Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul European a stabilit orientările pentru politica economică a statelor membre pentru 2013

Published

on

EU FlagConsiliul European a transmis concluziile întîlnirilor din 14-15 martie a.c. Potrivit documentului, Consiliul European a desfășurat o discuție amplă cu privire la situația economică și socială și a stabilit orientările  pentru politica economică a statelor membre și a Uniunii Europene pentru 2013.

Redăm comunicatul, asa cum a fost remis de Secretariatul General al Consiliului:

În ultimii ani, am depus eforturi însemnate pentru a răspunde la dificultățile presante generate de  criza financiară și de criza datoriei suverane, în scopul de a pregăti terenul pentru revenirea la o  creștere durabilă generatoare de locuri de muncă și de a trece la o guvernanță economică  consolidată atât la nivelul UE, cât și la nivelul zonei euro. S-au obținut multe rezultate, în pofida unor incertitudini care persistă încă pe piețele financiare. Cu toate acestea, stagnarea activității economice prevăzute pentru 2013 și nivelurile inacceptabil de ridicate ale șomajului evidențiază faptul că este crucial să se accelereze eforturile de sprijinire în mod prioritar a creșterii economice, urmărindu-se totodată o consolidare fiscală favorabilă creșterii economice. Consiliul European a desfășurat o discuție amplă cu privire la situația economică și socială și a stabilit orientările pentru politica economică a statelor membre și a Uniunii Europene pentru 2013.

Acestea ar trebui să se axeze pe punerea în aplicare a deciziilor luate, în special în ceea ce privește Pactul pentru creștere economică și locuri de muncă. Trebuie acordată prioritate specială sprijinirii ocupării forței de muncă în rândul tinerilor și promovării creșterii și competitivității. În iunie, Consiliul European va reveni asupra evaluării politicilor care sunt definite la nivel național în scopul punerii în aplicare a acestor priorități, precum și asupra punerii în aplicare a Pactului pentru creștere economică și locuri de muncă. Consiliul European a convenit ca în următoarele luni să poarte discuții pe marginea unor teme specifice cu un potențial ridicat de realizare a creșterii și de creare de locuri de muncă. De asemenea, în vederea reuniunii sale din iunie, Consiliul European a trecut în revistă activitățile desfășurate în prezent pentru aprofundarea uniunii economice și monetare (UEM).

I. POLITICA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ

Semestrul european: promovarea competitivității, a creșterii și a creării de locuri de muncă, în special pentru tineri

1. După cum s-a convenit în luna decembrie a anului trecut, statele membre și Uniunea Europeană întreprind acțiuni hotărâte pentru a promova competitivitatea, creșterea și crearea de locuri de muncă, în conformitate cu următoarele priorități stabilite în analiza anuală a creșterii:

(a) urmărirea unei consolidări fiscale diferențiate și favorabile creșterii economice;

(b) restabilirea unui nivel normal de acordare de împrumuturi în cadrul economiei;

(c) promovarea creșterii și a competitivității;

(d) abordarea șomajului și a consecințelor sociale ale crizei;

(e) modernizarea administrației publice.

 

2. Punerea în aplicare rămâne în continuare fundamentală. Sunt necesare acțiuni hotărâte pentru a susține angajamentul politic ferm de a promova creșterea și crearea de locuri de muncă și de a răspunde la dificultățile bugetare, macroeconomice și structurale. Toate aceste aspecte ar trebui reflectate în programele naționale de reformă și în programele de stabilitate și de convergență ale statelor membre, ținând seama pe deplin de discuțiile purtate în cadrul Consiliului, în contextul semestrului european, cu privire la analiza anuală a creșterii realizată de Comisie, astfel cum figurează în raportul de sinteză al Președinției și în concluziile relevante ale Consiliului, precum și de analiza elaborată de Comisie în contextul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice, inclusiv în Raportul privind mecanismul de alertă.

3. Sunt în curs de realizare progrese considerabile cu privire la echilibrarea din punct de vedere structural a bugetelor, iar aceste progrese trebuie continuate. Consiliul European subliniază în special necesitatea unei consolidări fiscale diferențiate favorabile creșterii, reamintind totodată posibilitățile oferite de normele fiscale actuale ale Pactului de stabilitate și de creștere (PSC) și ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare.

4. Ar trebui să existe o combinație adecvată de măsuri privind cheltuielile și veniturile la nivelul statelor membre, incluzând măsuri specifice pe termen scurt menite să stimuleze creșterea și să susțină crearea de locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor, și acordând prioritate investițiilor favorabile creșterii. În acest sens, Consiliul European reamintește faptul că, în condițiile respectării depline a PSC, posibilitățile oferite de cadrul bugetar existent al UE de a echilibra necesitățile de investiții publice productive cu obiectivele de disciplină bugetară pot fi exploatate în cadrul componentei preventive a PSC.

5. Consolidarea fiscală și restaurarea stabilității financiare trebuie să aibă loc în paralel cu reforme structurale bine concepute, vizând promovarea creșterii durabile, a ocupării forței de muncă și a competitivității, precum și corectarea dezechilibrelor macroeconomice. În acest context, Consiliul European reamintește importanța transferării sarcinii fiscale dinspre forța de muncă spre alte domenii, acolo unde este cazul, și a recunoașterii competenței statelor membre în acest domeniu, în scopul de a contribui la îmbunătățirea capacității de inserție profesională și a competitivității.

6. În contextul unei consolidări fiscale problematice, este important să se asigure faptul că toată lumea își plătește impozitele. Prin urmare, sunt necesare eforturi reînnoite pentru a îmbunătăți eficiența colectării impozitelor și a combate evaziunea fiscală, inclusiv prin încheierea unor acorduri cu țările terțe privind impozitarea economiilor și prin realizarea de progrese rapide în ceea ce privește combaterea problemei fraudei în materie de TVA. Este necesară o cooperare strânsă cu OCDE și cu G20 în vederea elaborării unor standarde agreate la nivel internațional pentru prevenirea eroziunii bazei fiscale și a transferurilor de profituri. În acest scop, UE își va coordona pozițiile. Ar trebui să se înregistreze progrese în cadrul lucrărilor referitoare la dosare fiscale pendinte, cum ar fi propunerile privind impozitarea energiei, privind baza fiscală consolidată comună a societăților și privind revizuirea Directivei privind impozitarea veniturilor din economii. Consiliul European ia act de progresele înregistrate cu privire la lucrările referitoare la cooperarea consolidată privind taxa pe tranzacțiile financiare.

7. În ceea ce privește acțiunile întreprinse la nivelul UE, trebuie continuată punerea în aplicare pe deplin și în mod urgent a orientărilor decise de Consiliul European în ultimele luni, mai ales în cadrul Pactului pentru creștere economică și locuri de muncă, în vederea exploatării în special a potențialului economiei ecologice de a promova creșterea și competitivitatea. Creșterea recentă a capitalului BEI cu 10 miliarde EUR va permite băncii să acorde împrumuturi suplimentare în valoare de 60 de miliarde EUR în sprijinul creșterii și al creării de locuri de muncă, iar aceasta, împreună cu Fondul european de investiții, va ajuta la catalizarea proiectelor în valoare de până la 180 de miliarde EUR în perioada 2013-2015. Consiliul European va evalua în iunie punerea în aplicare a pactului, axându-se în special pe măsurile destinate creării de locuri de muncă și pe stimularea finanțării economiei pentru măsurile de creștere cu acțiune rapidă. În acest sens Comisia, împreună cu BEI, va prezenta în iunie un raport cu privire la posibilitățile și la prioritățile specifice care ar trebui identificate, în special în ceea ce privește infrastructura, eficiența energetică și utilizarea eficientă a resurselor, economia digitală, cercetarea și inovarea, precum și IMM-urile.

8. Trebuie să se finalizeze și să se pună în aplicare de urgență cadrul pentru o mai bună guvernanță economică. Trebuie valorificată pe deplin noua legislație privind supravegherea fiscală și macroeconomică (pachetul de șase propuneri legislative, pachetul privind supravegherea și monitorizarea bugetare și Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare). În mod special, trebuie efectuate toate lucrările de pregătire necesare pentru a se asigura că aceste noi norme sunt aplicate efectiv de la începutul ciclurilor bugetare naționale în 2013.

Comunicatul integral AICI.

Sursa: consilium.europa.eu
Foto: freefoto.com

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European va reprezenta UE la cea de-a 30-a aniversare a independenței Ucrainei

Published

on

© Volodimir Zelenski Twitter

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi se va deplasa la Kiev la sfârşitul lunii august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei, relatează Agerpres.

În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut cunoscut că nu va putea merge la Kiev pentru aceste ceremonii, potrivit EUObserver.

„UE înțelege foarte bine situația din Donbas. Mă bucură faptul că am discutat despre Platforma Crimeea cu președintele Consiliului European, CharlesMichel. Vă mulțumim că susțineți Ucraina la toate nivelurile”, a scris președintele Ucrainei pe contul de Twitter.

Citiți și: Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat convocarea summitului internaţional ”Platforma Crimeea”, pentru data de 23 august, cu scopul de a obţine sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un ”nonsens”.

”Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima”, a spus Zelenski într-o intervenţie pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

Preşedintele ucrainean a semnat un decret prin care a creat ”Platforma Crimeea”, un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, şi au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

„Recuperarea Crimeei este o sarcină comună pentru comunitatea mondială, care se reunește pe Platforma Crimeea”, a scris președintele Ucrainei pe contul său de Twitter.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Charles Michel încearcă să prevină un viitor moment Sofagate printr-un document de protocol care stabilește egalitatea de rang cu președinta CE în cadrul vizitelor externe

Published

on

© European Union, 2021

Charles Michel, președintele Consiliului European, încearcă să prevină un viitor moment „Sofagate” printr-un document de protocol care stabilește egalitatea de rang cu președinta Comisiei Europene în cadrul vizitelor externe, relatează POLITICO, preluat de Digi24.

Incidentul, denumit de presă Sofagate, s-a petrecut pe 6 aprilie în palatul prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel și Ursula von der Leyen se aflau în vizită oficială pentru revitalizarea relațiilor dintre Bruxelles și Ankara. Însă, când cei doi înalți demnitari ai UE au fost introduși în sala de recepție, au găsit doar două fotolii amenajate, dintre care unul era destinat lui Erdoğan, iar președinta Comisiei Europene a rămas preț de câteva secunde în picioare, vădit încurcată, neștiind unde să se așeze. În cele din urmă, von der Leyen a ocupat un loc pe una dintre canapelele din încăpere, vizavi de ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.

Documentul, intitulat „Înțelegere comună asupra summit-urilor bilaterale la care participă ambii președinți (ai Comisiei și Consiliului European – n. red.)” este menit să prevină incidente jenante de genul celui produs săptămâna trecută.

Angajamentul înscris în text este acela de a „acorda o atenție deosebită aranjamentelor privind locurile pe scaune pentru a asigura un tratament demn al ambilor președinți și pentru a respecta ordinea protocolară”.

Este, de asemeenea, promovată „diviziunea muncii în ce privește spațiile de discurs coordonate și stabilite de comun acord înainte” – departamentele care se ocupă de protocol ale ambelor președinții trebuie să fie implicate în pregătirea întâlnirilor.

Pe lângă scopul de a evita astfel de moment jenante în viitor, documentul stabilește și egalitatea de rang între cei doi președinți și promovează reprezentarea egală în cadrul vizitelor externe. 

Precizăm că săptămâna aceasta, liderii grupurilor politice din Parlamentul European le-au cerut celor doi preşedinţi de instituţii europene să le prezinte o propunere de soluţie pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete şi au insistat ca această soluţie să fie prezentată cu ocazia dezbaterii privind relaţiile dintre UE şi Turcia din cadrul sesiunii plenare din perioada 26-29 aprilie

De asemenea, Ursula von der Leyen s-a întâlnit marți cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și l-a avertizat că nu va permite ca situația de la Ankara să se repete. Astfel, aceasta a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a „găsi un ‘modus vivendi’ cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor”, a explicat purtătorul de cuvânt al acesteia, Eric Mamer.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

Published

on

© European Union, 2021

Combaterea schimbărilor climatice și stoparea pierderii biodiversității necesită implicarea marilor economii, acestea fiind motivele pentru care Uniunea Europeană dorește să obțină un parteneriat cu India pentru creșterea economiei și a energiei curate, care sunt necesare în întreaga lume și vor crea locuri de muncă și oportunități economice.

„UE a fost prima care s-a angajat să respecte neutralitatea climatică până în 2050. Acesta este un angajament față de poporul nostru, dar și pentru restul lumii. Acordul nostru ecologic european, împreună cu Agenda noastră digitală, se află în centrul strategiei de redresare economică”, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs la dialogul Raisina 2021.

Dialogul Raisina este o conferință multilaterală, ce are loc anual în New Delhi, India. De la înființarea sa în 2016, conferința a apărut drept conferința emblematică a Indiei privind geopolitica și geo-economia. 

Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, regiune ce a devenit un centru de gravitate economic și politic global, iar UE este strâns legată de acesta, prin comerț și investiții. „Fiind cele mai mari două democrații din acest peisaj provocator, India și Uniunea Europeană sunt parteneri cheie. Putem și ar trebui să facem mai mult împreună”, a punctat președintele Consiliului European. 

Acesta a amintit că în trei săptămâni, un important summit UE-India va avea loc în Portugalia, ambele părți pregătind intens această întâlnire. 

„India apare adesea în dezbaterile Consiliului European, chiar și atunci când nu se află pe ordinea de zi. Prețuim drepturile omului, egalitatea de șanse, egalitatea de gen și statul de drept. Împărtășim același ADN multilateralist. Suntem uniți de voința noastră de a ne uni forțele și de a coopera, pe baza unor norme convenite de comun acord”, a declarat președintele Consiliului European.

Acesta subliniat necesitatea unui interes reciproc de a maximiza potențialul neexploatat al comerțului și al investițiilor dintre cele două economii majore, propunând concentrarea pe patru aspecte de cooperare: COVID-19, schimbările climatice, cooperare economică, securitate și pace.

Charles Michel a afirmat că cea mai mare provocare este pandemia de COVID-19 și producerea de vaccinuri, cât și livrarea acestora în toate regiunile și țările lumii. Atât India, cât și Europa sprijină prin COVAX țările cu venituri mici și medii în eforturile lor de vaccinare. Datorită eforturilor comune, COVAX a livrat peste 38 de milioane de doze în 100 de țări din întreaga lume.

„Știm cu toții că accelerarea producției de vaccinuri este o provocare enormă. Trebuie să ne asigurăm că lanțurile noastre de aprovizionare rămân deschise și rezistente”, a adăugat acesta.

Michel a amintit, de asemenea, ideea unui tratat internațional privind pandemiile, care ar urma să fie ancorat în Organizația Mondială a Sănătății. „Cu Dr. Tedros Ghebreyhesus, am adunat deja sprijinul a 26 lideri de pe cele 5 continente”.

Mai mult, în discursul său, președintele Consiliului European a subliniat faptul că UE este primul partener comercial și investitor străin din India, declarând că Uniunea este pregătită să  dezvolte potențialul imens pentru mai mult comerț, mai multe locuri de muncă, făcând astfel economiile mai rezistente.

Făcând trimitere la securitatea regiunii Indo-Pacific, Michel a afirmat că Uniunea Europeană nu este doar un partener economic, fiind angajată să asigure pacea în Afganistan, solicitând și restabilirea procesului democratic din Myanmar. În ceea ce privește Iranul, UE a jucat un rol-cheie și rămâne un apărător puternic al JCPOA.

„Prietenia noastră și parteneriatul cu India reprezintă o piatră de temelie a strategiei noastre geopolitice. Suntem hotărâți să dezvoltăm în continuare legăturile dintre popoarele noastre. Este în interesul nostru comun să arătăm că modelul democratic este cel mai puternic pentru a aborda provocările lumii”, a conchis președintele Consiliului European.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi16 mins ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România nu trebuie să rateze, sub nicio formă, oportunitatea unică a fondurilor europene dedicate sănătății 

Daniel Buda44 mins ago

Comisia Europeană, răspuns la întrebarea eurodeputatului Daniel Buda privind combaterea sărăciei extreme: Mecanismul de redresare și reziliență va promova coeziunea socială a UE

Dragoș Pîslaru55 mins ago

Dragoș Pîslaru: România, lăudată de PE pentru consultările publice privind elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență

COMISIA EUROPEANA56 mins ago

Comisarul european Thierry Breton: Este posibil ca UE să nu prelungească contractul cu AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrări

NATO1 hour ago

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat și-a încheiat misiunea de reprezentant militar al României la NATO și UE

U.E.2 hours ago

Josep Borrell, privind refacerea economică post-pandemie: UE riscă să rămână ”serios” în urma SUA și a Chinei

SUA2 hours ago

UE și SUA propun un acord de compromis pentru a pune capăt crizei politice din Georgia

Dacian Cioloș16 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj pentru Vladimir Putin: Lumea privește. Aveți obligația morală și umanitară să îi acordați asistență medicală lui Aleksei Navalnîi

SUA17 hours ago

UE solicită Rusiei să-i acorde lui Aleksei Navalnîi acces la îngrijiri medicale. SUA avertizează că “vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

CONSILIUL UE19 hours ago

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE: România este preocupată pentru desfășurarea de trupe militare ale Rusiei în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending