Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE a respins propunerea lui Jean-Claude Juncker, iar România își va putea numi un comisar european interimar

Published

on

©️ RO2019EU/ Flickr

Consiliul Uniunii Europene a respins luni propunerea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcție atribuțiile Corinei Crețu și ale lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați, după ce România și Estonia s-au opus deciziei luate de șeful executivului european.

Surse europene au declarat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro că subiectul a fost pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului UE în format al miniștrilor pentru muncă și afaceri sociale, culminând cu o ”decizie a Consiliului care a constatat lipsa unanimității în privința propunerii președintelui Comisiei Europene”.

Propunerea lui Jean-Claude Juncker a avut două opoziții, din partea României și a Estoniei. Inițial, a existat și o opoziție din partea Olandei pentru că nu era lămurită situația lui Frans Timmermans”, au mai afirmat sursele citate.

Aceleași surse au menționat că următoarea etapă va presupune inițierea unor discuții cu Parlamentul European și organizarea unor audieri în comisiile de specialitate pentru avizarea comisarilor propuși de România și de Estonia. Aceste audieri ar putea avea loc chiar în timpul sesiunii plenare din 15-18 iulie, când eurodeputații sunt așteptați să voteze, în sesiune plenară, și asupra numirii Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, Juncker a decis să transfere temporar către Maros Sefcovic și Johannes Hahn portofoliile pe care le-au deținut Andrus Ansip și Corina Crețu în executivul european, Comisia Europeană invocând în acest caz articolul 17 aliniatul 6 din Tratatul UE și articolul 248 din Tratatul de funcționare al UE, potrivit cărora președintele decide cum este organizată Comisia Europeană.

Prin această decizie, pe care Juncker a comunicat-o atât Parlamentului European, cât și președinției finlandeze a Consiliului UE, Comisia Europeană a respins propunerile înaintate de guvernele României și Estoniei, care doreau să numească comisari interimari.

Ulterior, surse europene au afirmat pentru CaleaEuropeană.ro că România și Estonia nu vor renunța la intenția de a numi noi comisari europeni în actuala Comisie.

Decizia de luni a Consiliului UE, întâmpinată cu regret de Comisia Europeană, a apărut după ce presa din România a relatat că premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul îl propune pe Ioan Mircea Paşcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Creţu. De cealaltă parte, Estonia o propune ca înlocuitoare pentru Andrus Ansip pe fosta ministră Kadri Simson.

Procedura avută în vedere de Consiliul Uniunii Europene este stipulată la articolul 246 din Tratatul de Funcționare al UE, potrivit căreia ”Membrul Comisiei care a demisionat sau a decedat este înlocuit pe perioada rămasă până la încheierea mandatului de un nou membru având aceeași cetățenie, numit de Consiliu, de comun acord cu președintele Comisiei, după consultarea Parlamentului European și în conformitate cu criteriile menționate la articolul 17 alineatul (3) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană”.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Marcel Boloș, prezent la întâlnirea Consiliului Guvernatorilor BEI și ECOFIN pentru a face auzită vocea României: Este esențial să menținem o putere financiară robustă, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a participat la două evenimente importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene: reuniunea Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții și cea a Consiliului ECOFIN, format din miniștrii economiei și finanțelor din toate țările membre UE.

”Știți că tratez foarte serios reprezentarea României la reuniunile internaționale unde se discută perspectivele strategice la nivel european. Participarea la aceste întâlniri ne permite să ne asigurăm că vocea țării noastre este auzită și că politicile adoptate la nivel european sunt în beneficiul cetățenilor noștri”, a precizat Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook.

În cadrul întâlnirii Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, pe ordinea de zi a fost aprobarea foii de parcurs pentru a menține un nivel anual de investiții de 95 miliarde euro, pe care am susținut-o.

Mesajul ministrului Finanțelor a fost că ”este esențial să menținem o putere financiară robustă și amortizoare de capital, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI și capacitatea de a susține investițiile majore”.

”Reuniunea guvernatorilor BEI este esențială pentru stabilirea direcțiilor strategice de investiții la nivel european. Prin intermediul BEI, țara noastră are acces la finanțare pentru proiectele de investiții. Tocmai de aceea participarea noastră este una foarte importantă, pentru a identifica oportunități de finanțare pentru proiectele naționale importante și pentru a discuta prioritățile în domenii cheie precum infrastructura, energia verde sau digitalizarea”, a explicat Marcel Boloș.

Reuniunea Consiliului ECOFIN a avut pe ordinea de zi prezentarea pachetului de primăvară privind semestrul european de către Comisia Europeană.

Citiți și: România se confruntă cu dezechilibre excesive ca urmare a deficitelor bugetare mari și în creștere și a presiunii semnificative privind prețurile, constată Comisia Europeană

A fost abordată și situația evoluției deficitului României și a fost anunțată lansarea dialogului tehnic dintre Comisia Europeană și statele membre cu privire la conținutul planurilor fiscal-structurale pe termen mediu care vor urmări încadrarea graduală a economiilor din UE în parametrii de deficit bugetar de maxim 3% din PIB și datorie publică de maxim 60% din PIB.

De asemenea, s-a discutat Pachetul TVA în era digitală (VIDA), al cărui scop este combaterea fraudei în materie de TVA și sprijinirea întreprinderilor pentru a se adapta la cele mai noi soluții informatice.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Viktor Orban: Vom face din problema migrației punctul central al viitoarei președinții a Ungariei la Consiliul UE

Published

on

© Zoltan Kovacs/ X

Premierul ungar Viktor Orban a declarant pentru presa germană că dorește să facă din problema migrației un punct central al viitoarei președinții a Ungariei la Uniunea Europeană, anunță DPA, citat de Agerpres.

Orban a declarat pentru grupul de presă Funke în comentarii publicate duminica aceasta că salută poziţia cancelarului german Olaf Scholz, care ia în calcul opţiuni de externalizare a procedurilor de azil către ţări din afara UE.

El a mărturisit că țara sa implementează deja o politică prin care cererile de azil sunt examinate în țări terțe, de exemplu la ambasada Ungariei din Belgrad, înainte de a da solicitanţilor undă verde pentru a intra în ţară.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a amendat recent Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE în materie de azil și a ignorat o hotărâre anterioară.

În plus, Budapesta va trebui să plătească penalități de 1 milion de euro pentru fiecare zi de întârziere pentru neexecutarea hotărârii Curții de Justiție.

La scurtă vreme după ce instanța a anunțat decizia, Viktor Orban a declarat că va plăti amenda impusă țării sale, dar va face acest lucru într-un mod care să fie ”mai dureros pentru Bruxelles decât pentru Ungaria”.

Ungaria va prelua la 1 iulie președinția Consiliului Uniunii Europene, predată de Belgia, care își încheie la finalul acestei luni misiunea de șase luni.

Budapesta a stârnit deja rumoare încă dinainte de a-și începe mandatul prin anunțarea sloganului său la președinția Consiliului UE. ”Make Europe Great Again” (Să facem Europa măreață din nou) amintește de sloganul folosit de Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016 care l-a adus la Casa Albă.

În timpul administrației Trump, Statele Unite și Uniunea Europeană au cunoscut o serie de ciocniri comerciale și poziții antitetice în dosare importante precum cel iranian, care până atunci erau abordate de cele două entități în coordonare și colaborare.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Uniunea Europeană a Sănătății: Consiliul UE solicită Comisiei Europene să mențină sănătatea ca prioritate

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Consiliul Uniunii Europene solicită Comisiei Europene să mențină sănătatea ca prioritate în următorul său mandat de cinci ani, conform unor concluzii aprobate vineri și potrivit cărora statele membre recunosc activitatea deja desfășurată în vederea îmbunătățirii coordonării politicii în domeniul sănătății la nivelul UE și subliniază provocările actuale cu care se confruntă sistemul de sănătate al UE și stabilesc domeniile-cheie pe care trebuie să se concentreze consolidarea Uniunii Europene a Sănătății.

“Sistemele europene de sănătate se vor confrunta cu zece ani dificili, în condițiile în care nevoile crescânde ale unei populații în curs de îmbătrânire, creșterea numărului de boli cronice, lipsa medicamentelor și a dispozitivelor medicale și pensionarea personalului medical ne vor pune la grea încercare resursele. Criza climatică și ascensiunea inteligenței artificiale complică și mai mult situația. Pentru a gestiona aceste provocări, Europa trebuie să facă un pas înainte. În ultima jumătate de an, miniștrii sănătății din UE au prezentat un program ambițios, cu scopul de a remodela Uniunea Europeană a Sănătății și de a asigura o asistență medicală rezistentă și de înaltă calitate în toate statele membre”, a declarat Frank Vandenbroucke, viceprim-ministru belgian și ministru al sănătății și afacerilor sociale.

Abordarea provocărilor actuale

În concluziile sale, Consiliul constată că sistemul de sănătate al UE se confruntă cu provocări semnificative. Printre acestea se numără lipsa forței de muncă în domeniul sănătății, pe care statele membre și Comisia sunt încurajate să le abordeze prin investiții, instrumente digitale, schimb de cunoștințe, cooperare la nivelul UE și cadre de reglementare adaptate.

Citiți și Românii au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile (Studiu W.A.I.T 2023)

O altă provocare-cheie este îmbunătățirea securității aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale. Consiliul invită statele membre și Comisia să continue lucrările privind atenuarea penuriei de medicamente critice, inclusiv prin intermediul Alianței pentru medicamente critice, și invită Comisia să ia în considerare propunerea unei legi privind medicamentele critice, care ar oferi un cadru juridic pentru abordarea vulnerabilităților lanțului de aprovizionare.

Abordarea nevoilor prioritare

Consiliul constată că ar trebui abordate nevoile prioritare în domeniul asistenței medicale. Înființarea unei baze de date independente, care să dovedească necesitățile, poate contribui la identificarea nevoilor nesatisfăcute ale pacienților și ale societății în materie de sănătate. Ca pași următori, ar putea fi avute în vedere instituirea unui mecanism voluntar, condus de statele membre, pentru evaluarea și prioritizarea acestor nevoi, precum și coordonarea la nivelul UE a sprijinului public pentru abordarea celor mai presante nevoi nesatisfăcute legate de sănătate.

De asemenea, Consiliul invită statele membre și Comisia să consolideze acțiunile în domeniile prioritare prin îmbunătățirea instrumentelor de punere în aplicare ale UE, inclusiv EU4Health, și prin dezvoltarea de noi instrumente, cum ar fi un centru de investiții în sănătate al UE.

Prevenirea bolilor

Concluziile Consiliului indică, de asemenea, domeniile în care trebuie luate măsuri suplimentare. Acestea includ prevenirea bolilor netransmisibile, care sunt responsabile pentru aproape 90% din totalul deceselor din UE. Consiliul invită statele membre și Comisia să promoveze stiluri de viață și medii sănătoase, inclusiv prin adoptarea propunerilor legislative anunțate în cadrul planului european de luptă împotriva cancerului și prin consolidarea lucrărilor privind inițiativa “Mai sănătoși împreună”.

De asemenea, acțiunile în domeniul pregătirii și al bolilor transmisibile ar trebui să includă menținerea amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății pe o poziție prioritară pe agenda UE, consolidarea luptei împotriva dezinformării și dezinformării și îmbunătățirea securității aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale relevante.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Ziua Suveranității R. Moldova. Președinta Maia Sandu: Poporul este suveran și decide soarta țării. Va decide și la referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Eforturi franco-americane pentru situația din Gaza. Ministrul israelian al Apărării este așteptat în SUA de omologul american. Macron îl primește luni pe regele Iordaniei pentru a discuta despre nevoia încetării focului

CONSILIUL UE11 hours ago

Marcel Boloș, prezent la întâlnirea Consiliului Guvernatorilor BEI și ECOFIN pentru a face auzită vocea României: Este esențial să menținem o putere financiară robustă, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI

ROMÂNIA13 hours ago

Accederea României în programul Visa Waiver, printre principalele teme abordate în cea de-a noua reuniune a Dialogului Strategic România-SUA

CONSILIUL UE14 hours ago

Premierul Viktor Orban: Vom face din problema migrației punctul central al viitoarei președinții a Ungariei la Consiliul UE

INTERNAȚIONAL1 day ago

Extremiștii și populiștii târăsc Europa spre ”statul sălbatic”, semnalează secretarul general al Consiliului Europei: Nu fără motiv, după cele două războaie mondiale, decizia a fost de a urma calea multilateralismului

CHINA1 day ago

Sprijinul oferit de China Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este principalul motiv al deteriorării relațiilor economice dintre Berlin și Beijing, semnalează vicecancelarul german Robert Habeck într-o vizită în China

MAREA BRITANIE1 day ago

Ministrul Cătălin Predoiu a discutat cu ambasadorul Marii Britanii despre combaterea criminalității organizate transfrontaliere, pledând pentru noi inițiative de cooperare bilaterală

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Luminița Odobescu: Sprijinirea Ucrainei este o condiție indispensabilă, dar insuficientă. În absența unei abordări regionale, riscăm ca peste câțiva ani să ne confruntăm cu o nouă agresiune la Marea Neagră

GALA PREMIILOR MARII LOJI2 days ago

Gala Premiilor MLNR ediția a XI-a 2024. Șapte români de excepție au fost premiați pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

NATO2 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO2 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA5 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA6 days ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G71 week ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

Trending