Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE pledează pentru îmbunătățirea schimbului de informații între statele membre în cazurile de terorism

Published

on

© European Union

Pentru a intensifica lupta împotriva criminalității transfrontaliere, Consiliul a adoptat astăzi mandatele sale de negociere referitoare la o propunere în ceea ce privește schimbul de informații digitale în cazurile de terorism și la o propunere de instituire a unei platforme de colaborare pentru echipele comune de anchetă. Aceste propuneri fac parte din eforturile în curs de modernizare și digitalizare a cooperării judiciare transfrontaliere, scopul fiind ca procurorilor și judecătorilor să le fie mai ușor să facă schimb de informații și să aducă în fața justiției un număr tot mai mare de infractori și teroriști care acționează la nivel transfrontalier, se arată în comunicatul oficial al Consiliului. 

Schimbul de informații în cazurile de terorism

În prezent, statele membre fac schimb de informații cu Eurojust, prin diferite canale, cu privire la cazurile legate de terorism. Aceste informații sunt apoi incluse în Registrul judiciar european de combatere a terorismului, un sistem învechit din punct de vedere tehnic, care nu permite verificarea încrucișată adecvată a informațiilor.

Propunerea urmărește să remedieze aceste deficiențe și să permită Eurojustului să joace un rol mai puternic și mai proactiv în sprijinirea coordonării și cooperării dintre autoritățile naționale care anchetează și urmăresc penal infracțiunile de terorism.

În temeiul normelor propuse, statele membre vor trebui să furnizeze Eurojustului informații cu privire la toate anchetele penale referitoare la infracțiuni de terorism de îndată ce astfel de cazuri sunt înaintate autorităților judiciare. Propunerea:

 • creează un sistem digital de gestionare a cazurilor, modern, care stochează aceste informații și permite verificarea lor încrucișată
 • împuternicește Eurojustul să detecteze mai bine legăturile dintre cercetările și urmăririle penale transnaționale în domeniul terorismului și să informeze în mod proactiv statele membre cu privire la legăturile găsite
 • creează un canal de comunicare digitală securizată între statele membre și Eurojust
 • simplifică cooperarea cu țările terțe, acordând procurorilor de legătură detașați la Eurojust acces la sistemul de gestionare a cazurilor

Platforma de colaborare pentru echipele comune de anchetă

Miniștrii vor urmări să adopte o abordare generală cu privire la proiectul de regulament de instituire a unei platforme de colaborare pentru echipele comune de anchetă (JIT). Echipele comune de anchetă sunt echipe constituite pentru anchete penale specifice și pentru o perioadă limitată de timp. Acestea sunt instituite de autoritățile competente din două sau mai multe state membre, cu posibila participare a țărilor terțe în cauză, pentru a gestiona în comun anchetele transfrontaliere. Cadrul pentru echipele comune de anchetă permite membrilor echipei să facă schimb de probe în mod direct, fără a fi nevoie de proceduri tradiționale de cooperare judiciară.

Platforma propusă va facilita coordonarea și gestionarea zilnică a unei echipe comune de anchetă, va asigura schimbul și stocarea temporară de informații operaționale și de probe și va asigura o comunicare securizată și trasabilitatea probelor. Platforma va fi accesibilă printr-o conexiune la internet securizată și va include un sistem informatic centralizat și o conexiune între acest sistem și instrumentele informatice relevante utilizate de echipele comune de anchetă. Utilizarea platformei va fi puternic încurajată, dar va rămâne voluntară.

Eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție, va avea sarcina de a concepe, dezvolta și exploata platforma.

Negocierile cu Parlamentul European cu privire la aceste propuneri vor începe de îndată ce acesta din urmă își va adopta poziția.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL UE

Datele pasagerilor transportului aerian: Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord pentru creșterea securității și îmbunătățirea gestionării frontierelor

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Președinția belgiană a Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu asupra a două regulamente care reglementează colectarea și utilizarea datelor privind pasagerii din transportul aerian pentru gestionarea frontierelor și aplicarea legii.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, noile norme vor îmbunătăți gestionarea datelor privind informațiile prealabile despre pasageri (API) pentru a efectua verificări ale pasagerilor înainte de sosirea acestora la frontierele externe ale UE, dar și pentru zborurile intracomunitare în cadrul luptei împotriva terorismului și a infracțiunilor grave. Acestea vor consolida lupta împotriva infracțiunilor grave și a terorismului în interiorul UE, completând prelucrarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR).

Informațiile prealabile despre pasageri (API) conțin detalii de identificare din documentul de călătorie și informații de bază despre zbor și vor fi transmise înainte și după decolare către autoritățile din zona de destinație.

”O gestionare mai eficientă a frontierelor în aeroporturi și o poziție consolidată de informare a autorităților responsabile cu aplicarea legii cu privire la persoanele care zboară spre și în interiorul UE sunt două beneficii importante ale regulamentelor privind informațiile prealabile despre pasageri asupra cărora am convenit astăzi”, a transmis Annelies Verlinden, ministru de interne, reformă instituțională și renaștere democratică.

Norme uniforme pentru colectarea datelor

Cele două regulamente stipulează ce date API trebuie să colecteze și să transfere transportatorii aerieni. Datele API vor consta într-o listă privată de informații despre călători, cum ar fi numele, data nașterii, naționalitatea, tipul și numărul documentului de călătorie, informații despre locurile pe scaune și informații despre bagaje. În plus, transportatorii aerieni vor fi obligați să colecteze anumite informații despre zbor, de exemplu numărul de identificare al zborului, indicativul aeroportului și ora de plecare și de sosire.

Colectarea și transferul datelor API se referă, în principiu, doar la zborurile care decolează din afara UE. Cu toate acestea, statele membre pot decide să includă și cursele intracomunitare. O astfel de decizie va depinde de necesitățile specifice de aplicare a legii, cum ar fi o amenințare teroristă, iar în absența unei astfel de amenințări trebuie să fie susținută de o evaluare a riscurilor motivată în mod corespunzător.

O mai bună combatere a criminalității și îmbunătățirea controalelor la frontiere

Grație noilor reglementări, autoritățile de aplicare a legii vor putea combina datele API ale călătorilor și datele din registrul cu nume de pasageri (PNR). PNR este un set mai mare de date privind rezervările pasagerilor aerieni și conține detalii despre itinerariul unui pasager și informații despre procesul de rezervare a zborului. Atunci când sunt utilizate împreună, API și PNR sunt deosebit de eficiente pentru a identifica călătorii cu risc ridicat și pentru a confirma modelul de călătorie al persoanelor suspecte.

De asemenea, autoritățile de frontieră vor beneficia de noile norme convenite. Deoarece vor avea o imagine mai completă a călătorilor care sosesc în aeroporturi, autoritățile de frontieră vor putea efectua verificări prealabile înainte de aterizare, vor putea stoca datele mai mult timp decât se prevede în prezent pentru a efectua verificările necesare și, prin urmare, vor putea gestiona mai eficient controalele la frontieră.

Colectarea automată a datelor

Companiile aeriene vor trebui să colecteze datele API conținute în documentele de călătorie prin mijloace automate (de exemplu, prin scanarea pașapoartelor cu citire automată).

Numai dacă colectarea automată a datelor călătorilor nu este posibilă din motive tehnice, transportatorul aerian poate colecta datele manual (fie ca parte a check-in-ului online, fie în cadrul check-in-ului la aeroport).

Posibilitatea de a furniza datele manual în timpul check-in-ului online va rămâne în orice caz disponibilă pe parcursul unei perioade de tranziție de 2 ani. Transportatorii aerieni vor institui mecanisme de verificare pentru a garanta acuratețea datelor.

Un singur router

Pentru a eficientiza transmiterea datelor API, Consiliul și Parlamentul au decis să instituie un router central. Acest router, care va fi dezvoltat de o agenție a UE, va primi datele colectate de transportatorii aerieni și le va transmite apoi autorităților relevante de gestionare a frontierelor și de aplicare a legii. Ulterior, acest router va servi, de asemenea, la colectarea și transmiterea datelor PNR.

Deoarece transportatorii aerieni nu vor mai fi nevoiți să trimită datele API către mai multe autorități, acest lucru va spori eficiența și va reduce costurile transferului de date, precum și riscul de erori și abuzuri.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE adoptă revizuirea cadrului financiar multianual, care include, printre altele, Facilitatea pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro și platforma STEP

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Consiliul Uniunii Europene a adoptat trei acte legislative referitoare la revizuirea cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dând astfel undă verde finală pentru acest pachet, care vizează consolidarea bugetului UE pe termen lung într-o manieră orientată spre abordarea noilor provocări precum consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al instituției, Pachetul include un regulament de modificare a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, precum și regulamente de instituire a Facilității pentru Ucraina și a Platformei tehnologiilor strategice pentru Europa (STEP).

Citiți și: PE aprobă revizuirea bugetului pe termen lung al UE, care include Mecanismul de 50 mld. de euro pentru Ucraina, platforma STEP și un mecanism de gestionare a costurilor de rambursare a Planului NGEU

Revizuirea cadrului financiar multianual al UE

Modificările aduse cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 reflectă acordul la care au ajuns liderii UE la 1 februarie 2024 și consolidează bugetul UE pe termen lung într-un număr redus de domenii prioritare.

În total, vor fi puse la dispoziție fonduri suplimentare în valoare de 64,6 miliarde de euro pentru a face față provocărilor noi și emergente cu care se confruntă UE și pentru a îndeplini obligațiile juridice ale UE care, altfel, nu ar mai putea fi încadrate în plafoanele bugetare actuale.

Finanțarea suplimentară acoperă sprijinul pentru Ucraina, migrația și dimensiunea externă, investițiile în tehnologiile critice în cadrul Platformei tehnologiilor strategice pentru Europa, plata dobânzilor UE de nouă generație și ajutorul de urgență în situații precum dezastrele naturale și crizele umanitare din UE și din întreaga lume.

Acesta va fi distribuit după cum urmează:

 • 50 de miliarde de euro pentru Facilitatea pentru Ucraina (17 miliarde de euro sub formă de granturi și 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi)
 • 2 miliarde de euro pentru migrație și gestionarea frontierelor
 • 7,6 miliarde de euro pentru vecinătate și pentru lume
 • 1,5 miliarde de euro pentru Fondul european de apărare în cadrul noului instrument STEP
 • 2 miliarde de euro pentru instrumentul de flexibilitate
 • 1,5 miliarde de euro pentru Rezerva de solidaritate și ajutor de urgență

Pentru a reduce impactul asupra bugetelor naționale, o parte din această finanțare, în valoare totală de 10,6 miliarde de euro, va fi acoperită prin redistribuiri bugetare.

Facilitatea pentru Ucraina

Facilitatea pentru Ucraina va fi un nou instrument dedicat pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, sprijinind în același timp eforturile acesteia de a realiza reforme în cadrul procesului de aderare la UE.

Aceasta va unifica sprijinul bugetar al UE pentru Ucraina într-un singur instrument, oferind Ucrainei un sprijin coerent, previzibil și flexibil pentru perioada 2024-2027, adaptat la provocările fără precedent pe care le presupune sprijinirea unei țări aflate în război.

Platforma ”Tehnologii strategice pentru Europa”

Platforma ”Tehnologii strategice pentru Europa” va mobiliza investiții în domeniile tehnologiilor digitale și profunde, al tehnologiilor ecologice și al biotehnologiilor, cu scopul general de a consolida suveranitatea și competitivitatea pe termen lung a UE în aceste tehnologii esențiale.

Printr-o combinație de stimulente financiare și de măsuri de facilitare a finanțării proiectelor, platforma va mobiliza fonduri în sprijinul tehnologiilor critice în cadrul programelor și fondurilor UE existente, inclusiv fondurile politicii de coeziune, InvestEU, Orizont Europa, Fondul european de apărare, Fondul de inovare și mecanismul de redresare și reziliență.

Cele trei regulamente urmează să fie semnate și publicate în Jurnalul Oficial al UE în zilele următoare.

Modificările la regulamentul de stabilire a cadrului financiar multianual vor intra în vigoare în ziua publicării și se vor aplica, cu efect retroactiv, de la 1 ianuarie 2024. Regulamentele de instituire a Facilității pentru Ucraina și a STEP vor intra în vigoare în ziua următoare publicării lor.

Sprijinul excepțional ar putea fi acordat foarte curând după intrarea în vigoare a regulamentului privind Facilitatea pentru Ucraina, sub rezerva condițiilor care urmează să fie convenite într-un memorandum de înțelegere între Comisie și Ucraina.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Bartjan Wegter, diplomat olandez cu o carieră de 25 de ani, a fost numit coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului

Published

on

© Bartjan Wegter/ X

Bartjan Wegter a fost numit coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului (EU CTC), succedând-o pe Ilkka Salmi, care a ocupat această funcție din octombrie 2021. Mandatul său de cinci ani va începe la 1 martie 2024.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, Bartjan Wegter este un diplomat olandez de rang înalt care, până la ocuparea acestei funcții, a fost reprezentant permanent adjunct al Regatului Țărilor de Jos la NATO.

Absolvent al Universității Leyden și al Colegiului Europei, Wegter a ocupat diverse funcții la nivel multilateral și în domeniul securității de-a lungul unei cariere diplomatice care s-a întins pe parcursul a 25 de ani.

În special, s-a ocupat de chestiuni politice și probleme legate de Consiliul de Securitate în cadrul Misiunii Regatului Țărilor de Jos la ONU, a fost șef de divizie la agenția olandeză de informații în domeniul apărării, a condus Divizia pentru America de Nord din cadrul MAE, a lucrat în cadrul UNHCR, unde a fost membru al cabinetului Înalților Comisari Ruud Lubbers și, respectiv, Antonio Guterres.

În urma atacurilor teroriste de la Madrid din 11 martie 2004, liderii UE au adoptat o declarație privind combaterea terorismului. Printre alte măsuri, aceștia au convenit să înființeze funcția de coordonator al UE pentru lupta împotriva terorismului.

Coordonatorul pentru lupta împotriva terorismului este responsabil de:

 • coordonarea activității de combatere a terorismului în cadrul UE
 • prezentarea unor recomandări de politică și propunerea unor domenii prioritare de acțiune Consiliului
 • monitorizarea punerii în aplicare a Strategiei UE de combatere a terorismului
 • menținerea unei viziuni de ansamblu asupra tuturor instrumentelor UE, transmiterea de rapoarte Consiliului și asigurarea acțiunilor ulterioare deciziilor Consiliului
 • coordonarea cu grupurile de pregătire relevante ale Consiliului, cu Comisia și cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE)
 • asigurarea faptului că UE joacă un rol activ în lupta împotriva terorismului
 • îmbunătățirea comunicării dintre UE și țările terțe

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO11 hours ago

Sondaj: 77% dintre suedezi consideră că securitatea țării lor ”este întărită” prin aderarea la NATO

S&D13 hours ago

Vicepreședinele PES Victor Negrescu: Susținem integrarea completă a României în Schengen și dezvoltarea măsurilor pentru creșterea nivelului de trai în toate statele UE

U.E.14 hours ago

Focurile armatei israeliene au ucis civili palestinieni în timpul operațiunilor de distribuire a ajutoarelor în Gaza, acuză Josep Borrell, care cere o anchetă internațională

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

A murit scriitorul Dinu Săraru, membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie

ROMÂNIA15 hours ago

Cătălin Predoiu, după întâlnirea cu ministrul italian de Interne: Am convenit să dezvoltăm cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și a traficului de ființe umane

ROMÂNIA16 hours ago

Sebastian Burduja vine cu ”noutăți importante” în domeniul energiei: România își consolidează poziția geostrategică pentru întreaga regiune

ROMÂNIA17 hours ago

La Forumul Diplomatic de la Antalya, Luminița Odobescu a subliniat importanța consolidării posturii NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre, în paralel cu dezvoltarea economică

S&D1 day ago

Nicolas Schmit, ales candidat comun al PES pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Partidul Socialiștilor Europeni a adoptat programul electoral pentru alegerile europarlamentare din iunie

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

32 de ani de la războiul de pe Nistru. Maia Sandu și UE ”condamnă agresiunile armate” și transmit un mesaj ”forțelor care încearcă să sădească neîncredere și discordie” în R. Moldova: Nu vor reuși

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu a stabilit cu Pedro Sanchez ”ultimele detalii privind acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania”: În curând, această dorință a românilor din Spania o să devină realitate

ROMÂNIA3 days ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA5 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA5 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO1 week ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 week ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA2 weeks ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending