Connect with us

INTERNAȚIONAL

Consiliul Europei califică transferurile forțate ale copiilor ucraineni în Rusia drept genocid: „Au avut ca scop detestabil anihilarea oricărei legături și caracteristici a identității lor ucrainene”

Published

on

© Council of Europe

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut returnarea în siguranță a copiilor ucraineni transferați cu forța în Rusia sau pe teritoriul ocupat temporar de aceasta, precum și pedepsirea celor care au efectuat acest lucru la toate nivelurile – subliniind că dovezile documentate ale acestei practici corespund definiției internaționale a genocidului, potrivit unui comunicat.

Într-o rezoluție bazată pe un raport al lui Paulo Pisco (Portugalia, SOC), Adunarea a afirmat că există dovezi că copiii deportați au fost supuși unui proces de „rusificare” prin reeducarea în limba, cultura și istoria rusă, citând exemple de copii cărora li s-a interzis să vorbească în ucraineană, de expunere la propagandă și de vizite la locații „patriotice” sau de pregătire militară.

Aceste transferuri de copii ucraineni au fost „în mod clar planificate și organizate în mod sistematic” ca politică de stat, a declarat Adunarea, și au avut ca scop detestabil „anihilarea oricărei legături și caracteristici a identității lor ucrainene”.

Luând cuvântul prin legătură video de la Kiev, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a relatat poveștile personale ale unor copii care au fost aproape răpiți. Ea le-a spus parlamentarilor: “Curtea de la Haga a numit doi suspecți, dar în realitate sunt mii, pentru că aceasta nu este o crimă accidentală. Este o întreagă politică și un întreg mecanism conștient al Rusiei – de a ne înstrăina copiii, privându-i de familiile, numele, limba, rădăcinile lor.”

Deși este dificil de adunat informații cu privire la această practică, guvernul ucrainean a raportat la jumătatea lunii aprilie 2023 că peste 19.384 de copii au fost deportați în Rusia – în timp ce soarta altor multe mii rămâne neclară.

Adunarea a salutat decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, și pentru comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru acuzații de crime de război, și a îndemnat la aplicarea acestora.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

SUA încurajează Armenia şi Azerbaidjan să continue discuțiile lor în vederea unui acord de pace

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a încurajat duminică Armenia și Azerbaidjanul să continue discuțiile lor în vederea unor acord de pace, în urma unor proteste din partea armeană, anunță AFP, citat de Agerpres.

Conform unor comunicate ale Departamentului de Stat al SUA, Blinken a avut discuții cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi cu premierul armean, Nikol Paşinian.

Secretarul de stat a salutat decizia la care au ajuns Armenia și Azerbaidjanul de a folosi declarația de la Alma Ata din 1991 ca bază pentru delimitarea frontierelor și ”a subliniat importanța acesteia pentru ca cele două părți să încheie o pace durabilă și demnă”.

De la căderea Uniunii Sovietice, Armenia și Azerbaidjanul au dus lupte pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah – în urma cărora au fost ucise peste 30.000 de persoane – în timp ce se transformau în țări independente, potrivit Radio Free Europe.

Anul trecut, Azerbaidjanul și-a proclamat victoria în urma unei ofensive militare fulgerătoare în Nagorno-Karabah, forțând peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în regiunea separatistă să își părăsească locuințele.

Mișcarea a atras criticile Occidentului, fie că vorbim de o rezoluție prin care Parlamentul European solicita Uniunii Europene să-și revizuiască relațiile cu Azerbaidjan, fie că aduce în vedere poziția G7, care a solicitat Baku ”să-și respecte obligațiile”, conform Radio Free Europe

Aceleași țări din G7 au cerut Armeniei și Azerbaidjanului să rămână ”pe deplin angajate” în procesul de pace. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski lansează un nou apel către aliații occidentali privind livrarea de sisteme Patriot și primirea Ucrainei în UE și NATO

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către comunitatea internațională să se grăbească și să livreze mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Forțele ucrainene se confruntă cu o poziție din ce în ce mai dificilă în estul țării și așteaptă livrarea de arme americane după ce, la 23 aprilie, Congresul a aprobat un pachet de ajutor de 61 miliarde de dolari, după luni de întârziere. Zelenski a pledat în repetate rânduri pentru mai multe sisteme de apărare antiaeriană, în special pentru sistemul Patriot.

Zelenski a declarat că tocmai a vorbit cu liderul minorității din Camera Reprezentanților din SUA, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru aprobarea pachetului de ajutor, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a obține o viteză de livrare care să îi permită să-și mențină pozițiile și să perturbe planurile de război ale Rusiei.

„Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a declarat el în discursul său video de duminică seara. „Așteptăm acele volume și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că este nevoie de sisteme Patriot și cât mai curând posibil”.

În ceea ce privește intrarea în Uniunea Europeană, liderul de la Kiev a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condițiile pentru începerea negocierilor de aderare, „iar acum UE trebuie să își îndeplinească obligațiile”.

Ucraina, care a primit un sprijin consistent din partea majorității națiunilor europene de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a teritoriului său în urmă cu doi ani, este un candidat pentru a adera la Uniunea Europeană cu 27 de membri, dar procesul va dura ani de zile.

În ceea ce privește intrarea în NATO, președintele ucrainean a declarat că fiecare țară care împărtășește valori comune și este pregătită să le apere „merită o invitație la Alianță”.

El și-a exprimat optimismul cu privire la perspectivele de pace, făcând referire la un viitor summit de pace care va avea loc în Elveția la 15-16 iunie. Rusia nu este invitată la această reuniune și a considerat că o astfel de întâlnire este lipsită de sens fără participarea Moscovei.

Continue Reading

SUA

Joe Biden îi reiterează lui Netanyahu ”poziția clară” față de o posibilă invazie a Israelului în Rafah înaintea unui nou turneu al lui Blinken în Orientul Mijlociu

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden i-a reiterat premierului Benjamin Netanyahu într-o discuție telefonică desfășurată duminică ”poziția clară” față de o posibilă invazie a Israelului în Rafah, informează Casa Albă într-un comunicat citat de Politico Europe.

Luna trecută, liderul american a atras atenția că o invazie în Rafah ar putea reprezenta ”o linie roșie” pentru administrația sa, presând Israelul să nu demareze campania militară în regiune fără un plan credibil menit să protejeze civilii din zonă.

Doar că recentele atacuri ale Iranului au complicat și mai mult dialogul dintre aliați, care urma să aibă loc la Washington înainte de acest atac al Teheranului, condamnat de comunitatea internațională.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, liderii israelieni le-au spus oficialilor americani că o astfel de invazie nu va avansa cel puțin până când SUA nu vor avea ocazia să se pronunțe.

”Ne-au asigurat că nu vor intra în Rafah până când nu vom avea șansa de a le împărtăși cu adevărat perspectivele și preocupările noastre”, a declarat Kirby în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”This Week” de la ABC.

În convorbirea cu Netanyahu, Biden a mai ”trecut în revistă discuțiile în curs pentru a asigura eliberarea ostaticilor împreună cu o încetare imediată a focului în Gaza” și ”a discutat despre creșterea livrării de asistență umanitară în Gaza, inclusiv prin intermediul pregătirilor pentru deschiderea unor noi puncte de trecere din nord începând din această săptămână”, potrivit Casei Albe.

Citiți și: Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

În timpul interviului acordat postului ABC, Kirby a precizat: ”Există încă provocări pe teren în ceea ce privește livrarea (ajutorului) în nord, dar acest lucru începe să se întâmple, iar israelienii au început să respecte angajamentele pe care președintele Biden le-a cerut să le îndeplinească”.

Ajutorul umanitar reprezintă, de altfel, o temă centrală a noului turneu pe care secretarul de stat american Antony Blinken urmează să îl efectueze în Orientul Mijlociu, în perioada 29 aprilie-1 mai, și care cuprinde opriri în Arabia Saudită, Iordania și Israel.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, secretarul de stat va discuta despre eforturile în curs de desfășurare pentru a obține o încetare a focului în Gaza care să asigure eliberarea ostaticilor și despre faptul că organizația teroristă Hamas este cea care se află între poporul palestinian și încetarea focului.

El va discuta despre creșterea recentă a asistenței umanitare furnizate în Gaza și va sublinia importanța de a se asigura că această creștere este susținută.

De asemenea, secretarul de stat va sublinia importanța prevenirii extinderii conflictului și va discuta despre eforturile în curs de desfășurare în vederea obținerii unei păci și a unei securități durabile în regiune, inclusiv prin intermediul unei căi către un stat palestinian independent, cu garanții de securitate pentru Israel.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat duminică agenției franceze de știri AFP că delegația va transmite răspunsul Hamas la ultima contrapropunere a Israelului pentru o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

Site-ul american de știri Axios a afirmat că ultima propunere a Israelului include o deschidere pentru a discuta despre ”restabilirea unui climat de calm durabil” în Gaza după eliberarea ostaticilor, citând doi oficiali israelieni. Site-ul a afirmat că este pentru prima dată când Israelul a dat de înțeles că este dispus să discute despre încetarea războiului.

”Hamas este deschis să discute pozitiv noua propunere”, a declarat pentru AFP o altă sursă Hamas apropiată negocierilor.

Sursa a adăugat că gruparea este ”dornică să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului, întoarcerea liberă a persoanelor strămutate, un acord acceptabil pentru schimbul [de prizonieri] și asigurarea încetării asediului (din Gaza)”.

Sâmbătă, ministrul israelian de externe a declarat că ofensiva planificată în Rafah ar putea fi suspendată dacă se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA6 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei veteranilor de război: ”Avem un loc pe care să-l numim acasă grație celor care, prin sacrificiu, au apărat tot ce ne aparține”

ALEGERI EUROPENE 202422 mins ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

ROMÂNIA30 mins ago

România continuă să acorde asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza și trimite un nou ajutor în valoare de 8,2 milioane de lei

SUA56 mins ago

SUA încurajează Armenia şi Azerbaidjan să continue discuțiile lor în vederea unui acord de pace

INTERNAȚIONAL60 mins ago

Zelenski lansează un nou apel către aliații occidentali privind livrarea de sisteme Patriot și primirea Ucrainei în UE și NATO

SUA2 hours ago

Joe Biden îi reiterează lui Netanyahu ”poziția clară” față de o posibilă invazie a Israelului în Rafah înaintea unui nou turneu al lui Blinken în Orientul Mijlociu

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Comisarul european Johannes Hahn va susține un discurs la Chișinău de Ziua Europei

ENGLISH3 hours ago

Op-Ed | German Foreign Minister marks 20 years since EU’s biggest enlargement: The generations before us created a Europe of freedom. Our task is defending Europe

EDITORIALE3 hours ago

Op-ed | Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, la 20 de ani de la marea extindere a UE: Fiecărei generaţii îi revine o misiune. Avem misiunea de a apăra și consolida proiectul european

U.E.17 hours ago

Premierul italian Giorgia Meloni va candida la alegerile europene din iunie

ALEGERI EUROPENE 202422 mins ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.7 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

Trending