Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul European: Liderii UE “strâng treptat șurubul” în relația cu Turcia și dau undă verde sancționării acțiunilor “ilegale și agresive” ale Ankarei

Published

on

© European Union 2020

Liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniţi joi la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European, au decis să sancţioneze acţiunile “ilegale şi agresive” ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului, a informat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European într-o postare pe Twitter.

Măsura vine în timp ce Reuters a relatat că SUA sunt pregătite să-și impună propriile sancțiuni împotriva Turciei în urma achiziției sale de anul trecut a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400, ceea ce înseamnă că Ankara s-ar putea confrunta în curând cu măsuri restrictive din partea celor doi parteneri cheie occidentali.

“Măsurile hotărâte vor fi sancţiuni individuale şi se vor putea decide măsuri suplimentare dacă Turcia îşi continuă acţiunile”, a explicat un diplomat european, conform AFP, informează Agerpres și Politico Europe. “Ideea este să strângem şurubul treptat”, a precizat acesta.

O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre, conform concluziilor adoptate de cei 27 de șefi de state sau de guverne.

Liderii europeni l-au mandatat pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, să le raporteze până cel târziu în martie 2021 cu privire la evoluţia situaţiei şi să propună în acel moment, dacă va fi necesar, extinderea sancţiunilor la alte persoane sau companii.

Concluziile includ și un limbaj diplomatic pozitiv, liderii europeni subliniind că “oferta unei agende pozitive UE-Turcia rămâne pe masă”.

Textul include, de asemenea, o nouă poziționare privind Cipru, care spune că Consiliul European “susține reluarea rapidă a negocierilor” pentru reunificarea insulei în cadrul ONU și “se așteaptă ca Turcia să procedeze la fel”.

Unii diplomați au spus că UE a căutat să ajungă la un echilibru cu Ankara – un membru NATO și un aliat cheie privind migrația – folosind atât o poziție dură, cât și o abordare conciliantă pentru a încerca să evite escaladarea.

Subiectele de dispută cu Turcia s-au înmulţit pentru Uniunea Europeană, după Ankara s-au angajat în acţiuni provocatoare împotriva Greciei şi a Ciprului în Mediterana de Est, dar şi militar în conflictele din Libia, Siria şi Nagorno-Karabah.

Decizia sancțiunilor vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 1-2 octombrie, când liderii UE au decis adoptarea unei noi tactici față de Turcia, una prin care europenii oferă o șansă dialogului politic, dar nu mai permit depășirea liniilor roșii. “Ne dorim foarte mult să oferim dialogului politic o șansă de a avansa către o stabilitate mai mare”, a spus președintele Consiliului European în octombrie, când a anunțat că liderii UE vor face un bilanț al situației privind relațiile cu Turcia la summitul din decembrie. Săptămâna trecută, Michel a anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să sancţioneze Turcia din cauza continuării “acţiunilor unilaterale şi a retoricii ostile” a Ankarei.

Șefii de stat sau de guvern din UE sunt reuniți joi și vineri la Bruxelles, unde au deblocat veto-ul Poloniei și al Ungariei asupra bugetului UE, planului de relansare și condiționalității privind statul de drept și au adoptat concluzii privind relațiile UE-SUA și prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, principalul impas rămânând asumarea țintelor climatice pentru reducere cu 55% a emisiilor până în 2030 și pentru decarbonizare până în 2050.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Pentru a spori capacitatea de apărare a Europei, este nevoie de o abordare colectivă a securității, a subliniat Antonio Costa după întrevederea cu Giorgia Meloni

Published

on

© European Union, 2025

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, s-a întâlnit vineri, la Roma, cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni. Cei doi lideri au discutat despre întărirea apărării comune a Europei, subliniind importanța unei utilizări mai eficiente a resurselor și a unei abordări colective în materie de securitate.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu Giorgia Meloni la Roma. Am discutat despre pregătirile pentru Consiliul European din iunie, precum și despre Summiturile G7 și NATO. Pentru a spori capacitatea de apărare comună a Europei, trebuie să asigurăm o cheltuire mai eficientă a fondurilor și o abordare colectivă a securității”, a scris Costa, pe X.

 

Citiți și: Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza

De asemenea, președintele Consiliului European, António Costa, a subliniat că securitatea nu se rezumă doar la apărare, ci implică și pace, prosperitate și stabilitate, construite pe soluții durabile la provocările globale.

„Securitatea înseamnă mai mult decât apărare. Ea necesită pace, prosperitate și stabilitate, bazate pe soluții durabile la provocările globale”, a precizat Antonio Costa.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre importanța unei politici europene în domeniul migrației care să fie eficientă și bine gestionată.

„În cele din urmă, am abordat contextul geopolitic mai larg, inclusiv relațiile transatlantice și situația din Ucraina și Gaza. Aștept cu interes să particip la Conferința pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc la Roma în luna iulie”, a concluzionat președintele Consiliului European.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza

Published

on

© European Union, 2025

Papa Leon al XIV-lea l-a primit vineri, la Vatican, pe președintele Consiliului European, Antonio Costa. Cei doi au discutat despre cele mai bune căi de a obține pacea în Ucraina și în Fâșia Gaza, a precizat oficialul european după întrevedere.

Totodată, întrevederea a inclus discuții și asupra altor provocări globale, precum schimbările climatice sau demnitatea muncii.

„Leo al XIV-lea este Papa păcii – al păcii adevărate. Astăzi am avut o discuție profund inspirațională despre cum putem construi cel mai bine pacea – în special în Ucraina, Gaza și în alte părți ale lumii. Trebuie să continuăm să abordăm probleme globale precum schimbările climatice, reducerea inegalităților și demnitatea muncii. Aștept cu interes colaborarea dintre UE și Sfântul Scaun pentru binele comun”, a scris Costa, pe X.

Președintele Consiliului European a subliniat, după întrevederea cu Papa Leon al XIV-lea, că de la Ucraina la Gaza, „lumea strigă cu după pace”.

„Astăzi am avut onoarea de a-i oferi Sanctității Sale, Papa Francisc , un măslin – simbol al păcii și al reconcilierii. În timp, din acest copac vor crește multe ramuri, fiecare reprezentând pacea pe care lumea noastră o dorește cu atâta ardoare. Fie ca acest gest să ne reamintească faptul că, chiar și în pământ rănit, speranța poate prinde rădăcini, iar pacea poate înflori”, a adăugat Antonio Costa.

Miercuri, Papa Leon al XIV-lea și președintele rus Vladimir Putin au avut o primă conversație telefonică, cu accent deosebit pe situația din Ucraina și subiectul păcii.

„Papa a făcut un apel către Rusia să facă un gest în favoarea păcii, subliniind importanța dialogului pentru a crea contacte pozitive între părți și a căuta soluții la conflict. Ei au discutat despre situația umanitară, despre necesitatea de a sprijini ajutorul acolo unde este necesar și despre eforturile în curs de desfășurare pentru schimbul de prizonieri”, a precizat serviciul de presă al Vaticanului.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Nicușor Dan, discuție telefonică cu președintele Consiliului European despre securitate, apărare, sprijin pentru R. Moldova și Ucraina și competitivitatea UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Nicușor Dan a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul căreia a reafirmat “angajamentul ferm al României de a colabora strâns cu partenerii europeni, în spiritul valorilor și obiectivelor Uniunii Europene”.

“I-am mulțumit președintelui Costa pentru felicitări și pentru cuvintele de susținere”, a transmis șeful statului, într-o postare pe X.

Discuția a avut loc în contextul pregătirilor pentru reuniunea Consiliului European din luna iunie, iar cei doi lideri au abordat subiecte-cheie precum securitatea și apărarea regională, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și consolidarea competitivității Uniunii Europene.

“Aștept cu interes să colaborez cu președintele Costa și cu colegii mei din Consiliul European pentru a promova agenda Uniunii și prioritățile noastre comune”, a subliniat președintele Nicușor Dan.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL16 hours ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA17 hours ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G72 days ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE2 days ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL2 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending