Consiliul a adoptat o nouă legislație la nivelul UE care facilitează achiziționarea în timp util de medicamente, vaccinuri și materii prime, îmbunătățind în acelați timp accesul la acestea. Legislația poate activa finanțarea de urgență și să permită monitorizarea unităților de producție în cazul unei noi crize sanitare, se arată în comunicatul oficial.
„În ultimele luni am văzut ravagiile pe care le pot crea întreruperile lanțului de aprovizionare. Disponibilitatea rapidă a medicamentelor, a vaccinurilor și a altor produse medicale este vitală în perioadele de criză medicală. Prin această lege am pus în aplicare un sistem care să asigure furnizarea la timp a tuturor instrumentelor de care avem nevoie pentru a lupta împotriva următoarei pandemii”, a declarat Vlastimil Válek, viceprim-ministru și ministru al sănătății al Cehiei, țară care deține președinția Consiliului UE.
În cazul unei urgențe sanitare, Comisia va fi însărcinată să întocmească o listă de contramăsuri medicale și materii prime relevante în caz de criză și să monitorizeze cererea și oferta acestora. Comisia, care va primi, de asemenea, sprijin din partea Agenției Europene pentru Medicamente, va institui un sistem de monitorizare a informațiilor relevante privind oferta și cererea de contramăsuri medicale și materii prime relevante în caz de criză în interiorul și în afara Uniunii.
Acest exercițiu va ajuta UE să evalueze mai bine nevoile de producție și de achiziție a acestor contramăsuri și materii prime.
În caz de urgență, un Comitet pentru situații de criză în domeniul sănătății va coordona acțiunile Consiliului, ale Comisiei, ale organismelor UE și ale statelor membre pentru a asigura aprovizionarea cu contramăsuri medicale relevante pentru situații de criză și accesul la acestea. Comitetul va fi alcătuit din Comisie și un reprezentant al fiecărui stat membru. Printre altele, Comisia va trebui să consulte consiliul ori de câte ori este posibil înainte de a lua măsuri.
În ceea ce privește achizițiile de contramăsuri și materii prime, statele membre pot mandata Comisia să acționeze ca organism central de achiziții. Comisia trebuie să informeze statele membre atunci când intenționează să încheie un contract, iar acestea au, de asemenea, posibilitatea de a-și exprima observațiile cu privire la proiectul de acord. În cazuri speciale, statele membre au dreptul de a se retrage din acord.
Noile norme prevăd, de asemenea, posibilitatea de a activa EU-FAB – o rețea de capacități de producție din ce în ce mai calde pentru fabricarea de vaccinuri și medicamente. Acest lucru ar permite UE să pună rapid la dispoziție capacitățile de producție rezervate în caz de urgență și să evite problemele legate de insuficiența capacităților de producție.
La 16 septembrie 2021, Comisia Europeană a lansat o Autoritate europeană de pregătire și reacție în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA). Scopul acesteia este de a asigura dezvoltarea, producția și distribuția de medicamente, vaccinuri și alte contramăsuri medicale (de exemplu, mănuși și măști).
În plus față de lansarea HERA, Comisia a propus, de asemenea, un regulament al Consiliului care constituie temeiul juridic pentru activitățile de criză privind contramăsurile medicale în cazul unei urgențe sanitare.
Regulamentul intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE. Acesta este în întregime obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.