Connect with us

CONSILIUL UE

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la instrumentul pentru combaterea eficientă a subvențiilor străine care cauzează denaturări pe piața unică

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu asupra regulamentului privind subvențiile străine care denaturează piața unică europeană. 

”Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene a fost construită pe principiul suveranității economice. Suveranitatea economică depinde de două principii-cheie: investiții și protecție. Acordul la care s-a ajuns cu privire la acest nou instrument va face posibilă combaterea concurenței neloiale din partea țărilor care acordă subvenții masive industriei lor. Acesta este un pas important în direcția protejării intereselor noastre economice”, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

Potrivit unor comunicate ale celor două instituții, Regulamentul urmărește să remedieze denaturările create de subvențiile acordate de țările din afara UE companiilor lor care își desfășoară activitatea pe piața unică a UE.

Acesta stabilește un cadru cuprinzător care permite Comisiei să examineze orice activitate economică care beneficiază de o subvenție acordată de o țară terță pe piața internă. Astfel, regulamentul urmărește să restabilească o concurență loială între toate companiile- atât europene, cât și non-europene – care își desfășoară activitatea pe piața internă.

Investigarea contribuțiilor financiare

Comisia va fi împuternicită să investigheze contribuțiile financiare acordate de autoritățile publice ale unei țări terțe companiilor care desfășoară o activitate economică în UE prin intermediul a trei instrumente:

  • două instrumente de autorizare prealabilă – pentru a asigura condiții de concurență echitabilă pentru cele mai mari fuziuni și licitații în cadrul achizițiilor publice la scară largă ;
  • un instrument având ca scop investigarea tuturor celorlalte situații de pe piață și a concentrărilor și achizițiilor publice de mai mică amploare.

Co-legiuitorii au decis să mențină pragurile de notificare propuse de Comisie pentru fuziuni și proceduri de achiziții publice:

  • 500 de milioane de euro pentru fuziuni;
  • 250 de milioane de euro pentru procedurile de licitație publică.

Comisia va fi împuternicită să investigheze subvențiile acordate cu până la cinci ani înainte de intrarea în vigoare a regulamentului și care denaturează piața internă după intrarea în vigoare a acestuia.

Guvernanță

Pentru a asigura aplicarea uniformă a regulamentului în întreaga UE, Comisia va avea competența exclusivă de a asigura aplicarea regulamentului. Pe parcursul acestei puneri în aplicare centralizate, statele membre vor fi informate în mod regulat și vor fi implicate, prin intermediul procedurii consultative, în deciziile adoptate în temeiul regulamentului.

În cazul în care o întreprindere nu respectă obligația de a notifica o concentrare subvenționată sau o contribuție financiară în contextul procedurilor de achiziții publice care îndeplinesc pragurile stabilite, Comisia va putea impune amenzi și va putea examina tranzacția ca și cum aceasta ar fi fost notificată.

Evaluarea efectului subvențiilor străine

La fel ca în cazul cadrului UE de control al ajutoarelor de stat, dacă Comisia constată că există o subvenție străină și că aceasta denaturează concurența, va efectua un test de compensare. Acesta este un instrument de evaluare a echilibrului dintre efectele pozitive și negative ale unei subvenții străine.

În cazul în care efectele negative depășesc efectele pozitive, Comisia va fi împuternicită să impună măsuri corective sau să accepte angajamente din partea întreprinderilor menite să remedieze denaturarea.

Acordul provizoriu face obiectul aprobării de către Consiliu și Parlamentul European. În cazul Consiliului, acordul politic provizoriu acesta trebuie aprobat de către Comitetul Reprezentanților Permanenți, înainte de a parcurge etapele formale ale procedurii de adoptare.

Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Published

on

© European Union 2025

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care impune noi tarife pentru restul produselor agricole și anumite îngrășăminte din Rusia și Belarus care nu au fost încă supuse unor taxe vamale suplimentare.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, scopul este de a reduce dependența UE de aceste importuri, precum și de a reduce veniturile Rusiei din exporturi, limitând astfel capacitatea acesteia de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Punerea în aplicare a acestor tarife va fi monitorizată îndeaproape pentru a se asigura protecția industriei de îngrășăminte și a agricultorilor din UE. Creșterea tarifelor la îngrășăminte va avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.

„Motto-ul președinției poloneze este <<Securitate, Europa!>>, iar aceste măsuri ne sporesc securitatea economică prin reducerea dependenței de Rusia. Reducem și mai mult veniturile din export ale Rusiei și, prin urmare, capacitatea acesteia de a-și finanța războiul brutal. Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa”, a declarat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului pentru dezvoltare economică și tehnologie din Polonia, responsabil pentru comerț, Michał Baranowski.

Odată cu intrarea în vigoare a legislației, tarifele UE se vor aplica tuturor produselor agricole din Rusia, deoarece alte produse agricole sunt deja supuse taxelor vamale.

Noile tarife se vor aplica produselor care reprezentau aproximativ 15% din toate importurile agricole din Rusia în 2023. În cazul îngrășămintelor, noile tarife se vor aplica anumitor produse pe bază de azot.

Pe lângă slăbirea economiei de război a Rusiei, noile tarife vor contribui la reducerea dependenței UE de Rusia și Belarus și vor stimula diversificarea și producția internă.

Acestea vor permite diversificarea aprovizionării, asigurând o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod esențial, menținerea accesibilității pentru agricultorii din UE.

Regulamentul intră în vigoare la 1 iulie.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Statele membre au adoptat joi o decizie prin care se acordă Ucrainei și Republicii Moldova echivalența cu cerințele UE în ceea ce privește inspecțiile în câmp și standardele de producție a semințelor, potrivit comunicatului oficial.

În special, decizia acordă echivalența pentru semințele de sfeclă, floarea-soarelui, rapiță și soia produse și certificate în Ucraina și pentru semințele de plante furajere produse în Republica Moldova și certificate oficial de autoritățile acesteia, precum și în ceea ce privește inspecțiile în câmp relevante care sunt efectuate.

Echivalența confirmă faptul că procedurile naționale ale celor două țări oferă aceleași garanții pentru caracteristicile semințelor și normele privind examinarea, identificarea și controlul semințelor ca și cele aplicabile semințelor recoltate în UE.

În conformitate cu decizia adoptată joi, semințele din aceste specii produse în Ucraina și în Republica Moldova vor putea intra pe piața UE. Aceasta înseamnă că, la rândul lor, întreprinderile cu sediul în UE vor putea să își diversifice zonele de producție a semințelor. Noile norme vor contribui, de asemenea, la menținerea aprovizionării continue cu semințe de înaltă calitate în UE.

Decizia este o punere în aplicare tehnică a cerințelor existente și modifică Decizia 2003/17/CE, care acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii.

Decizia va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.

Semințele recoltate în afara UE pot fi comercializate în UE numai dacă oferă aceleași garanții ca semințele certificate oficial din UE. Țările din afara UE care doresc să exporte către UE trebuie să îndeplinească aceleași criterii pentru caracteristicile, examinarea, identificarea, marcarea, controlul și ambalarea semințelor ca și semințele recoltate și controlate în UE. Certificarea cuprinde inspecții în câmp, eșantionarea și testarea semințelor.

Decizia 2003/17/CE a Consiliului acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii, asigurând o aprovizionare continuă cu semințe de înaltă calitate în UE.

Ucraina este inclusă pe lista acestor țări din 2020 în ceea ce privește semințele de cereale. În 2022, Ucraina a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de sfeclă, de floarea-soarelui și de rapiță să fie, de asemenea, acoperite de echivalență. În 2023, Ucraina a prezentat o cerere suplimentară privind semințele de soia.

Din 2018, Republica Moldova este inclusă printre aceste țări din afara UE în ceea ce privește semințele de cereale, semințele de legume și semințele de plante oleaginoase și de plante pentru fibre. În 2022, Republica Moldova a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de plante furajere să fie și ele acoperite de echivalență.

Laboratoarele de semințe ale țărilor solicitante sunt acreditate de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor. Aceasta oferă o asigurare suplimentară privind calitatea inspecțiilor și a semințelor produse în țările respective și conformitatea acestora cu legislația Uniunii.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Dezvoltarea industriei europene de apărare va fi una dintre prioritățile președinției daneze a Consiliului UE: O Europă capabilă să se protejeze este singura modalitate de a descuraja un potențial agresor

Published

on

© European Union 2025

Premierul danez Mette Frederiksen a anunțat miercuri că dezvoltarea industriei europene de apărare va reprezenta una dintre prioritățile președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, responsabilitate pe care o va prelua de la Polonia la 1 iulie, anunță EFE, citat de Agerpres.

„Avem suficient timp, motiv pentru care este prioritatea noastră ca guvern al Danemarcei și, de asemenea, ca următoare președinție rotativă”, a menționat aceasta într-o conferință susținută alături de cancelarul german Friedrich Merz, la Berlin, în cadrul căreia a solicitat ”să se producă din ce în ce mai rapid” armament.

„Trebuie să ne reconstruim industria europeană de apărare și, desigur, industria germană este esențială pentru noi. Reînarmați Europa și faceți-o rapid”, a subliniazt Frederiksen, conform Euronews.

O Europă capabilă să se protejeze este singura modalitate de a descuraja un potențial agresor, a afirmat ea, făcând aluzie la Rusia.

La rândul său, Merz a subliniat că oricine are o perspectivă suficient de clară trebuie să recunoască faptul că „Rusia este o amenințare la adresa securității” întregii alianțe NATO.

În apropierea summitului liderilor NATO de la Haga, cancelarul german a subliniat că „Rusia reprezintă un risc pentru securitatea de pe ambele maluri ale Atlanticului”. Merz a menționat că aliații urmează să discute la summit o creștere „istorică” a cheltuielilor pentru apărare, având în vedere amenințarea pe care Kremlinul o reprezintă pentru Europa.

„Vom consolida împreună pilonul european al NATO”, a spus Merz.

La 1 iulie, Danemarca va prelua președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia, cu doar câteva zile după ce șefii de stat sau de guvern din cadrul NATO se vor fi întâlnit la Haga într-un summit important pentru viitorul finanțării Alianței.

Recent, secretarul general al NATO, Mark Rutte, sublinia într-un discurs susținut la Londra nevoia de pragmatism în definirea cheltuielilor pentru apărare, atrăgând atenția că Rusia ar putea fi folosită să folosească forța militară împotriva Alianței într-un termen de cinci ani.

Citiți și: “Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an

„Să nu ne amăgim singuri. Suntem cu toții pe flancul estic acum. Noua generație de rachete rusești se deplasează de mai multe ori mai repede decât viteza sunetului. Distanțele dintre capitalele europene se măsoară acum în minute. Nu mai există Est sau Vest – există doar NATO”, a subliniat el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL42 minutes ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G721 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE21 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN21 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

U.E.22 hours ago

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending