Consiliul Naţional de Integritate avertizează asupra modificărilor Codului Penal

parlamentul_romanieiConsiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, atrage atenţia cu privire la faptul că proiectele de modificare a Codului Penal şi a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor vor avea ca efect dezincriminarea conflictului de interese în materie penală, precum şi excluderea competenţei Agenţiei de a verifica respectarea regimului juridic privind conflictul de interese de către parlamentari, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Consiliul Naţional de Integritate solicită Parlamentului să aplice decizia Curţii Constituţionale în cazul senatorului PNL Akos Mora, prin care s-a constatat că la nivelul Biroului Permanent al Senatului a fost blocată procedura asupra solicitării de încetare a mandatului acestuia.

“Consiliul Naţional de Integritate solicită celor două camere ale Parlamentului aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 460 din 13.11.2013, potrivit căreia ‘Senatul în plenul său are obligaţia de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenţia Naţională de Integritate’ şi continuarea procedurii parlamentare de aplicare a sancţiunilor, în conformitate cu deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat de vineri al CNI.

CNI precizează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin deciziile nr. 6289/2013 şi 6734/2013, a menţinut definitiv şi irevocabil starea de incompatibilitate în cazul senatorului Mora Akos Daniel şi a deputatului Stoica Ştefan Bucur.

Consiliul argumentează, în acelaşi comunicat, că “respectarea ordinii juridice în statul de drept este o obligaţie care incumbă Parlamentul României, în calitatea sa de autoritate legiuitoare”.

Sursa: Comunicat de presă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.