Connect with us

ROMÂNIA

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: România are nevoie de reforme fiscal-bugetare autentice, care să emane din principii și obiective naționale de dezvoltare, mai puțin din calcule electorale

Published

on

© Cosmin Marinescu

Consilierul prezidențial pentru probleme economice Cosmin Marinescu consideră că acum, poate mai mult ca oricând, este momentul să abordăm constructiv, cu deschidere și viziune, provocările și oportunitățile contextului economic post-criză.

Oficialul din cadrul Administrației Prezidențiale a participat din nou la Forumul Forbes, devenit deja un eveniment de referință pentru comunitatea de afaceri din România.

”Este important să ne asumăm pragmatic nevoia unei schimbări de fond a modului în care sunt gândite și puse în aplicare deciziile de politică economică. În prezent, economia globală se confruntă cu încetinirea ritmului de creștere, cu precădere pentru economiile avansate. Prognozele macroeconomice indică o creștere a PIB-ului global de sub 3% în 2023. Pentru economia europeană, creșterea economică a fost deja revizuită în scădere, la doar 0,8% pentru anul curent, cu perspective recesioniste în cazul economiei Germaniei. Astfel, așteptările privind consolidarea situației macroeconomice rămân marcate în continuare de incertitudini și riscuri”, a făcut Marinescu o radiografie a situației economiei europene, amintind că ”ratele persistente ale inflației” domină în continuare contextul financiar global.

Aruncând o privire către situația economiei din țara noastră, consilierul prezidențial constată că ”România a traversat destul de bine crizele suprapuse cu care ne-am confruntat în ultimii ani”, reușind să țină în frâu criza energetică.

”Prognozele actuale indică și pentru România o decelerare a creșterii economice în 2023. Dinamica PIB din prima parte a anului, rămânerea industriei în teritoriu negativ și încetinirea consumului vor atenua estimările inițiale de creștere, însă avansul economic al României va rămâne, în continuare, superior mediei de la nivelul Uniunii Europene”, mai menționează Marinescu.

În pofida acestui fapt, ”presiunile inflaționiste sunt în continuare active. În august inflația a stagnat, la același nivel de 9,4% precum în iulie, în ciuda măsurilor guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale la anumite produse alimentare”.

”Sperăm să se adeverească proiecțiile programului de guvernare actual, care prevede reducerea la 46% a ponderii datoriei publice în PIB la sfârșitul anului 2024. Pentru perioada următoare, așteptările în materie de performanță se bazează, într-o măsură semnificativă, pe investițiile din fonduri europene, realizarea reformelor structurale și rezultate sustenabile ale politicilor fiscal-bugetare. În acest sens, stabilitatea politică în planul guvernării este o condiție esențială inclusiv pentru parcursul de creștere economică al României”, a completat oficialul din cadrul Administrației Prezidențiale.

Acesta lansează un apel la adresa guvernanților, reliefând că ”statul trebuie să fie primul care să treacă prin filtrul disciplinei și al raționalității, pentru ca economiile bugetare să aibă impact nu doar ca cifre în buget, ci și ca exigență în utilizarea cu chibzuință a banilor publici, ca responsabilitate majoră de bună guvernare”.

”România are nevoie de reforme fiscal-bugetare autentice, care să emane din principii și obiective naționale de dezvoltare, mai puțin din calcule electorale ce pot sfârși în contrapunerea unor sectoare sau segmente de contribuabili împotriva altora, a întreprinzătorilor mici contra companiilor mari, sau în perpetuarea unor măsuri fiscale preferențiale – toate acestea fiind incompatibile cu principiul echitații fiscale și al șanselor egale la dezvoltare”, a completat Cosmin Marinescu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Asociația ”Cred în România” evidențiază domeniile în care România are potențialul de a se dezvolta în acest an, printre acestea numărându-se sectorul energetic, pornind de la realizările obținute anul trecut și în legătură cu care asociația mai sus amintită a realizat un clasament.

Într-o intervenție la Radio România Actualități, Adrian Băzăvan, fondatorul Asociației ”Cred în România”, a amintit de performanța înregistrată de țara noastră în 2024 în domeniul producției de gaze, când a reușit să devanseze Olanda, urcând pe primul loc în clasamentul european, ce poate reprezenta o trambulină pentru afirmarea poziției de lider regional în domeniu. 

”România se poate autosusține în privința gazelor, dar ceea ce se întâmplă minunat este că în 2027 intră în exploatare proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, un proiect al OMV Petrom și Romgaz, companie de stat, care va dubla producția de gaze a României. Vom produce de două ori mai mult decât consumăm astăzi. Asta înseamnă că vom exporta toată această cantitate de gaze (…) și vom contribui și la securitatea energetică a Uniunii Europene”, a punctat acesta. 

Detaliile oferite de Adrian Băzăvan se regăsesc și în clasamentul cu 10 realizări ale României în 2024, întocmit de asociația pe care a fondat-o.

”Anul 2024 rămâne unul memorabil pentru România, din multe puncte de vedere. În spatele discuțiilor politice aprinse, România a progresat, iar poveștile de succes se țes în întreaga țară. Creșterea substanțială a PIB-ului pe cap de locuitor și a salariului mediu, investițiile masive în infrastructură și extinderea capitalului autohton în regiune consolidează cursul dezvoltării. În plus, aderarea mult așteptată la Spațiul Schengen, recordurile stabilite în industria auto ne oferă motive bune de optimism”, se arată în topul asociației ”Cred în România”: 

Printre realizările înregistrate anul trecut de România anul trecut și care au fost identificate de organizația non-guvernamentală se numără:

  • PIB-ul pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare din țara noastră l-a depășit pe cel din Ungaria sau Polonia;
  • aderarea completă la spațiul Schengen, care va spori competitivitatea produselor românești și atractivitatea țării pentru investitorii străini.  
  • expansiunea sectorului IT, care contribuție la PIB-ul României cu 8%, și dezvoltarea strat-up-urilor din domeniul tehnologiei. ”România își consolidează rapid statutul de „Silicon Valley al Estului”. În ultimii ani, companii precum Google, Amazon, UiPath, Huawei și Oracle și-au extins centrele de cercetare și servicii din România, nu doar în București, ci și în Timișoara, Cluj și Iași”, este reliefat în document. 
  • sectorul energetic
  • maturizarea capitalului autohton și extinderea în regiune. ” Banca Transilvania a finalizat achiziția OTP Bank în România, după ce în anii anteriori preluase Idea Bank, reușind astfel să-și mărească substanțial cota de piață și să-și consolideze poziția de lider bancar. (…) Pe de altă parte, eMAG – deja prezent în Bulgaria și Ungaria – a investit în noi hub-uri logistice care să conecteze Balcanii, inclusiv o platformă operațională aproape de granița cu Serbia, consolidându-și rolul de lider regional în domeniul vânzărilor electronice. În paralel, marile companii românești din sectorul transporturilor și serviciilor de curierat își întăresc la rândul lor poziția. Grupul Grampet a deschis noi rute în Europa de Sud-Est, intensificând coridorul comercial dinspre portul Constanța, iar Fan Courier și-a accelerat planurile de extindere în Ungaria și Grecia, sprijinind creșterea comerțului online transfrontalier”, sunt doar câteva exemple listate de asociație.
  • sectorul automobilelor. Asociația ”Cred în România” arată că producția de automobile din România a stabilit un nou record în 2024, în vreme ce Dacia Sandero și-a adjudecat titlul de cel mai vândut automobil din Europa

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

Published

on

© ICI București - Facebook

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories, parte a primei generații de Fabrici de Inteligență Artificială (IA) europene, coordonată de Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), informează Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică din București. 

Această colaborare, sprijinită de EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) și finanțată prin fonduri europene și naționale, confirmă angajamentul ICI București de a contribui la dezvoltarea tehnologică europeană și la consolidarea ecosistemului de inteligență artificială din Europa.

„Ca partener esențial în cadrul proiectului, ICI București sprijină dezvoltarea unei platforme experimentale de vârf, destinată testării și implementării tehnologiilor inovatoare AI și oferă acces la resurse de calcul de înaltă performanță (HPC) pentru start-up-uri, IMM-uri și cercetători din diverse domenii: administrație publică, sănătate, biotehnologie, agricultură, energie și media. Implicarea ICI București subliniază dorința României de a juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană”, transmite ICI București într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Prin contribuția sa, ICI facilitează accesul echitabil la resurse avansate de calcul pentru actorii economici și de cercetare din România și Europa. Totodată, se propune dezvoltarea unor soluții AI inovatoare care vor accelera tranziția către o economie digitală competitivă și sustenabilă.

Participarea ICI București în proiectul AI Factories poziționează România ca un actor relevant în cadrul rețelei europene de Fabrici de IA, care integrează șapte locații cheie din Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania și Suedia.

Această inițiativă strategică promovează colaborarea și inovația, sprijinind transformarea digitală a Europei și punând în valoare expertiza și resursele tehnologice ale ICI București în beneficiul întregii comunități europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia despre Parteneriatul Strategic și programul Visa Waiver

Published

on

© Marcel Ciolacu / X

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere marți, la Palatul Victoria, cu James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia. 

Cei doi au discutat despre progresele înregistrate în aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver. Oficialul american și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea strânsă cu Guvernul României. 

„Încântat să mă întâlnesc cu secretarul adjunct al SUA, James O’Brien, și să discutăm despre progresele substanțiale înregistrate în aprofundarea Parteneriatului Strategic România-SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver. A exprimat aprecierea pentru cooperarea strânsă cu Guvernul României”, a scris Marcel Ciolacu, pe platforma X.

Amintim că secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat săptămâna trecută, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver, marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDITORIALE9 minutes ago

Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025

ROMÂNIA16 hours ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA17 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE17 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ18 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO18 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA18 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

SUA24 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending