Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Consiliul Afaceri Generale. Ce a spus Corlățean despre scrisoarea adresată Comisiei Europene privind înfiinţarea unui mecanism european privind democraţia și statul de drept

Published

on

titus-corlateanMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat ieri, 23 aprilie 2013, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Discuţiile în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale s-au concentrat asupra pregătirii reuniunii Consiliului European din 22 mai 2013, stadiului negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual şi procesului de extindere a Uniunii, potrivit unui comunicat MAE

În pregătirea Consiliului European din 22 mai 2013, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii cu privire la agenda adnotată a reuniunii Consiliului European, care va fi dedicat domeniului energiei şi combaterii fraudei fiscale.

A avut loc, de asemenea, o prezentare a stadiului negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual 2014-2020. România a exprimat susţinerea pentru eforturile Preşedinţiei irlandeze de a se ajunge la demararea cât mai curând posibil a negocierilor cu Parlamentul European, în vederea atingerii unui acord asupra viitorului cadru financiar multianual. Şeful diplomaţiei române a subliniat că acesta trebuie să fie comandamentul politic primordial acum, în linie cu acordul la care s-a ajuns la Consiliul European din februarie, dincolo de concesiile – mai mici sau mai mari – pe care multe state membre, inclusiv România, au trebuit să le facă.

De asemenea, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale, a fost prezentată scrisoarea comună a miniştrilor de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei, adresată la 6 martie 2013 Preşedintelui Comisiei Europene şi Preşedinţiei Consiliului UE, referitoare la propunerea de înfiinţare a unui mecanism european privind democraţia, statul de drept şi valorile fundamentale ale UE.

În contextul discuţiilor pe marginea acestei iniţiative, ministrul Corlăţean a arătat că România a primit cu interes propunerile Preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso cu privire la statul de drept, expuse în discursul privind Starea Uniunii (12 septembrie 2012). Totodată, a exprimat sprijinul ferm al României pentru propunerile menite să contribuie la respectarea şi apărarea universală a principiilor şi valorilor fundamentale ale UE. Astfel de iniţiative trebuie să se aplice tuturor statelor membre într-un mod unitar şi nediscriminatoriu, cu respectarea strictă a dispoziţiilor Tratatelor UE. A evidenţiat faptul că propunerile reprezintă o bună modalitate de a contracara, de asemenea, tendinţe şi manifestări populiste sau xenofobe la nivel european. Şeful diplomaţiei române a subliniat deschiderea pentru o strânsă cooperare cu Comisia Europeană în vederea identificării modalităţilor optime de punere în practică a acestor iniţiative, precum si a raportării lor la alte mecanisme de monitorizare existente la nivel european. A evidenţiat, în acelaşi timp, necesitatea valorificării potenţialului de cooperare in acest domeniu cu alte organizaţii europene, în special Consiliul Europei.

În cadrul discuţiilor asupra extinderii UE, ministrul român al afacerilor externe a salutat evoluţiile pozitive înregistrate în Dialogul Belgrad-Pristina, exprimând apreciere pentru eforturile susţinute ale Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, precum şi ale comisarului Štefan Füle, în facilitarea ajungerii la un acord între părţi. A subliniat, în acelaşi timp, importanţa pe care părţile trebuie să continue să o acorde criteriilor şi condiţiilor permanente legate de perspectiva lor europeană, pe măsură ce aceasta avansează. În context, ministrul român a accentuat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale pe întreg teritoriul Serbiei şi a monitorizării în continuare de către Comisie a evoluţiilor în acest domeniu. A arătat că România va analiza cu atenţie şi în spirit constructiv rapoartele privind Serbia, Kosovo şi Republica Macedonia, prezentate, în marja Consiliului, de Comisie şi Înaltul Reprezentant.

Ministrul Titus Corlăţean a reafirmat angajamentul României pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest în ansamblu, subliniind interesul strategic al României pentru continuarea procesului de extindere a UE, în baza meritelor proprii şi a îndeplinirii tuturor criteriilor de aderare. A subliniat, totodată, necesitatea continuării reformelor şi îndeplinirii angajamentelor asumate de candidaţi şi potenţialii candidaţi pentru avansarea în procesul de apropiere de UE.

Consiliul Afaceri Generale a decis să revină asupra acestei teme în iunie, cu perspectiva adoptării deciziilor relevante, ca urmare a rapoartelor prezentate de Comisie.

Sursa: MAE

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a creat un portal în limba română dedicat luptei împotriva dezinformării cu privire la coronavirus

Published

on

În contextul recent, spațiul sănătății a fost invadat de informații false – publicate voit sau din neștiință – inclusiv în ceea ce privește

Executivul European încurajează cetățenii blocului comunitar să se bazeze doar pe surse oficiale atunci când vor să caute ultimele date despre COVID-19.

”Vă sugerăm să urmați recomandările autorităților de sănătate publică din țara dumneavoastră și să consultați site-urile organizațiilor internaționale și ale UE relevante: ECDC și OMS. Și dumneavoastră puteți combate dezinformarea! Nu distribuiți conținut neverificat din surse dubioase”, transmite Comisia.

Totodată, Comisia Europeană luptă împotriva dezinformării, în strânsă cooperare cu platformele online: ”Le încurajăm să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor.”

Portalul poate fi accesar la următorul link.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE reacționează la planul franco-german: Ursula von der Leyen salută propunerea constructivă, iar Charles Michel face apel la toate țările UE “să lucreze într-un spirit de compromis”

Published

on

© Council of the European Union

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, “s-a bucurat de propunerea constructivă a Franţei şi Germaniei” pentru relansarea economiei europene după criza coronavirusului, arată un comunicat al executivului european.

Şefa executivului european a reacţionat la propunerea cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron privind un fond de relansare” de 500 de miliarde de euro pentru solidaritate şi creştere în UE.

Preşedinta Comisiei Europene trebuie să prezinte pe 27 mai propriul său plan pentru relansare economică pe continent.

“Această propunere (franco-germană) merge în sensul celei pregătite de Comisie, care va ţine cont de asemenea de punctele de vedere ale tuturor statelor membre şi ale Parlamentului European”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Planul franco-german “recunoaşte amploarea provocării cu care se confruntă Europa şi pune accentul corect pe necesitatea de a găsi o soluţie care menţine bugetul european în centrul priorităţilor sale”, a adăugat Ursula von der Leyen, fost ministru în toate guvernele Angelei Merkel.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat la rândul său într-o postare pe Twitter “un pas în direcţia cea bună”, dar a reamintit că “toate statele membre ar trebui să fie implicate” pentru “a ajunge la un acord”.

“Fac apel la cele 27 de state membre să lucreze într-un spirit de compromis imediat ce Comisia Europeană va depune o propunere”, a adăugat șeful Consiliului European.

Citiți și
Emmanuel Macron și Angela Merkel propun un plan de relansare europeană de 500 de miliarde de euro: Pentru prima dată în istorie, Franța și Germania au convenit asupra necesității unei datorii comune a UE
Franța și Germania propun crearea unei “Europe a sănătății”: Emmanuel Macron și Angela Merkel pledează pentru o suveranitate strategică în domeniul sănătății

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Declarația comună semnată de Emmanuel Macron și Angela Merkel este construită pe patru piloni: dezvoltarea unei suveranități în domeniul sănătății printr-o “strategie UE pentru sănătate”, un fond de redresare ambițios bazat pe solidaritate și creștere, accelerarea tranzițiilor ecologică și digitală și consolidarea suveranității și rezilienței industriale și economice a Uniunii Europene, cu accent pe acordarea unui nou impuls pieței unice.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Curcubeul, simbolul mișcării LGBTI, proiectat pe sediul Comisiei Europene de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei

Published

on

© European Union, 2020 / Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Claudio Centonze⁣

Comisia Europeană a proiectat curcubeul pe sediul instituției din Bruxelles, simbolul mișcării LGBTI, pentru a sărbători diversitatea și valorile europene. 

”De Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, sărbătorim egalitatea, toleranța și respectul unul față de celălalt, unele dintre valorile fondatoare ale UE”, a transmis instituția într-un mesaj postat pe pagina de Instagram.

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei se marchează, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), respectiv 17 mai 1990, potrivit Agerpres.

Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTQQ (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender, Queer, Questioning) la nivel internaţional, scrie site-ul https://may17.org/.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending