Consiliul Național de Securitate al Marii Britanii se reunește mâine pentru a examina răspunsul Rusiei în cazul Skripal

Premierul britanic, Theresa May, va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Național de Securitate cu scopul de a analiza răspunsul Rusiei la ultimatului dat de Londra Moscovei în cazul fostului spion rus Serghei Skripal, anunță purtătorul de cuvânt al premierului britanic, conform AFP, citat de Agerpres.

”Mâine dimineaţă (miercuri) va avea loc o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a discuta despre următoarele etape (…) şi pentru a vorbi despre răspunsul Rusiei, indiferent care va fi acesta”, a completat oficialul britanic, în contextul în care prim-ministrul Theresa May a precizat luni în Parlament că este ”foarte probabil” ca Rusia să fi comandat asasinarea lui Serghei Skipal și a fiicei acestuia, folosind un agent neurotoxic.

Oficialul britanic a amenințat că va impune împotriva Rusiei ”măsuri mult mai extinse” decât sancțiunile anterioare dacă ministerul rus de externe nu a dat o notă ”credibilă” despre nevinovăția sa până marți seara.

”A fost un act nesăbuit împotriva Regatului Unit, punând viața civililor nevinovați în pericol”, a spus ea.

”Fie aceasta a fost o acțiune directă a Rusiei împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul unei neurotoxine cu potențial catastrofic și a permis ca aceasta să ajungă pe mâinile altora”, a adăugat aceasta.

Ministerul rus de externe a reacționat, calificând discursul lui May drept ”un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Purtătorul de cuvânt al acestuia, Maria Zakharova, a descris, de asemenea, drept ”basme” acuzațiile anterioare privind comandarea morții lui Alexander Litvinenko, Boris Berezovski și Alexander Perepilichny – alți trei exilați ruși în Marea Britanie – de către Rusia.

Citiți și Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, convocat la MAE după acuzațiile Theresei May privind responsabilitata Rusiei în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal

UE și NATO și-au arătat deja sprijinul pentru Marea Britanie în cadrul acestei dispute.

Serghei Skripal (66 de ani) – un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.