Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul JAI: Statele membre cer adoptarea și aplicarea de urgență a directivei privind Registrul Pasagerilor

Published

on

Miniștrii de Justiție și de Interne ai statelor membre UE s-au reunit joi sub forma Consiliului JAI, într-o întrevedere de urgență după atentatele de marți de la Bruxelles.

jai extraordinar atacuri bruxellesConsiliul a adoptat o Declarație comună pentru urgentarea măsurilor de completare și implementare rapidă a legislației privind combaterea terorismului, printre care intensificarea schimbului de informații și a colaborării între structurile naționale și agențiile internaționale specializate în combaterea terorismului, controlul achiziției și posesiei de arme, consolidarea de urgență a interoperabilității bazelor de date europene și internaționale și dezvoltarea unui parteneriat pentru combaterea terorismului între UE și statele din Nordul Africii, Orientul Mijlociu și Balcanii de Vest, informează Ministerul Justiției și Ministerul de Interne.

România a fost reprezentată la reuniunea Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne, convocată de președinția olandeză a Consiliului UE, de ministrul Justiției, Raluca Prună, și ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Redăm integral conținul declarației miniștrilor remisă CaleaEuropeana.ro:

Ne exprimăm șocul provocat de atentatele de la Bruxelles din 22 martie 2016. Suntem consternați de aceste acte teroriste îngrozitoare, pe care le condamnăm cu fermitate. Ne exprimăm profunda compasiune și transmitem condoleanțe victimelor acestor atentate, familiilor și prietenilor acestora. Ne exprimăm sprijinul și solidaritatea cu Belgia, cu cetățenii ei și în special cu orașul Bruxelles. Ne exprimăm hotărârea în lupta noastră comună împotriva terorismului. După cum au declarat șefii de stat sau de guvern și liderii instituțiilor europene, acesta este un atac la adresa societății noastre deschise și democratice. Ne vom apăra valorile și în lupta împotriva terorismului.

Am aflat astăzi de la autoritățile belgiene cum gestionează această criză și am discutat ce învățăminte se desprind din modelele recurente prezente în atentatele teroriste și în rețelele de sprijin.

În lumina acestor evenimente și recunoscând progresele semnificative deja efectuate la nivelul statelor membre și al UE pentru a consolida capacitatea noastră colectivă de a combate terorismul, miniștrii sunt convinși de necesitatea de:

1.             a valorifica în continuare eforturile naționale comune de a investiga de urgență rețelele implicate în atentatele de la Paris și Bruxelles și alte rețele similare.

2.             a adopta Directiva privind PNR în aprilie 2016 și a o pune de urgență în aplicare, asigurând astfel schimbul de date între unitățile de informații despre pasageri (UIP), cât mai curând posibil.

3.             a continua cu hotărâre demersurile începute în vederea finalizării cu celeritate a legislației privind combaterea terorismului, privind controalele sistematice la frontierele externe ale zonei Schengen, privind controlul achizițiilor și posesiei de arme de foc, privind extinderea Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), pentru a include și resortisanții țărilor terțe; a pune în aplicare a planului de acțiune pentru combaterea finanțării terorismului; combaterea fraudării documentelor și punerea în aplicare pe deplin a normelor UE existente privind precursorii de explozivi; și intensificarea cooperării în combaterea terorismului între Uniunea Europeană și Turcia și țările din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Balcanii de Vest.

4.             a face schimb de informații cu autoritățile și operatorii de transport în funcție de necesități, astfel încât evaluările riscurilor să poată fi efectuate în mod eficient și eficace și să se poată adapta măsurile de atenuare, dacă este necesar, în funcție de potențiale amenințări la adresa transporturilor.

5.             a consolida de urgență alimentarea sistematică, utilizarea consecventă și interoperabilitatea bazelor de date europene și internaționale în domeniile securității, călătoriilor și migrației, făcând uz deplin de evoluțiile tehnologice și înglobând mecanisme de protecție a vieții private de la bun început. Acest lucru este deosebit de relevant pentru verificarea fiabilă a identității. În săptămânile următoare, Comisia va prezenta o comunicare privind frontierele inteligente și interoperabilitatea. În acest context, ar trebui accelerate lucrările privind dezvoltarea unui sistem de recunoaștere automată a amprentelor digitale la nivel european integrat în Sistemul de Informații Schengen (SIS). Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Președinția, Comisia, agențiile relevante și experții își vor uni forțele pentru a prezenta, până în iunie 2016, rezultate concrete, în special în scopul de a îmbunătăți colectarea, verificarea și conectarea informațiilor în domeniul combaterii terorismului.

6.             a face o prioritate din găsirea de modalități de a garanta și a obține mai rapid și mai eficace dovezi digitale, prin intermediul intensificării cooperării cu țările terțe și cu prestatorii de servicii care activează pe teritoriul european, pentru a consolida conformitatea cu legislația UE și cu legislația statelor membre și pentru a spori contactele directe cu autoritățile de aplicare a legii. Reuniunea Consiliului din luna iunie va identifica măsuri concrete de abordare a acestei chestiuni complexe.

7.             a continua să elaboreze măsuri eficace de prevenire, în special prin îmbunătățirea depistării timpurii a semnelor radicalizării la nivel local și prin combaterea retoricii Daesh, în special prin strategii de comunicare și prin elaborarea unor programe robuste de reabilitare. Rețeaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare și Rețeaua de comunicare strategică își vor consolida și mai mult sprijinul acordat în această privință profesioniștilor, societății civile și statelor membre. Comisia își va intensifica activitatea cu companiile informatice, în special în cadrul Forumului UE pentru guvernarea internetului pentru a contracara propaganda teroristă și a elabora, până în iunie 2016, un cod de conduită împotriva discursului online de incitare la ură.

8.             a sprijini pe deplin activitatea Grupului de Combatere a Terorismului (GCT), în special prin accelerarea în continuare a elaborării unei platforme specifice pentru schimbul multilateral de informații în timp real.

9.             a utiliza cu mai multă regularitate echipele comune de anchetă, care și-au demonstrat utilitatea după atacurile de la Paris, în vederea coordonării anchetelor, precum și în vederea colectării și schimbului de elemente de probă.

10.         a înființa o echipă comună de legătură formată din experți naționali în combaterea terorismului, în cadrul Centrului european de combatere a terorismului (ECTC) al Europol, care să sprijine autoritățile de aplicare a legii din statele membre în investigarea dimensiunilor europene și internaționale mai ample ale actualei amenințări teroriste, echipă în cadrul căreia statele membre sunt invitate să detașeze experți. Această echipă se va baza pe capacitățile de aplicare a legii ale oficiului Europol pentru a monitoriza amenințarea reprezentată de luptătorii străini, fluxurile de finanțare a terorismului și armele de foc ilegale, precum și propaganda online.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
2 Comments

CONSILIUL UE

Ministrul Agriculturii din Austria anunță că 20 de țări membre sprijină solicitare sa către UE de a relaxa legea anti-defrișări

Published

on

© Norbert Totschnig/ Facebook

20 de țări membre au solicitat Uniunii Europene să relaxeze și, posibil să suspende, legea UE anti-defrișări, motivând că aceasta îi va afecta pe fermieri, opoziție care se înscrie în seria de lovituri date agendei Europei în domeniul protecției mediului înconjurător, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Ministrul austriac al Agriculturii, Norbert Totschnig, a anunțat că solicitarea formulată de țara sa în direcția revizuirii legislației a primit sprijinul a 20 din cei 27 de miniștri ai Agriculturii din UE.

”Cerem acum Comisiei o suspendare temporară a reglementării pentru a permite o implementare fezabilă, însoţită de o revizuire a reglementării”, a precizat Norbert Totschnig într-un comunicat de presă.

Mai mulți oficiali europeni au confirmat pentru Reuters că printre susținători se numără Franța, Italia, Polonia sau Suedia.

Confruntată cu protestele fermierilor care acuză că măsurile privind tranziția ecologică sunt prea dure și că le afectează activitatea, Comisia Europeană a relaxat anumite prevederi legate de protejarea mediului, cel mai recent exemplu în această direcție fiind o serie de condiționalități stabilite în Politica Agricolă Comună.

În pofida acestei deschideri manifestate de executivul european, comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a pus luni sub semnul întrebării momentul ales de țările membre pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la legislația anti-defrișări, luând în calcul faptul că mai sunt doar câteva luni până la alegerile europarlamentare din iunie, instituție cu rol de co-legislator implicată în lungul proces de negociere la finalul căruia legea a fost aprobată, urmând să intre în vigoare la finalul acestui an.

Adoptată de Comisia Europeană la începutul lunii decembrie 2022, noua reglementare garantează că un set de bunuri introduse pe piața UE nu vor mai contribui la defrișarea și degradarea pădurilor în UE și în alte părți ale lumii.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că în perioada 1990-2020 s-au pierdut 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafață mai mare decât cea a Uniunii Europene. În ceea ce privește pierderea netă de suprafață (diferența dintre suprafața defrișată și noua suprafață a pădurilor plantate sau regenerate), FAO estimează că, în aceeași perioadă, lumea a pierdut aproximativ 178 de milioane de hectare de suprafață împădurită, echivalente cu triplul teritoriului Franței.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Libertatea presei, pluralismul mediatic și independența editorială vor fi mai bine protejate în Uniunea Europeană după ce Consiliul UE a adoptat Actul european privind libertatea presei

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă legislație care va garanta libertatea presei, pluralismul mediatic și independența editorială în UE.

Potrivit unui comunicat al instituției, Actul european privind libertatea presei (EMFA) va stabili un cadru comun pentru serviciile mass-media pe piața internă a UE și va introduce măsuri menite să protejeze jurnaliștii și furnizorii de servicii mass-media de interferențele politice, facilitându-le totodată desfășurarea activităților dincolo de frontierele interne ale UE.

Citiți și: Acord la Bruxelles: Independența editorială și siguranța jurnaliștilor vor fi mai bine protejate prin Legea europeană privind libertatea presei

Parlamentul European a dat undă verde noii reglementări care va proteja jurnaliștii și mass-media din UE de ingerințele politice sau economice

Noile norme vor garanta dreptul cetățenilor de a avea acces la informații complete și libere și vor defini responsabilitatea statelor membre de a asigura condițiile și cadrul adecvat pentru protejarea acestui drept.

”O presă independentă este un element vital al oricărei societăți libere și democratice. Adoptarea de astăzi demonstrează angajamentul continuu al UE de a proteja jurnaliștii și de a garanta libertatea și pluralismul mass-media”, a declarat Benjamin Dalle, ministrul flamand pentru afaceri bruxelleze, tineret, mass-media și combaterea sărăciei.

Amenințare tot mai mare la adresa libertății presei

Regulamentul răspunde preocupărilor tot mai mari din UE cu privire la politizarea mass-mediei și la lipsa de transparență a proprietății mass-media și a alocării fondurilor de stat pentru publicitate către furnizorii de servicii mass-media. Acesta urmărește să instituie măsuri de protecție pentru a combate interferența politică în deciziile editoriale, atât pentru furnizorii de servicii media private, cât și pentru cei publici, pentru a proteja jurnaliștii și sursele acestora și pentru a garanta libertatea și pluralismul mass-media.

Un nou organism pentru servicii media

EMFA se bazează pe dispozițiile Directivei privind serviciile media audiovizuale (DSMA) din 2018. În special, aceasta introduce un organism european independent pentru servicii media care să înlocuiască grupul de reglementare (ERGA) instituit în temeiul DSMA. Organismul va fi alcătuit din autorități naționale din domeniul mass-media și va consilia și sprijini Comisia și va promova aplicarea consecventă a dispozițiilor-cheie ale noii legi EMFA și ale directivei DSMA în toate statele membre, inclusiv prin furnizarea de avize și prin sprijinirea Comisiei în elaborarea de orientări.

Regulamentul va fi semnat, publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE adoptă cadrul juridic privind portofelul digital european, ridicând povara birocrației de pe umerii europenilor

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou cadru pentru o identitate digitală europeană (eID), asigurând astfel o identitate digitală sigură și de încredere pentru toți cetățenii europeni.

”Adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală reprezintă o etapă importantă în transformarea digitală a societății noastre. A le permite cetățenilor să aibă un portofel digital european unic și sigur, păstrând în același timp controlul deplin asupra datelor lor personale, reprezintă un pas înainte esențial pentru UE, care va stabili un punct de referință la nivel mondial în domeniul digital și va spori securitatea atunci când se utilizează serviciile online. În plus, prin plasarea cetățenilor în centrul atenției, regulamentul european privind identitatea digitală contribuie la îmbunătățirea și simplificarea semnificativă a accesului la serviciile publice online. Cetățenii nu ar trebui să fie nevoiți să suporte povara complexității administrative și instituționale”, a transmis Mathieu Michel, secretarul de stat belgian pentru digitalizare, simplificare administrativă, protecția vieții private și reglementarea în domeniul construcțiilor.

Portofelul european pentru identitate digitală

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, regulamentul revizuit constituie o schimbare clară de paradigmă pentru identitatea digitală în Europa. Acesta urmărește să asigure accesul universal al cetățenilor și al întreprinderilor din întreaga Europă la identificarea și autentificarea electronică sigură și de încredere.

În conformitate cu noua legislație, statele membre vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor putea să facă legătura între identitățile digitale naționale și dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, calificări, cont bancar). Cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor digitale pur și simplu, cu ajutorul telefoanelor lor mobile.

Noile portofele europene pentru identitate digitală (European Digital Identity Wallets – EDIW) vor permite tuturor cetățenilor să acceseze serviciile online cu ajutorul identificării lor digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga UE, fără a fi nevoiți să utilizeze metode de identificare private sau să partajeze inutil date personale. Controlul utilizatorilor garantează că vor fi partajate doar informațiile care trebuie partajate.

Principalele elemente ale regulamentului revizuit

Colegislatorii au menținut orientarea generală a propunerii Comisiei pentru un cadru modernizat care va îmbunătăți eficacitatea și va extinde beneficiile unei identități digitale sigure și convenabile la sectorul privat și pentru utilizarea mobilă. Discuțiile interinstituționale au consolidat legislația în mai multe domenii care sunt importante pentru cetățeni. Portofelul va conține un tablou de bord al tuturor tranzacțiilor accesibile titularului său atât online, cât și offline, va oferi posibilitatea de a raporta eventualele încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea între portofele. În plus, cetățenii vor putea integra portofelul în sistemele naționale de identitate electronică existente și vor putea beneficia de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional. Principalele elemente ale legii revizuite pot fi rezumate după cum urmează:

  • până în 2026, fiecare stat membru trebuie să pună la dispoziția cetățenilor săi un portofel pentru identitate digitală și să accepte EDIW-uri din alte state membre, în conformitate cu regulamentul revizuit
  • au fost incluse suficiente garanții pentru a evita discriminarea celor care aleg să nu utilizeze portofelul, care va rămâne întotdeauna voluntar
  • modelul de afaceri al portofelului: emiterea, utilizarea și revocarea vor fi gratuite pentru toate persoanele fizice
  • validarea atestării electronice a atributelor: statele membre sunt obligate să furnizeze gratuit mecanisme de validare doar pentru a verifica autenticitatea și validitatea portofelului și identitatea părților care se bazează pe acesta.
  • codul portofelelor: componentele software ale aplicației vor fi open source, dar statele membre dispun de o marjă de manevră astfel încât, din motive justificate, să nu fie necesară dezvăluirea unor componente specifice, altele decât cele instalate pe dispozitivele utilizatorilor.
  • a fost asigurată coerența între portofel ca formă de identitate electronică și sistemul în cadrul căruia este emis.

În cele din urmă, legislația revizuită clarifică domeniul de aplicare al certificatelor de autentificare a site-urilor web calificate (QWAC), ceea ce garantează că utilizatorii pot verifica cine se află în spatele unui site web, păstrând în același timp normele și standardele de securitate actuale bine stabilite în domeniu.

Regulamentul revizuit va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Regulamentul va fi pus în aplicare integral până în 2026.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.11 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO14 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE14 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA17 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.17 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending