Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE convine asupra unor noi norme pentru procedurile privind reținerea impozitului la sursă. Directiva FAESTER va introduce un certificat digital comun al UE de rezidență fiscală

Published

on

© European Union, 2022

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord (abordare generală) cu privire la proceduri mai sigure și mai rapide pentru obținerea reducerii dublei impozitări, ceea ce va contribui la stimularea investițiilor transfrontaliere și la combaterea abuzurilor fiscale.

Potrivit unui comunicat al instituției, așa-numita inițiativă FASTER urmărește să facă procedurile din UE privind reținerea impozitului la sursă mai sigure și mai eficiente pentru investitorii transfrontalieri, autoritățile fiscale naționale și intermediarii financiari, cum ar fi băncile sau platformele de investiții.

”Alinierea procedurilor noastre de reducere a impozitului reținut este esențială pentru îmbunătățirea funcționării uniunii piețelor de capital. Mă bucur că am ajuns la un acord cu privire la această propunere importantă, care va evita pierderea de venituri fiscale în valoare de miliarde de euro. Aceasta va facilita investițiile în alte țări și, sperăm, va încuraja investitorii de retail în special să investească pe piețele financiare europene, ceea ce va aduce în cele din urmă beneficii întregii economii”, a subliniat Vincent Van Peteghem, viceprim-ministru și ministru de finanțe al Belgiei.

Dubla impozitare

În prezent, în ceea ce privește investițiile transfrontaliere, multe state membre percep impozite pe dividende (aferente participațiilor la capital și acțiunilor) și pe dobânzile (la deținerile de obligațiuni) plătite investitorilor care locuiesc în străinătate. În același timp, acești investitori trebuie să plătească impozit pe venit în țara lor de reședință pentru aceleași venituri.

Deși tratatele dintre statele membre vizează soluționarea problemei dublei impozitări, în realitate procedurile de solicitare a reducerii impozitului reținut la sursă variază considerabil de la un stat membru la altul, ceea ce duce la proceduri de reducere sau de rambursare îndelungate, costisitoare și greoaie. Aceste proceduri pot fi, de asemenea, vulnerabile la fraudă fiscală la scară largă.

Inițiativa privind impozitul reținut la sursă va face ca procedurile de reducere a impozitului reținut să fie mai rapide, mai simple și, în același timp, mai sigure.

Certificat comun de rezidență fiscală

Directiva va introduce un certificat digital comun al UE de rezidență fiscală (eCRF) pe care investitorii plătitori de impozite l-ar putea utiliza pentru a beneficia de procedurile accelerate de obținere a reducerii impozitului reținut la sursă.

Statele membre vor prevedea un proces automatizat de emitere a certificatelor digitale de rezidență fiscală (eCRF) către o persoană fizică sau o entitate considerată rezidentă în jurisdicția lor în scopuri fiscale.

Proceduri accelerate 

Directiva le pune la dispoziție statelor membre două proceduri accelerate care completează procedura standard existentă de rambursare a impozitelor reținute la sursă. Acest lucru va accelera și va armoniza mai bine procesele de reducere și de rambursare din întreaga UE.

Statele membre vor trebui să utilizeze unul sau ambele sisteme de mai jos:

  • o „procedură de reducere a impozitului reținut la sursă”, prin care se aplică cota de impozitare corespunzătoare la momentul plății dividendelor sau dobânzilor
  • un sistem de „rambursare rapidă”, în care rambursarea surplusului de impozit reținut la sursă este acordată într-un termen stabilit

Consiliul a convenit că statele membre trebuie să aplice procedurile accelerate în cazul în care oferă reducerea surplusului de impozit reținut la sursă pentru dividendele plătite pentru acțiuni cotate la bursă.

Statele membre vor avea opțiunea de a-și menține procedurile lor actuale și de a nu aplica capitolul III din directivă dacă:

  • prevăd un sistem cuprinzător de reducere a impozitului reținut la sursă aplicabil surplusului de impozit reținut la sursă pentru dividendele plătite pentru acțiuni cotate la bursă emise de un rezident din jurisdicția lor, iar rata lor de capitalizare bursieră se situează sub un prag de [x] (conform raportărilor ESMA). Cu toate acestea, dacă această rată este depășită timp de [x] ani consecutivi sau dacă sistemul de reducere a impozitului reținut la sursă se modifică în așa fel încât nu mai este suficient de cuprinzător, toate normele prevăzute de directivă vor deveni aplicabile în mod irevocabil. Aceste caracteristici țin seama de dimensiunea piețelor financiare ale statelor membre, dând în același timp anumitor state membre posibilitatea de a menține sisteme naționale care sunt adecvate pentru condițiile lor actuale de piață.
  • oferă o reducere a surplusului de impozit reținut la sursă pentru dobânzile plătite pentru obligațiuni cotate la bursă

De asemenea, Consiliul a introdus în text circumstanțe suplimentare în care statele membre pot exclude, total sau parțial, din procedurile accelerate cererile de reducere a impozitului reținut la sursă, pentru a efectua verificări suplimentare, în vederea prevenirii fraudei.

Consiliul a adăugat la text dispoziții privind investițiile indirecte pentru cazurile în care investitorul nu investește în titluri de valoare în mod direct, ci printr-un organism de plasament colectiv.

Aceste dispoziții asigură accesul la procedurile accelerate al investitorilor legitimi, cum ar fi anumite organisme de plasament colectiv sau investitorii acestora.

În conformitate cu noile norme, intermediarii financiari certificați care solicită reducerea impozitului reținut în numele unui proprietar înregistrat vor trebui să se achite de obligația de diligență cu privire la eligibilitatea proprietarului înregistrat pentru a beneficia de reducerea impozitului reținut.

Raportare standardizată pentru intermediarii financiari

Directiva va stabili o obligație de raportare standardizată pentru intermediarii financiari (cum ar fi băncile sau platformele de investiții). Acest lucru va facilita detectarea de către autoritățile fiscale naționale a potențialelor fraude sau abuzuri fiscale.

Statele membre vor institui registre naționale în care intermediarii financiari mari (și, opțional, mai mici) vor trebui să se înregistreze pentru a obține certificarea. Pentru a simplifica această procedură de înregistrare, Consiliul a convenit să creeze un portal european al intermediarilor financiari certificați.

Acest portal va funcționa ca site internet central dedicat prin care vor putea fi accesate registrele naționale.

Statele membre își vor păstra libertatea de a înregistra și a elimina intermediari financiari certificați în anumite cazuri și de a adopta măsuri în privința acestora.

După înregistrare, intermediarii financiari vor trebui să raporteze autorităților fiscale competente informațiile necesare pentru ca tranzacțiile să poată fi urmărite.

Statele membre vor avea opțiunea de a solicita raportări mai detaliate cu privire la tranzacții, în vederea detectării posibilelor cazuri de abuz sau fraudă fiscală.

Consiliul a adăugat posibilitatea raportării indirecte, pe lângă raportarea directă. În cazul raportării directe, un intermediar financiar certificat trebuie să raporteze direct autorității competente din statul membru de origine. În cazul raportării indirecte, informațiile trebuie furnizate de fiecare dintre intermediarii financiari certificați situați de-a lungul lanțului plăților titlurilor de valoare.

Consiliul a convenit ca statele membre să impună sancțiuni în cazul în care obligațiile care decurg din această directivă nu sunt respectate.

Comisia Europeană a prezentat propunerea de directivă FASTER la 19 iunie 2023.

Această propunere face obiectul unei proceduri legislative speciale, în cadrul căreia Consiliul acționează în calitate de legiuitor unic. În cadrul Consiliului este necesară unanimitatea. Parlamentul European a fost consultat cu privire la propunere și a emis un aviz la 28 februarie 2024. Cu toate acestea, având în vedere modificările aduse de Consiliu directivei în timpul negocierilor, Parlamentul European va fi consultat din nou cu privire la textul convenit.

Textul convenit va fi supus unei verificări de către experții juriști-lingviști, iar directiva va trebui să fie adoptată în mod formal de către Consiliu înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

Statele membre vor trebui să transpună directiva în legislația națională până la 31 decembrie 2028, dar normele naționale vor trebui să devină aplicabile de la 1 ianuarie 2030.

CONSILIUL UE

Pachetul Omnibus: Statele membre vor negocia simplificarea regulilor UE pentru a mobiliza cca. 50 mld. de euro pentru investiții în direcția consolidării competitivității europene

Published

on

© European Union, 2025

Consiliul Uniunii Europene a făcut luni un pas important în direcția consolidării competitivității europene, prin aprobarea de către reprezentanții statelor membre (Coreper) a poziției oficiale asupra uneia dintre propunerile legislative cheie din Pachetul Omnibus. Propunerea vizează simplificarea regulilor UE pentru a mobiliza aproximativ 50 miliarde de euro în investiții publice și private suplimentare în sprijinul unor politici esențiale, precum Busola pentru Competitivitate, Pactul pentru o Industrie Curată, politica industrială de apărare și mobilitatea militară.

„Simplificarea legislației existente este indispensabilă pentru consolidarea competitivității UE. În vremurile tulburi pe care le trăim, acordul de astăzi din Consiliu este un prim pas spre deblocarea unor oportunități suplimentare de investiții care ne vor întări cu siguranță poziția economică pe scena globală”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru Afaceri Europene al Poloniei.

Propunerea face parte din Pachetul Omnibus prezentat de Comisia Europeană la finalul lunii februarie 2025, care are ca scop reducerea poverii administrative și îmbunătățirea cadrului de reglementare în domeniul sustenabilității și investițiilor.

Modificările aduse Regulamentului InvestEU includ:

  • creșterea dimensiunii garanției oferite de UE;

  • facilitarea combinării garanției InvestEU cu resurse neutilizate din trei programe existente: Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), instrumentul de datorie al Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) și instrumentul „InnovFin” pentru cercetare și inovare;

  • sporirea atractivității compartimentului pentru statele membre din cadrul InvestEU;

  • reducerea cerințelor de raportare, în special pentru IMM-uri.

După aprobarea mandatului de negociere în Coreper, Președinția poloneză a Consiliului UE este autorizată să înceapă negocierile interinstituționale (triloguri) cu Parlamentul European, în vederea ajungerii la un acord provizoriu asupra propunerii.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Reuniunea miniștrilor de externe din UE: Hurezeanu a reafirmat sprijinul României pentru avansarea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE care s-a desfășurat la Luxemburg, transmite MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Miniștrii au avut discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluțiile din Orientul Mijlociu și Siria, relațiile UE-Africa, precum și Balcanii de Vest. La punctul afaceri curente au fost discutate relațiile Armenia – Azerbaidjan.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român de externe a reiterat sprijinul ferm pentru o pace justă și durabilă, susținută de garanții de securitate solide, cu sprijinul SUA și cu implicarea statelor europene. A subliniat necesitatea continuării și consolidării sprijinului multidimensional pentru Ucraina, exprimând susținere pentru inițiativa Înaltului Reprezentant Kallas de sprijin militar pentru Ucraina. Șeful diplomației române a pledat atât pentru continuarea presiunii asupra Rusiei prin adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive, cât și pentru consolidarea regimului de sancțiuni privind acțiunile hibride ale Rusiei.

De asemenea, a reiterat sprijinul pentru avansarea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE în timpul Președinției poloneze a Consiliului UE.

Situația din Orientul Mijlociu

Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu a exprimat îngrijorare cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza și a subliniat importanța continuării negocierilor în vederea implementării integrale a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza. A menționat, de asemenea, rolul important al României în operațiunile de evacuare medicală din Gaza, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă a UE, și tratarea în spitalele românești a unor pacienți pediatrici palestinieni. Ministrul a reiterat susținerea pentru soluția celor două state, ca singură opțiune durabilă pentru rezolvarea conflictului și a salutat inițiativa arabă cu privire la reconstrucția în Fâșia Gaza și identificarea unei soluții de securitate regionale.

Relațiile UE-Africa  

Discuția privind relațiile UE-Africa a avut loc în pregătirea reuniunii ministeriale Uniunea Europeană-Uniunea Africană, care se va desfășura la Bruxelles, la 21 mai 2025. Miniștrii de externe au evidențiat importanța parteneriatului UE-Africa, apreciind că viitoarea reuniune ministerială va oferi oportunitatea ca, în actualul context politic, UE să fie percepută drept un partener de încredere și predictibil. Totodată, va fi un bun prilej pentru reafirmarea angajamentului comun pentru multilateralism și ordinea internațională bază pe reguli, Carta ONU și principiile suveranității și integrității teritoriale.

Balcanii de Vest

Cu privire la Balcanii de Vest, miniștrii europeni de externe au exprimat îngrijorarea cu privire la contextul regional marcat de instabilitate și au subliniat necesitatea unui mesaj coerent din partea UE și a partenerilor internaționali. A fost evidențiată importanța strategică a politicii de extindere a UE, precum și necesitatea consolidării comunicării strategice pentru combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării în regiune. De asemenea, miniștrii au subliniat importanța alinierii complete a partenerilor din Balcani la Politica Externă și de Securitate Comună a UE pentru a pune în practică valorile europene.

Dialogul Politic la nivel înalt UE-Palestina

În marja CAE, ministrul afacerilor externe a participat la Dialogul Politic la nivel înalt UE-Palestina, găzduit în Luxemburg. În cadrul intervenției sale, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat sprijinul României pentru implementarea integrală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și reluarea rapidă a accesului asistenței umanitare pentru populația civilă. Ministrul român a reiterat disponibilitatea țării noastre pentru continuarea evacuărilor medicale din Fâșia Gaza, în vederea asigurării unui tratament adecvat civililor aflați în situații critice. În plan regional, a fost reiterat angajamentul ferm al României în sprijinul unei reglementări negociate a conflictului palestiniano-israelian, în baza soluției celor două state, care să coexiste în pace și securitate.

Reuniunea informală organizată de Înaltul Reprezentant Kaja Kallas

Totodată, în data de 13 aprilie, ministrul român al afacerilor externe a participat la reuniunea informală organizată de ÎR/VP Kaja Kallas cu partenerii din Balcanii de Vest. Discuțiile s-au axat pe modalitățile de întărire a cooperării dintre UE și Balcanii de Vest, în special în domeniul securității, mai ales în contextul geopolitic complex actual, de la nivel regional și global. Ministrul Hurezeanu a reiterat angajamentul puternic al României față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, alături de cea a Republicii Moldova și Ucrainei, și a reiterat disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de pregătire. Totodată, ministrul român s-a referit la importanța menținerii unui mediu de securitate stabil în regiune și a reamintit de contribuția consistentă oferită de România în acest context, prin participarea cu trupe și tehnică militară la misiunile KFOR și EUFOR-Althea, la aceasta din urmă România asigurând comanda forțelor începând cu ianuarie 2025.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri

Published

on

© European Union, 2024

Consiliul Uniunii Europene a adoptat oficial luni o nouă directivă menită să reducă birocrația pentru companii, amânând cu până la doi ani termenele pentru aplicarea unor cerințe de raportare și diligență corporativă în domeniul sustenabilității.

Noua reglementare, cunoscută sub numele de directiva “Stop-the-clock” face parte din pachetul „Omnibus I” lansat de Comisia Europeană în februarie 2025, care urmărește simplificarea legislației UE în domeniul sustenabilității. Decizia de simplificare, cerută la cel mai înalt nivel european, vine pe fondul preocupărilor din partea mediului de afaceri cu privire la complexitatea noilor reguli și impactul lor asupra competitivității europene.

“Astăzi ne-am onorat promisiunea privind simplificarea legilor UE. Adoptarea rapidă a acestei directive este un prim pas important către reducerea birocrației, oferirea de certitudine juridică companiilor noastre și creșterea competitivității UE”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru Uniunea Europeană al Poloniei, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ce prevede noua directivă

Concret, măsurile adoptate includ:

  • Amânarea cu doi ani a intrării în vigoare a cerințelor din Directiva privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD) pentru companiile mari care nu au început raportarea și pentru IMM-urile listate;

  • Amânarea cu un an a termenului de transpunere și a primei faze de aplicare a Directivei privind Diligența Corporativă de Sustenabilitate (CSDDD), care se referă în special la cele mai mari companii.

Obiectivul este de a acorda timp suplimentar atât co-legislatorilor europeni, cât și companiilor vizate, pentru a se adapta și pentru a permite adoptarea unor modificări substanțiale la legislația existentă.

În urma adoptării, actul legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în ziua următoare publicării. Statele membre trebuie să transpună această directivă în legislația lor națională până la 31 decembrie 2025.

O simplificare cerută la cel mai înalt nivel

Directiva vine ca răspuns la solicitările formulate de liderii europeni.

În octombrie 2024, Consiliul European a cerut tuturor instituțiilor UE, statelor membre și părților interesate, ca prioritate, să avanseze lucrările, în special ca răspuns la provocările identificate în rapoartele realizate de Enrico Letta (“Mult mai mult decât o piață”) și Mario Draghi (“Viitorul competitivității europene”).

Declarația de la Budapesta din 8 noiembrie 2024 a cerut ulterior “lansarea unei revoluții a simplificării”, prin asigurarea unui cadru de reglementare clar, simplu și inteligent pentru afaceri și reducerea drastică a sarcinilor administrative, de reglementare și de raportare, în special pentru IMM-uri.

La 26 februarie 2025, ca urmare a apelului liderilor UE, Comisia a prezentat două pachete “Omnibus”, cu scopul de a simplifica legislația existentă în domeniile sustenabilității și investițiilor, respectiv.

La 20 martie 2025, liderii au cerut instituțiilor co-legislatoare să avanseze lucrările privind aceste pachete de simplificare Omnibus ca o chestiune de prioritate și cu un nivel ridicat de ambiție, în vederea finalizării lor cât mai curând posibil în 2025. Cu această ocazie, Consiliul European a cerut în mod specific co-legislatorilor să adopte mecanismul “Stop the clock” fără întârziere și cel târziu până în iunie 2025.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO2 days ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL2 days ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA2 days ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO3 days ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA3 days ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA3 days ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA3 days ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO3 days ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO3 days ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL3 days ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA7 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending