CONSILIUL UE
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra primei legi europene privind violența împotriva femeilor și violența domestică
Published
1 year agoon

Corespondență din Strasbourg
Președinția belgiană a Consiliului UE și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra unei prime legi europene privind violența împotriva femeilor și violența domestică, noua lege stabilind norme minime privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor penale specifice pentru a aborda această formă de violență, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, aceasta stabilește drepturile victimelor tuturor formelor de violență împotriva femeilor sau de violență domestică și prevede protecția acestora.
“Pentru multe femei din Europa, violența sexuală, violența domestică, hărțuirea stradală sau abuzul online reprezintă amenințări zilnice. În plus, femeile plătesc prea des cu viața lor pentru destrămarea relațiilor. Nici măcar căsătoriile forțate și mutilarea genitală nu au fost complet eradicate din societatea noastră. Trebuie să punem capăt acestor situații. Prin noua directivă, statele membre iau măsuri importante pentru a se opune în mod colectiv acestor infracțiuni grave, atât prin accentul pus pe prevenire, cât și prin pedepse consecvente”, a declarat Paul Van Tigchelt, viceprim-ministru belgian și ministru al justiției și al Mării Nordului
“Acesta este un mare pas înainte pentru a proteja mai bine femeile și fetele împotriva violenței, fie acasă, la locul de muncă, pe străzile noastre, în afara sau în mediul online. Directiva are un capitol puternic privind prevenirea pentru a acționa împotriva modelelor subiacente de constrângere, putere și control și ia măsuri specifice de prevenire a violului statele membre trimit un mesaj puternic: nu mai acceptăm că, dacă ești femeie, ești mai expusă riscului decât dacă ești bărbat”, a spus și Marie-Colline Leroy, secretar de stat belgian pentru egalitatea de gen.
Noua lege ar urma să incrimineze următoarele infracțiuni în întreaga UE:
– mutilarea genitală a femeilor
– căsătoria forțată
– schimbul de imagini intime fără consimțământ
– hărțuirea cibernetică
– incitarea cibernetică la ură sau violență
Odată adoptată, noua lege va stabili norme comune privind definirea acestor infracțiuni și a sancțiunilor aferente.
De asemenea, directiva va introduce circumstanțe agravante, cum ar fi exercitarea repetată a violenței împotriva femeilor, comiterea unui act de violență împotriva unei persoane vulnerabile sau a unui copil și utilizarea unor niveluri extreme de violență.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat
UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare
China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană
Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate
IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice
CONSILIUL UE
UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa
Published
2 days agoon
June 12, 2025By
Teodora Ion
Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care impune noi tarife pentru restul produselor agricole și anumite îngrășăminte din Rusia și Belarus care nu au fost încă supuse unor taxe vamale suplimentare.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, scopul este de a reduce dependența UE de aceste importuri, precum și de a reduce veniturile Rusiei din exporturi, limitând astfel capacitatea acesteia de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Punerea în aplicare a acestor tarife va fi monitorizată îndeaproape pentru a se asigura protecția industriei de îngrășăminte și a agricultorilor din UE. Creșterea tarifelor la îngrășăminte va avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.
„Motto-ul președinției poloneze este <<Securitate, Europa!>>, iar aceste măsuri ne sporesc securitatea economică prin reducerea dependenței de Rusia. Reducem și mai mult veniturile din export ale Rusiei și, prin urmare, capacitatea acesteia de a-și finanța războiul brutal. Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa”, a declarat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului pentru dezvoltare economică și tehnologie din Polonia, responsabil pentru comerț, Michał Baranowski.
Odată cu intrarea în vigoare a legislației, tarifele UE se vor aplica tuturor produselor agricole din Rusia, deoarece alte produse agricole sunt deja supuse taxelor vamale.
Noile tarife se vor aplica produselor care reprezentau aproximativ 15% din toate importurile agricole din Rusia în 2023. În cazul îngrășămintelor, noile tarife se vor aplica anumitor produse pe bază de azot.
Pe lângă slăbirea economiei de război a Rusiei, noile tarife vor contribui la reducerea dependenței UE de Rusia și Belarus și vor stimula diversificarea și producția internă.
Acestea vor permite diversificarea aprovizionării, asigurând o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod esențial, menținerea accesibilității pentru agricultorii din UE.
Regulamentul intră în vigoare la 1 iulie.
CONSILIUL UE
Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova
Published
2 days agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Statele membre au adoptat joi o decizie prin care se acordă Ucrainei și Republicii Moldova echivalența cu cerințele UE în ceea ce privește inspecțiile în câmp și standardele de producție a semințelor, potrivit comunicatului oficial.
În special, decizia acordă echivalența pentru semințele de sfeclă, floarea-soarelui, rapiță și soia produse și certificate în Ucraina și pentru semințele de plante furajere produse în Republica Moldova și certificate oficial de autoritățile acesteia, precum și în ceea ce privește inspecțiile în câmp relevante care sunt efectuate.
Echivalența confirmă faptul că procedurile naționale ale celor două țări oferă aceleași garanții pentru caracteristicile semințelor și normele privind examinarea, identificarea și controlul semințelor ca și cele aplicabile semințelor recoltate în UE.
În conformitate cu decizia adoptată joi, semințele din aceste specii produse în Ucraina și în Republica Moldova vor putea intra pe piața UE. Aceasta înseamnă că, la rândul lor, întreprinderile cu sediul în UE vor putea să își diversifice zonele de producție a semințelor. Noile norme vor contribui, de asemenea, la menținerea aprovizionării continue cu semințe de înaltă calitate în UE.
Decizia este o punere în aplicare tehnică a cerințelor existente și modifică Decizia 2003/17/CE, care acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii.
Decizia va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.
Semințele recoltate în afara UE pot fi comercializate în UE numai dacă oferă aceleași garanții ca semințele certificate oficial din UE. Țările din afara UE care doresc să exporte către UE trebuie să îndeplinească aceleași criterii pentru caracteristicile, examinarea, identificarea, marcarea, controlul și ambalarea semințelor ca și semințele recoltate și controlate în UE. Certificarea cuprinde inspecții în câmp, eșantionarea și testarea semințelor.
Decizia 2003/17/CE a Consiliului acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii, asigurând o aprovizionare continuă cu semințe de înaltă calitate în UE.
Ucraina este inclusă pe lista acestor țări din 2020 în ceea ce privește semințele de cereale. În 2022, Ucraina a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de sfeclă, de floarea-soarelui și de rapiță să fie, de asemenea, acoperite de echivalență. În 2023, Ucraina a prezentat o cerere suplimentară privind semințele de soia.
Din 2018, Republica Moldova este inclusă printre aceste țări din afara UE în ceea ce privește semințele de cereale, semințele de legume și semințele de plante oleaginoase și de plante pentru fibre. În 2022, Republica Moldova a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de plante furajere să fie și ele acoperite de echivalență.
Laboratoarele de semințe ale țărilor solicitante sunt acreditate de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor. Aceasta oferă o asigurare suplimentară privind calitatea inspecțiilor și a semințelor produse în țările respective și conformitatea acestora cu legislația Uniunii.
CONSILIUL UE
Dezvoltarea industriei europene de apărare va fi una dintre prioritățile președinției daneze a Consiliului UE: O Europă capabilă să se protejeze este singura modalitate de a descuraja un potențial agresor
Published
2 days agoon
June 12, 2025By
Teodora Ion
Premierul danez Mette Frederiksen a anunțat miercuri că dezvoltarea industriei europene de apărare va reprezenta una dintre prioritățile președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, responsabilitate pe care o va prelua de la Polonia la 1 iulie, anunță EFE, citat de Agerpres.
„Avem suficient timp, motiv pentru care este prioritatea noastră ca guvern al Danemarcei și, de asemenea, ca următoare președinție rotativă”, a menționat aceasta într-o conferință susținută alături de cancelarul german Friedrich Merz, la Berlin, în cadrul căreia a solicitat ”să se producă din ce în ce mai rapid” armament.
„Trebuie să ne reconstruim industria europeană de apărare și, desigur, industria germană este esențială pentru noi. Reînarmați Europa și faceți-o rapid”, a subliniazt Frederiksen, conform Euronews.
O Europă capabilă să se protejeze este singura modalitate de a descuraja un potențial agresor, a afirmat ea, făcând aluzie la Rusia.
La rândul său, Merz a subliniat că oricine are o perspectivă suficient de clară trebuie să recunoască faptul că „Rusia este o amenințare la adresa securității” întregii alianțe NATO.
În apropierea summitului liderilor NATO de la Haga, cancelarul german a subliniat că „Rusia reprezintă un risc pentru securitatea de pe ambele maluri ale Atlanticului”. Merz a menționat că aliații urmează să discute la summit o creștere „istorică” a cheltuielilor pentru apărare, având în vedere amenințarea pe care Kremlinul o reprezintă pentru Europa.
„Vom consolida împreună pilonul european al NATO”, a spus Merz.
La 1 iulie, Danemarca va prelua președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia, cu doar câteva zile după ce șefii de stat sau de guvern din cadrul NATO se vor fi întâlnit la Haga într-un summit important pentru viitorul finanțării Alianței.
Recent, secretarul general al NATO, Mark Rutte, sublinia într-un discurs susținut la Londra nevoia de pragmatism în definirea cheltuielilor pentru apărare, atrăgând atenția că Rusia ar putea fi folosită să folosească forța militară împotriva Alianței într-un termen de cinci ani.
„Să nu ne amăgim singuri. Suntem cu toții pe flancul estic acum. Noua generație de rachete rusești se deplasează de mai multe ori mai repede decât viteza sunetului. Distanțele dintre capitalele europene se măsoară acum în minute. Nu mai există Est sau Vest – există doar NATO”, a subliniat el.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală