilor care lucrează contra cronometru pentru a salva răniții prinși sub clădirile dărâmate”

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis transmite un mesaj de solidaritate din partea României pentru victimele cutremurului devastator din Turcia și Siria

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Italia invită organizațiile din țări din Europa și din SUA să ia măsuri pentru a-și proteja sistemele informatice după ce a descoperit un atac informatic de amploare

ROMÂNIA4 hours ago

România răspunde apelului Turciei după cutremurul de noaptea trecută și va trimite personal specializat în intervenții de salvare-căutare

ROMÂNIA17 hours ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.2 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE4 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO1 week ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 week ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

Team2Share

Trending