CONSILIUL UE
Consiliul UE a adoptat o nouă legislație care facilitează achiziția de medicamente, vaccinuri și materii prime în caz de urgențe sanitare
Published
2 years agoon
By
Diana Zaim
Consiliul a adoptat o nouă legislație la nivelul UE care facilitează achiziționarea în timp util de medicamente, vaccinuri și materii prime, îmbunătățind în acelați timp accesul la acestea. Legislația poate activa finanțarea de urgență și să permită monitorizarea unităților de producție în cazul unei noi crize sanitare, se arată în comunicatul oficial.
„În ultimele luni am văzut ravagiile pe care le pot crea întreruperile lanțului de aprovizionare. Disponibilitatea rapidă a medicamentelor, a vaccinurilor și a altor produse medicale este vitală în perioadele de criză medicală. Prin această lege am pus în aplicare un sistem care să asigure furnizarea la timp a tuturor instrumentelor de care avem nevoie pentru a lupta împotriva următoarei pandemii”, a declarat Vlastimil Válek, viceprim-ministru și ministru al sănătății al Cehiei, țară care deține președinția Consiliului UE.
În cazul unei urgențe sanitare, Comisia va fi însărcinată să întocmească o listă de contramăsuri medicale și materii prime relevante în caz de criză și să monitorizeze cererea și oferta acestora. Comisia, care va primi, de asemenea, sprijin din partea Agenției Europene pentru Medicamente, va institui un sistem de monitorizare a informațiilor relevante privind oferta și cererea de contramăsuri medicale și materii prime relevante în caz de criză în interiorul și în afara Uniunii.
Acest exercițiu va ajuta UE să evalueze mai bine nevoile de producție și de achiziție a acestor contramăsuri și materii prime.
În caz de urgență, un Comitet pentru situații de criză în domeniul sănătății va coordona acțiunile Consiliului, ale Comisiei, ale organismelor UE și ale statelor membre pentru a asigura aprovizionarea cu contramăsuri medicale relevante pentru situații de criză și accesul la acestea. Comitetul va fi alcătuit din Comisie și un reprezentant al fiecărui stat membru. Printre altele, Comisia va trebui să consulte consiliul ori de câte ori este posibil înainte de a lua măsuri.
În ceea ce privește achizițiile de contramăsuri și materii prime, statele membre pot mandata Comisia să acționeze ca organism central de achiziții. Comisia trebuie să informeze statele membre atunci când intenționează să încheie un contract, iar acestea au, de asemenea, posibilitatea de a-și exprima observațiile cu privire la proiectul de acord. În cazuri speciale, statele membre au dreptul de a se retrage din acord.
Noile norme prevăd, de asemenea, posibilitatea de a activa EU-FAB – o rețea de capacități de producție din ce în ce mai calde pentru fabricarea de vaccinuri și medicamente. Acest lucru ar permite UE să pună rapid la dispoziție capacitățile de producție rezervate în caz de urgență și să evite problemele legate de insuficiența capacităților de producție.
La 16 septembrie 2021, Comisia Europeană a lansat o Autoritate europeană de pregătire și reacție în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA). Scopul acesteia este de a asigura dezvoltarea, producția și distribuția de medicamente, vaccinuri și alte contramăsuri medicale (de exemplu, mănuși și măști).
În plus față de lansarea HERA, Comisia a propus, de asemenea, un regulament al Consiliului care constituie temeiul juridic pentru activitățile de criză privind contramăsurile medicale în cazul unei urgențe sanitare.
Regulamentul intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE. Acesta este în întregime obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Marcel Boloș: Prin proiectul strategic „Dr. LASER”, România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită privind diagnosticarea și tratamentul cancerului
Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical
Dan Motreanu ridică sănătatea la nivel de prioritate strategică în bugetul UE pentru 2028-2034. Eurodeputatul a obținut sprijinul majorității în comisia de specialitate a PE pentru amendamentele propuse
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat
Cel mai mare sprijin din istoria R. Moldova, adoptat: Țările UE au dat undă verde finală mecanismului de 1,9 miliarde de euro pentru reforme privind aderarea la UE
CONSILIUL UE
Cel mai mare sprijin din istoria R. Moldova, adoptat: Țările UE au dat undă verde finală mecanismului de 1,9 miliarde de euro pentru reforme privind aderarea la UE
Published
5 days agoon
March 18, 2025
Consiliul Uniunii Europene, instituția decizională care reprezintă guvernele statelor membre, a dat marți undă verde finală înființării Mecanismului pentru reformă și creștere economică pentru Republica Moldova, un nou instrument de 1,9 miliarde de euro de sprijinire a reformelor legate de aderarea la UE și a creșterii economice în această țară.
Pachetul de 1,9 miliarde de euro oferit prin acest mecanism reprezintă cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE de la independența Republicii Moldova și “se adaugă celorlalte forme de sprijin substanțial acordat țării de către Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Consiliului remis CaleaEuropeană.ro.
Mecanismul va stimula economia Moldovei și va aduce țara mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor, arată sursa citată.
De asemenea, conform instituției, pachetul va ajuta Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările continue ale Rusiei de a destabiliza țara.
“Astăzi îi ajutăm pe moldoveni să avanseze cu reforme socio-economice esențiale, să își relanseze economia și să accelereze aderarea țării la UE. Noul instrument va consolida, de asemenea, reziliența Moldovei prin atenuarea impactului războiului de agresiune nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru afaceri europene al Poloniei, țara ce asigură președinția rotativă a Consiliului.
Această facilitate este pilonul financiar al Planului de creștere pentru Moldova, prezentat de Comisie în octombrie 2024. Aceasta va sprijini Moldova în perioada 2025-2027 și se așteaptă să furnizeze până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor fi foarte concesive, cu termene lungi de rambursare și rate ale dobânzii avantajoase.
Plățile vor fi supuse unor condiții stricte în ceea ce privește realizarea reformelor stabilite în Agenda de reformă convenită.
Aprobarea din partea Consiliului UE vine după ce săptămâna trecută acest mecanism a fost votat în plenul Parlamentului European.
CONSILIUL UE
Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare
Published
6 days agoon
March 17, 2025By
Teodora Ion
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kalals, salută discuțiile dintre SUA și Ucraina de la Jeddah, din Arabia Saudită, și rezultatele acestora, ridicând semne de întrebare cu privire la dorința Rusiei de a face pace.
”Trebuie să vedem cu adevărat că mingea este în terenul Rusiei și ce fel de condiții prezintă, ceea ce reprezintă un mare semn de întrebare dacă doresc pacea”, a menționat Kallas înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE.
I look forward to meeting with EU Foreign Ministers today.
We will discuss Ukraine and the Middle East, with a focus on Syria and Gaza.
My doorstep ahead of the Foreign Affairs Council ↓ pic.twitter.com/zlWaWpGpJ6
— Kaja Kallas (@kajakallas) March 17, 2025
Aceasta a anunțat pe masa discuțiilor se mai află și situația din Orientul Mijlociu, cea din Gaza, precum și dosarul sirian și recentele evoluții din această țară măcinată de conflict.
”Salutăm planul arab de reconstrucție, planul de reconstrucție din Gaza și încercăm să ajutăm cât de mult putem. În ceea ce privește Siria, izbucnirea violenței este foarte îngrijorătoare și arată că speranța în Siria este cu adevărat amenințată. Acest lucru arată că trebuie să facem mai mult pentru a arăta cu adevărat că Siria merge în direcția cea bună. Trebuie să colaborăm cu partenerii noștri regionali atunci când vine vorba de Siria”, a mai descris oficialul european.
În pofida tensiunilor recente dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile mediată de SUA dacă Moscova pune capăt atacurilor sale, arată Deutsche Welle.
Doar că președintele Rusiei a prezentat o serie de avertismente privind acceptarea propunerii înaintate de SUA și Ucraina menite să deschidă calea încetării războiului declanșat de Kremlin.
Consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.
”Dacă Putin vrea cu adevărat pace, este foarte simplu: el trebuie să înceteze atacurile sale barbare contra Ucrainei și să accepte un armistițiu”, a adăugat Starmer, detaliind detaliile discutate de oficiali.
Aceștia au subliniat nevoie unor acorduri de monitorizare puternice, în eventualitatea în care Rusia va fi de acord cu armistițiul.
În cazul în care Putin refuză o încetare a focului necondiționată, liderii occidentali au convenit să intensifice eforturile de consolidare a poziției Ucrainei prin accelerarea sprijinului militar pentru această țară, prin înăsprirea sancțiunilor contra Moscovei și prin prospectarea căilor legale ”pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a produs” Kievului, aluzie la activele rusești înghețate.
În contextul în care planurile ”coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, șefii militari din aproximativ 30 de aliați ai Kievului vor organiza joi, la Londra, o nouă “reuniune de planificare operațională” pentru a stabili modul în care vor trimite trupe de menținere a păcii într-o Ucraină postbelică.
CONSILIUL UE
Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro
Published
6 days agoon
March 17, 2025By
Andreea Radu
Ucraina urmează să primească aproximativ 3,5 miliarde de euro, după ce Consiliul UE a aprobat o a treia plată de granturi și împrumuturi nerambursabile pentru Ucraina în cadrul Facilității pentru Ucraina. Obiectivul principal al Facilității este de a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și recuperarea, reconstrucția și modernizarea acesteia.
Cu această a treia plată, Ucraina va primi aproape 20 de miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Ucraina, de la intrarea sa în vigoare acum un an, informează un comunicat al Consiliului UE.
Consiliul UE a concluzionat astăzi că Ucraina a îndeplinit condițiile necesare prevăzute în Planul Ucraina pentru a primi o a treia plată din cadrul Facilității Ucraina.
Ucraina a demonstrat cu succes că a pus în aplicare 13 măsuri diferite. Acestea includ, printre altele, adoptarea de reforme pentru a crește utilizarea energiei regenerabile; creșterea autonomiei autorității de reglementare în domeniul energiei; simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în conformitate cu standardele UE; adoptarea unei strategii pentru agricultură și dezvoltare rurală (inclusiv îndepărtarea minelor de teren din zonele agricole); și continuarea activității de întocmire a listei materiilor prime strategice și critice.
Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.
În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, iar în august Consiliul a dat undă verde primei plăți periodice.
Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.
Din acest cuantum, până la 32 de miliarde euro sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA3 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL5 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- ROMÂNIA1 week ago
INCAS a operaționalizat o infrastructură de cercetare-dezvoltare-instruire, CAART, un centru modern dedicat studiilor avansate atmosferice și observării Pământului
- NATO1 week ago
Trump îi spune secretarului general NATO că SUA au nevoie de Groenlanda. Mark Rutte nu dorește implicarea NATO în această chestiune